Häiden järjestäminen ahdistaa, mikä avuksi?

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Mitä tehdä jos hääsuunnittelu ahdistaa?

ahdistus

Kuva Satu Mali

Hääjuhlan järjestämiseen voi salakavalasti kyllästyä ja ahdistus täyttää mielen. Tärkeintä on, ettet jää ajatusten kanssa yksin. Palauta usko rakkauden voimaan lempeästi.

Kiiran ja Eetun häät eivät menneet kokonaan kuten he olivat ajatelleet. Unelmat ja mielikuvat eivät lopulta vastanneet todellisuutta, mutta rakkautta ei koskaan unohdettu.

Älä rakenna liian isoja unelmia

Monella liittyy häihin paljon odotuksia ja unelmia. Kirjailija, terapeuttinen valmentaja Anna Taipale toteaa, että kulttuurimme ruokkii sadunomaisia malleja sekä parisuhteesta että naimisiinmenosta. Häitä suunnitellessa on hyvä olla tietoinen näistä vaikuttimista, sillä harvalla on varaa lähteä toteuttamaan kaikkia mielessään rakentamiaan pilvilinnoja. Eikä onneksi tarvitse. Annan mukaan häihin liittyvissä fantasioissa voi olla kyse lapsuuden unelmasta, jonka on saattanut luoda hakiessaan lohtua tai turvaa.

– Fantasiat edustavat maailmaa, jossa kaikki on hyvin ja turvallista. Aikuisuudessa on ajankohtaista löytää sisäistä turvaa, itsemyötätuntoa ja hyvinvointia itselleen, vaikka maailma - tai omat häät - eivät olisikaan täydelliset.

ahdistus

Kuva The HK Photo Company / Unsplash

Rahalla ei voi ostaa tunnelmaa

Ennen alttarille astelua on hyvä pohtia hetki, millaisia odotuksia itsellä ja puolisolla on hääjuhlasta. Kiira vinkkaa, ettei häihin liittyvään materiaan kannata kiintyä. Hän laittoi häämekon myyntiin jo kolme viikkoa häiden jälkeen.

Eetu kehottaa olla välittämättä siitä, minkälaiset häät jollakin toisella parilla on ollut.

– Pitää keskittyä vain siihen omaan juttuun. Tärkein viesti kaikille häitä suunnitteleville on, että rahalla ei saa ostettua tunnelmaa häihin, Eetu sanoo.

ahdistus

Kuva Nick Karvounis / Unsplash

Sitten se iski, väsymys ja hääahdistus

Aikuistuessa häihin ja naimisiinmenoon liittyvät ajatukset yleensä muuttuvat siitä, mitä ne ovat lapsena tai nuorena olleet. Kokkisten tapauksessa Eetu havaitsi jossain vaiheessa, ettei ajatellut avioliitosta enää samoin kuten aiemmin. Hän koki, että oli kasvanut yli vanhasta ajatusmallista.

Pariskunta oli innoissaan häiden järjestelyistä, kunnes noin kolme kuukautta ennen h-hetkeä järjestelyihin tuli mukaan uusi ja odottamaton asia.

– Kiira puhuu hääahdistuksesta, mutta minä sanoisin, että kyse oli kisaväsymyksestä. Tuli tunne, ettei mitään tapahdu, Eetu sanoo.

ahdistus

Kuva Satu Mali

Ahdistukseen auttaa puhuminen

Elämään kuuluu kaikenlaiset tunteet, eikä häiden järjestäminen ja hääpäivä tee tästä poikkeusta. Muu elämä ei myöskään mene tauolle häävalmistelujen tai häiden ajaksi.

Kiira arvelee, että hänelle kisaväsymyksen syntymiseen vaikutti juuri se, että järjestelyjen ollessa loppusuoralla hänelle tapahtui raskaita asioita elämässä.

– Jättäydyin pois töistä ja koirani kuoli päivä sen jälkeen, kun palasin polttarimatkalta.

Kiiralle kisaväsymys näyttäytyi ahdistuksen tunteena, Eetulle malttamattomuutena. Kokkiset puhuivat keskenään väsymyksestä ja sen aiheuttamista tunteista. Kiira jutteli asiasta myös äitinsä kanssa. Lisäksi Kiira mainitsee Instagramin olevan hänelle tärkeä kanava, jossa hän käy läpi ajatuksiaan.

Anna neuvoo, että väsymyksen tullessa voisi palata kuulostelemaan, mikä häissä on meille tärkeintä – ja sallia tunteet sekä itselleen että toiselle.

– On luonnollista kokea ahdistusta uuteen elämänvaiheeseen siirtymisestä, samoin kuten esimerkiksi uutta työtä aloittaessa tai vanhemmaksi tullessa, Anna lisää.

Ratkaisevaa on, että uskaltaa puhua hankalista tunteista avoimesti. Se auttaa pääsemään niistä yli.

ahdistus

Kuva Shelby Deeter / Unsplash

Jos hääpäivänä ei näytäkään juuri siltä miltä ajatteli

Hääjuhlaan ladataan paljon odotuksia, joista hääparin ulkonäköpaineet ovat yksi tavallisimmista. Morsiamen pitäisi tuntea itsensä kauniimmaksi kuin koskaan aiemmin, sulhasen olisi oltava komeimmillaan. Kiira kertoo itkeneensä jälkikäteen, ettei hän tuntenut hääpäivänään olleensa maailman nätein morsian.

– Pitää myös muistaa se, että hääpuku ammattimallin päällä näyttää vähän erilaiselta kuin itsellä, Kiira lisää.

Hääahdistus lievenee hellittämällä

Eetu sanoo aamun olleen ”hieman suorittamista” viimeisten hääjärjestelyjen takia.  Hääjuhlan tunnelma oli hieno ja yhteisöllinen. Ruoka oli hyvää, ja juhlapaikan henkilökunnan palvelu ystävällistä. Kiira ja Eetu eivät olleet suunnitelleet tanssivansa häätanssia, mutta yhtäkkiä se tapahtuikin.
– Ja kaikki vieraat tulivat tanssiin mukaan! Kiira lisää.

Hääpäivänä pari ei ollut ahdistunut tai edes stressaantunut. Kun oli antanut asioiden lopulta vain soljua omalla painollaan eteenpäin ja käsitellyt tunteitaan, ahdistavat ajatukset olivat lieventyneet. Eikä kaiken tarvinnut olla täydellistä ollakseen ikimuistoista.

ahdistus

Kuva Satu Mali

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2020. Lehden näköisversion voi ostaa itselleen täältä.

Teksti Tiina Katriina Tikkanen  Kuvat Satu Mali

Muokattu: 28.3.2023