Hääsuunnittelijan palkkaaminen maksaa mutta rahalle saa vastinetta ja säästöä

Kuva rawpixel.com

Hääsuunnittelijan käyttäminen häiden järjestämisessä ei ole enää epätavallista Suomessakaan. Suunnitteluavun käyttäminen on nouseva trendi, ja yhä useampi hääpari ostaa häihinsä ainakin joitain suunnittelupalveluja.


– Naimisiin menee keskimäärin yli kolmikymppisten sukupolvi, joka on tottunut käyttämään palveluita myös arjessaan, miksei myös juhlassa, toteaa Häät-median päätoimittaja Sari Yli-Salomäki.

– Palveluita ostamalla pari järjestää itselleen mielenrauhaa ja varmuutta siitä, että järjestelyt hoituvat hyvin. Kiireisen työn tai vauva-arjen ohella häiden järjestäminen voi myös olla aika raskas projekti, joten hääsuunnittelijan palkkaamisella ostetaan itselle myös enemmän vapaata aikaa häiden alle, Sari Yli-Salomäki jatkaa.

Mistä sitten tunnistaa ammattitaitoisen hääsunnittelijan, joka oikeasti osaa hommansa. Kysyimme hääsuunnittelukonkari Janne-Caro Pykälältä, mistä hääammattilaisen tunnistaa.


– Hyvältä hääsuunnittelijalta löytyy oikeaa kokemusta erilaisten juhlien, tapahtumien ja häiden järjestämisestä. Lisäksi ammattilainen on idearikas ja ymmärtää toiveesi, sekä kertoo selkeästi, mikä on mahdollista antamasi budjetin raameissa, valaisee Janne-Caro Pykälä.

Helposti mielletään, että suunnittelupalveluiden ostaminen on kalliista.– Tottakai laatu maksaa, mutta hääsuunnittelijan palkatessaan rahalle saa vastinetta ja säästöäkin. Hyvin verkostoitunut ammattisuunnittelija saa edullisempia sopimuksia muun muassa juhlatiloihin, catering-yrityksiin, häämatkoihin, kukkiin tai somistamoihin kuin hääpari itse.

Kiireinen hääpari hyötyy myös ajassa. Morsiamen ei tarvitse istua yökausia tietokoneella etsimässä täydellisiä teemaväriin sopivia somisteita. Ammattisuunnttelija tietää usein heti, mistä tarvittava tuote tai palvelu löytyy.


– Hääsuunnittelija kartoittaa eri vaihtoehdot puolestasi ja valitsee niistä parhaat toiveidesi pohjalta, Pykälä muistuttaa.

 

Kuinka morsiuspari valitsee itselleen sopivan hääsuunnittelijan

 

Mieti omat tarpeesi

Hääsuunnittelijaa ei tarvitse palkata huolehtimaan ihan kaikesta. Kyse voi olla vaikka pelkästään koristeluiden suunnittelusta tai ohjelman tilaamisesta.– Luota sydämesi ääneen, eli jos epäilet miten selviät yksin kaikesta, palkkaa ammattilainen, neuvoo Janne-Caro Pykälä.

Varaa ajoissaHääsuunnittelija myy ennen kaikkea omaa työaikaansa. Suunnittelija harvoin pystyy ottamaan samalle päivälle useampia häitä. Varsinkaan, jos toivoo hääsuunnittelijan olevan paikalla hoitamassa asioita.


Tarkista hääsuunnittelijan taustatMitä ja millaisia tilaisuuksia hääsuunnittelija on tehnyt aiemmin?

– Mitä suunnittelijasta sanotaan keskustelupalstoilla? Usein yksittäisiin haukkuihin ja ylisanaisiin kehuihin on hyvä suhtautua varauksella. Neutraalit kommentit tai ei mitään julkaistua, voi kieliä enemmän siitä, että kaikki on ok, sillä usein ihminen mieluummin valittaa kuin antaa positiivista palautetta, muistuttaa Janne-Caro Pykälä.


Muista henkilökemiat

– Innostuuko suunnittelija häistänne aidosti ja intoutuu suunnitteluun mukaan, vai onko kyse ensimmäisenä rahasta, kysyy Janne-Caro Pykälä.

Kun hääsuunnittelija on valittu


– Uskalla luottaa suunnittelijaasi, anna hänelle työrauha, odota ja keskity silloin, kun asioita käydään yhdessä läpi, neuvoo Janne-Caro.

Uusi yhdistys tekee töitä alan tunnettuuden eteen

Hääsuunnittelu alana ei ole uusi Suomessa, mutta vasta viime vuosina siitä on tullut tiedetty. Tunnettu se ei ole vieläkään. Esimerkiksi kouluttautumismahdollisuuksia alalle Suomessa ei vielä juurikaan ole.– Vasta 2010-luvulla hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelmassa opiskelevat tekevät tutkimuksia ”uudesta” alasta, vaikka vanhimmat alalla toimineet ovat työskennelleet hääsuunnittelijoina Suomessa jo 30 vuotta, naurahtaa Janne-Caro Pykälä.


Suomeen perustettiin kesällä Suomen Hääsuunnittelijat ry, jonka tarkoitus on koota yhteen suomalaiset ammattitaitoiset hääsuunnittelijat. Janne-Caro Pykälä on uuden yhdistyksen varapuheenjohtaja.


– Suomen Hääsuunnittelijoiden on tarkoitus luoda näkyvyyttä hääsuunnittelulle erikoisalana ja tuoda esille suomalaisten hääsuunnittelijoiden vahvaa ammattiosaamista ja tarpeellisuutta. Lisäksi tavoitteemme on kehittää alalle ammattikoulutusta, summaa Janne-Caro Pykälä yhdistyksen tehtäviä.


Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häiden suunnittelu