Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häiden suunnitteluopas

Hääsuunnittelijan palkkaaminen maksaa mutta rahalle saa vastinetta ja säästöä

Kuva rawpixel.com

Hääsuunnittelijan käyttäminen häiden järjestämisessä ei ole enää epätavallista Suomessakaan. Suunnitteluavun käyttäminen on nouseva trendi, ja yhä useampi hääpari ostaa häihinsä ainakin joitain suunnittelupalveluja.


– Naimisiin menee keskimäärin yli kolmikymppisten sukupolvi, joka on tottunut käyttämään palveluita myös arjessaan, miksei myös juhlassa, toteaa Häät-median päätoimittaja Sari Yli-Salomäki.

– Palveluita ostamalla pari järjestää itselleen mielenrauhaa ja varmuutta siitä, että järjestelyt hoituvat hyvin. Kiireisen työn tai vauva-arjen ohella häiden järjestäminen voi myös olla aika raskas projekti, joten hääsuunnittelijan palkkaamisella ostetaan itselle myös enemmän vapaata aikaa häiden alle, Sari Yli-Salomäki jatkaa.

Mistä sitten tunnistaa ammattitaitoisen hääsunnittelijan, joka oikeasti osaa hommansa. Kysyimme hääsuunnittelukonkari Janne-Caro Pykälältä, mistä hääammattilaisen tunnistaa.


– Hyvältä hääsuunnittelijalta löytyy oikeaa kokemusta erilaisten juhlien, tapahtumien ja häiden järjestämisestä. Lisäksi ammattilainen on idearikas ja ymmärtää toiveesi, sekä kertoo selkeästi, mikä on mahdollista antamasi budjetin raameissa, valaisee Janne-Caro Pykälä.

Helposti mielletään, että suunnittelupalveluiden ostaminen on kalliista.



– Tottakai laatu maksaa, mutta hääsuunnittelijan palkatessaan rahalle saa vastinetta ja säästöäkin. Hyvin verkostoitunut ammattisuunnittelija saa edullisempia sopimuksia muun muassa juhlatiloihin, catering-yrityksiin, häämatkoihin, kukkiin tai somistamoihin kuin hääpari itse.

Kiireinen hääpari hyötyy myös ajassa. Morsiamen ei tarvitse istua yökausia tietokoneella etsimässä täydellisiä teemaväriin sopivia somisteita. Ammattisuunnttelija tietää usein heti, mistä tarvittava tuote tai palvelu löytyy.


– Hääsuunnittelija kartoittaa eri vaihtoehdot puolestasi ja valitsee niistä parhaat toiveidesi pohjalta, Pykälä muistuttaa.

 

Kuinka morsiuspari valitsee itselleen sopivan hääsuunnittelijan

 

Mieti omat tarpeesi

Hääsuunnittelijaa ei tarvitse palkata huolehtimaan ihan kaikesta. Kyse voi olla vaikka pelkästään koristeluiden suunnittelusta tai ohjelman tilaamisesta.



– Luota sydämesi ääneen, eli jos epäilet miten selviät yksin kaikesta, palkkaa ammattilainen, neuvoo Janne-Caro Pykälä.

Varaa ajoissa



Hääsuunnittelija myy ennen kaikkea omaa työaikaansa. Suunnittelija harvoin pystyy ottamaan samalle päivälle useampia häitä. Varsinkaan, jos toivoo hääsuunnittelijan olevan paikalla hoitamassa asioita.


Tarkista hääsuunnittelijan taustat



Mitä ja millaisia tilaisuuksia hääsuunnittelija on tehnyt aiemmin?

– Mitä suunnittelijasta sanotaan keskustelupalstoilla? Usein yksittäisiin haukkuihin ja ylisanaisiin kehuihin on hyvä suhtautua varauksella. Neutraalit kommentit tai ei mitään julkaistua, voi kieliä enemmän siitä, että kaikki on ok, sillä usein ihminen mieluummin valittaa kuin antaa positiivista palautetta, muistuttaa Janne-Caro Pykälä.


Muista henkilökemiat

– Innostuuko suunnittelija häistänne aidosti ja intoutuu suunnitteluun mukaan, vai onko kyse ensimmäisenä rahasta, kysyy Janne-Caro Pykälä.

Kun hääsuunnittelija on valittu


– Uskalla luottaa suunnittelijaasi, anna hänelle työrauha, odota ja keskity silloin, kun asioita käydään yhdessä läpi, neuvoo Janne-Caro.

Uusi yhdistys tekee töitä alan tunnettuuden eteen

Hääsuunnittelu alana ei ole uusi Suomessa, mutta vasta viime vuosina siitä on tullut tiedetty. Tunnettu se ei ole vieläkään. Esimerkiksi kouluttautumismahdollisuuksia alalle Suomessa ei vielä juurikaan ole.



– Vasta 2010-luvulla hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelmassa opiskelevat tekevät tutkimuksia ”uudesta” alasta, vaikka vanhimmat alalla toimineet ovat työskennelleet hääsuunnittelijoina Suomessa jo 30 vuotta, naurahtaa Janne-Caro Pykälä.


Suomeen perustettiin kesällä Suomen Hääsuunnittelijat ry, jonka tarkoitus on koota yhteen suomalaiset ammattitaitoiset hääsuunnittelijat. Janne-Caro Pykälä on uuden yhdistyksen varapuheenjohtaja.


– Suomen Hääsuunnittelijoiden on tarkoitus luoda näkyvyyttä hääsuunnittelulle erikoisalana ja tuoda esille suomalaisten hääsuunnittelijoiden vahvaa ammattiosaamista ja tarpeellisuutta. Lisäksi tavoitteemme on kehittää alalle ammattikoulutusta, summaa Janne-Caro Pykälä yhdistyksen tehtäviä.


Muokattu: 30.8.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Mistä aloittaa häiden suunnittelu?

Häiden järjestämiseen liittyy paljon muistettavia yksityiskohtia ja morsiusparin kesken tehtäviä pää...

Ilmainen ja muokattava häiden muistilista löytyy Häät.fistä

Kun kaipaat häidesi suunnittelun tueksi hääsuunnittelu listaa, muistilistaa tai to do -suunnitelmaa,...

Laske hääbudjetti helposti ja nopeasti Häät.fissä

Häiden rahamenot aiheuttavat usein pään vaivaa, siksipä Häät.fin häiden suunnittelutyökaluissa on il...

Häävieraslistan hallitseminen on yksinkertaista Häät.fissä

Mihin ihmeeseen alan kerätä häiden vieraslistaa? Häät.fissä on vieraslista-työkalu, jonka avulla lu...

Ota maksuttomat häiden suunnittelutyökalut käyttöön Häät.fissä

Häät.fin häiden suunnittelutyökalujen avulla suunnittelet onnistuneet häät helposti. Käytössäsi on i...

Mistä löydän häihin kakuntekijän ja hääauton? Häät.fin Hääpalvelut-hakemistosta löytyy!

Häitä järjestäessäsi joudut ehkä ensimmäistä miettimään, kukahan osaisi tehdä upean hääkakun? Mistä ...

Mainos: Fiksukuluttaja.fi

Häiden rahoitus: mistä ja miten?

Suomalaisten hääbudjetit vaihtelevat muutamasta satasesta useisiin kymppitonneihin. Mitä hienommat häät haluatte pitää, sitä suuremman hääbudjetin yleensä tarvitsette.

Tässä artikkelissa käydään läpi erilaisia tapoja järjestää häiden rahoitus.

Kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa, mikä on juuri teidän tapauksessanne paras tapa turvata hääbudjetti ja saada rahaa häihin. Oheisesta artikkelista saatte kuitenkin runsaasti tietoa, minkä perusteella osaatte valita teille sopivimman rahoitusratkaisun.

Säästöpossu ja kolikkopinoja

Häiden maksaminen lainalla

Edullinen häälaina mahdollistaa unelmien häiden järjestämisen ilman, että jälkikäteen joutuu maksamaan kohtuuttomasti lainan koroista ja kuluista.

Kannattaa pyytää lainatarjous mahdollisimman monesta paikasta, sillä pankkien ja rahoituslaitosten välillä on suuria hintaeroja. Erot lainatarjousten koroissa selittyvät myös sillä, että luotonantajat voivat arvioida eri tavoin lainanhakijoiden taloustilanteen ja takaisinmaksukyvyn.

Lainan kilpailutus mahdollisimman monen eri pankin kesken varmistaa, että löydätte mahdollisimman edullista lainaa tarjoavan luotonantajan hääjuhlianne varten.

Hääjuhlan voi rahoittaa erityyppisillä luotoilla, kuten:

  • Vakuudeton kulutusluotto (korko alimmillaan 4 %)
  • Vakuudellinen kulutusluotto (korot alkaen noin 2 %: vakuudeksi tarvitaan esimerkiksi asunto)
  • Luottokortti (ei välttämättä paras vaihtoehto, sillä luottoraja on tyypillisesti matala, mutta korko voi olla jopa 20 %)

Häiden maksaminen omilla säästöillä

Talouselämä -lehden mukaan suurin osa suomalaisista rahoittaa häät omilla palkkatuloilla ja säästöillä. Jos pystyy säästämään koko tarvittavan summan, välttyy koroilta ja kuukausilta laskutuspalkkioilta. Esimerkiksi 10 000 euron hääbudjetin kokoaminen säästämällä voi kuitenkin viedä useita vuosia.

Säästöaika riippuu tietenkin parin tuloista ja menoista. Jos taloustilanne on hyvä, voi summan saada kokoon jo vuodessa, mikä tarkoittaisi noin 833 euron säästämistä joka kuukausi. Jos pystyy säästämään kuussa 200 euroa, hääbudjetin keräämiseen tavalliselle pankkitilille menee yli neljä vuotta.

Joissain tapauksissa voi olla kannattavampaa sijoittaa nuo rahat ja maksaa häät matalakorkoisella lainalla. Tuon 200 euroa voi siirtää myös ASP-tilille, sillä oman asunnon ostaminen on tärkeä lähitulevaisuuden tavoite monelle kihlaparille.

Muut tavat saada rahaa häiden järjestämiseen

Useat hääparit saavat vanhemmiltaan rahaa häitä varten. Muutaman vuoden takaisessa Helsingin Sanomien artikkelissa haastateltu tapakouluttaja kertoi, että itse asiassa morsiamen vanhempien kuuluu (perinteisesti) maksaa häiden järjestäminen.

Nykypäivänä ei kuitenkaan ole kovin tavallista odottaa, että rahoitus tulisi morsiamen vanhemmilta, eikä kaikilla vanhemmilla olisi tähän mahdollisuuksiakaan.

Myös sulhasen vanhemmat ja muut sukulaiset saattavat osallistua häiden kustannuksiin. Rahalahjoituksia voi tulla sekä ennen häitä että niiden yhteydessä, sillä osa hääpareista ilmoittaa jo hääkutsussa, että toivoo häälahjaksi nimenomaan rahaa.

Silloin tällöin kuulee hääpareista, jotka perivät pääsymaksun häävierailta, tai jotka keräävät häävierailta rahaa hääleikkien varjolla. Jotkut hääparit järjestävät juhlan nyyttäriperiaatteella, jolloin häävieraat tuovat tarjottavat tullessaan.

Jos morsian tai sulhanen on julkisuuden henkilö tai somevaikuttaja, voi rahaa häiden järjestämiseen tulla myös median ja mainostajien kautta. Esimerkiksi somevaikuttaja voi saada ilmaisen juhlatilan ja vähintäänkin alennusta juhlapuvuista sekä tarjoiluista, jos hän tarjoaa vastineeksi näkyvyyttä.

Hybridirahoitus toisi haasteita taloudenhallintaan

Häiden maksaminen voi tapahtua “hybridirahoituksella”, eli useiden eri rahoitusvaihtoehtojen yhdistelmällä.

On mahdollista, että hääpuku on ostettu osamaksulla ja häätilan vuokra on hoidettu luottokortilla. Pitopalvelun lasku saatetaan kuitata kulutusluotolla, kun taas hääbändi on maksettu omilla säästöillä.

Syitä tähän voi olla monia. Yksi syy voi olla se, että hääbudjettia ja häiden rahoitusta ei ole sen kummemmin mietitty etukäteen, vaan jokainen vastaan tuleva kulu on maksettu ensimmäiseksi mieleen juolahtaneella tavalla. Toinen mahdollinen syy on se, ettei pankista ole saatu yhtä tarpeeksi suurta lainaa, joten luottoja on pitänyt ottaa vähän sieltä ja täältä.

Se, että häiden jälkeen on velkaa useille eri tahoille, hankaloittaa elämää useilla tavoilla.

Ensinnäkin, jokaisessa lainassa on oma tilinhoitopalkkionsa. Pelkkiin tilinhoitomaksuihin voi kulua kymmeniä euroja kuussa. Toisekseen, pienissä luotoissa on usein korkeammat korot kuin isommissa kulutuslainoissa. Kolmannekseen: useiden eri kuukausittaisten laskujen maksaminen vie aikaa, ja jokin eräpäivistä voi vahingossa unohtua.

Onkin suositeltavaa laskea hääbudjetti ja valita sopiva rahoitus häiden järjestämiseen jo ennen hääjärjestelyjen aloittamista käytännössä.

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä FIKSUKULUTTAJA.FI

Muokattu: 14.8.2024