Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häävieras

Häävieras, muista nämä säännöt

Häävieras, muista nämä säännöt

Menossa häihin? Poimi tästä vinkit häävieraiden pukeutumiseen ja säännöt hääetiketistä.
 

Häävieraiden pukeutuminen

Häiden pukukoodi ilmoitetaan kutsussa tai siihen ainakin viitataan vahvasti kutsutekstissä ja kutsun tyylissä. Suomalaisissa häissä tyypillisin pukukoodi on tumma puku, johon pukeutuessasi harvoin menee vikaan. Miehen pukeutumiskoodina se merkitsee tummaa pukua valkoisella paidalla, mustilla nahkakengillä ja hillittyä solmiota.

Naisen pukeutumiskoodi on sallivampi. Nainen voi pukeutua värikkäästi, mutta asun on oltava juhlava leninki, jakku- tai housupuku. Juhlavuuden määrittää ennen kaikkea materiaali. Kauniisti hohtava silkki on juhlavaa, ryppyinen puuvilla ei sitä ole.  Naisen kannattaa vältellä väreistä morsiamelle varattu valkoista ja suruun liitettävää täysmustaa.

Ja jos olet epävarma, kuinka pukeutua, kysy suoraan hääparilta taikka kaasolta, bestmanilta tai hääparin vanhemmilta pukukoodista.

Voiko sääret olla paljaat? Ennen sukat olivat pakolliset, mutta nykyään tästä säännöstä poiketaan kesäkuumalla jopa kuninkaallisissa häissä.

Milloin miehet saavat riisua puvuntakkinsa? Juhlatilaisuuksissa pätee aina sama sääntö: miehet saavat riisua puvuntakkinsa silloin kun isäntäkin niin tekee. Häissä isäntä on sulhanen ja appiukko riippuen siitä, kuka kutsun häihin on esittänyt. 

Miten kirkossa tai vihkipaikalla istutaan häissä?

Vihkitilaisuuteen kannattaa aina tulla ajoissa, sillä kirkkoon tai saliin ei ole sopivaa saapua kesken vihkimisen. 

Yleensä vieraat ohjataan istumaan siten, että morsiamen sukulaiset ja ystävät asettuvat keskikäytävän vasemmalle puolelle ja sulhasen suku ja ystävät oikealle, kun katsotaan takaosasta vihkipaikan suuntaan. Jos olet molempien ystävä, voit valita kumman puolen vain ja valita mielellään tyhjemmältä vaikuttavan puolen. Lähimpänä vihittäviä olevat istuimet varataan lähimmille perheenjäsenille kuten vanhemmille, sisaruksille ja isovanhemmille.

Häämarssin tai muun saapumismusiikin alkaessa soida hääväki nousee seisomaan ja seuraa katseellaan hääparia tai kun morsian saapuu esimerkiksi isänsä saattamana alttarille, jossa sulhanen odottaa.

Lapset häissä

Lapsettomat häät ovat viime vuosina aiheuttaneet paljon puolesta ja vastaan keskustelua. Jos hääkutsussa todetaan, että häitä juhlitaan aikuisten kesken, hääparin toivetta on pakko kunnioittaa. Tällöin hääpari haluaa järjestää juhlan, jossa vaikkapa alkoholinkäyttöä ei ole tarkoitus rajoittaa, ja jokaisen paikalla oleva juhlijan toivotaan todellakin ottavan rennosti. 

Jos lapset ovat kutsuttujen listalla mukana, vanhempien ja myös jokaisen juhlijan vastuu kasvaa. Taaperon tuskastuminen kirkossa häiritsee kaunista hetkeä, joten on tahdikasta asettua paikkaan, josta on helppo poistua nopeasti. On myös hyvä muistaa, että lasten kanssa ei ole järkevää jäädä hääjuhlan pikkutunneille saakka, jolloin juhlan tunnelma on usein pienille juhlijoille turhan räväkkää.

Häät.fistä löydät vinkkejä sekä häiden järjestäjälle että lapsivieraiden vanhemmille häihin. Lue Lapsivieraat viihtymään häissä – Irtokarkkeja ja värityskirjoja Häät.fistä.

Aikataulutus

Muista varata riittävästi aikaa tulitpa häihin läheltä tai kaukaa. Häissä on lähes aina selkeä ohjelma ja aikataulu, joten myöhästyminen on tavallista pahempi virhe. Ja jos myöhästyt, mieti tarkkaan milloin ja miten liityt muiden juhlijoiden seuraan.

Milloin sitten on kohteliasta lähteä hääjuhlasta? Perinteen mukaan hääpari lähtee häistään ensimmäisenä, vieraiden jäädessä juhlimaan. Aterian, kakkukahvien ja puheiden jälkeen on usein häätanssi aika, jolloin on luontevaa lähteä, jos pitää poistua aikaisemmin. Ennen lähtöä täytyy kuitenkin kiittää ja onnitella hääparia sekä vanhempia.

Häälahjan hankinta

Moni hääpari toivoo nykyään rahaa häälahjaksi siitä yksinkertaisesta syytä, että on asunut yhteisessä kodissa jo pitkään, jossa kaikki on jo valmiina. Siksi perinteiset kodinperustamislahjat koetaan turhiksi. Hääpari voi toivoa rahaa vaikkapa häämatkaa varten.

Mikä sitten on sopiva summa? Nyrkkisääntönä on yleisesti pidetty häälahjan arvona 50−100 euroa per vieras. On myös puhuttu sopivan summan olevan vähintään omalta osalta hääaterian ja -järjestelyt kattava summa. Vieraat antavat lahjan kuitenkin oman kukkaronsa ja tahtonsa mukaan.

Ja jos hääparilla on häälahjalista, on korrektia noudattaa sen toiveita. Mikäli häälahjalistan toivetuotteiden hinnat tuntuvat liian korkealta, kerätkää porukka ja hankkikaa lahja yhdessä. 

Mitä häälahjaksi? Ota hääparien ideat talteen Häät.fistä!

Juhlapuheet

Kun pidät puheen häissä, älä kerro morsiamesta tai sulhasesta häntä mahdollisesti nolostuttavista lapsuuden tapahtumista tai nuoruuden villikkovuosista. Jos haluat niistä puhua, varmista asianosaiselta, ettet loukkaa häntä.

Äläkä missään olosuhteissa mainitse ainakaan parin entisiä tyttö- tai poikaystäviä. Hauskan ja koskettavan juhlapuheen voi pitää ilman, että riistää juhlien keskipisteeltä yksityisyyden.

Muista myös, että lyhyestä virsi kaunis!

Apua hääpuheen pitämiseen? Lue artikkeli ja katso video Häät.fistä: Näin pidät ja kirjoitat mieleenpainuvan hääpuheen

Lisää apuja ja neuvoja häihin liittyviin tapohin löydät myös Häät.fin artikkeleista Hääetiketti haltuun ja Muistilista häävieraalle.

Muokattu: 3.7.2023

Lue lisää samasta aiheesta

Hattuetiketti häävieraalle – Näin käytät sitä oikein

Moni häävieras on epävarma hattuetiketistä ja empii siksi päähineen pukemista hääjuhlaan. Kysyimme n...

Kesähäiden muistot talteen älypuhelimella – Viisi vinkkiä ammattilaiselta

Sosiaalisen median aikakaudella erityisesti muotokuvien ja hääjuhlan tapahtumien kuvaaminen on tärke...

12 vinkkiä häävieraalle – Häät.fi kokosi yhteen vinkit hääetiketistä

Tupsahtiko postiluukusta kutsu häihin? Häät.fi kokosi yhteen käytännön neuvot häävieraalle.

Sometatko sinä häissä? Muista kohteliaat säännöt!

Juhlavieraan on nykyään syytä päivittää käyttäytymisetikettiään saadessaan kutsun häihin. Kaikki eiv...

Lapset häävieraina vai hääjuhla aikuisten kesken?

Lapsettomat häät ovat Suomessakin yleistyneet pikku hiljaa. Jokainen hääpari joutuu omien häiden osa...

Anoppi ja appiukko satuhäissä Jakartassa – Katso koskettava video

Suomalaisen Tommin vanhemmat Tuula ja Kristo kokivat jännittäviä hetkiä valmistautuessaan Jakartassa...

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024