Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Huiskitaan pölyhiukkaset kihlajaisperinteiden yltä

Kuva Janne Miettinen

Perinteisesti kihlajaisissa on kahviteltu sukulaisten kanssa. Entapä jos järjestäisitte kunnon bileet tai lähtisitte matkalle?

Kihlaus on jännittävä hetki. Jo pelkkä sen ajattelu kutittelee vatsanpohjassa kivasti. Varsinkin naiset saattavat haaveilla siitä, miten heitä kositaan. Kosijan roolissa oleva takuulla hikoilee ja tuskailee jännityksestä alkumetreiltä lähtien. Hetki on ikimuistoinen, tapahtui se sitten miten tahansa.

Kun myöntävä vastaus on kajahtanut ilmoille, parit usein palavat halusta kertoa perheilleen ja ystävilleen. Tämän jälkeen alkaa pohdinta mahdollisista juhlista. Toisille riittää kuohuvan kilistely ja illallinen kahden kesken. Toiset haluavat juhlia kunnolla kutsuen ystäviä ja sukulaisia useimmiten kotiinsa.

Kihlajaiset ovat perinteinen juhla, joihin moni liittää hieman vanhoillisetkin juhlinta-ajatukset. Pölyhiukkaset voi hyvin huiskia kihlajaisten yltä päivittämällä merkittävän juhlan nykyaikaan. Kihlajaisten ei tarvitse olla ainoastaan sukulaisille järjestetty kahvittelutilaisuus, vaan nämä juhlat voivat parhaimmillaan toimia huikeana lähtölaskentana itse hääjuhlalle.

Kuva Scott Webb / Pexels

Omat kihlajaiset olivat ensimmäiset kihlajaisjuhlat

Tärkeintä on aina tehdä niin, miltä itsestä tuntuu luontevimmalta. Arvokas kahvitustilaisuus, rennot bileet, matka kahden kesken tai vaikka risteily tulevalla hääseurueporukalla. Kaikki tavat ovat yhtä hyviä. Löytäkää teille juuri se oikea juhlimisen muoto!

Toki kannattaa pitää mielessä, että varsinkin isovanhemmat muistaisivat nuorta paria hyvin mielellään jollain tapaa. Kihlapari voi vaikka itse kyläillä isovanhempien luona kertomassa uutisen, ja samalla kahvitella juhlan kunniaksi.

Helsinkiläiset Noora ja Sebastian eivät olleet koskaan olleet kihlajaisjuhlissa. Siitä huolimatta he halusivat viettää ikimuistoisen illan ystävien kesken. Sukulaisjuhliakin mietittiin, mutta ystäväkekkerit veivät voiton.

– Halusimme nimenomaan rennot bileet kahvitilaisuuden sijaan. Mielestämme ilta oli todella onnistunut, ja tarjoilimme juhlissa paljon herkkuja. Lahjoiksi saimme muun muassa astioita sekä lahjakortit Helsinki Day Spahan ja ravintolaelämykseen.

Kuva Roosa Näppilä

Pidetään vaan!

Noora ja Matti järjestivät kihlajaiset muutaman tunnin varoajalla, ystävien yllytyksestä.

– Uutisista ilahtunut lähipiirimme sai meidät ylipuhuttua, ja kihlajaiset järjestettiin nopealla aikataululla vielä samana päivänä! Kesäisenä maanantai-iltana 15.6.2015 kilistelimme kihlojen kunniaksi, Noora kertoo.

Kihlauspäivän valinnassa oli käytetty tarkkaa harkinaa. Samana päivänä, 52 vuotta aiemmin, Nooran isovanhemmat solmivat avioliiton.

– Näin vastikään poisnukkunut rakas vaari oli ikään kuin osana tärkeässä päivässä.

Pari innostui juhlien järjestämisestä, ja nopeista liikkeistä huolimatta paikalle pääsi joukko läheisiä. Stressiä ei revitty mistään. Kaupasta löytyi valmiskakku kahvin kaveriksi.

– Ex tempore -kihlajaisista muodostui ihan meidän näköinen tilaisuus kaikessa lämminhenkisyydessään. Saimme aivan ihania lahjoja!

Noora ja Matti rohkaisevat pareja kihlajaisten järjestämiseen tai ainakin jonkinasteiseen juhlimiseen vaikka sitten vain kaksin.

Kuulutuksien juhla

Jos jostain syystä kihlajaiset jäivät pitämättä, voi ”uusinnan” ottaa kuulutusten aikaan. Kun teillä on tiedossanne kuulutusten ajankohta, järjestäkää juhlat esimerkiksi samana viikonloppuna. ”Kuulijaisissa” voitte lähteä esimerkiksi hääseurueen kanssa lempiravintolaanne syömään. Illallinen voisi samalla toimia kiitoslahjana koko poppoolle.
 

Ei lahjoja?

Haluatteko järjestää kihlajaiset, mutta ajatus lahjojen vastaanottamisesta tökkii? Vieraat saapuvat kenties melko piankin häihin lahjojen kera, joten voisivatko kihlajaiset olla lahjavapaat? Hyvä valinta on sekin, että pyytää vieraita aineellisen lahjan sijasta lahjoittamaan rahaa valitsemallenne hyväntekeväisyyskohteelle.


Teksti Tanja Hakala
Kuvat Janne Miettinen, Scott Webb/Pexels ja Roosa Näppilä


Juttu on julkaistu alunperin Häät-lehdessä 1/2016

Muokattu: 29.5.2023