Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Kukka-aiheinen Forget-me-not-sormus on Vuoden Kaunein Sormus 2021

Forget-me-not-sormus Pia-Mari Jull Vuoden Kaunein Sormus  2021 Voittaja

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Romanttista kukkaiskieltä kuiskiva Forget-me-not-sormus keräsi eniten ääniä lokakuun yleisöäänestyksessä ja voitti Vuoden Kaunein Sormus 2021 -kilpailun. Sormuksen on suunnitellut kultaseppämestari ja jalometallialan opettaja Pia-Mari Jull, Versatile Idea.

Kultaseppämestari Pia-Mari Jull Versatile Idea

Kerro se kukkaiskielellä

Helsinkiläinen kultaseppämestari Pia-Mari Jull kuvailee voitokasta sormustaan romanttiseksi ja herkäksi. Sormus yhdistelee eri kullan värejä ja tuo esille kukkaiskieltä.

– Pidän jalokivistä, mutta en ole käyttänyt niitä paljon töissäni. Pohdin, miten loisin kauniin sormuksen ilman yhtään kiveä. Kukka-aiheen valinta oli minulle helppo. Kukkaiskieli eli floriografia oli erityisen suosittua 1800-luvulla. Kukat antoivat mahdollisuuden käyttää kullan eri värisävyjä luonnollisesti. Forget-me-not-sormuksessa kukan terälehdet ovat punakultaa, sivulehdet viherkultaa, heteet hienokultaa, sormuksen runko valkokultaa ja kukat sitova nauha keltakultaa, Jull kertoo.

Katso IG-live voittajan julkistuksesta täällä.

Kisassa ensikertalaisena

Pitkän linjan kultaseppämestari on harkinnut kilpailuun osallistumista jo useamman vuoden ajan. Tämän vuoden kilpailuteemana ollut menneiden aikojen estetiikka inspiroi suunnittelija.

– Olen seurannut kisaa useampana vuonna ja ajatellut mitä tekisin, jos osallistuisin. Mikään aiheista ei inspiroinut minua niin paljon kuin tämänkertainen aihe eli menneisyyden muistot. Olen aina ollut kiinnostunut korujen historiasta ja vanhoista korunvalmistustekniikoista. Suomalainen koruhistoria on tullut hyvinkin tutuksi yli 10 vuoden aikana, jolloin olen tehnyt jatkuvaa tutkimustyötä yhtenä jäsenenä leimatoimikunnassa ja leimat-sivuston ylläpitäjänä. Vierailen antiikkimarkkinoilla ja antiikkiliikkeissä, joista löytyy upeita koruja ja innostuksen lähteitä.  

Jull on iloisesti yllättynyt Vuoden Kaunein Sormus 2021 -kilpailun voitosta. Opetustyössä pitkään toiminut suunnittelija kertoo saavansa voiton myötä lisää pontta uusien korujen suunnitteluun tulevaisuudessa.  

– Olin sanaton, kun sain tietää kilpailun voitosta. Olen ollut alalla jo pitkään mutta toiminut viimeiset vuodet enimmäkseen opetustyössä, jolloin aikaa omien korujen suunnitteluun ja valmistamiseen ei ole ollut. Kilpailun voitto merkitseekin minulle paljon ja antaa itsevarmuutta jatkoon.  

Kuva Juha Eskola

Forget-me-not

"Kultaa seostamalla saa aikaan monta eri väriä. Tässä herkän kauniissa sormuksessa kullan herkullinen värileikki, romanttinen tyyli ja aistikkaat kukkakoristeet vievät ajatukset viktoriaaniseen aikaan. Lemmikin kukat viestivät aidosta rakkaudesta ja uskollisuudesta. Kukan terälehdet ovat punakultaa, sivulehdet viherkultaa, heteet hienokultaa, sormuksen runko valkokultaa ja nauha, joka sitoo kukat sormuksen ympäri, on keltakultaa."

Design Pia-Mari Jull
Versatile Idea

Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun voittajat vuoteen 2021 mennessä

2021: Forget-me-not, Pia-Mari Jull (Versatile Idea)
2020: Routa, Annika Takanen (Festive-timanttikorut)
2019: Pretty in Pink, Laura Darth (By Laura Darth)
2018: Satumetsä, Kristian Saarikorpi (Saarikorpi Design)
2017: Keto, Jussi Louesalmi (Au3 Kultasepät)
2016: Kide, Olli Johan Lindroos (E. Lindroos Oy)
2015: Pitsi, Lauri Eno (Hieno Jewel)
2014: Fanny Rose, Annette Tillander (Annette Tillander Oy Ab)
2013: Eden, Carina Blomqvist (Carina Blomqvist Design)
2012: Lumi, Olli Johan Lindroos (E. Lindroos Oy)
2011: Tulppaani Passionale, Reijo Andreasen (Kultasepät Andreasen)
2010: Praha, Mika Tarkkanen (Kultaseppämestari Tarkkanen)
2009: Tunteiden vuori, Mika Tarkkanen (Kultaseppämestari Tarkkanen)
2008: Ornamentti, Tero Hannonen (Au3 Kultasepät)

Vuoden Kaunein Sormus -kilpailu nostaa esille suomalaista korusuunnittelua ja -valmistusta

Tänä vuonna 14. kertaa järjestetyn kilpailun tarkoituksena on kannustaa suomalaisia käyttämään rohkeasti koruja ja tuoda esiin korujen käytön helppoutta ja monimuotoisuutta. Samalla kilpailu esittelee suurelle yleisölle kotimaista korusuunnittelua ja -valmistusta.
Vuoden kaunein sormus -kilpailun järjestävät vuosittain yhteistyössä I love me -messut ja Häät-media. Kilpailuun ilmoitettiin tänä vuonna yhteensä yli 80 sormusta, joista esiraati valitsi 10 finalistia yleisöäänestykseen. Yleisöäänestyksessä annettiin kaiken kaikkiaan 7759 ääntä. Voittosormus Forget-me-not sai äänistä 21 prosenttia. Voittajasormuksen suunnitteliija Pia-Mari Jull palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 3000 euron stipendillä. Voittajalla on myös oikeus käyttää arvostettua Vuoden Kaunein Sormus 2021 Voittaja -titteliä ja logoa mainonnassaan.

Esiraatiin kuuluivat radiojuontaja Hanna Kinnunen, Suomen Kultaseppien Liiton toimitusjohtaja Henrik Kihlman, Design District Helsingin hallituksen puheenjohtaja ja Designmuseon yhteistyöpäällikkö Piia Lehtinen, Huutokauppa Helanderin johtava intendentti Hanne Siekkinen, Häät-lehden ja Häät.fin päätoimittaja Sari Yli-Salomäki ja tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus (I love me, Messukeskus).

Jatka unelmiesi sormuksen metsästystä Häät.fi Sormuskoneessa

Sormuskoneeseen >

Häät.fi Sormuskone Häät PRO

Etsi koru-unelmasi toteuttava kultaseppä Häät.fi Hääpalvelut-hakemistosta

Vihkisormukset ja korut >

Puutarha-sormuksen luonnoksia

Kuva Ester Nurminen

Muokattu: 15.5.2024