Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Parisuhde

Löydä syvyyttä parisuhteeseen ruokapöydän äärellä: Häät-tiimin jäsenet jakavat omat lohturuokareseptinsä

Mitkä ovat teidän yhteisiä lempiruokianne? Jos haluatte syventyä juttelemaan pitkän kaavan kautta, mikä resepti silloin otetaan esille? Tai mihin ravintolaan suuntaatte?

Etsikää syvempää merkitystä parisuhteellenne arjen ruokahetkistä. Häät-tiimin jäsenet kokosivat yhteen reseptit, jotka ovat muodostuneet heidän lemppareikseen omassa parisuhteessa tai perheen arjessa.

Liinan resepti okonomiyaki japanilainen munakas

Kuva Daniel Hooper Unsplash

Liinan peruna-okonomiyaki eli japanilainen kasvispannari

Liinan perheessä tehdään Japani-ikävään okonomiyaki-munakasta ja haaveillaan samalla seuraavasta matkasta kirsikankukkien maahan.

Japanilainen okonomiyaki on on helppo, nopea ja maistuva ruoka, eräänlainen suolainen pannukakku. Se on Japanissa katu- ja baariruokaa, josta jokaisessa kaupungissa on omanlainen versio. Okonomiyakia valmistetaan erilaisista aineksista, kuten kaalista, porkkanasta, lihasta tai merenelävistä, jotka yhdistetään pannukakkutaikinaan ja paistetaan pannulla lättyinä. Liinan perheen versio on suomalainen muunnos, jossa kaali on korvattu perunalla ja munakas valmistetaan vohveliraudalla. Pottu-okonomiyaki on nopeaa ja maukasta kasvisruokaa helposti saatavissa olevilla, japanilaisilla mausteilla höystettynä. 

2 annosta 
Valmistus 30 min
 
150 g perunaa
50 g porkkanaa
50 g purjoa
2 kananmunaa
1 dl vettä
2 rkl soijaa
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1-2 rkl öljyä
 
Tarjoiluun
teriyakikastiketta
majoneesia
ruohosipulia tai kevätsipulia
seesaminsiemeniä

Raasta perunat ja porkkana karkeaksi raasteeksi. Hienonna purjo joukkoon.

Sekoita kananmunat, vesi, soija, sokeri ja suola. Lisää vehnäjauho ja leivinjauhe. Sekoita kasvisraaste taikinaan.  

Paista useita vohveleita vohveliraudalla tai paista ns. perinteisesti kaksi isompaa ja paksumpaa paistinpannulla. Paistoaika 2-4 min puoli, kunnes saanut hieman väriä. Käännä varoen.

Koristele pannari raidalliseksi teriyakikastikkeella ja majoneesilla. Lisää päälle vielä ruohosipulia ja seesaminsiemeniä.

Lautasella pasta cacio e pepe

Kuva Häät.fi

Sonjan italialainen pastaresepti Civilien cacio e pepe

Sonja puolisoineen ihastui Italian-matkalla perinteiseen ja yksinkertaisen herkulliseen pastaan nimeltä cacio e pepe. Tarvitset vain hyvälaatuista pastaa, runsaasti pecorino-juustoa, voita ja vastarouhittua mustapippuria. Sekoitusvaiheessa on hyvä, että pastan kimpussa on kaksi käsiparia. Yksinkertaisuudestaan huolimatta reseptin onnistuminen ei ole aina taattu, vaan voitte harjoitella reseptin perfektointia vaikka joka kuukausi. Maku on joka tapauksessa kerta toisensa jälkeen huikea.

2 annosta
Valmistus 20 min

350 g hyvälaatuista pastaa
2 tl tuoretta rouhittua mustapippuria
2 rkl voita
2 dl pastan keitinvettä
200 g pecorinojuustoa hienoksi raastettuna
sormisuolaa

Laita pasta keittymään suolattuun veteen.

Kuumenna pannulla rouhittua mustapippuria muutama minuutti. Lisää voi ja paista hetki.

Sekoita joukkoon 2 dl pastan keitinvettä ja anna poreilla. Sekoita kuumalla pannulla joukkoon valmiiksi valutettu pasta ja pecorino vauhdikkaasti ja huolellisesti: tässä vaiheessa lisäkädet ovat tarpeen.

Mausta sormisuolalla ja nauti heti!

Marian välimerellisen kasvisruoka kikherneistä

Kuva Marekonline Pixabay

Marian pataresepti: Kikherneitä ja mangoldia Välimeren rannalta

Maria on löytänyt puolison kanssa vietettäviin iltoihin välimerellisen kasvisruoan kikherneistä. 

4 annosta
Valmistus noin 60 min (+ mahdollinen kikherneiden liotusaika)

500 g kikherneitä
300 g lehtimangoldia tai pinaattikiinankaalia
neitsytoliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
1 pala leipää
1 rkl paprikajauhetta
2 kypsää tomaattia, raastettuna
suolaa

Laita kikherneet likoamaan veteen edellisenä iltana vedessä tai käytä reseptissä valmiiksi keitettyjä kikherneitä purkista.

Keitä liotettuja kikherneitä veden kanssa painekattilassa huuhdeltujen mangoldinlehtien kanssa. Lisää myös suolaa ja tilkka öljyä ennen kattilan sulkemista. Anna kypsyä 35 minuuttia. Voit käyttää myös tavallista kattilaa.

Kuullota sillä välin valkosipulia ja leipää pannulla öljyssä. Siirrä pois pannulta ja murskaa soseeksi.

Paista samalla pannulla kaksi kypsää tomaattia, ja raasta ne.

Lisää paprikajauhe ja survottu leipä-valkosipulitahna pannulle.

Kun kikherneet ovat valmiita, lisää joukkoon kastike pannulta ja hauduta vielä hetki miedolla lämmöllä.

Mokkapalat värikkäillä nonparelleilla

Kuva Pirkko Seitsenpiste Pixabay

Sannan perheen lohtuherkku mokkapalat

Aikoinaan junnulätkä-äitinä ja aktiivisena peruskoululaisen huoltajana toiminut Sanna tuli vuosien aikana leiponeeksi lukuisia eri versioita mokkapaloista, joista nauttivat niin oma perhe, opettajat kuin jääkiekkoturnausvieraat. Tästä Sannalle jäi mieleen se odotus, kun perheenjäsenet kyselivät keittiössä reunapaloja. "Saisiko ottaa edes yhden palan?"

Nykyisinkin kysymys ”Leipoisinko jotain? Mokkapaloja?” tuo positiivisen hyvän mielen tuulahduksen perheeseen. Mokkapalat ovat Sannan perhettä yhdistävä leivonnainen, joka onnistuu aina ja antaa monta nautinnollista kahvihetkeä.

Pellillinen
Valmistus noin 60 min

3 munaa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 ½ dl maitoa
1 dl (100 g) sulatettua voita tai margariinia

Kuorrute
300 g tomusokeria
½ dl kaakaojauhetta
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
n. 4 rkl vahvaa kahvia

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita varovasti nostellen.

Lisää maito ja sulatettu voi tai margariini. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä reunalliselle, leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Valmista kuorrute. Mittaa kulhoon tomusokeri, kaakaojauhe, sulatettu voi ja kahvi. Sekoita tasaiseksi. Jos kuorrute tuntuu löysältä, lisää hieman tomusokeria. Paksua kuorrutetta voit ohentaa puolestaan kahvilla.

Levitä kuorrute lämpimän torttulevyn pinnalle ja ripottele päälle värikkäitä strösseleitä.

Jokaiselle oma lempipizza

Kuva DesignDrawArtes Pixabay

Pizzailloista perinne

Tanjan perheen lohturuokana toimii klassisesti pizza. Pizzailta on se hetki, kun he perheenä kokoontuvat keittiöön tekemään ja olemaan yhdessä.

Tanjan perheellä on tällä hetkellä melkoista menoa arjen haasteineen, kuten varmasti monella perheellä. 10-vuotiaat kaksostytöt Isla ja Isella ovat tehneet omat pizzansa jo ihan pienestä asti. Kinkku-ananas-täytteisiin on vuosien aikana saanut lisätä pepperonin silloin tällöin. Eipä tarvi pizzapäivinä miettiä maistuuko ruoka kaikille vai ei, hah!

Tätä perinnettä perhe yrittää pitää yllä joka viikko. Ne on ne pienet, yksinkertaiset ja arkiset hetket, jotka jäävät muistoihin ikuisesti. "Uskoisin, että kun lapsemme aikuisina tekevät pizzaa, he palaavat tunnemuistoissaan lapsuuden hetkiin."

Melko usein mennään helpoimman kautta: ladotaan täytteet valmiisiin pohjiin ja alle tomaattipyreetä. Mutta jos joskus on ekstra-aikaa, tämä Henri Alénin paras tomaattikastike pizzaan (lähde: IS) vie pizzaelämyksen todellakin seuraavalle tasolle!

Aperol Spritz auringonlaskun aikaan Venetsiassa Italiassa

Kuva Olilynch Pixabay

Sarin makumuisto Aperol Spritz

Sarille tuli ensimmäisenä mieleen aurinkoinen drinkki Aperol Spritz, joka on hänelle ja puolisolleen yhteinen makumuisto Italian-matkoilta. Heille sen maku tuo kutkuttavasti mieleen kauniit auringonlaskut ja uusien makuelämysten odotuksen, kun sen nauttii italialaiseen tapaan aperitiivina ennen illallista.

Oikea Aperol Spritz tehdään italialaisesta Aperol-katkerosta ja prosecco-kuohuviinistä, joihin lisätään soodavettä, jääpaloja ja appelsiininviipaleita. Juoman synnyinseudulla Veneton alueella juomaan on joskus lisätty appelsiinisiivun lisäksi myös oliivi, mutta voit tarjoilla oliiveja myös erikseen pienenä suolapalana.

1 annos

paljon jäitä
9 cl prosecco-kuohuviiniä
6 cl Aperolia
3 cl soodaa
pari appelsiininviipaletta

Tee tai osta etukäteen isoja jääpaloja, jotka eivät sula nopeasti. Jäiden tarkoitus on pitää juoma kylmänä, ei laimentaa sitä.

Kokoa juoma isoon jalalliseen lasiin. Täytä lasi jäillä. Kaada lasiin ensin proseccoa ja lisää vasta sen jälkeen Aperolia. Lisää viimeiseksi pieni tiraus soodaa tai esim. appelsiinilla maustettua kivennäisvettä.

Viimeistele juoma vastaleikatuilla puolikkailla appelsiininsiivuilla.

Vinkki!

Jos teillä on mielessä maa, jonka ruokia te molemmat rakastatte, lähtekää sinne häämatkalle tai häiden vuosipäivämatkalle!

Koonnut: Sari Yli-Salomäki

Muokattu: 17.12.2024

Lue Häät-lehdestä!

Lue Sarin pääkirjoitus parisuhteen ruokahetkistä Häät-lehdestä 1/2025 (ilm. 8.1.2025).

Sulhasten vinkit ja hääparien koskettavat rakkaustarinat pääosassa upeassa Häät-lehdessä 1/2025 tammikuussa

Ihanan romanttinen uusi Häät-lehti 1/2025 ilmestyy näköislehtenä 26.12.2024 ja painettuna Lehtipisteisiin 8.1.2025. Klikkaa artikkeliin ja löydä sinua lähimpänä olevat lehtipisteet tai osta lukuoikeus verkkolehteen.

Lue lisää samasta aiheesta

Hyvän avioliiton resepti

Onnellisissa liitoissa puolisot ajattelevat toisistaan positiivisesti ja ihailevat toisiaan. Nämä tu...

Julistetaan häärauha – kaikille hyvää mieltä hääjärjestelyihin

Kaikenlainen apu on hääparille aina tarpeen. Tarkka paikka on mikä liikaa. Hienovaraisuus on valttia...

Onnellinen parisuhde vaatii rakkauden lisäksi tahtoa

Rakkaussuhde ei aina takaa onnellisuutta. Ota nämä vinkit käyttöösi!

Kolumni: Tahdon vieläkin

Lue miten toimituspäällikkö Tanja liikuttui syvästi haastatellessaan Jenniä ja Riku-Villeä lokakuuss...

Miksi mennä naimisiin?

Miksi suomalaiset menevät naimisiin? Kaksi syytä nousee ylitse muiden: rakkaus omaa kumppania kohtaa...

Rakentavan riitelyn taito on tärkeä avioliittotaito

Menikö kaikki nyt pilalle? Parisuhdeterapeutit rohkaisevat pariskuntia opettelemaan rakentavan riite...

Mainos: Tampereen messut

Vinkit onnistuneeseen häämessuvierailuun ja arvonta

Tampereen Häämessut & Juhlat on vuoden kohokohta kaikille hääsuunnittelusta ja juhlista kiinnostuneille. Messuilla pääset tutustumaan uusimpiin trendeihin, tapaamaan alan ammattilaisia ja saamaan inspiraatiota omaan suurpäivääsi.

Tässä Tampereen Messujen vinkit, joiden avulla voit varmistat, että vierailusi Tampereen Häämessuilla 1.-2.2.2025 on mahdollisimman onnistunut ja antoisa. 

1. Suunnittele vierailusi

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja sama pätee myös häämessuvierailuun. Tutustu etukäteen messujen ohjelmaan ja aikatauluun, jotta tiedät, mitä haluat nähdä ja kenen kanssa haluat keskustella. Messujen verkkosivuilta löydät kartan, ohjelma ja näytteilleasettajien tiedot, joten voit suunnitella reittisi ja aikataulusi etukäteen.

Kun tiedät, mitä kaikkea messuilla on tarjolla, laadi itsellesi aikataulu. Merkitse muistiin tärkeimmät ohjelmanumerot, kuten muotinäytökset, asiantuntijaluennot ja esittelyt, jotka haluat ehdottomasti nähdä.

Tampereen häämessut häämekot näytöslavalla

2. Hyödynnä messutarjoukset ja alennukset

Monet näytteilleasettajat tarjoavat messuilla erityisiä tarjouksia ja alennuksia, jotka voivat auttaa sinua säästämään rahaa hääjärjestelyissä. Muista kysyä mahdollisista tarjouksista ja hyödyntää niitä, jos löydät jotain, mikä sopii suunnitelmiisi. Messuilta voit löytää myös ainutlaatuisia tuotteita ja palveluita, joita et ehkä muuten tulisi harkinneeksi. 

Tänä vuonna Tampereen Häämessuilla Hääpuku Outlet by Lavem!

3. Hyödynnä ammattilaisten osaaminen

Käy läpi hääsuunnitelmasi ja mieti, mitä kysymyksiä sinulla on hääjärjestelyihin liittyen. Juttele rohkeasti näytteilleasettajille, kysy kysymyksiä ja kerro omista suunnitelmistasi. Voit saada arvokkaita neuvoja ja suosituksia alan ammattilaisilta sekä löytää uusia yhteistyökumppaneita tai palveluntarjoajia.

Tutustu näytteilleasettajiin täältä.


Onnea messuvierailullesi ja tuleville häillesi!


 

Tampereen häämessut puvut näytöslavalla

4. Varaa aikaa inspiraatiolle

Messuilla on paljon nähtävää ja koettavaa, joten varaa aikaa myös inspiraatiolle. Kiertely ja uusien ideoiden kerääminen voi olla yhtä tärkeää kuin käytännön tiedon hankkiminen. Pysähdy ihastelemaan kauniita koristeita, unelmoimaan upeista hääpuvuista ja nauttimaan tunnelmasta vaikkapa kuohuvan juolman kera.

Tampereen Häämessut 2024 näytteilleaasettaja sormusesittely

4. Varaa aikaa inspiraatiolle

Messuilla on paljon nähtävää ja koettavaa, joten varaa aikaa myös inspiraatiolle. Kiertely ja uusien ideoiden kerääminen voi olla yhtä tärkeää kuin käytännön tiedon hankkiminen. Pysähdy ihastelemaan kauniita koristeita, unelmoimaan upeista hääpuvuista ja nauttimaan tunnelmasta vaikkapa kuohuvan juolman kera.

5. Dokumentoi vierailusi

Ota paljon kuvia ja videoita messukäynnistäsi. Tämä ei ainoastaan auta sinua muistamaan kaikkea näkemääsi ja kokemaasi, vaan voit myös jakaa hetkiä sosiaalisessa mediassa ja inspiroida muita. Ota seurantaan Tampereen Häämessujen somekanavat ja tägää messut ja näytteilleasettajat, ja käytä messujen virallisia hashtageja, jotta muutkin voivat löytää sisältösi. 

Instagram @haamessutjajuhlat ja Facebook @haamessutjajuhlat

Tampereen Häämessut 2024 näytteilleaasettaja hääsuunnittelija Juhlakirsikka

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua saamaan kaiken irti vierailustasi Tampereen Häämessuilla. Muista, että hääsuunnittelu on ihanaa aikaa, ja messut ovat täydellinen paikka saada inspiraatiota ja löytää juuri sinulle sopivia ratkaisuja. 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä TAMPEREEN MESSUT

Tampereen Häämessut

Tampereen Häämessut & Juhlat
1.-2.2.2025

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus
Ilmailunkatu 20, TAMPERE

 

sähköposti asiakaspalvelu@tampereenmessut.fi

IG @haamessutjajuhlat

FB @haamessutjajuhlat

Muokattu: 23.1.2025