Häämuoti 2026 paljastaa olkapäät
Lue Häät.fistä vinkkejä häiden kukkakoriteisiin ja onnistut
Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.
Menossa häihin? Poimi tästä vinkit häävieraiden pukeutumiseen ja säännöt hääetiketistä. Tutustu hääkutsuun tarkasti, sillä se yleensä kertoo hääparin toiveista tarkimmin.
Häiden pukukoodi ilmoitetaan kutsussa tai siihen ainakin viitataan vahvasti kutsutekstissä ja kutsun tyylissä. Suomalaisissa häissä tyypillisin pukukoodi on tumma puku, johon pukeutuessasi harvoin menee vikaan. Miehen pukeutumiskoodina se merkitsee tummaa pukua valkoisella paidalla, mustilla nahkakengillä ja hillittyä solmiota.
Naisen pukeutumiskoodi on sallivampi. Nainen voi pukeutua värikkäästi, mutta asun on oltava juhlava leninki, jakku- tai housupuku. Juhlavuuden määrittää ennen kaikkea materiaali.
Kauniisti hohtava silkki on juhlavaa, ryppyinen puuvilla ei sitä ole. Naisen kannattaa vältellä väreistä morsiamelle varattu valkoista ja suruun liitettävää täysmustaa. Ja jos olet epävarma, kuinka pukeutua, kysy suoraan hääparilta taikka kaasolta, bestmanilta tai hääparin vanhemmilta pukukoodista.
Voiko sääret olla paljaat? Ennen sukat olivat pakolliset, mutta nykyään tästä säännöstä poiketaan kesäkuumalla jopa kuninkaallisissa häissä.
Milloin miehet saavat riisua puvuntakkinsa? Juhlatilaisuuksissa pätee aina sama sääntö: miehet saavat riisua puvuntakkinsa silloin kun isäntäkin niin tekee. Häissä isäntä on sulhanen ja appiukko riippuen siitä, kuka kutsun häihin on esittänyt.
Vihkitilaisuuteen kannattaa aina tulla ajoissa, sillä kirkkoon tai saliin ei ole sopivaa saapua kesken vihkimisen.
Yleensä vieraat ohjataan istumaan siten, että morsiamen sukulaiset ja ystävät asettuvat keskikäytävän vasemmalle puolelle ja sulhasen suku ja ystävät oikealle, kun katsotaan takaosasta vihkipaikan suuntaan. Jos olet molempien ystävä, voit valita kumman puolen vain ja valita mielellään tyhjemmältä vaikuttavan puolen. Lähimpänä vihittäviä olevat istuimet varataan lähimmille perheenjäsenille kuten vanhemmille, sisaruksille ja isovanhemmille.
Häämarssin tai muun saapumismusiikin alkaessa soida hääväki nousee seisomaan ja seuraa katseellaan saapuvaa hääparia tai morsianta ja hänen saattajaansa, jotka astelevat kohti vihkipaikkaa, jossa sulhanen yksin tai bestmaniensa kanssa odottaa.
Naskali Leather
kaikkialla Suomessa
Lapsettomat häät ovat viime vuosina aiheuttaneet paljon puolesta ja vastaan keskustelua. Jos hääkutsussa todetaan, että häitä juhlitaan aikuisten kesken, hääparin toivetta tulee kunnioittaa. Tällöin hääpari haluaa järjestää juhlan, jossa vaikkapa alkoholinkäyttöä ei ole tarkoitus rajoittaa ja jokaisen paikalla olevan juhlijan toivotaan todellakin ottavan rennosti.
Jos lapset ovat kutsuttujen listalla mukana, vanhempien ja myös jokaisen juhlijan vastuu kasvaa. Taaperon tuskastuminen kirkossa häiritsee kaunista hetkeä, joten on tahdikasta asettua paikkaan, josta on helppo poistua nopeasti. On myös hyvä muistaa, että lasten kanssa ei ole järkevää jäädä hääjuhlan pikkutunneille saakka, jolloin väsykiukut ovat herkässä ja juhlan tunnelma on usein pienille juhlijoille turhan räväkkää.
Muista varata riittävästi aikaa tulitpa häihin läheltä tai kaukaa. Häissä on lähes aina selkeä ohjelma ja aikataulu, joten myöhästyminen on tavallista pahempi virhe. Ja jos myöhästyt, mieti tarkkaan milloin ja miten liityt muiden juhlijoiden seuraan.
Milloin sitten on kohteliasta lähteä hääjuhlasta? Perinteen mukaan hääpari lähtee häistään ensimmäisenä, vieraiden jäädessä juhlimaan. Tämä on nykyään kuitenkin perinne, jota kokoajan harvemmin noudatetaan.
Aterian, kakkukahvien ja puheiden jälkeen on usein häätanssi aika, jolloin on luontevaa lähteä, jos pitää poistua aikaisemmin. Ennen lähtöä täytyy kuitenkin kiittää ja onnitella hääparia sekä vanhempia.
Moni hääpari toivoo nykyään rahaa häälahjaksi siitä yksinkertaisesta syytä, että on asunut yhteisessä kodissa jo pitkään, jossa kaikki on jo valmiina. Siksi perinteiset kodinperustamislahjat koetaan turhiksi. Hääpari voi toivoa rahaa vaikkapa häämatkaa varten.
Mikä sitten on sopiva summa? Nyrkkisääntönä on yleisesti pidetty häälahjan arvona 50−100 euroa per vieras. On myös puhuttu sopivan summan olevan vähintään omalta osalta hääaterian ja -järjestelyt kattava summa. Vieraat antavat lahjan kuitenkin oman kukkaronsa ja tahtonsa mukaan.
Ja jos hääparilla on häälahjalista, on korrektia noudattaa sen toiveita. Mikäli häälahjalistan toivetuotteiden hinnat tuntuvat liian korkealta, kerätkää porukka ja hankkikaa lahja yhdessä.
Kun pidät puheen häissä, älä kerro morsiamesta tai sulhasesta häntä mahdollisesti nolostuttavista lapsuuden tapahtumista tai nuoruuden villikkovuosista. Jos haluat niistä puhua, varmista asianosaiselta, ettet loukkaa häntä.
Äläkä missään olosuhteissa mainitse ainakaan parin entisiä tyttö- tai poikaystäviä. Hauskan ja koskettavan juhlapuheen voi pitää ilman, että riistää juhlien keskipisteeltä yksityisyyden.
Muista myös, että lyhyestä virsi kaunis!
Hääpuhe apua! Ota avuksesi tästä vinkit, joiden avulla hääpuheen kirjoittaminen ja sen pitäminen on yllättävän helppoa!
Muokattu: 19.5.2025
Moni häävieras on epävarma hattuetiketistä ja empii siksi päähineen pukemista hääjuhlaan. Kysyimme n...
Tupsahtiko postiluukusta kutsu häihin? Häät.fi kokosi yhteen käytännön neuvot häävieraalle, jotta os...
Sosiaalisen median aikakaudella erityisesti muotokuvien ja hääjuhlan tapahtumien kuvaaminen on tärke...
Miten vieras pukeutuu juhliin, kun kutsussa lukee tumma puku? Naisen ei toki tarvitse valita väriltä...
Juhlavieraan on nykyään syytä päivittää käyttäytymisetikettiään saadessaan kutsun häihin. Kaikki eiv...
Lapsettomat häät ovat Suomessakin yleistyneet pikku hiljaa. Jokainen hääpari joutuu omien häiden osa...
Timanttien vastuullisuus nostetaan kasvavassa määrin puheeksi kihla- tai vihkisormuksia hankittaeassa. Timanttia ostaessa kuluttaja on harmillisen usein vajavaisen tiedon varassa, jolloin synteettisten laboratoriotimanttien sekä luonnontimanttien tarina voi poiketa todellisuudesta. Kertakäyttökulttuuria vältetäänkin parhaiten hankkimalla laadukas ja kestävä sormus, jonka tarinalla ja taustalla on merkitystä.
Tänä päivänä on täysin mahdollista hankkia konfliktivapaa ja eettinen luonnontimantti, kun timantin hankkii luotettavalta ja vastuulliselta korualan ammattilaiselta.
Suomessa aloitettiin vastuullisten luonnontimanttien ohjelma, kun ryhmä kotimaisia jalokivikorujen valmistajia kokoontui keskustelemaan timanttien eettisyydestä, alan kehittämisestä ja luottamuksesta. Timanttikorun hankinnan tulee aina perustua luottamukseen ja myyjän asiantuntemukseen.
Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset tarjoavat luotettavaa tietoa timanttien alkuperästä ja lupaavat omalla toiminnallaan kehittää alan vastuullisuutta. Korujen vastuullisuus tarkoittaa myös laatua, muokattavuutta ja kierrätettävyyttä.
Ohjelmaan sitoutuneet suomalaiset koruvalmistajat – Kultaseppä Kulmala, Atelier Torbjörn Tillander, Kultaseppämestari Tarkkanen ja Olli Johan Lindroos – lupaavat omalta osaltaan kehittää alaa vastuullisempaan ja läpinäkyvämpään suuntaan.
Kultaseppä Kulmala
Helsinki ja Uusimaa
Kultaseppä Kulmala on erikoistunut vaativaan kultasepäntyöhön. Kulmalalta voit kysyä mitä vaan korujen suunnitteluun, valmistukseen ja vastuullisiin materiaalivalintoihin liittyen.
Kultaseppämestari Tarkkanen
Kultaseppä Tarkkasella luomme yhdessä juuri sinulle suunnitellun ja Helsingin Arabianrannan ateljeessa valmistetun unelmien korun. Upeaa kotimaista käsityötä uniikissa ympäristössä vuodesta 1955.
Olli Johan Lindroos
OJL Originals koru on valinta Sinulle, poikkeuksellisuuden ihailijalle joka arvostat kauneutta puhtaimmillaan.
Timantit ovat merkittävä elinkeino monelle Afrikan maalle, työllistäen ja vahvistaen maan ekonomista asemaa. Botswana, joka on tällä hetkellä yksi suurimmista luonnontimanttien tuottajamaista, on luonnonvarojensa ansiosta onnistunut kasvattamaan bruttokansantuotettaan ja siten kehittämään maansa hyvinvointia.
Luonnontimanttien markkinoita hallitsevat yritykset kehittävät jatkuvasti toimintatapojaan vastuullisemmaksi – niin ekologisesti kuin eettisesti. Toimijat, joilta vastuulliseen luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset hankkivat luonnontimanttinsa, tekevät jatkuvasti töitä hiilijalanjäljen minimoimiseksi, raakakivien tuottajavaltioiden infrastuktuurin kehittämiseksi ja työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.
“Our diamonds are not just gems; they are the foundation upon which the hope and promise of our economies have been built. They are the engine through which our aspirations for greater wealth, more diversified economies, the development of people and a more fair and equitable future can be realised.”
Hon Lefoko Maxwell Moagi | Minister of Minerals and Energy for the Government of the Republic of Botswana.
Kuva Mikael Petterson
Yleisesti puhutaan laboratoriotimanteista, mutta täsmällisempi nimitys on laboratoriokasvatettu synteettinen timantti. Timanttitehtaita rakentuu suuren kysynnän ohjaamana ympäri maailmaa, eniten Kiinaan ja Intiaan, missä synteettisten timanttien valmistamiseen käytettävä energia tuotetaan pääasiassa kivihiilellä.
Toistaiseksi vain pieni määrä tehtaita toimii uusiutuvan energian voimin. Lisäksi synteettisten timanttien tuotantolaitteiden valmistuksessa käytetään kaivosteollisuuden tuottamia metalleja. Tämän hetken tietoon nojaten, ei voida yleisesti sanoa synteettisen timantin olevan luonnontimanttia ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
Eroja on niin tehtaissa kuin kaivoksissakin, joten mitä paremmin raakakiven alkuperä tai tuotantotapa on tiedossa, sitä paremmin voi seurata timantin ympäristökuormitusta ja hiilijalanjälkeä.
Synteettisten timanttien suuri tuotantomäärä on johtanut niiden rajuun arvonlaskuun. Esimerkkinä 1,5 karaatin synteettisen timanttin arvo on laskenut alle kymmenessä vuodessa 83 %. Arvo tulee jatkaamaan laskuaan tuotannon yhä lisääntyessä.
Timanttien lumous on kautta historian perustunut kauneuteen, aitouteen ja harvinaisuuteen. Timanttien arvo, kauneus sekä miljardien vuosien aikana luonnossa kehittynyt ainutlaatuinen kovuus on yhdistetty ikuisuuteen ja täydellisyyteen.
Arvokoruissa käytettävien materiaalien arvo perustuu harvinaisuuteen. Korujen arvo perustuu myös tarkkaan, perinteitä kunnioittavaa käsityöhön ja ajattomaan muotoiluun. Arvokorusta voi puhua sijoituksena, joka samalla tukee käsityöperinteen jatkumista ja kotimaista työtä.
Kultasepänala perustuu luottamukseen. Synteettiset jalokivet täytyy erottaa luonnonkivistä, minkä vuoksi termit eivät saa olla kaupallisia, vaan gemmologisia.
Timanttien markkinoinnin tulisi pohjata oikeellisuuteen, mikä harmillisen usein unohtuu synteettisten jalokivien markkinoinnissa, kun puhutaan ekologisesta laboratoriotimantista.
Täysin ekologisia timantteja ei ole olemassa, mutta koska ekologiset ja eettiset asiat koetaan tärkeiksi, kehittyy ala suurin harppauksin. Alalla tarvitaan keskustelua ja lupauksia, joiden avulla voi vaikuttaa niin korun valmistajana kuin kuluttajana.
Kultaseppä Kulmala Oy
Atelier Torbjörn Tillander Oy
Tarkkanen Oy
Olli Johan Lindroos Jewellery
Timanttiala Oy
ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ.
Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi sivustollamme
Häät-verkkopalvelut (Editus Oy) tarjoavat sinulle laadukasta kotimaista hääsisältöä ja keräävät evästeitä. Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, jotka tallentuvat laitteesi selaimeen. Ne kertovat meille esimerkiksi, millaisella laitteella käytät verkkopalvelua ja oletko vieraillut sivustoillamme aikaisemmin. Tilastollisten evästeiden avulla kehitämme sinulle parempia palveluja ja markkinointievästeiden avulla voimme tarjota kohdennettua mainontaa ja markkinointia. Osa tunnisteista on välttämättömiä palvelujen ja kotimaisen hääsisällön tarjoamiseksi.
Lue lisää tietosuojaselosteesta.
Nämä ovat välttämättömiä sivuston toiminnan kannalta. Näitä tietoja käytetään helpottamaan verkkosivuston käyttöä ja näitä ei voi poistaa.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivuston kävijöiden seuraamiseen, jotta julkaisijat voivat kohdentaa markkinointiaan asiaankuuluvilla ja kävijää kiinnostavilla mainoksilla. Käyttämiämme työkaluja on muun muassa Facebook Pixel.
Keräävät tietoja verkkosivustomme käytöstä, esimerkiksi käynneistä sivuilla tai virheilmoituksista. Nämä tiedot yhdistetään ja anonymisoidaan, ja niitä käytetään verkkosivustomme kehittämiseen.