Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häiden suunnitteluopas

Hääsuunnittelija = supersankari?

häiden suunnittelu

Ammattilaisen tärkein tehtävä on luoda mielikuva juhlasta todeksi. Sopivan hääsuunnittelijan etsintään kannattaa panostaa, suunnittelijasta tulee ainakin hetkeksi paras ystäväsi.

Lyhyesti summattuna hääsuunnittelija säästää aikaa, rahaa ja hermoja. Raudanluja ammattilainen luo hääpariin vahvan siteen, jonka turvin hän osaa luovia haastavienkin vaiheiden läpi. Parille jää tehtäväksi esittää ideat, hahmotella toiveet ja päättää asioita suunnittelijan ehdottamista vaihtoehdoista. Ei ole pakko kuluttaa tuntitolkulla aikaa tietokoneen ääressä selaten inspiraatiota ja etsiä kakunkoristeita, mikäli niin ei halua.

Liian kallista?

On turhaa pelätä, että suunnittelija maksaa liikaa. Pertti Huhtilainen Suomen Hääsuunnittelijat ry:stä tietää, että suunnittelijan palkkaan vaaditun summan pari pystyy helposti jopa hukkaamaan turhiin asioihin.

– Budjetit menevät monesti pieleen alkusuunnittelussa, koska juuri tässä kannattaisi ammattilaista käyttää. Ei jakseta kilpailuttaa paikkoja tai bändejä, ja painopisteet ovat vähän pielessä. Ostetaan rihkamaa suuurilla summilla ja ihmetellään, ettei ruokaan ja juomaan jää paljoakaan rahaa. Kaikkea vain ei voi saada, ellei budjetti ole todella kattava. Juhlan painopisteet kannattaa miettiä ennen suuria päätöksiä. Jos suunnittelija maksaisi 1 500–2 000 euroa, niin sen saa helposti hukattua turhaan somistukseen, väärin koottuun ruokalistaan ja juomiin sekä muuhun epäolennaiseen.

Valitse parhaaksi kaveriksi

Juhlasuunnittelijalla on puhelimen muisti täynnä alaa tukevia ammattilaisia, joiden kanssa yhteistyötä on tehty jo pitkään. Usein suunnittelija tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa, joiden alennuksista pari pääsee suoraan hyötymään. Taloudellisten etujen lisäksi suunnittelijalla on melko ehtymätön ideapankki ja kokemusta hääpäivän kulusta. Mitään ei tarvitse jättää arvailujen varaan.

– Siksi kannattaa nykyään jo kovin kattavasta tarjonnasta valita huolella itselle sopiva suunnittelija.

Tutki suunnittelijoiden erityisosaamisia ja tapaa vähintään kolme. Se, jonka kanssa on kiva olla, on useinparas valinta. Hänen täytyy tietysti olla päättäväinen, osata ottaa kiinni oikeista asioista ja pitää juhlianne tärkeinä.

Huhtilaisen mielestä jo tunnissa muodostuu kunnon kuva. Monilla suunnittelijoilla juuri ensimmäinen tunnin tapaaminen on veloitukseton, ja se kannattaa hyödyntää. Jos luottoa ei synny ensitapaamisella, epävarma olo kiusaa loppuun asti.

– Jos tapaamisten jälkeen huomaat, että kemiat eivät kohtaa, älä palkkaa väkisin. Riitatilanteita tulee usein siitä, kuka mitäkin tekee ja mitä se maksaa. Nämä täytyy sopia tarkkaan ja pitäytyä niissä.

Synkassa suunnittelijan kanssa

Toiveet ja ideat kannattaa esittää suoraan ja selkeästi. Kerro siis rohkeasti suunnittelijalle mistä pidät ja mistä et, mutta jätä tilaa luovuudelle. Ammattilaista kannattaa aina kuunnella, sillä hän tekee töitä juuri teidän juhlien eteen.

– Kun päätätte jotain yhdessä, kannattaa pysyä päätöksissä ja kulkea tiettyä tyyliä kohden. Tämä ei tarkoita sitä, että oma mielipide ei näkyisi. Joskus vain on pakko pysyä tietyissä rajoissa, ettei juhla leviä käsiin ja suunnittelijan aika menee turhaan hössötykseen, Huhtilainen tietää.

Hallitusti loppuun asti

Taitavan suunnittelijan käsissä ajan ennen häitä ei pitäisi tuntua stressaavalta ja ahdistavalta, varsinkaan jos on palkannut ammattilaisen hoitamaan kaiken alusta loppuun. Työ lähtee käyntiin kilpailutuksilla ja suurten linjojen päättämisestä. Kaikki huipentuu tietysti hääjuhlaan, jossa suun- nittelija on usein paikan päällä varmistamassa kaiken sujuvuuden.

– Tällöin kaasot ja bestmanitkin saavat juhlia rauhassa eikä heidän tarvitse raataa loppuminuuteille asti. Kannattaa siis luovuttaa suunnittelijalle mahdollisimman paljon vastuuta, Huhtilainen painottaa.

Neljä syytä, miksi palkata suunnittelija?

  • Teistä jompikumpi tai molemmat asuu ulkomailla ja häät järjestetään Suomessa. Paikallinen ammattilainen on helpoin tapa saada juhlat kasaan rasittamatta ystäviä ja sukulaisia liikaa. 

Tai sitten haluatte naimisiin ulkomailla!
  • Haluatte ammattilaisen tukemaan tärkeintä päiväänne. 


  • Ette löydä punaista lankaa juhliinne, vaan haluatte ulkopuolista vahvistusta. 


  • Haluatte päästä mahdollisimman helposti ja kivuttomasti järjestelyissä.


Teksti Tanja Hakala

Muokattu: 30.8.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Mistä aloittaa häiden suunnittelu?

Häiden järjestämiseen liittyy paljon muistettavia yksityiskohtia ja morsiusparin kesken tehtäviä pää...

Ilmainen ja muokattava häiden muistilista löytyy Häät.fistä

Kun kaipaat häidesi suunnittelun tueksi hääsuunnittelu listaa, muistilistaa tai to do -suunnitelmaa,...

Laske hääbudjetti helposti ja nopeasti Häät.fissä

Häiden rahamenot aiheuttavat usein pään vaivaa, siksipä Häät.fin häiden suunnittelutyökaluissa on il...

Häävieraslistan hallitseminen on yksinkertaista Häät.fissä

Mihin ihmeeseen alan kerätä häiden vieraslistaa? Häät.fissä on vieraslista-työkalu, jonka avulla lu...

Aloita häiden suunnittelu ottamalla maksuttomat häiden suunnittelutyökalut käyttöön

Häät.fin häiden suunnittelutyökalujen avulla suunnittelet onnistuneet häät helposti. Käytössäsi on i...

Mistä löydän häihin kakuntekijän ja hääauton? Hääpalveluhakemistosta löytyy!

Häitä järjestäessäsi joudut ehkä ensimmäistä miettimään, kukahan osaisi tehdä upean hääkakun? Mistä ...

Mainos: Fiksukuluttaja.fi

Häiden rahoitus: mistä ja miten?

Suomalaisten hääbudjetit vaihtelevat muutamasta satasesta useisiin kymppitonneihin. Mitä hienommat häät haluatte pitää, sitä suuremman hääbudjetin yleensä tarvitsette.

Tässä artikkelissa käydään läpi erilaisia tapoja järjestää häiden rahoitus.

Kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa, mikä on juuri teidän tapauksessanne paras tapa turvata hääbudjetti ja saada rahaa häihin. Oheisesta artikkelista saatte kuitenkin runsaasti tietoa, minkä perusteella osaatte valita teille sopivimman rahoitusratkaisun.

Säästöpossu ja kolikkopinoja

Häiden maksaminen lainalla

Edullinen häälaina mahdollistaa unelmien häiden järjestämisen ilman, että jälkikäteen joutuu maksamaan kohtuuttomasti lainan koroista ja kuluista.

Kannattaa pyytää lainatarjous mahdollisimman monesta paikasta, sillä pankkien ja rahoituslaitosten välillä on suuria hintaeroja. Erot lainatarjousten koroissa selittyvät myös sillä, että luotonantajat voivat arvioida eri tavoin lainanhakijoiden taloustilanteen ja takaisinmaksukyvyn.

Lainan kilpailutus mahdollisimman monen eri pankin kesken varmistaa, että löydätte mahdollisimman edullista lainaa tarjoavan luotonantajan hääjuhlianne varten.

Hääjuhlan voi rahoittaa erityyppisillä luotoilla, kuten:

  • Vakuudeton kulutusluotto (korko alimmillaan 4 %)
  • Vakuudellinen kulutusluotto (korot alkaen noin 2 %: vakuudeksi tarvitaan esimerkiksi asunto)
  • Luottokortti (ei välttämättä paras vaihtoehto, sillä luottoraja on tyypillisesti matala, mutta korko voi olla jopa 20 %)

Häiden maksaminen omilla säästöillä

Talouselämä -lehden mukaan suurin osa suomalaisista rahoittaa häät omilla palkkatuloilla ja säästöillä. Jos pystyy säästämään koko tarvittavan summan, välttyy koroilta ja kuukausilta laskutuspalkkioilta. Esimerkiksi 10 000 euron hääbudjetin kokoaminen säästämällä voi kuitenkin viedä useita vuosia.

Säästöaika riippuu tietenkin parin tuloista ja menoista. Jos taloustilanne on hyvä, voi summan saada kokoon jo vuodessa, mikä tarkoittaisi noin 833 euron säästämistä joka kuukausi. Jos pystyy säästämään kuussa 200 euroa, hääbudjetin keräämiseen tavalliselle pankkitilille menee yli neljä vuotta.

Joissain tapauksissa voi olla kannattavampaa sijoittaa nuo rahat ja maksaa häät matalakorkoisella lainalla. Tuon 200 euroa voi siirtää myös ASP-tilille, sillä oman asunnon ostaminen on tärkeä lähitulevaisuuden tavoite monelle kihlaparille.

Muut tavat saada rahaa häiden järjestämiseen

Useat hääparit saavat vanhemmiltaan rahaa häitä varten. Muutaman vuoden takaisessa Helsingin Sanomien artikkelissa haastateltu tapakouluttaja kertoi, että itse asiassa morsiamen vanhempien kuuluu (perinteisesti) maksaa häiden järjestäminen.

Nykypäivänä ei kuitenkaan ole kovin tavallista odottaa, että rahoitus tulisi morsiamen vanhemmilta, eikä kaikilla vanhemmilla olisi tähän mahdollisuuksiakaan.

Myös sulhasen vanhemmat ja muut sukulaiset saattavat osallistua häiden kustannuksiin. Rahalahjoituksia voi tulla sekä ennen häitä että niiden yhteydessä, sillä osa hääpareista ilmoittaa jo hääkutsussa, että toivoo häälahjaksi nimenomaan rahaa.

Silloin tällöin kuulee hääpareista, jotka perivät pääsymaksun häävierailta, tai jotka keräävät häävierailta rahaa hääleikkien varjolla. Jotkut hääparit järjestävät juhlan nyyttäriperiaatteella, jolloin häävieraat tuovat tarjottavat tullessaan.

Jos morsian tai sulhanen on julkisuuden henkilö tai somevaikuttaja, voi rahaa häiden järjestämiseen tulla myös median ja mainostajien kautta. Esimerkiksi somevaikuttaja voi saada ilmaisen juhlatilan ja vähintäänkin alennusta juhlapuvuista sekä tarjoiluista, jos hän tarjoaa vastineeksi näkyvyyttä.

Hybridirahoitus toisi haasteita taloudenhallintaan

Häiden maksaminen voi tapahtua “hybridirahoituksella”, eli useiden eri rahoitusvaihtoehtojen yhdistelmällä.

On mahdollista, että hääpuku on ostettu osamaksulla ja häätilan vuokra on hoidettu luottokortilla. Pitopalvelun lasku saatetaan kuitata kulutusluotolla, kun taas hääbändi on maksettu omilla säästöillä.

Syitä tähän voi olla monia. Yksi syy voi olla se, että hääbudjettia ja häiden rahoitusta ei ole sen kummemmin mietitty etukäteen, vaan jokainen vastaan tuleva kulu on maksettu ensimmäiseksi mieleen juolahtaneella tavalla. Toinen mahdollinen syy on se, ettei pankista ole saatu yhtä tarpeeksi suurta lainaa, joten luottoja on pitänyt ottaa vähän sieltä ja täältä.

Se, että häiden jälkeen on velkaa useille eri tahoille, hankaloittaa elämää useilla tavoilla.

Ensinnäkin, jokaisessa lainassa on oma tilinhoitopalkkionsa. Pelkkiin tilinhoitomaksuihin voi kulua kymmeniä euroja kuussa. Toisekseen, pienissä luotoissa on usein korkeammat korot kuin isommissa kulutuslainoissa. Kolmannekseen: useiden eri kuukausittaisten laskujen maksaminen vie aikaa, ja jokin eräpäivistä voi vahingossa unohtua.

Onkin suositeltavaa laskea hääbudjetti ja valita sopiva rahoitus häiden järjestämiseen jo ennen hääjärjestelyjen aloittamista käytännössä.

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä FIKSUKULUTTAJA.FI

Muokattu: 14.8.2024