Mistä tunnistaa vastuullisen häätuotteen tai -palvelun?

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Mistä tunnistaa vastuullisen häätuotteen tai -palvelun?

Epävarma verkkokauppa ostaja morsian

Kuva Liza Summer / Pexels

Eettisyys, vastuullisuus ja ekologisuus ovat nousseet monille hääpareille merkittäviksi arvoiksi viime vuosina. Viimeisen viiden vuoden aikana on nähty jopa kierrätystä ja kotimaisuutta hääteemoina. Näiden arvojen ennustetaan jatkavan vahvistumista edelleen  tulevaisuudessa.

Viimeistään pandemian myötä paikallisuuden arvostaminen, mm. häämatkojen kohdalla, on noussut vahvasti esiin. Myös hyperpaikallinen kuluttaminen arvona, vaikkapa keskittämällä kaikki mahdolliset hankinnat omaan kotikaupunkiin, nostaa päätään.


Mistä tavallinen kuluttaja voi tietää mitä valitsee?

Vastuullisuunen tai eettinen kuluttaminen tuntuu monesti vaikeilta, koska tarjontaa on paljon ja taustoista on hankalaa ottaa selvää. Suomalaisen Työn Liiton ylläpitämä ja rekisteröitymiseen perustuva yhteisömerkkijärjestelmä pyrkii helpottamaan kuluttajan elämää. Liitto myöntää kolmea erilaista merkkiä, joiden avulla voi tehdä helpompia valintoja.

avainlippu merkki
Avainlippu-merkki tehty Suomessa

Avainlippu-merkin saanut tuote on aina valmistettu Suomessa tai palvelu tuotetaan työllistäen Suomessa. Tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia, jolloin vaikkapa materiaalit voivat tulla ulkomailta, mutta valmistus tapahtuu kokonaan Suomessa. Myös yrityksen omistusosuudesta merkittävä osa on oltava suomalaista ja yrityksen johdon on toimittava Suomessa. Lue lisää Avainlippu-merkistä >>

Design from Finland merkki

Design from Finland -merkki tai Palvelua Suomesta -merkki myönnetään tuotteelle tai palvelulle, joka on muotoilu tehdään Suomessa ja sitä tuottavan yrityksen voidaan osoittaa investoineen suomalaiseen muotoiluun. Merkin saanut valmistaja tai palvelun tuottaja viestii koko tuotantoketjustaan vastuullisesti ja läpinäkyvästi. Yrityksen pääkonttorin tulee myöskin sijaita Suomessa, mutta tuotteen valmistus voi tapahtua myös ulkomailla. Lue lisää Design from Finland -merkistä >>

Yhteiskunnallinen yritys -merkki

Näiden lisäksi on olemassa Yhteiskunnallinen Yritys -merkki, jonka haltijat ratkovat liiketoiminnallaan yhteiskunnallisia asioita tai ympäristöongelmia. Nämä yritykset käyttävät liikevoitostaan vähintään puolet toimintansa kehittämiseen tai lahjoittavat sen määrittämäänsä hyvään tarkoitukseen eli yhteiskunnallisen tavoitteensa edistämiseen. Lue lisää Yhteiskunnallinen Yritys -merkistä >>

Näitä merkkejä myöntää ja valvoo Suomalaisen Työn Liitto, ja ne myönnetään hakemuksesta. Merkit ovat yrityksen käytössä kerrallaan kolme vuotta. Ehtojen täyttymistä valvotaan vuosittain mm. liittoon ilmoitettavien liikevaihtotietietojen sekä Avainlipun käyttöoikeuteen vaikuttavien asioiden, kuten mahdolliset muutoksista tuotteiden valmistusprosessissa.

Häät.fi Suosituimmat Hääpalvelut iPad

Lisää kotimaassa toimivia hääyrityksiä

Myös Häät.fin Hääpalvelut kerää yhteen kotimaisia hääalan yrityksiä, ja pyrkii helpottamaan häaparien paikallisten toimijoiden löytämistä. Lähes 900 yrityksen valikoimasta löytyy alan toimijat kategorioittain toimialan ja toimialueen mukaan.

Etsi omiin tarpeisiisi sopivaa Hääpalvelua Häät.fistä >>

Muokattu: 12.12.2022