Häämuoti 2026 paljastaa olkapäät
Lue Häät.fistä vinkkejä häiden kukkakoriteisiin ja onnistut
Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.
Mitkä ovat teidän yhteisiä lempiruokianne? Jos haluatte syventyä juttelemaan pitkän kaavan kautta, mikä resepti silloin otetaan esille? Tai mihin ravintolaan suuntaatte?
Etsikää syvempää merkitystä parisuhteellenne arjen ruokahetkistä. Häät-tiimin jäsenet kokosivat yhteen reseptit, jotka ovat muodostuneet heidän lemppareikseen omassa parisuhteessa tai perheen arjessa.
Kuva Daniel Hooper Unsplash
Liinan perheessä tehdään Japani-ikävään okonomiyaki-munakasta ja haaveillaan samalla seuraavasta matkasta kirsikankukkien maahan.
Japanilainen okonomiyaki on on helppo, nopea ja maistuva ruoka, eräänlainen suolainen pannukakku. Se on Japanissa katu- ja baariruokaa, josta jokaisessa kaupungissa on omanlainen versio. Okonomiyakia valmistetaan erilaisista aineksista, kuten kaalista, porkkanasta, lihasta tai merenelävistä, jotka yhdistetään pannukakkutaikinaan ja paistetaan pannulla lättyinä. Liinan perheen versio on suomalainen muunnos, jossa kaali on korvattu perunalla ja munakas valmistetaan vohveliraudalla. Pottu-okonomiyaki on nopeaa ja maukasta kasvisruokaa helposti saatavissa olevilla, japanilaisilla mausteilla höystettynä.
2 annosta Valmistus 30 min 150 g perunaa50 g porkkanaa50 g purjoa2 kananmunaa1 dl vettä2 rkl soijaa1 tl sokeria1/4 tl suolaaripaus mustapippuria1 dl vehnäjauhoja1/2 tl leivinjauhetta1-2 rkl öljyä Tarjoiluunteriyakikastikettamajoneesiaruohosipulia tai kevätsipuliaseesaminsiemeniä
Raasta perunat ja porkkana karkeaksi raasteeksi. Hienonna purjo joukkoon.
Sekoita kananmunat, vesi, soija, sokeri ja suola. Lisää vehnäjauho ja leivinjauhe. Sekoita kasvisraaste taikinaan.
Paista useita vohveleita vohveliraudalla tai paista ns. perinteisesti kaksi isompaa ja paksumpaa paistinpannulla. Paistoaika 2-4 min puoli, kunnes saanut hieman väriä. Käännä varoen.
Koristele pannari raidalliseksi teriyakikastikkeella ja majoneesilla. Lisää päälle vielä ruohosipulia ja seesaminsiemeniä.
Kuva Häät.fi
Sonja puolisoineen ihastui Italian-matkalla perinteiseen ja yksinkertaisen herkulliseen pastaan nimeltä cacio e pepe. Tarvitset vain hyvälaatuista pastaa, runsaasti pecorino-juustoa, voita ja vastarouhittua mustapippuria. Sekoitusvaiheessa on hyvä, että pastan kimpussa on kaksi käsiparia. Yksinkertaisuudestaan huolimatta reseptin onnistuminen ei ole aina taattu, vaan voitte harjoitella reseptin perfektointia vaikka joka kuukausi. Maku on joka tapauksessa kerta toisensa jälkeen huikea.
2 annostaValmistus 20 min
350 g hyvälaatuista pastaa2 tl tuoretta rouhittua mustapippuria2 rkl voita2 dl pastan keitinvettä200 g pecorinojuustoa hienoksi raastettunasormisuolaa
Laita pasta keittymään suolattuun veteen.
Kuumenna pannulla rouhittua mustapippuria muutama minuutti. Lisää voi ja paista hetki.
Sekoita joukkoon 2 dl pastan keitinvettä ja anna poreilla. Sekoita kuumalla pannulla joukkoon valmiiksi valutettu pasta ja pecorino vauhdikkaasti ja huolellisesti: tässä vaiheessa lisäkädet ovat tarpeen.
Mausta sormisuolalla ja nauti heti!
Kuva Marekonline Pixabay
Maria on löytänyt puolison kanssa vietettäviin iltoihin välimerellisen kasvisruoan kikherneistä.
4 annostaValmistus noin 60 min (+ mahdollinen kikherneiden liotusaika)
500 g kikherneitä300 g lehtimangoldia tai pinaattikiinankaalianeitsytoliiviöljyä3 valkosipulinkynttä1 pala leipää1 rkl paprikajauhetta2 kypsää tomaattia, raastettunasuolaa
Laita kikherneet likoamaan veteen edellisenä iltana vedessä tai käytä reseptissä valmiiksi keitettyjä kikherneitä purkista.
Keitä liotettuja kikherneitä veden kanssa painekattilassa huuhdeltujen mangoldinlehtien kanssa. Lisää myös suolaa ja tilkka öljyä ennen kattilan sulkemista. Anna kypsyä 35 minuuttia. Voit käyttää myös tavallista kattilaa.
Kuullota sillä välin valkosipulia ja leipää pannulla öljyssä. Siirrä pois pannulta ja murskaa soseeksi.
Paista samalla pannulla kaksi kypsää tomaattia, ja raasta ne.
Lisää paprikajauhe ja survottu leipä-valkosipulitahna pannulle.
Kun kikherneet ovat valmiita, lisää joukkoon kastike pannulta ja hauduta vielä hetki miedolla lämmöllä.
Kuva Pirkko Seitsenpiste Pixabay
Aikoinaan junnulätkä-äitinä ja aktiivisena peruskoululaisen huoltajana toiminut Sanna tuli vuosien aikana leiponeeksi lukuisia eri versioita mokkapaloista, joista nauttivat niin oma perhe, opettajat kuin jääkiekkoturnausvieraat. Tästä Sannalle jäi mieleen se odotus, kun perheenjäsenet kyselivät keittiössä reunapaloja. "Saisiko ottaa edes yhden palan?"
Nykyisinkin kysymys ”Leipoisinko jotain? Mokkapaloja?” tuo positiivisen hyvän mielen tuulahduksen perheeseen. Mokkapalat ovat Sannan perhettä yhdistävä leivonnainen, joka onnistuu aina ja antaa monta nautinnollista kahvihetkeä.
PellillinenValmistus noin 60 min
3 munaa3 dl sokeria4 dl vehnäjauhoja½ dl sokeroimatonta kaakaojauhetta2 tl leivinjauhetta1 tl vaniljasokeria1 ½ dl maitoa1 dl (100 g) sulatettua voita tai margariinia
Kuorrute300 g tomusokeria½ dl kaakaojauhetta2 rkl sulatettua voita tai margariinian. 4 rkl vahvaa kahvia
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita varovasti nostellen.
Lisää maito ja sulatettu voi tai margariini. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä reunalliselle, leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Valmista kuorrute. Mittaa kulhoon tomusokeri, kaakaojauhe, sulatettu voi ja kahvi. Sekoita tasaiseksi. Jos kuorrute tuntuu löysältä, lisää hieman tomusokeria. Paksua kuorrutetta voit ohentaa puolestaan kahvilla.
Levitä kuorrute lämpimän torttulevyn pinnalle ja ripottele päälle värikkäitä strösseleitä.
Kuva DesignDrawArtes Pixabay
Tanjan perheen lohturuokana toimii klassisesti pizza. Pizzailta on se hetki, kun he perheenä kokoontuvat keittiöön tekemään ja olemaan yhdessä.
Tanjan perheellä on tällä hetkellä melkoista menoa arjen haasteineen, kuten varmasti monella perheellä. 10-vuotiaat kaksostytöt Isla ja Isella ovat tehneet omat pizzansa jo ihan pienestä asti. Kinkku-ananas-täytteisiin on vuosien aikana saanut lisätä pepperonin silloin tällöin. Eipä tarvi pizzapäivinä miettiä maistuuko ruoka kaikille vai ei, hah!
Tätä perinnettä perhe yrittää pitää yllä joka viikko. Ne on ne pienet, yksinkertaiset ja arkiset hetket, jotka jäävät muistoihin ikuisesti. "Uskoisin, että kun lapsemme aikuisina tekevät pizzaa, he palaavat tunnemuistoissaan lapsuuden hetkiin."
Melko usein mennään helpoimman kautta: ladotaan täytteet valmiisiin pohjiin ja alle tomaattipyreetä. Mutta jos joskus on ekstra-aikaa, tämä Henri Alénin paras tomaattikastike pizzaan (lähde: IS) vie pizzaelämyksen todellakin seuraavalle tasolle!
Kuva Olilynch Pixabay
Sarille tuli ensimmäisenä mieleen aurinkoinen drinkki Aperol Spritz, joka on hänelle ja puolisolleen yhteinen makumuisto Italian-matkoilta. Heille sen maku tuo kutkuttavasti mieleen kauniit auringonlaskut ja uusien makuelämysten odotuksen, kun sen nauttii italialaiseen tapaan aperitiivina ennen illallista.
Oikea Aperol Spritz tehdään italialaisesta Aperol-katkerosta ja prosecco-kuohuviinistä, joihin lisätään soodavettä, jääpaloja ja appelsiininviipaleita. Juoman synnyinseudulla Veneton alueella juomaan on joskus lisätty appelsiinisiivun lisäksi myös oliivi, mutta voit tarjoilla oliiveja myös erikseen pienenä suolapalana.
1 annos
paljon jäitä9 cl prosecco-kuohuviiniä6 cl Aperolia3 cl soodaapari appelsiininviipaletta
Tee tai osta etukäteen isoja jääpaloja, jotka eivät sula nopeasti. Jäiden tarkoitus on pitää juoma kylmänä, ei laimentaa sitä.
Kokoa juoma isoon jalalliseen lasiin. Täytä lasi jäillä. Kaada lasiin ensin proseccoa ja lisää vasta sen jälkeen Aperolia. Lisää viimeiseksi pieni tiraus soodaa tai esim. appelsiinilla maustettua kivennäisvettä.
Viimeistele juoma vastaleikatuilla puolikkailla appelsiininsiivuilla.
Jos teillä on mielessä maa, jonka ruokia te molemmat rakastatte, lähtekää sinne häämatkalle tai häiden vuosipäivämatkalle!
Koonnut: Sari Yli-Salomäki
Muokattu: 17.12.2024
Lue Sarin pääkirjoitus parisuhteen ruokahetkistä Häät-lehdestä 1/2025 (ilm. 8.1.2025).
Ihanan romanttinen uusi Häät-lehti 1/2025 ilmestyy näköislehtenä 26.12.2024 ja painettuna Lehtipisteisiin 8.1.2025. Klikkaa artikkeliin ja osta lukuoikeus verkkolehteen.
Kaikenlainen apu on hääparille aina tarpeen. Tarkka paikka on mikä liikaa. Hienovaraisuus on valttia...
Lue muun muassa Anna Perhon räiskyvän huikeat vinkit stressin selätykseen.
Juhlien suunnitteluun voi kyllästyä ja homma alkaa maistua vastenmieliseltä. Mitä tehdä?
Onnellisissa liitoissa puolisot ajattelevat toisistaan positiivisesti ja ihailevat toisiaan. Nämä tu...
Valmentaja ja joogaopettaja Katri Syvärinen ohjeistaa morsiamia ja sulhasia asettamaan asiat niiden...
Hengitä syvään ja rauhoita maailma ympäriltäsi. Hääahdistus lievenee tällä harjoituksella.
Timanttien vastuullisuus nostetaan kasvavassa määrin puheeksi kihla- tai vihkisormuksia hankittaeassa. Timanttia ostaessa kuluttaja on harmillisen usein vajavaisen tiedon varassa, jolloin synteettisten laboratoriotimanttien sekä luonnontimanttien tarina voi poiketa todellisuudesta. Kertakäyttökulttuuria vältetäänkin parhaiten hankkimalla laadukas ja kestävä sormus, jonka tarinalla ja taustalla on merkitystä.
Tänä päivänä on täysin mahdollista hankkia konfliktivapaa ja eettinen luonnontimantti, kun timantin hankkii luotettavalta ja vastuulliselta korualan ammattilaiselta.
Suomessa aloitettiin vastuullisten luonnontimanttien ohjelma, kun ryhmä kotimaisia jalokivikorujen valmistajia kokoontui keskustelemaan timanttien eettisyydestä, alan kehittämisestä ja luottamuksesta. Timanttikorun hankinnan tulee aina perustua luottamukseen ja myyjän asiantuntemukseen.
Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset tarjoavat luotettavaa tietoa timanttien alkuperästä ja lupaavat omalla toiminnallaan kehittää alan vastuullisuutta. Korujen vastuullisuus tarkoittaa myös laatua, muokattavuutta ja kierrätettävyyttä.
Ohjelmaan sitoutuneet suomalaiset koruvalmistajat – Kultaseppä Kulmala, Atelier Torbjörn Tillander, Kultaseppämestari Tarkkanen ja Olli Johan Lindroos – lupaavat omalta osaltaan kehittää alaa vastuullisempaan ja läpinäkyvämpään suuntaan.
Kultaseppä Kulmala
Helsinki ja Uusimaa
Kultaseppä Kulmala on erikoistunut vaativaan kultasepäntyöhön. Kulmalalta voit kysyä mitä vaan korujen suunnitteluun, valmistukseen ja vastuullisiin materiaalivalintoihin liittyen.
Kultaseppämestari Tarkkanen
Kultaseppä Tarkkasella luomme yhdessä juuri sinulle suunnitellun ja Helsingin Arabianrannan ateljeessa valmistetun unelmien korun. Upeaa kotimaista käsityötä uniikissa ympäristössä vuodesta 1955.
Olli Johan Lindroos
OJL Originals koru on valinta Sinulle, poikkeuksellisuuden ihailijalle joka arvostat kauneutta puhtaimmillaan.
Timantit ovat merkittävä elinkeino monelle Afrikan maalle, työllistäen ja vahvistaen maan ekonomista asemaa. Botswana, joka on tällä hetkellä yksi suurimmista luonnontimanttien tuottajamaista, on luonnonvarojensa ansiosta onnistunut kasvattamaan bruttokansantuotettaan ja siten kehittämään maansa hyvinvointia.
Luonnontimanttien markkinoita hallitsevat yritykset kehittävät jatkuvasti toimintatapojaan vastuullisemmaksi – niin ekologisesti kuin eettisesti. Toimijat, joilta vastuulliseen luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset hankkivat luonnontimanttinsa, tekevät jatkuvasti töitä hiilijalanjäljen minimoimiseksi, raakakivien tuottajavaltioiden infrastuktuurin kehittämiseksi ja työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.
“Our diamonds are not just gems; they are the foundation upon which the hope and promise of our economies have been built. They are the engine through which our aspirations for greater wealth, more diversified economies, the development of people and a more fair and equitable future can be realised.”
Hon Lefoko Maxwell Moagi | Minister of Minerals and Energy for the Government of the Republic of Botswana.
Kuva Mikael Petterson
Yleisesti puhutaan laboratoriotimanteista, mutta täsmällisempi nimitys on laboratoriokasvatettu synteettinen timantti. Timanttitehtaita rakentuu suuren kysynnän ohjaamana ympäri maailmaa, eniten Kiinaan ja Intiaan, missä synteettisten timanttien valmistamiseen käytettävä energia tuotetaan pääasiassa kivihiilellä.
Toistaiseksi vain pieni määrä tehtaita toimii uusiutuvan energian voimin. Lisäksi synteettisten timanttien tuotantolaitteiden valmistuksessa käytetään kaivosteollisuuden tuottamia metalleja. Tämän hetken tietoon nojaten, ei voida yleisesti sanoa synteettisen timantin olevan luonnontimanttia ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
Eroja on niin tehtaissa kuin kaivoksissakin, joten mitä paremmin raakakiven alkuperä tai tuotantotapa on tiedossa, sitä paremmin voi seurata timantin ympäristökuormitusta ja hiilijalanjälkeä.
Synteettisten timanttien suuri tuotantomäärä on johtanut niiden rajuun arvonlaskuun. Esimerkkinä 1,5 karaatin synteettisen timanttin arvo on laskenut alle kymmenessä vuodessa 83 %. Arvo tulee jatkaamaan laskuaan tuotannon yhä lisääntyessä.
Timanttien lumous on kautta historian perustunut kauneuteen, aitouteen ja harvinaisuuteen. Timanttien arvo, kauneus sekä miljardien vuosien aikana luonnossa kehittynyt ainutlaatuinen kovuus on yhdistetty ikuisuuteen ja täydellisyyteen.
Arvokoruissa käytettävien materiaalien arvo perustuu harvinaisuuteen. Korujen arvo perustuu myös tarkkaan, perinteitä kunnioittavaa käsityöhön ja ajattomaan muotoiluun. Arvokorusta voi puhua sijoituksena, joka samalla tukee käsityöperinteen jatkumista ja kotimaista työtä.
Kultasepänala perustuu luottamukseen. Synteettiset jalokivet täytyy erottaa luonnonkivistä, minkä vuoksi termit eivät saa olla kaupallisia, vaan gemmologisia.
Timanttien markkinoinnin tulisi pohjata oikeellisuuteen, mikä harmillisen usein unohtuu synteettisten jalokivien markkinoinnissa, kun puhutaan ekologisesta laboratoriotimantista.
Täysin ekologisia timantteja ei ole olemassa, mutta koska ekologiset ja eettiset asiat koetaan tärkeiksi, kehittyy ala suurin harppauksin. Alalla tarvitaan keskustelua ja lupauksia, joiden avulla voi vaikuttaa niin korun valmistajana kuin kuluttajana.
Kultaseppä Kulmala Oy
Atelier Torbjörn Tillander Oy
Tarkkanen Oy
Olli Johan Lindroos Jewellery
Timanttiala Oy
ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ.
Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi sivustollamme
Häät-verkkopalvelut (Editus Oy) tarjoavat sinulle laadukasta kotimaista hääsisältöä ja keräävät evästeitä. Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, jotka tallentuvat laitteesi selaimeen. Ne kertovat meille esimerkiksi, millaisella laitteella käytät verkkopalvelua ja oletko vieraillut sivustoillamme aikaisemmin. Tilastollisten evästeiden avulla kehitämme sinulle parempia palveluja ja markkinointievästeiden avulla voimme tarjota kohdennettua mainontaa ja markkinointia. Osa tunnisteista on välttämättömiä palvelujen ja kotimaisen hääsisällön tarjoamiseksi.
Lue lisää tietosuojaselosteesta.
Nämä ovat välttämättömiä sivuston toiminnan kannalta. Näitä tietoja käytetään helpottamaan verkkosivuston käyttöä ja näitä ei voi poistaa.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivuston kävijöiden seuraamiseen, jotta julkaisijat voivat kohdentaa markkinointiaan asiaankuuluvilla ja kävijää kiinnostavilla mainoksilla. Käyttämiämme työkaluja on muun muassa Facebook Pixel.
Keräävät tietoja verkkosivustomme käytöstä, esimerkiksi käynneistä sivuilla tai virheilmoituksista. Nämä tiedot yhdistetään ja anonymisoidaan, ja niitä käytetään verkkosivustomme kehittämiseen.