Harjoittelemalla hääpuheestasi tulee loistava

Miten pitää hyvä hääpuhe?

Hääpuhe on henkilökohtainen ja kaunis lahja puheen pitäjältä morsiusparille, ja puheet myös tekevät hääjuhlasta todellisen juhlan.

Häissä pidettävä onnittelupuhe voi kuitenkin olla ensimmäinen, jonka isä, bestman tai muu läheinen on koskaan valmistellut. Itse hääpuheen pitämistä voi vielä vaikeuttaa herkät tunteet ja liiankin tutut kuulijat, mutta periksi ei kannata antaa liian helposti.

Kuka pitää puheen häissä?

Yleensä ensimmäisen hääpuheen eli onnittelupuheen morsiusparille pitää morsiamen isä. Muita sopivia henkilöitä ovat veli, kummisetä, bestman tai muu ystävä. Nykyisin usein myös naiset kunnostautuvat mainioina puhujina.

Lue lisää häiden onnittelumaljasta Häät.fistä >>

Miten aloittaa puheet häissä?

Hyvä häiden ensimmäinen puhe on lyhyt tervetuloatoivotus vieraille, ja sen päätteeksi puhuja voi kohottaa maljan morsiusparin onneksi. Tämän puheenvuoron voi pitää onnittelujen yhteydessä tai heti hääaterian alussa alkuruuan jälkeen.

Mikäli hääateria nautitaan istuen yhtenäisessä tilassa siten, että ruokalajit tarjoillaan pöytiin, kaikki hääpuheet voidaan pitää aterian aikana. Muuten ne on parasta säästää myöhempään iltaan ja tilanteeseen, jossa kaikki voivat niitä vaivatta kuunnella.

Harjoittelemalla hääpuheestasi tulee loistava

Morsiamen isä voi pyytää jälleen huomiota pääruoan nauttimisen ollessa lopuillaan tai muun ohjelman alkuvaiheessa. Tällöin hän pitää pidemmän puheen elämänohjeineen ja muisteloineen. Hänen tehtävänään on myös toivottaa sulhanen tervetulleeksi sukuun, ja muutama sulhasen vanhemmillekin osoitettu sana olisi paikallaan.

Sulhasen puhe häissä

Seuraavien puheiden määrä ja järjestys on vapaa, eikä niitä välttämättä tarvita ollenkaan. Usein on kuitenkin tapana, että sulhanen vastaa morsiamen isän puheeseen lyhyesti. Hän voi esimerkiksi kiittää häät järjestäneitä morsiamen vanhempia (mikäli he ovat häät järjestäneet!), bestmaniä, kaasoa ja muita avustajia. Lisäksi jokainen morsian arvostaisi muutamaa hellää sanaa julkisestikin sanottuna.

Pitääkö morsian puheen?

Runsas lahjapöytä antaa ehkä aiheen kiittää vieraita anteliaisuudesta eikä keittiöväkeäkään tulisi unohtaa. Lopuksi sulhanen voi kohottaa maljan vaimolleen tai häntä auttaneelle kaasolle. Myös sulhasen vanhemmilla saattaa olla jotakin mukavaa kerrottavaa poikansa lapsuudesta ja nuoruudesta sekä elämänohjeita vastavihityille. Mikään ei myöskään estä morsianta pitämästä omaa puhettaan, jos hän niin haluaa.

Bestmanin hääpuhe johdattaa vieraat juhlamielelle

Bestman voi vastata sulhasen puheeseen kiittäen hänelle uskotusta luottamustehtävästä. Samalla hän voi välittää kaason ja muiden avustajien iloiset kiitokset. Hän voi myös edustaa koko vierasjoukkoa kohottamalla maljan illan emännälle, joka perinteisesti oli aterian suunnitellut morsiamen äiti, mutta voi nykypäivänä olla sulhasen äiti, molemmat äidit tai itse morsiankin. Mikäli hääpari on valmistellut häät kokonaan itse, ei muissakaan puheenvuoroissa ole mitään syytä kiitellä vanhempia, ainakaan juhlien järjestelyistä

Mikäli bestman on viimeinen puhuja, hänellä on samalla tilaisuus johdatella vierasjoukkoa hilpeälle juhlamielelle. Bestmanin hääpuheen pääpaino voi olla morsiusparin tutustumisajoissa, jotka hän sulhasen parhaana kaverina varmasti muistaa. Vai tulevatko nyt julki hauskimmat päivänvalon kestävät tarinat poikaporukan nuoruusvuosilta.

Kannattaa myös muistaa, että perinteisestä kaavasta voi mainiosti poiketa jos ilmenee haluttomuutta puheiden pitoon tai hääpari ei niitä ehdottomasti halua! Taas jos häävieraiden joukossa tiedetään olevan hyviä puhujia, kannattaa heitä ehdottomasti houkutella puheen pitämiseen.

Teksti Sari Yli-Salomäki
Kuvat Matthieu Joannon / Unsplash.com ja sxc

Lisää neuvoja hääpuheen pitämiseen löydät Häät.fin artikkelista Näin pidät ja kirjoitat mieleenpainuvan hääpuheen. Lue se täältä >>

Jaa juttu