Minäkö kaasoksi? Tietysti!

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Minäkö kaasoksi? Tietysti!

Minäkö kaasoksi? Tietysti!

Enpä tiedä, mitä olisin vastannut tuletko kaasokseni -kysymykseen, mikäli se olisi esitetty kaksi vuotta sitten, miettiin Häät-lehden tuottaja Tanja Hakala.

Olen kerran aiemmin elämässäni saanut kunnian olla kaaso. Silloin juhlittiin isosiskoni häitä, seitsemän vuotta sitten. Tehtävä oli minulle hyvin tärkeä ja otin sen vakavasti. Siis sillä tavalla vakavasti, että hoidin kaiken mitä minun haluttiin hoitavan. Mikään tehtävä ei tuntunut vastenmieliseltä, ei edes kutsukorttien askartelu, vaikka olen maailman huonoin askartelija.

Kun sain olla niin suuressa roolissa siskoni häissä, pakahduin ylpeydestä. Ja kun näin, miten kyyneleet tipahtivat morsiamen silmäkulmista musiikkiyllätyksen aikana, tiesin, että tein jotain oikein.

Kun lapsuudenystäväni kysyi ihan tavallisena arkipäivänä haluaisinko hänen kaasokseen, sydämeni jätti muutaman lyönnin väliin. Kyyneleet tulivat silmiini, olin sanaton. Ystäväni lisäsi heti perään, että voin miettiä asiaa eikä ole pakko suostua. En edes ajatellut kieltäytyväni! Saada olla kaasona rakkaalle ystävälle on unelmieni täyttymys.

Vaikka pienimuotoista suunnittelua elokuun lopussa juhlittavia häitä varten on tehty suhteellisen vähän, ovat nämä juhlat lähentäneet minua ja ystävääni entisestään. Meillä on muutenkin ollut lapsista asti sellainen ”kummallinen” suhde, että vaikka emme näe moniin aikoihin, se ei tunnu siltä.

Lenkkeillessä tai lasten kanssa tavatessa jatkamme juttua aivan kuin olisimme eilen puhuneet. Tärkein taitaa olla se sydämessä säilyvä tunne toisesta: tietää, että toinen on tärkeä ja samankaltainen kuin itse. Sellaisen ihmisen kaasona on ihanaa olla. Saan konkreettisesti auttaa, kertoa omia ideoitani ja olla tukena.

Nyt kaasona olemiselle on hyvä hetki, kun lapsemme eivät ole enää vauvoja. Enpä tiedä, mitä olisin vastannut kysymykseen, mikäli se olisi esitetty kaksi vuotta sitten. Ehkä samalla tavalla, mutta luulenpa, että kivasta ja ihanasta kaason roolista olisi kehkeytynyt äkkiä turhan suuri stressi. Siksi kannattaakin hieman tunnustella millaista elämänvaihetta itse elää. Haluaako kaasoksi ja onko siihen voimavaroja?

Morsiamen kannattaa muistaa valita kaasot sydämellään, ei muiden mielipiteitä ajatellen. Sen tietää sydämessään, kuka on tuohon tehtävään juuri se oikea.

Kuva Kaboompics/Karolina

Muokattu: 9.9.2020