Ketkä erityisesti tarvitsevat avioehtosopimuksen?

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Ketkä erityisesti tarvitsevat avioehtosopimuksen?

nuoripari auringonlaskussa

Kuva Mary Markevich / Freepik

Kun päätös avioerosta on tehty, parit joutuvat jakamaan omaisuuttaan kipeiden tunteiden keskellä. Kun sopimus omaisuuden jaosta on tehty valmiiksi, avioehto määrittelee, miten ositus tehdään. Mutta kuka on ehdottomasti tilanteessa, jossa avioehto on enemmän kuin tarpeellista tehdä jos ennen avioliittoa?

– Yrittäjät. Yritysomaisuuteen ei missään nimessä pidä olla avio-oikeutta. Se saattaa tarkoittaa sitä, että jos tasinkoa joutuu maksamaan, yrityksen toiminta saatetaan joutua ajamaan alas tai ex-puolisosta tulee yrityksen osaomistaja tai koko-omistaja. Ja tietysti sitten jos tulet saamaan testamentteja tai perintöä jossain vaiheessa elämäänne, niin ehdottomasti kannattaa tehdä avioehtosopimus, suosittelee lakimies Piia Jeremejeff Nooa Pankista.

– Minä ainakin yrittäjänä haluan ehdottomasti, että puolisollani ei ole oikeutta minun yritystoimintaan. Tai sitten perintönä tai lahjana saatuun omaisuuteen, en missään nimessä halua, että puolisoni saisi mitään perintönä saamaani omaisuutta, lisää Jeremejeff.

Myös uusperheet sekä ulkomaalaisen kanssa avioliittoa solmivalle avioehto on tärkeä!

– Avioehdon tarvitsee myös ehdottomasti henkilöt, jotka ovat menossa kansainväliseen avioliittoon. Sopimuksella päästää määräämään, minkä maan lainsäädäntöä avio-oikeuden osalta sovelletaan, jatkaa Piia Jeremejeff.

Älä unohda ottaa vähintään puheeksi

Avioehdottomuus voi olla hyvä ratkaisu, mutta kaikista tärkeintä on tehdä harkittuja ja tietoisia ratkaisuja.

– Teillä kannattaa olla merkittynä häiden to do -listalle ainakin se, että otatte esille avioehdon ennen vihkimistä. Tärkeintä on, että olette käyneet asian yhdessä läpi, se riittää, ehdottaa Piia Jeremejeff.

Kukaan ei suosittele avioehdon tekemistä ilman juristia, ellei ole täysin perillä siitä, mitä on tekemässä.

 – Avioehto maksaa 200-300 euroa. Ei ole sen kalliimpaa. Se on oman omaisuuden vakuuttamista. Ja se on muuten halpa vakuutus, koska meillä ei kristallipalloa ole, emme tiedä voi elämässä tapahtua. Ja fakta on se, että avioliitto päättyy joka tapauksessa. Se päättyy kahdella eri tapaa: se päättyy joko avioeroon tai kuolemaan. Kummassakin tapauksessa ositetaan omaisuutta, Jeremejeff jatkaa.

Avioehto pähkinänkuoressa

Avioehto on sopimus puolison avio-oikeudesta toisen puolison omaisuuteen liiton päättyessä eroon tai kuolemaan. Kun pari menee naimisiin, asettavat he samalla aiemmin kertyneen ja tulevan omaisuutensa avio-oikeuden alaiseksi – ellei toisin yhdessä päätetä.

Avio-oikeudella ei ole avioliiton aikana yhtään mitään merkitystä. Mutta kun avioliitto päättyy eroon tai kuolemaan, avio-oikeus astuu kuvioon. Omaisuutta, velkoja ja varoja aletaan luetteloida, laskea ja osittaaa niin, että molemmat ovat tasavertaisessa asemassa. Ellei sitten toisin ole yhdessä avioehtosopimuksella sovittu.

Avioehtoja on kolmenlaisia: se voi olla täysin poissulkeva, eli mikä on minun jää minulle ja mikä on puolison, jää hänelle. Avioehto voi olla osittain poissulkeva eli voidaan joitain omaisuuden muotoja jättää avio-oikeuden ulkopuolelle. Avioehto voi koskea myös vain toista osapuolta. Eli saattaa olla niin, että minulla on oikeus puolison omaisuuteen, mutta hänellä ei ole minun omaisuuteen.

 

Lisää avioehdosta luet Häät.fistä täältä >>

Muokattu: 9.4.2024