Leipurin kuusi vinkkiä hääkakun hankintaan

Purppurahelmi hääkakku

Leipuri Hanna Silander Purppurahelmi fantasiakakuista valmistaa yksilölliset täytekakut juhlaan kuin juhlaan. Tässä Hannan neuvot hääkakun tilaajalle.

Koska hääkakku kannattaa tilata?

Jos valinta on hieman tavallisuudesta poikkeava ja pitopalvelunne ei toiveitanne pysty toteuttamaan, silloin kannattaa hyvissä ajoin kartoittaa eri leipomoiden tai leipureiden anti.

 Nykypäivänä tekijöitä, jotka valmistavat toinen toistaan kauniimpia ja näyttävämpiä kakkuja, on ympäri Suomea. Tällaiset erikoiskakkujen tekijät eivät kuitenkaan pysty valmistamaan kovinkaan monia kattauksia yhdelle viikonlopulle, joten kakun varaus saattaa olla aiheellinen jo reilua vuottakin aiemmin. Ole siis ajoissa liikkeellä.

Kakun varaustilanteessa ei tarvitse olla vielä tietoa aivan tarkasti millainen kakun ulkoasun tai makumaailman tulee olla, kunhan paikka teidän päivään kakulle on varattuna.

Miten löydän osaavan kakkuleipurin?

Nykypäivänä on helppo saada tietoa eri tekijöiden taidoista, kiitos netin. Näyttävän kerroskakun kohdalla ei kannata pelkästään luottaa tekijän puheisiin taidoista rakentaa sellainen, vaan nähdä kuvia toteutuneista luomuksista. Ja mikä parhain laatumittari, on puskaradio toisilta hääpareilta ja juhlavierailta, jotka ovat kyseisen firman tuotteita tilanneet.

Purppurahelmi hääkakku

Miten kakun maku valitaan?

Kauniin ulkoasun alla kuitenkin on tärkein; maku! Mausta on mahdollista saada kuvaa caketasting-tilaisuudessa, joita järjestetään joko isommalle ihmismäärälle tai ihan henkilökohtaisesti hääpareille. Itse pidän henkilökohtaisesta palaverista, jossa myös kakun ulkoasu päästään suunnittelemaan parin toiveiden mukaan samalla kertaa.

Sopivan leipurin löydyttyä seuraava etappi on miettiä, minkä tyylinen kakku on toiveissa. Kakun makumaailmassa kannattaa miettiä, onko menu raskas vai kevyt, onko kesän lämpöiset hetket vai syksyn/talven koleat kelit. Runsaan ruokailun jälkeen kuumana kesäiltana monesti raikas kakku on mieluinen, kun taas kylmään vuodenaikaan maistuu tuhdimpi suklaakakku. Palaverissa kyllä löytynee mieluisat maut, joihin hääpari mieltyy.

Miten leipuri osaa tehdä meidän näköisen kakun?

Hääkakun ulkoasun valinnassa värimallit esimerkiksi servetistä, kankaista tai vaikka kutsukortista antavat leipurille osviittaa oikean sävyn löytämiseksi. Mallikuvista saa ideasta kiinni, mikä miellyttää hääparin silmää.

Valmiiden mallikuvien suhteen toki tulee ottaa huomioon, että kakuissa näkyy aina tekijänsä kädenjälki. Palaverissa ei tarvitse olla mietittynä kakun ulkoasua tarkasti, jos sitä ei ole vielä valmiiksi päätetty. Ammattitaitoinen leipuri kyllä ohjaa ja antaa vinkkejä ja ideoita, millaisen kakusta voisi loihtia.

Ammattitaitoinen leipuri myös tuntee rajansa ja osaa sanoa, mihin kykenee ja mihin taidot eivät riitä. Korkean kerroskakun kokoaminen esimerkiksi vaatii todella kokemusta ja satoja työtunteja harjoittelua. Hääkakku kun on juhlapöydän kruunu, jossa virheitä ei voi antaa anteeksi. Työn laatu tulee olla priimaa niin ulkoasun kuin makujenkin suhteen.

Erityisruokavaliot?

Hääparin tulee myös miettiä juhlijoiden mahdolliset ruoka-ainerajoitteet. Olisi toivottavaa, että jokainen vieras voisi nauttia kahvipöydän annista tasaveroisesti. Tähän ratkaisuna voi löytyä esimerkiksi samaan tyyliin toteutettu pikkukakku, jossa makumaailma haetaan niin lähelle pääkakkua, kuin se on mahdollista. Hääkakun valinta ei siis ole mikään pieni juttu, uskalla rohkeasti kysyä askarruttavia asioita valitsemaltasi kakun valmistajalta.

Hääkakun hinta?

Nettipalstoilla on usein keskustelua erikoishääkakkujen korkeista hinnoista. Näitä kakkuja ei voi verrata työmäärältä tai tarvikekustannuksilta perinteiseen mansikka-kermakakkuun, joita isommat leipomot pystyvät tekemään kymmeniä päivässä. Niin hyvää kuin perinteinen mansikkakakku kesällä onkin, niin kaikki eivät sitä halua ja onneksi vaihtoehtoja löytyy varmasti jokaiseen makuun ja kukkaroon sopivasti.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häämenu