Häiden budjetit kasvussa

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Häiden budjetit kasvussa

Häiden budjetit kasvussa

Hääjärjestelyihin käytetään nykyään aikaisempaa enemmän sekä rahaa että ulkopuolisten ammattilaisten apua. Helsingin häämessuilla 2012 tehdyn kyselyn mukaan yli viidennes morsisupareista käyttää häihinsä yli 10 000 euroa. Tämä käy ilmi kyselystä, jonka muun muassa kulutusluottoja myöntävä rahoitusyhtiö Santander Consumer Finance teki.

Santanderin kyselyn mukaan puolet vastaajista aikoo käyttää häihinsä 5 000–10 000 euroa. 21 prosenttia vastaajista aikoo käyttää häihinsä 10 000–15 000 euroa, ja 17 prosenttia 0–5 000 euroa. 13 prosenttia vastaajista arvioi käyttävänsä peräti 15 000-30 000 euroa.
 

Budjetti venyy ulkopuolisella rahoituksella

- Suurin menoerä on yleensä ruoka- ja juomatarjoilu. Hinnat ovat nousseet jonkin verran, mutta toisaalta häihin myös panostetaan nykyään eri tavalla. Eihän kukaan halua tehdä kompromisseja häidensä suhteen ja sitten murehtia jälkeenpäin, että juhlat eivät sittenkään olleet sellaiset kuin olisi haluttu, hääsuunnittelija Eija Holmberg-Lehto sanoo.

Vaikka hääjuhlassa kunnioitetaankin perinteitä, laskun maksamisessa ne unohdetaan. Morsiamen vanhempien sijasta häät maksaa nykyään hääpari itse. Santanderin kyselyn mukaan noin puolet 5 000–10 000 euron budjetin varanneista hääpareista suunnittelee ulkopuolisen rahoituksen ottamista. Hääsuunnittelija Eija Holmberg-Lehtoa luvut eivät yllätä.

–  Häät ovat iso menoerä. Osa hääpareista varmasti pyrkii maksamaan juhlat säästöistään, mutta harvalla on kymppitonnia takataskussaan. Pääasia, että hääpari pystyy maksamaan laskut ja saa sellaisen juhlan kuin haluaakin.
 

Täydelliset häät ulkopuolisen avun turvin

Nousevana trendinä on ulkopuolisen avun käyttäminen häiden järjestämisessä.

–  Häiden järjestämiseen liittyvien palveluiden tarjonta on kasvanut viime vuosien aikana ja sitä myötä on lisääntynyt myös kysyntä. Kukat, tarjoilu, musiikki, ohjelma ja kaikki pienet yksityiskohdat vaativat paljon työtä, ääsuunnittelija Eija Holmberg-Lehto kertoo.

Ylivoimaisesti yleisin syy ulkopuolisen avun palkkaamiseen on ajan puute. Häistä halutaan täydelliset, mutta oma aika ei välttämättä riitä kaiken järjestämiseen, eikä perhettä haluta vaivata.

–  Hääleikkien järjestämisen sijasta hääjuhlaa varten saatetaan palkata ohjelmatuottaja. Tai sitten mukaan otetaan hääsuunnittelija, joka pitää paketin kasassa ja tarvittaessa toimii tilaisuudessa kaason, bestmanin ja seremoniamestarin tukena.

Kuva Muotimessujen Juhlapukunäytöksestä 2012, Suomen Messut

Muokattu: 1.9.2017