Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Vihkiminen

Vuonna 2023 solmittiin yli 20.000 avioliittoa

Vuonna 2023 solmittiin 20 693 avioliittoa. Avioliittoja, joissa puolisot olivat eri sukupuolta, solmittiin 20 320, ja samaa sukupuolta olevat parit solmivat 373 avioliittoa.

Tilastokeskuksen tilastoon tulevat mukaan kaikki ne solmitut avioliitot, joissa vähintään toinen puolisoista asuu vakinaisesti Suomessa tapahtumapäivänä. 

Pylväsdiagrammissa solmitut avioliitot 2023 asti
Solmitut avioliitot vuosina 2019–2023

Naimisiin yli 30-vuotiaina, kolme neljästä solmi ensimmäisen avioliittonsa

Naiset avioituivat ensimmäisen kerran keskimäärin 32,5-vuotiaina ja miehet 34,4-vuotiaina, kun tarkastellaan avioliittoja, joissa puolisot olivat eri sukupuolta. Toisen kerran avioituneiden naisten keski-ikä oli 46,0 vuotta ja miesten 48,6 vuotta. Kahden naisen solmimissa avioliitoissa naisten keski-ikä oli 35,0 vuotta ja kahden miehen solmimissa avioliitoissa keski-ikä oli 40,7 vuotta.

Vuonna 2023 kaikista naisten solmimista avioliitoista ensimmäisiä avioliittoja oli 76 %, miesten solmimista avioliitoista 75 %.

Vuoden suosituin vihkipäivä oli 5.8.2023, heinäkuu suosituin kuukausi

Heinä- ja elokuu ovat tyypillisesti vuorotelleet suomalaisten suosituimpana avioitumiskuukautena. Vuonna 2023 suosituin avioitumiskuukausi oli heinäkuu, jolloin 3 441 paria solmi avioliiton. Toiseksi suosituin oli elokuu ja kolmanneksi eniten avioliittoja solmittiin kesäkuussa.

Vuoden suosituin vihkipäivä oli 5.8.2023, jolloin vihittiin 456 paria. Toiseksi eniten vihille mentiin 12.8. ja kolmanneksi eniten 22.7.

Yli puolet valitsi siviilivihkimisen – avioliiton solmiminen ulkomailla kasvussa

Vuonna 2023 eri sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkimisistä, joista vihkitapa on tiedossa, 41 % oli kirkollisia vihkimisiä ja 59 % siviilivihkimisiä. Luvut perustuvat solmittuihin avioliittoihin, joissa jompikumpi tai molemmat puolisoista asui vakinaisesti Suomessa avioliittoa solmittaessa.

Mikäli avioliitto oli molempien puolisoiden ensimmäinen, oli kirkollisten vihkimisten osuus 48 % ja siviilivihkimisten 52 %. Kun toinen tai molemmat puolisot olivat olleet avioliitossa vähintään kerran aikaisemmin, oli siviilivihkimisten osuus 67 %. Tarkastelu perustuu liittoihin, joissa molemmat puolisot asuivat vakinaisesti Suomessa, koska näissä tapauksissa kummankin puolison avioliiton järjestysnumero on tiedossa.

Joka kymmenes kaikista solmituista avioliitoista oli rekisterissä vihkitavaltaan tuntematon, ja niiden osuus kasvaa. Kaikki ulkomaan viranomaisen edessä solmitut avioliitot sisältyvät tähän kategoriaan.

Löydä säihkyvimmät sormukset Sormuskoneesta

Korkeila Helsinki

Aalto

Korkeila Helsingin Aalto-sormuksessa on briljanttihiontaisia laboratoriotimantteja yhteensä 0,107 ct. Rivisormus sopii yksikivisen sormuksen viereen ja tuo uudenlaista modernia ilmettä. Saatavana myös valkokultaisena.
Hinta alkaen 1190 €.

Kultaseppä Kulmala

Paletti sinisellä safiirilla

Kultaseppä Kulmalan Paletti-sormus sinisellä 1.21 ct montanalaisella safiirilla. KIhlasormuksessa lisäksi värittömät timantit, F-G/vs 2 x 0.008 ct. 18 k Keltakultaa. Hinta 4 590 €.

Kultajousi

Timanttisormus 1,00 ct – Story of Love

Kultajousen Story of Love -sormus on valmistettu 14K palladiumvalkokullasta. Yhteiskaraattipaino on 1,00 ct, timantit ovat W/SI-laatua. Story of Love -malliston timanttisormuksille myönnämme 10 vuoden takuun. Suositushinta 3990 €.

Teksti: Sari Yli-Salomäki
Lähde: Tilastokeskus

Muokattu: 10.6.2024

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Häämarssin ei tarvitse olla marssi

Usein vihkitilaisuuden alku- ja päätösmusiikin kohdalla puhutaan häämarsseista, mutta musiikin ei vä...

Kaksiosaisissa häissä juhlitaan kaksin verroin

Yhä useampi hääpari on jakanut hääjuhlansa kahteen osaan: erilliseen vihkimiseen sekä myöhemmin jär...

Persoonallisimmat vihkiseremoniat ottavat myös häävieraat mukaan

Teidän häihin jotain ihan muuta? Halutessanne voitte ideoida hääjuhlasta aivan erilaisen, esimerkiks...

Entten tentten, mikä sukunimi meille tulee avioliitossa?

Hääparin kannattaa käydä sukunimikeskustelu heti hääsuunnittelun alkumetreillä, varsinkin jos haavei...

Maistraatissa vihitään vilkkaasti kesäisin etelässä – pohjoisessa talvi on selvästi suosituin

Jos tahtoo maistraatissa naimisiin suosittuina kesäkuukausina, on hyvä olla liikkeellä hyvissä ajoin...

Mitä haluamme päällemme heitettävän, kun astumme ulos kirkosta tai vihkipaikalta?

Nykypäivänä riisin heitolle on monia eri vaihtoehtoja netti pullollaan. Osasyy voi olla se, ettei ri...

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024