Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Hääautoja joka lähtöön

Hääautoja joka lähtöön

Sykähdyttävä auto, hieno hevosvaljakko vai vauhdikas vene? Ensimmäisen yhteisen matkan avioparina voi taittaa monella tavalla. Vain mielikuvitus on rajana!

Sujuvat siirtymiset hääpäivänä ovat huolellisen suunnittelun tulos. Suunnittelulle raamit antavat vihki- ja juhlapaikan sijainti sekä mahdollinen valokuvaus. Ennen yhteydenottoa palveluntarjoajiin kannattaa päättää myös, mennäänkö vihkipaikalle eri teitä ja kaivataanko juhlavaa kyytiä jo kotiovella vai vasta matkalla kirkosta tai maistraatista juhlapaikalle. Ja jos kuljetaan muulla kuin katetulla menopelillä – vaikkapa avoautolla, moottoripyörällä, traktorin peräkärryssä tai kuumailmapallolla – on syytä laatia suunnitelma b sateen varalta.

Kun vihkiminen ei tapahdu juhlapaikassa, voi olla hyvä ajatus järjestää kuljetus myös vieraille. Yhteiskuljetus puolustaa paikkaansa erityisesti silloin, jos siirtymiset ovat pitkiä ja juhlissa tarjoillaan alkoholia.

Vaihtoehtoja puntaroidessa vaa’assa painavat käytännöllisyyden lisäksi myös tyyliseikat. Kuljetus on tärkeä osa häiden kokonaisuutta, ja kulkuneuvoa voi hyödyntää myös valokuvauksessa taustana.

Filmitähtien tyyliin

Säihkettä tavoitteleville oikea valinta on limusiini, jonka nahkapenkkien syleilyssä ja tummennettujen lasien katveessa vastavihittyjen kelpaa nostaa maljat onnelleen. Hulppeimmat limusiinit ovat lähes yhdeksän metriä pitkiä ja kätkevät sisäänsä luksusvarustelun minibaareineen, televisioineen ja sisäpuhelimineen. Tällaisia unelmia vuokraavat monet henkilökuljetuksiin erikoistuneet yritykset.

Hääautoja joka lähtöön

Historian siipien havinaa

Päät kääntävä hääauto voi toki olla muukin kuin uutukainen limusiini.

Hieman hillitympää glamouria viestivät museo- ja vintageautot, joita voi kuljetuspalveluja tarjoavien yritysten lisäksi tiedustella automuseoista ja -harrastajilta. Menopeli joltain tietyltä aikakaudelta voi toimia jopa lähtökohtana häiden teemalle. Miten olisivat esimerkiksi häät 50-luvun hengessä?

Hääautoja joka lähtöön

Vanhempaa eleganssia tarjoaa helsinkiläinen ACME Limo Service, jonka vanhin auto on Rolls-Royce 20/25 Park Ward Limousine vuosimallia 1935. Jari Koposen omistama yritys vuokraa autojaan vain kuljettajan kanssa.

– Vahinkotapauksen sattuessa niin on molemmin puolin mukavampi, yrittäjä kertoo.

Hinnat vaihtelevat matkojen ja vuokrauksen keston mukaan. Pääkaupunkiseudulla kuljetus kirkosta juhlapaikalle maksaa 250–300 euroa auton mallista riippuen.

Vetten päällä

Jos häitä juhlitaan veden äärellä, hääpari voi liikkua paikasta toiseen vaikkapa taksiveneellä tai edustusristeilijällä. Vieraita kuljettamaan sopii menneiden aikojen tunnelmaa henkivä vesibussi. Taksiveneyrittäjien yhteystietoja ympäri Suomen löytyy internetistä.

Hääautoja joka lähtöön

Tero Pesonen pääkaupunkiseudun vesillä liikennöivästä Cardinal Marinesta kertoo, että tyypillinen tilaus on kuljetus Kauppatorilta Suomenlinnaan vihkitilaisuuteen, ja sieltä hääjuhlaan johonkin Helsingin rantaravintoloista. Hääpari päättää, viekö vene perille nopeinta mahdollista reittiä vai maisemia esitellen.

Yksi mahdollisuus on, että päivän tähdet kiidätetään edeltä juhlapaikkaan kuvattaviksi ja vieraille järjestetään siksi aikaa rentouttava kierros vesillä.

Tarkkoja hintoja on Pesosen mukaan vaikea antaa, koska tilaukset ovat niin erilaisia, mutta esimerkiksi vesibussilla edestakainen reissu Suomenlinnaan maksaa 600–700 euroa. Vaikka toisinaan onnistuvat viime tipankin varaukset, ripeä kannattaa olla veneilevän hääparinkin.

– Seuraavalle vuodelle yleensä varataan, Pesonen sanoo.

Hääautoja joka lähtöön

Romanttista kavionkapsetta

Perinteisistä perinteikkäin hääkuljetus on hevoskyyti, joka taipuu hienosti eri vuodenaikoihin. Sulan aikaan vaihtoehtoina ovat erilaiset kärryt ja kiesit, ja talvihäihin voi harkita rekeä, kunhan varautuu myös lumettomaan keliin. Muuta säävarausta ei tarvita, jos ajopeli on kuomullinen.

Hevoskyydillä voidaan luoda joko arvokas tai hilpeä vaikutelma: esimerkiksi ponivaljakko on isompaa yhdistelmää huomattavasti kepeämpi valinta.

Uusikaupunkilainen Wasaborgin talli tarjoaa häihin ajelutusta shetlanninponeilla. Idea sai alkunsa, kun eräs asiakas keksi kysyä hevosen sijaan häihinsä pientä ponia. Tallia luotsaava Laura Kallioinen kertoo ajokkiensa olevan niin liikennevarmoja, että kyyditys onnistuu kaupunkien keskustassakin. Toiminta-aluetta ovat Uudenkaupungin, Turun ja Rauman seutu, ja hääkuljetuksen hinta liikkuu haarukassa 50–120 euroa. Lisäksi peritään matkakorvaukset. Palkkioon sisältyy somistus asiakkaan toiveiden mukaan.

– Poneja on pyydetty koristelemaan esimerkiksi My Little Pony- ja Barbie-tyyliin.Teksti Terhi Kivikoski-Hannula / Mediafocus
Kuvat Pixabay, Kovanen ja Henrik Kettunen

Muokattu: 4.3.2019