Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Avioehto

Ketkä erityisesti tarvitsevat avioehtosopimuksen?

nuoripari auringonlaskussa

Kuva Mary Markevich / Freepik

Kun päätös avioerosta on tehty, parit joutuvat jakamaan omaisuuttaan kipeiden tunteiden keskellä. Kun sopimus omaisuuden jaosta on tehty valmiiksi, avioehto määrittelee, miten ositus tehdään. Mutta kuka on ehdottomasti tilanteessa, jossa avioehto on enemmän kuin tarpeellista tehdä jos ennen avioliittoa?

– Yrittäjät. Yritysomaisuuteen ei missään nimessä pidä olla avio-oikeutta. Se saattaa tarkoittaa sitä, että jos tasinkoa joutuu maksamaan, yrityksen toiminta saatetaan joutua ajamaan alas tai ex-puolisosta tulee yrityksen osaomistaja tai koko-omistaja. Ja tietysti sitten jos tulet saamaan testamentteja tai perintöä jossain vaiheessa elämäänne, niin ehdottomasti kannattaa tehdä avioehtosopimus, suosittelee lakimies Piia Jeremejeff Nooa Pankista.

– Minä ainakin yrittäjänä haluan ehdottomasti, että puolisollani ei ole oikeutta minun yritystoimintaan. Tai sitten perintönä tai lahjana saatuun omaisuuteen, en missään nimessä halua, että puolisoni saisi mitään perintönä saamaani omaisuutta, lisää Jeremejeff.

Myös uusperheet sekä ulkomaalaisen kanssa avioliittoa solmivalle avioehto on tärkeä!

– Avioehdon tarvitsee myös ehdottomasti henkilöt, jotka ovat menossa kansainväliseen avioliittoon. Sopimuksella päästää määräämään, minkä maan lainsäädäntöä avio-oikeuden osalta sovelletaan, jatkaa Piia Jeremejeff.

Älä unohda ottaa vähintään puheeksi

Avioehdottomuus voi olla hyvä ratkaisu, mutta kaikista tärkeintä on tehdä harkittuja ja tietoisia ratkaisuja.

– Teillä kannattaa olla merkittynä häiden to do -listalle ainakin se, että otatte esille avioehdon ennen vihkimistä. Tärkeintä on, että olette käyneet asian yhdessä läpi, se riittää, ehdottaa Piia Jeremejeff.

Kukaan ei suosittele avioehdon tekemistä ilman juristia, ellei ole täysin perillä siitä, mitä on tekemässä.

 – Avioehto maksaa 200-300 euroa. Ei ole sen kalliimpaa. Se on oman omaisuuden vakuuttamista. Ja se on muuten halpa vakuutus, koska meillä ei kristallipalloa ole, emme tiedä voi elämässä tapahtua. Ja fakta on se, että avioliitto päättyy joka tapauksessa. Se päättyy kahdella eri tapaa: se päättyy joko avioeroon tai kuolemaan. Kummassakin tapauksessa ositetaan omaisuutta, Jeremejeff jatkaa.

Avioehto pähkinänkuoressa

Avioehto on sopimus puolison avio-oikeudesta toisen puolison omaisuuteen liiton päättyessä eroon tai kuolemaan. Kun pari menee naimisiin, asettavat he samalla aiemmin kertyneen ja tulevan omaisuutensa avio-oikeuden alaiseksi – ellei toisin yhdessä päätetä.

Avio-oikeudella ei ole avioliiton aikana yhtään mitään merkitystä. Mutta kun avioliitto päättyy eroon tai kuolemaan, avio-oikeus astuu kuvioon. Omaisuutta, velkoja ja varoja aletaan luetteloida, laskea ja osittaaa niin, että molemmat ovat tasavertaisessa asemassa. Ellei sitten toisin ole yhdessä avioehtosopimuksella sovittu.

Avioehtoja on kolmenlaisia: se voi olla täysin poissulkeva, eli mikä on minun jää minulle ja mikä on puolison, jää hänelle. Avioehto voi olla osittain poissulkeva eli voidaan joitain omaisuuden muotoja jättää avio-oikeuden ulkopuolelle. Avioehto voi koskea myös vain toista osapuolta. Eli saattaa olla niin, että minulla on oikeus puolison omaisuuteen, mutta hänellä ei ole minun omaisuuteen.

 

Lisää avioehdosta luet Häät.fistä täältä >>

Muokattu: 9.4.2024

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Hääpäivästä parille jää muistot, sormukset ja avio-oikeus: tutustu avioehtoon ja muihin avioliiton lakiasioihin ajoissa

Hääjärjestelyiden lisäksi tulevan hääparin kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään myös sitä, mitä av...

Avioehtosopimuksen muistilista: 5+1 asiaa jotka tulisi tietää

Avioehdosta puhutaan usein jonkinlaisena epäluottamuslauseena tulevaa puolisoa kohtaan. Todellisuude...

Mikä ihmeen ositus?

Jossain kohtaa, aivan kaikissa avioliitoissa, ositus tai omaisuuden erottelu tulee ajankohtaiseksi.

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024