Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Annika Takasen Routa-timanttisormus voitti Vuoden Kaunein Sormus 2020 -kilpailun

Routa Vuoden Kaunein Sormus 2020 Voittaja by Annika Takanen

Kuva Teemu Töyrylä

Hämeenlinnalainen kultaseppä-muotoilija Annika Takanen suunnitteli suomalaisen yleisön makuhermoon osuneen Routa-sormuksen alkuvuodesta 2020. Voittoisa sormus keräsi reilun neljänneksen lokakuun aikana Häät.fissä järjestetyssä yleisöäänestyksessä annetuista yli 9000 äänestä.

31-vuotias korumuotoilija ja kultaseppä on yltänyt Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun finaaliin jo kahdesti aiemminkin: vuonna 2016 sormuksella Rautapuu ja vuonna 2017 sormuksella Peruskallio.

– Aloitin Routa-sormuksen suunnittelun jo vuoden 2020 alussa. Teema kahden ihmisen yhteisestä sormuksesta ja yhteisestä rakkaudesta oli suunnitteluni perusta. Kuten usein aiemminkin, luonnon ainutlaatuiset muodot toimivat minulle inspiraation lähteenä. Roudan aiheuttamat halkeamat maaperässä ja jäätynyt maa antoivat idean pintastruktuurille. Minua myös kosketti ajatus sydämen jään ja roudan sulamisesta, ja tämä symboliikka sitoi teemat yhteen. Kun kevään erityisolot koronan myötä antoivat pienen hengähdystauon kiireiseen arkeen, syntyi lisää tilaa luomistyölle ja Festive-timanttikoruihin kuuluva Routa-mallisto kasvoi siten, että loin samaan teemaan sekä miehekkäämpiä että naisellisempia versioita. Lopulta yksi näistä keväällä luoduista Routa-tuoteperheen sormuksista valittiin Vuoden Kauneimmaksi Sormukseksi 2020, Takanen kertoo.

– Routa-sormus on suunniteltu avioparin yhteiseksi kihla- tai vihkisormukseksi. Se sopii hyvin käyttäjälle, joka haluaa sormuksensa tarinaan syvyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä arvostaa modernia ja persoonallista muotoilua. Sen voisi kuvitella myös ystävä- tai perhesormukseksi.

Annika Takanen

Voiton kunniaksi Annika Takanen palkitaan kunniakirjalla ja Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 3000 euron stipendillä. Voittajalla on myös oikeus käyttää arvostettua Vuoden Kaunein Sormus 2020 Voittaja -titteliä ja logoa mainonnassaan.

– Olen jo lapsena ollut luova ja harrastanut kuvataidetta aikuisikään saakka. Tämä intohimo on kasvanut ja muovautunut muotoilijaopintojeni myötä koskemaan myös korumuotoilua.

– Muotoilijana minulle on tärkeää erottua omalla muotokielellä sekä luoda jotain uutta ja ennen näkemätöntä. Erilaisten pintastruktuurien, epäsymmetristen muotojen sekä kiiltävän ja mattapinnan yhdistäminen kiehtoo minua kovasti.

– Toinen vahvuuksistani on se, että olen työelämässä innokas haastamaan itseni ja kehittämään osaamistani. Olen unelma-ammatissani ja onnellinen siitä, että saan tuoda omaa taidetta korujen kautta esille. Tulevaisuuden tavoitteenani on vahvistua ja kehittyä suunnittelijana ja tekijänä; haluan olla rohkea ja seurata omia muotoilullisia polkuja, Takanen summaa.

Sormus minulle ja hänelle

13. kertaa järjestetyn kilpailun tarkoituksena on kannustaa suomalaisia käyttämään rohkeasti koruja ja tuoda samalla esiin korujen käytön helppoutta ja monimuotoisuutta. Kilpailu myös esittelee suurelle yleisölle kotimaista korusuunnittelua ja -valmistusta.

Finalistit valinneen kilpailun esiraadin mukaan voittajasormus Routa on taidokkaasti tehty sormus, jossa on kiinnostava pintastruktuuri. Lisäksi sitä kuvailtiin moniulotteiseksi, mielenkiintoiseksi ja ristiriitaiseksikin sormukseksi, jossa on ripaus nostalgiaa.

Vuoden 2020 kilpailun teemana oli ”Sinä & Minä”, joka kannusti muotoilijoita miettimään, millainen sormus sopisi meille molemmille ikään tai sukupuoleen katsomatta? Syy samissormusten hankintaan voi olla vaikkapa ystävyys, yhteinen harrastus, työ, opiskelu tai rakkaus. Millaisella sormuksella yhteyttä tai kumppanuutta voi ilmentää ja juhlistaa?

Routa

"Vain sinä saat sydämeni roudan sulamaan; joskus epäilin, ettei kukaan pääsisi sisintäni tuntemaan. Kun näin sinut, tunsin lämmön ja huomasin, kuinka ikiroutani alkoi sulaa. Routa-sormus on suunniteltu sulhasen ja morsiamen sormukseksi. Yhteinen sormus, yhteinen rakkaus."

design Annika Takanen
Festive-timattikorut

14 K punakultaa
timantit 9x0,01 W/Si1
suositushinta 1360 euroa

Vuoden kaunein sormus -kilpailun järjestävät vuosittain yhteistyössä I love me -messut ja Häät-media. 

Esiraati valitsi 48 kilpailuun ilmoitetusta työstä 10 sormusta lokakuussa 2020 Häät.fissä järjestettyyn yleisöäänestykseen. Esiraatiin kuuluivat radiojuontaja Hanna Kinnunen, Suomen Kultaseppien Liiton toimitusjohtaja Henrik Kihlman, Design District Helsingin hallituksen puheenjohtaja ja Designmuseon yhteistyöpäällikkö Piia Lehtinen, Huutokauppa Helanderin johtava intendentti Hanne Siekkinen, Häät-lehden ja Häät.fin päätoimittaja Sari Yli-Salomäki ja I love me -messujen tiedottaja Riikka Luomanpää.

Katso kaikki vuoden 2020 finalistisormukset täällä.

Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun voittajat vuoteen 2020 mennessä

2020: Routa, Annika Takanen (Festive-timanttikorut)
2019: Pretty in Pink, Laura Darth (By Laura Darth)
2018: Satumetsä, Kristian Saarikorpi (Saarikorpi Design)
2017: Keto, Jussi Louesalmi (Au3 Kultasepät)
2016: Kide, Olli Johan Lindroos (E. Lindroos Oy)
2015: Pitsi, Lauri Eno (Hieno Jewel)
2014: Fanny Rose, Annette Tillander (Annette Tillander Oy Ab)
2013: Eden, Carina Blomqvist (Carina Blomqvist Design)
2012: Lumi, Olli Johan Lindroos (E. Lindroos Oy)
2011: Tulppaani Passionale, Reijo Andreasen (Kultasepät Andreasen)
2010: Praha, Mika Tarkkanen (Kultaseppämestari Tarkkanen)
2009: Tunteiden vuori, Mika Tarkkanen (Kultaseppämestari Tarkkanen)
2008: Ornamentti, Tero Hannonen (Au3 Kultasepät)

Jatka unelmiesi sormuksen metsästystä Häät.fi Sormuskoneessa

Sormuskoneeseen >

Häät.fi Sormuskone

Muokattu: 4.11.2020