Hääsuunnittelija = supersankari?

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Hääsuunnittelija = supersankari?

häiden suunnittelu

Ammattilaisen tärkein tehtävä on luoda mielikuva juhlasta todeksi. Sopivan hääsuunnittelijan etsintään kannattaa panostaa, suunnittelijasta tulee ainakin hetkeksi paras ystäväsi.

Lyhyesti summattuna hääsuunnittelija säästää aikaa, rahaa ja hermoja. Raudanluja ammattilainen luo hääpariin vahvan siteen, jonka turvin hän osaa luovia haastavienkin vaiheiden läpi. Parille jää tehtäväksi esittää ideat, hahmotella toiveet ja päättää asioita suunnittelijan ehdottamista vaihtoehdoista. Ei ole pakko kuluttaa tuntitolkulla aikaa tietokoneen ääressä selaten inspiraatiota ja etsiä kakunkoristeita, mikäli niin ei halua.

Liian kallista?

On turhaa pelätä, että suunnittelija maksaa liikaa. Pertti Huhtilainen Suomen Hääsuunnittelijat ry:stä tietää, että suunnittelijan palkkaan vaaditun summan pari pystyy helposti jopa hukkaamaan turhiin asioihin.

– Budjetit menevät monesti pieleen alkusuunnittelussa, koska juuri tässä kannattaisi ammattilaista käyttää. Ei jakseta kilpailuttaa paikkoja tai bändejä, ja painopisteet ovat vähän pielessä. Ostetaan rihkamaa suuurilla summilla ja ihmetellään, ettei ruokaan ja juomaan jää paljoakaan rahaa. Kaikkea vain ei voi saada, ellei budjetti ole todella kattava. Juhlan painopisteet kannattaa miettiä ennen suuria päätöksiä. Jos suunnittelija maksaisi 1 500–2 000 euroa, niin sen saa helposti hukattua turhaan somistukseen, väärin koottuun ruokalistaan ja juomiin sekä muuhun epäolennaiseen.

Valitse parhaaksi kaveriksi

Juhlasuunnittelijalla on puhelimen muisti täynnä alaa tukevia ammattilaisia, joiden kanssa yhteistyötä on tehty jo pitkään. Usein suunnittelija tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa, joiden alennuksista pari pääsee suoraan hyötymään. Taloudellisten etujen lisäksi suunnittelijalla on melko ehtymätön ideapankki ja kokemusta hääpäivän kulusta. Mitään ei tarvitse jättää arvailujen varaan.

– Siksi kannattaa nykyään jo kovin kattavasta tarjonnasta valita huolella itselle sopiva suunnittelija.

Tutki suunnittelijoiden erityisosaamisia ja tapaa vähintään kolme. Se, jonka kanssa on kiva olla, on useinparas valinta. Hänen täytyy tietysti olla päättäväinen, osata ottaa kiinni oikeista asioista ja pitää juhlianne tärkeinä.

Huhtilaisen mielestä jo tunnissa muodostuu kunnon kuva. Monilla suunnittelijoilla juuri ensimmäinen tunnin tapaaminen on veloitukseton, ja se kannattaa hyödyntää. Jos luottoa ei synny ensitapaamisella, epävarma olo kiusaa loppuun asti.

– Jos tapaamisten jälkeen huomaat, että kemiat eivät kohtaa, älä palkkaa väkisin. Riitatilanteita tulee usein siitä, kuka mitäkin tekee ja mitä se maksaa. Nämä täytyy sopia tarkkaan ja pitäytyä niissä.

Synkassa suunnittelijan kanssa

Toiveet ja ideat kannattaa esittää suoraan ja selkeästi. Kerro siis rohkeasti suunnittelijalle mistä pidät ja mistä et, mutta jätä tilaa luovuudelle. Ammattilaista kannattaa aina kuunnella, sillä hän tekee töitä juuri teidän juhlien eteen.

– Kun päätätte jotain yhdessä, kannattaa pysyä päätöksissä ja kulkea tiettyä tyyliä kohden. Tämä ei tarkoita sitä, että oma mielipide ei näkyisi. Joskus vain on pakko pysyä tietyissä rajoissa, ettei juhla leviä käsiin ja suunnittelijan aika menee turhaan hössötykseen, Huhtilainen tietää.

Hallitusti loppuun asti

Taitavan suunnittelijan käsissä ajan ennen häitä ei pitäisi tuntua stressaavalta ja ahdistavalta, varsinkaan jos on palkannut ammattilaisen hoitamaan kaiken alusta loppuun. Työ lähtee käyntiin kilpailutuksilla ja suurten linjojen päättämisestä. Kaikki huipentuu tietysti hääjuhlaan, jossa suun- nittelija on usein paikan päällä varmistamassa kaiken sujuvuuden.

– Tällöin kaasot ja bestmanitkin saavat juhlia rauhassa eikä heidän tarvitse raataa loppuminuuteille asti. Kannattaa siis luovuttaa suunnittelijalle mahdollisimman paljon vastuuta, Huhtilainen painottaa.

Neljä syytä, miksi palkata suunnittelija?

  • Teistä jompikumpi tai molemmat asuu ulkomailla ja häät järjestetään Suomessa. Paikallinen ammattilainen on helpoin tapa saada juhlat kasaan rasittamatta ystäviä ja sukulaisia liikaa. 

Tai sitten haluatte naimisiin ulkomailla!
  • Haluatte ammattilaisen tukemaan tärkeintä päiväänne. 


  • Ette löydä punaista lankaa juhliinne, vaan haluatte ulkopuolista vahvistusta. 


  • Haluatte päästä mahdollisimman helposti ja kivuttomasti järjestelyissä.


Teksti Tanja Hakala

Muokattu: 6.9.2018