Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääkampaus ja häämeikki

Stressimorsian vai harkitun huoleton?

Häästressi - tunnelmaa nostattavaa ohjelmaa

Kuva Jenna Jönkkäri Photography

Tuomon ja Millan häissä oli rento aikataulutus ja tunnelmaa nostattavaa ohjelmaa kuten koomikko Rami Vallin Show.

Niin innostavaa kuin häiden suunnittelu onkin, häästressi hiipii huomaamatta hääpäivän lähestyessä. Onneksi jokaiseen huoleen löytyy ratkaisu!

Häät on tilaisuus järjestää elämänsä juhlat ja kenties juuri siksi omiaan lisäämään paineita juhlien onnistumisesta.

– Häät on kaikista elämämme juhlista tunnelataukseltaan suurin, olemmehan tällä instituutiolla sitoutumassa kumppaniimme toivottavasti loppuelämäksi, työterveyspsykologi Heli Rautjärvi Heltistä kuvailee.

Useimmiten naiset ovat enemmän huolissaan esteettisistä asioista ja pienistä yksityiskohdista, joten Heli arvelee stressikuorman kasaantuvat yleensä enemmän morsiamen kuin sulhasen harteille.– Usein häissä molemmat osapuolet tutustuvat paremmin puolisonsa sukuun ja haluavat ehkä näyttää onnistumista heillekin.

Tämä kaikki yhdistettynä käytettävissä olevan hääbudjetin ja unelmien kutsuvieraslistan väliseen jännitteeseen sekä upeisiin DIY-vinkkeihin Pinterestissä on omiaan luomaan paineita kenelle tahansa.

häästressi

Kuva Jenna Jönkkäri Photography

Millan ja Tuomon juhlat onnistuivat hienosti päivälle sattuneesta vesisateesta huolimatta. Pari lähti juhlista viimeisten joukossa.

Rennot ruuhkavuosihäät?

Noormarkkulainen lastentarhanopettaja Milla, 31, ja hänen maanrakennusalalla työskentelevä sulhasensa Tuomo, 35, valmistautuivat naimisiinmenoon keskellä ruuhkavuosia. Kesällä 2017 häävalmisteluiden ollessa kiivaimmillaan pariskunnan lapset olivat 2- ja 4-vuotiaita, omakotitalon rakennusprojekti juuri keväällä alkanut ja Tuomon työ reissupainotteista.

– Palasin äitiyslomalta töihin syyskuussa, ja olen arkisin yksin kahden pienen lapsen kanssa. Lisäksi koira odottaa lenkille pääsyä, kun pääsemme kotiin. Pitkää pinnaa tämä kaikki vaati meikäläiseltä häihin valmistautuessa! Iltaisin, kun olin saanut lapset nukkumaan, aloin usein miettimään ja suunnittelemaan häitä.

Millan ja Tuomon kohdalla häävalmistelut oli aloitettu hyvissä ajoin ja sukulaisetkin olivat tulleet tutuiksi 13,5 vuoden yhdessäolon aikana.

– Meidän piti mennä naimisiin jo kesällä 2016, mutta emme olisi saaneet häitä Leineperin Kankipajaan, ruukkialueelle – juuri sellaiseen luonnonläheiseen paikkaan kuin halusimme. Totesimme myös, että joudumme tinkimään monesta asiasta, jos kiiruhdamme. Siirtämällä häät elokuulle 2017 ehdimme säästää rahaa meille tärkeisiin asioihin.

Milla ja Tuomo tiesivät tarkkaan, mitä juhlissa olisi ehdottomasti oltava.

– Varraspossu – siitä isäntä ei lähtenyt missään vaiheessa tinkimään! Lisäksi oli oltava bändi, riittävästi hyvää ruokaa ja juomaa sekä karkkipuffet.

Apua saa, kun pyytää

120 hengen häissä järjesteltävää riitti. Millan apuna alusta saakka oli kaksi kaasoa, joista toinen vieläpä hääjärjestelyiden ammattilainen.

– Tanja hoiti kutsut alusta loppuun ja Kristiinalla oli hyvä idea kyltteihin, mutta välillä kaikkein tärkeintä oli ihan vain se, että on kaksi ihanaa ystävää, joilta voin kysyä, miltä näyttää ja mitä mieltä olette tästä.

Heli Rautjärvi huomauttaa, että ystävien tarjoamaa apua kannattaa hyödyntää. Kaikille se ei ole itsestään selvää, ja Millallekin kaasot muistuttivat, että kaikkeen voi kysyä apua ja antaa itseltä pois sellaisia hommia, mihin ei ehdi paneutua.

– Toisaalta olisi alusta asti ja aina aika-ajoin valmistelujen edetessä tärkeää muistuttaa itseään siitä, miksi on häitä järjestämässä. Kun pitää kirkkaana mielessä, että häiden päätarkoitus on päästä naimisiin rakastamansa ihmisen kanssa, ei yksityiskohdista tarvitse murehtia. Tunnelma jää mieleen, eivät serviettirenkaat. Tässä priorisoinnissa miehet saattavat suoraviivaisina olla meitä naisia parempia, joten sulhoaan kannattaa kuunnella, Rautjärvi kannustaa.

häästressi

Kuva Jenna Jönkkäri Photography

Kahden pienen lapsen vanhempina Milla ja Tuomo järjestivät häät ruuhkavuosielämän keskellä. Heille elokuinen juhla oli unelmien täyttymys.

Fokus fiilikseen

Kun järjestelyt olivat jo pitkällä, Millan mieltä kaihersi kriittisyys omaa ulkonäköä kohtaan.

– Tuskin maltoin odottaa, että saan hienon hääpuvun päälleni, mutta olisin halunnut pudottaa pari kiloa ennen häitä. Aikaa liikunnalle ei vain löytynyt ja se vähän stressasi.

Vaikka ulkopuolisen silmissä Millan ulkonäössä ei ollut mitään vikaa, Rautjärven mukaan toisen huolta ei kannata vähätellä tai ohittaa, sillä se voi loukata.

– Jos puoliso huomaa toisen stressaantuvan, ehkä voisi rauhallisena hetkenä istahtaa viereen, ottaa kädestä kiinni, katsoa silmiin ja sanoa: "Hei, tässä on kyse MEISTÄ". Sitten voisi miettiä yhdessä, millä ihan aidosti on merkitystä ja mihin satsataan, mikä taas on turhaa yksityiskohdista vouhottamista ja työtaakan tarpeetonta kerryttämistä. Hyvällä fiiliksellä vähemmän on parempi kuin hampaat irvessä enemmän.

Hyvällä fiiliksellä vähemmän on parempi kuin hampaat irvessä enemmän.


Hääpäivä on ainutlaatuinen, ja siksi Rautjärvi kannustaa kiinnittämään enemmän huomiota sekä omaan että puolison ja vieraiden hyvään mieleen kuin ulkokuoreen.

– Jos koristelut ja ohjelmanumerot stressaavat ja ajavat tiuskimaan apujoukoille tai vievät omat yöunet, on fokus pielessä. Mielestäni häissä ei kannata stressata mistään. Tässä auttaa, kun valitsee kaikista mieltä vaivaavista asioista ensin tärkeimmät, ja sitten niistä ne, joihin voi jotenkin vaikuttaa. Yleensä murhelista lyhenee huomattavasti. 

Millan ja Tuomon kaksivuotiaalla pojalla oli häiden aikaan uhmaikä, joten hääpari päätti mennä sieltä missä aita on matalin. Lapsille hankittiin oma hoitaja ja kirkkoon varattiin viihdykettä.

– On järkevää, että laskee rimaa, kun mukana pyörii uhmaikäinen lapsi. Se nyt vaan on niin, että jos lapset eivät viihdy, kellään ei ole kivaa, itsekin kahden lapsen äiti Heli Rautjärvi kuittaa.

Älä hermoile ainakaan näistä

1. Viihtyvätkö lapset juhlissa?

Milla: ”Lapsivieraiden viihtyminen huomioitiin häidemme ohjelmassa. Juhlissa esiintyi ilmapallotaikuri.”

2. Löytävätkö vieraat toisensa vai jääkö joku mököttämään omaan pöytäänsä?

Milla: ”Teimme ohjelmanumeron siitä, että hääpari kiertää juhlavieraiden luona juttelemassa pöydittäin. Näin kukaan ei jäänyt huomioimatta.”

3. Entä jos sairastun hääpäivänä?

Heli: ”Näinhän voi käydä, se on elämää. Juuri siksi kannattaa jatkuvasti muistuttaa itseään kaikkein tärkeimmästä: tässä olemme me kaksi, yhdessä. Vaikka hääpäivänsä toivoo tietenkin olevan kaikista ihanin, kaatosateessa migreenikohtauksessa voi lohduttautua sillä, että lopulta onnellisuuden ratkaisee kuitenkin avioliiton arki, ei se yksittäinen juhlapäivä. Ainahan voi viettää vielä mahtavammat kymmenvuotishääjuhlat!”


Teksti Miia Kärnä
Kuvat Jenna Jönkkäri Photography

Muokattu: 12.4.2018

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Morsian taltuta häästressi: Neljä takuuvarmaa vinkkiä!

Lue muun muassa Anna Perhon räiskyvän huikeat vinkit stressin selätykseen.

Miten saada kestävät kiharat hääpäiväksi?

Monen morsiamen pelkona on kampauksen latistuminen, jos ottaa hiukset auki -kampauksen hääpäiväksi. ...

Millaiset hääkorut morsiamelle?

Onnistunut morsiamen häätyylin syntyy yhdistämällä morsiamen mieltymykset, juhlavuus ja korujen tasa...

Huntu – asuste, joka kruunaa morsiamen

Huntu jakaa yleensä melko voimakkaasti mielipiteitä. Monelle morsiamelle se on ehdoton, mutta monen ...

Katsaus hääkampaustrendeihin 2023

Kasvojen malli sekä oma persoonasi, ja tietysti myös häätyylisi antavat parhaat suunnat siihen, mill...

Mistä tiedän millainen hääkampaus sopii minulle?

Kampauksia on niin monta erilaista kuin on itse morsiamia ja kasvojen muotojakin. Näillä kampaaja No...

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024