Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Me-henki avioliitossa

Me-henki avioliitossa

– Me emme polkaisseet hääkakkua leikatessa, koska pidämme sitä typeränä tapana, kirjoittaa eräs morsian nettikeskustelussa.

Hyvä näin; hääkakun leikkaamisperinne ohjaa nuorta paria valtataisteluun. Parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta kertoo, miten avioliitossa rakennetaan me-henkeä, joka on lapsillekin paras kasvualusta.

Hääkakkuperinteen mukaan sillä puolisolla, joka ennättää polkaista jalkansa lattiaan ensimmäisenä ennen kuin kakunpala tipahtaa lautaselle, on valta perheessä.

– Vihille menevän pariskunnan olisi hyvä keskustella, minkälaisia hääperinteitä he haluavat noudattaa taikka luoda omissa häissään, Teija-Liisa Ranta sanoo.

– Liiankin usein naiset suunnittelevat häissä kaiken. Pahimmillaan jommankumman äiti ryhtyy järjestämään häistä itsensä näköisiä. Häät ovat kuitenkin nuoren parin ja yhtä paljon myös miehen asia.

– Me-henkeä luodaan avioliiton alusta lähtien hyvin tärkeällä kysymyksellä: sopiiko tämä sinulle, mitä sinä ajattelet tästä? Vaikka olisi oltu naimisissa jo hyvinkin pitkään, tätä kysymystä kannattaa aina viljellä.

Nuori pari elää vuoden verran symbioottista aikaa: toisessa ei nähdä mitään negatiivista. Suhteen haasteet alkavat silloin, kun pari siirtyy vaiheeseen, jossa toista aletaan nähdä realistisemmin.

Avoimuutta ja vastuunottoa

– Kun kymmenen vuotta sitten menin naimisiin, vanha isoäitini sanoi, etteivät he isoisän kanssa koskaan riidelleet. Ajattelin, että siinäpä vasta onnellinen pari, kertoo pappi Mikko Salmi kirjassaan Päivän Salmi.

– Kymmenen vuotta myöhemmin olen tajunnut, että rakas isoäitini oli täysin väärässä.

– Riitely kuuluu hyvään parisuhteeseen, sillä avoin asioiden selvittely puhdistaa ilmaa ja raivaa tietä oikealle läheisyydelle.

Ranta on samaa mieltä. – Jos kielteisiä kokemuksia ja ongelmia yritetään piilottaa maton alle, myös myönteiset tunteet alkavat vähetä.

– Puolisosi ei osaa lukea ajatuksiasi, sinun tulee itse ottaa vastuu niiden kertomisesta.

Olennaista riitelyssä tai sen jälkeisessä asioiden aikuisemmassa selvittelyssä on opetella näkemään myös oma osuutensa asioihin, sen sijaan että sijoittaisi vain kaiken pahan toiseen.

– Me-henkeä kasvattaa, kun kumpikin osaa ottaa vastuuta omasta osuudestaan, silloin kun parilla on ongelma.

– Jos tuntuu kovin vaikealta ryhtyä vastuulliseksi aikuiseksi tässä suhteessa, yksinkin voi mennä parisuhdeterapeutin luo. Vastaanotollani on myös käynyt pariskuntia jo ennen häitä.

Joissakin tapauksissa häät on yhteistuumin peruttu, joissakin tapauksissa pari on päässyt selvemmille vesille ja purjehtinut avioliiton satamaan.

Me-henki avioliitossa

Yhdessä löydetty kaapin paikka

Kumpi määrää kaapin paikan? on perinteinen valtataistelukysymys. Meidänkin nuoressa kodissamme aivan konkreettisesti taisteltiin huonekalujen sijoittamisesta. Monissa suhteissa mies vetäytyy tästä taistelusta, ja seuraavaksi taistelukentäksi voi avautua kotitöiden jakaminen.

– Alkuvaiheessa rakennetaan yhteistä kotia, ja tällöin on hyvä käyttää aikaa siihen, että etsitään kauemminkin sohvaa, joka miellyttää kumpaakin, Ranta hymyilee.

Työpaikoilla keskustellaan nykyisin arvoista, jotka valitettavasti saattavat jäädä joissakin tapauksissa vain julistuksiksi ilman tekoja. Mutta entä jos yhteisessä uudessa kodissa luotaisiin yhdessä arvoja ja sopimuksia, joita kumpikin sitoutuu noudattamaan? Tämä voisi helpottaa haasteellisia elämäntilanteita.

– Yksi hyvin tärkeä arvo ja sopimus olisi, että pari opettelee anteeksipyytämisen taidon, Ranta sanoo.

– Tärkeä seikka on kuitenkin se, ettei ihmisen tarvitse pyytää anteeksi tunteitaan, ne tulevat ja menevät ja ovat viime kädessä ihmisen puolella. Mutta huonoa käytöstä toista kohtaan on syytä pyytää anteeksi.

Mikko Salmen mukaan avioliiton onnistuminen ratkaistaan usein akselilla luottamus–anteeksianto.

– Kunnioitus ja uskollisuus ovat parisuhteen luottamuksen perusta. – Mutta entä jos luottamus särkyy ja kunnioitus murenee? Silloin tilalle jää joko katkeruus tai anteeksianto.

– Tapahtumien ja tosiasioiden tunnustamisesta voi kuitenkin alkaa paraneminen, joka voi johtaa uuteen, syvempäänkin suhteeseen, Salmi tietää.

”Intohimoni on vaimoni”

Ranta kertoo inspiroivan tosielämän lausunnon:

– Kuulin, kun eräältä 20 vuotta naimisissa olleelta mieheltä kysyttiin, onko purjehdus hänen intohimonsa. ”Purjehdus on harrastukseni, intohimoni on vaimoni”, mies vastasi.

Rakkauden tuli pysyy yllä, kun sitä vaalitaan.

– Parin olisi hyvä opetella tekemään toisilleen hyviä tekoja ja sanomaan kauniita asioita, Ranta sanoo.

– Vaikka itselle ei olisikaan luontevaa viedä kukkia, niin voisiko silti viedä, jos kukat ilahduttavat toista?

– Parin olisi hurjan tärkeätä vaikka kerran kuukaudessa tai vuodessa keskustella aiheesta: Mitä sinulle kuuluu meidän suhteessa?

– Jos haluaa ilahduttaa toista, kannattaa kysyä häneltä, miten sen voisi tehdä. Kysymällä voi saada hyvin paljon vinkkejä, Ranta hymyilee.


Teksti Tuula-Maria Ahonen
Kuvat ShutterStock


Kirjoitus on julkaistu aiemmin Häät-lehdessä 1/2009

Muokattu: 12.9.2017