Häävieras, muista nämä säännöt

Häävieras, muista nämä säännöt

Menossa häihin? Poimi tästä vinkit häävieraiden pukeutumiseen ja säännöt hääetiketistä.
 

Häävieraiden pukeutuminen

Häiden pukukoodi ilmoitetaan kutsussa tai siihen ainakin viitataan vahvasti kutsutekstissä ja kutsun tyylissä. Suomalaisissa häissä tyypillisin pukukoodi on tumma puku, johon pukeutuessasi harvoin menee vikaan. Miehen pukeutumiskoodina se merkitsee tummaa pukua valkoisella paidalla, mustilla nahkakengillä ja hillittyä solmiota.

Naisen pukeutumiskoodi on sallivampi. Nainen voi pukeutua värikkäästi, mutta asun on oltava juhlava leninki, jakku- tai housupuku. Juhlavuuden määrittää ennen kaikkea materiaali. Kauniisti hohtava silkki on juhlavaa, ryppyinen puuvilla ei sitä ole.  Naisen kannattaa vältellä väreistä morsiamelle varattu valkoista ja suruun liitettävää täysmustaa.

Ja jos olet epävarma, kuinka pukeutua, kysy suoraan hääparilta taikka kaasolta, bestmanilta tai hääparin vanhemmilta pukukoodista.

Voiko sääret olla paljaat? Ennen sukat olivat pakolliset, mutta nykyään tästä säännöstä poiketaan kesäkuumalla jopa kuninkaallisissa häissä.

Milloin miehet saavat riisua puvuntakkinsa? Juhlatilaisuuksissa pätee aina sama sääntö: miehet saavat riisua puvuntakkinsa silloin kun isäntäkin niin tekee. Häissä isäntä on sulhanen ja appiukko riippuen siitä, kuka kutsun häihin on esittänyt. 

Miten kirkossa tai vihkipaikalla istutaan häissä?

Vihkitilaisuuteen kannattaa aina tulla ajoissa, sillä kirkkoon tai saliin ei ole sopivaa saapua kesken vihkimisen. 

Yleensä vieraat ohjataan istumaan siten, että morsiamen sukulaiset ja ystävät asettuvat keskikäytävän vasemmalle puolelle ja sulhasen suku ja ystävät oikealle, kun katsotaan takaosasta vihkipaikan suuntaan. Jos olet molempien ystävä, voit valita kumman puolen vain ja valita mielellään tyhjemmältä vaikuttavan puolen. Lähimpänä vihittäviä olevat istuimet varataan lähimmille perheenjäsenille kuten vanhemmille, sisaruksille ja isovanhemmille.

Häämarssin tai muun saapumismusiikin alkaessa soida hääväki nousee seisomaan ja seuraa katseellaan hääparia tai kun morsian saapuu esimerkiksi isänsä saattamana alttarille, jossa sulhanen odottaa.

Lapset häissä

Lapsettomat häät ovat viime vuosina aiheuttaneet paljon puolesta ja vastaan keskustelua. Jos hääkutsussa todetaan, että häitä juhlitaan aikuisten kesken, hääparin toivetta on pakko kunnioittaa. Tällöin hääpari haluaa järjestää juhlan, jossa vaikkapa alkoholinkäyttöä ei ole tarkoitus rajoittaa, ja jokaisen paikalla oleva juhlijan toivotaan todellakin ottavan rennosti. 

Jos lapset ovat kutsuttujen listalla mukana, vanhempien ja myös jokaisen juhlijan vastuu kasvaa. Taaperon tuskastuminen kirkossa häiritsee kaunista hetkeä, joten on tahdikasta asettua paikkaan, josta on helppo poistua nopeasti. On myös hyvä muistaa, että lasten kanssa ei ole järkevää jäädä hääjuhlan pikkutunneille saakka, jolloin juhlan tunnelma on usein pienille juhlijoille turhan räväkkää.

Häät.fistä löydät vinkkejä sekä häiden järjestäjälle että lapsivieraiden vanhemmille häihin. Lue Lapsivieraat viihtymään häissä – Irtokarkkeja ja värityskirjoja Häät.fistä.

Aikataulutus

Muista varata riittävästi aikaa tulitpa häihin läheltä tai kaukaa. Häissä on lähes aina selkeä ohjelma ja aikataulu, joten myöhästyminen on tavallista pahempi virhe. Ja jos myöhästyt, mieti tarkkaan milloin ja miten liityt muiden juhlijoiden seuraan.

Milloin sitten on kohteliasta lähteä hääjuhlasta? Perinteen mukaan hääpari lähtee häistään ensimmäisenä, vieraiden jäädessä juhlimaan. Aterian, kakkukahvien ja puheiden jälkeen on usein häätanssi aika, jolloin on luontevaa lähteä, jos pitää poistua aikaisemmin. Ennen lähtöä täytyy kuitenkin kiittää ja onnitella hääparia sekä vanhempia.

Häälahjan hankinta

Moni hääpari toivoo nykyään rahaa häälahjaksi siitä yksinkertaisesta syytä, että on asunut yhteisessä kodissa jo pitkään, jossa kaikki on jo valmiina. Siksi perinteiset kodinperustamislahjat koetaan turhiksi. Hääpari voi toivoa rahaa vaikkapa häämatkaa varten.

Mikä sitten on sopiva summa? Nyrkkisääntönä on yleisesti pidetty häälahjan arvona 50−100 euroa per vieras. On myös puhuttu sopivan summan olevan vähintään omalta osalta hääaterian ja -järjestelyt kattava summa. Vieraat antavat lahjan kuitenkin oman kukkaronsa ja tahtonsa mukaan.

Ja jos hääparilla on häälahjalista, on korrektia noudattaa sen toiveita. Mikäli häälahjalistan toivetuotteiden hinnat tuntuvat liian korkealta, kerätkää porukka ja hankkikaa lahja yhdessä. 

Mitä häälahjaksi? Ota hääparien ideat talteen Häät.fistä!

Juhlapuheet

Kun pidät puheen häissä, älä kerro morsiamesta tai sulhasesta häntä mahdollisesti nolostuttavista lapsuuden tapahtumista tai nuoruuden villikkovuosista. Jos haluat niistä puhua, varmista asianosaiselta, ettet loukkaa häntä.

Äläkä missään olosuhteissa mainitse ainakaan parin entisiä tyttö- tai poikaystäviä. Hauskan ja koskettavan juhlapuheen voi pitää ilman, että riistää juhlien keskipisteeltä yksityisyyden.

Muista myös, että lyhyestä virsi kaunis!

Apua hääpuheen pitämiseen? Lue artikkeli ja katso video Häät.fistä: Näin pidät ja kirjoitat mieleenpainuvan hääpuheen

Lisää apuja ja neuvoja häihin liittyviin tapohin löydät myös Häät.fin artikkeleista Hääetiketti haltuun ja Muistilista häävieraalle.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häävieras