Hyvä häävideo on kuin kaikkien aikojen rakkausleffa

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Hyvä häävideo on kuin kaikkien aikojen rakkausleffa

Häävideo valokuvaaja Marcel Hägglund Loiste Films

Kuva Loiste Films

Marcel Hägglund on videokuvaajana läsnä melkein joka hetki. Ammattikuvaaja osaa sujuvasti soluttautua tilanteisiin myös hyvin huomaamattomasti. 

Häävideot tuovat tunteet hivelevän upeasti eloon vielä vuosienkin kuluttua. Taitavin kuvaaja osaa kertoa hääpäivän tarinan kauniisti.

Vielä viitisen vuotta sitten häiden videointi otti vasta vauvan askeleita Suomessa. Virtaukset maailmalta ja videoimisen nouseva trendi ovat kiidättäneet alaa hurjasti eteenpäin. Suomeenkin on syntynyt tilanne, jossa asiakkaille halutaan tarjota parasta mahdollista ja alan yrittäjät hakevat oppia idoleiltaan ympäri maailman. Ja tulviihan sosiaalinen mediakin toinen toistaan ällistyttävämpiä filmejä.

Häävideokuvaaja Ömer Acar

Kuva Satu Mali

Ömer Acar toteaa, että tärkeintä hääpäivässä ei suinkaan ole videokuvaus. Kuvaamisen tulee sujua tavallaan vaivihkaa tarkkaa suunnitelmaa kuitenkin noudattaen. Kuvaajalta vaaditaan sosiaalista luonnetta ja taitoa olla jatkuvasti tilanteen tasalla.

Tärkeintä on tarina

Tärkein asia, mikä erottaa videon valokuvasta, on tarina. Video kertoo pariskunnan elämän tärkeimmän päivän tarinan soljuvan tunteellisesti. Ja mikä parasta; äänien kera.

– Luetut kirjeet, puheet, äänitehosteet ja huolella valittu musiikki luovat videon äänimaailman. Äänen ja tarinan saumaton yhdistelmä on taitavan kuvaajan tarkan työn lopputulos. Se erottaa jyvät akanoista, Marcel Hägglund Loiste Wedding Filmsistä tietää.

Myös valokuvaaja ja videokuvaaja Ömer Acar tuntee alan Suomessa hyvin. Hänen mukaansa nyt eletään murrosvaihetta.

– Kuten minäkin, moni valokuvaaja on alkanut tehdä myös videoita. Kaikilla on tarkoituksena lähinnä omien palveluiden täydentäminen. En usko videokuvauksen syrjäyttävän valokuvausta, sillä sille on aina oma tilansa. Valokuvaus on taidetta parhaimmillaan. Videokuvaus taas antaa aivan erilaisen luovan mahdollisuuden tiivistää päivän tapahtumat yhdeksi kauniiksi teokseksi.

Oulussa toimivan Hami Vizualzin Hadi Nikzad toteutti unelmansa elokuvatyöskentelystä häiden parissa. Myös hän laajensi toimintaansa stillkuvista videoihin.

– Ostin säästöilläni kamerakaluston ja aloin toteuttaa haaveitani.  
 

Rahan arvoinen satsaus

Mitä videointi sitten maksaa ja miksi? Usein videokuvaajan liksa on suurempi kuin valokuvaajan. Summa selittyy helposti kaluston suuremmalla määrällä ja editointiin sekä suunnitteluun kuluvalla ajalla.

– Huolellisesti tuotettu hääfilmi on monen osasen summa. Tekijän tulee olla ammattitaitoinen mutta myös luova ja lahjakas. Tunteja tekemiseen kuluu hurjasti, Marcel toteaa.

Varsinkin hyvien videokuvaajien hinnat nousevat pikkuhiljaa kuvaajien sisäistäessä kuinka valtava työmäärä laadukkaassa hääfilmissä on.

– Videohypen alussa hinnat ovat yleisesti reippaasti alle eurooppalaisen tason, mutta niin on laatukin, Marcel kommentoi.

Kun tilaa videokuvaajan juhlaansa, kannattaa varautua jopa tuplaamaan kuvausbudjettinsa. Laatu ja ammattitaito maksavat. Laadukkaiden tekijöiden kokopäivän videointihinnat alkavat noin 1500–3000 eurosta riippuen kuvaajatiimin koosta. Euroopassa samasta setistä maksetaan jopa 6000 euroa tai enemmän. 

Aiemmin videoiden tyyli ei ole välttämättä ollut kovin houkuttelevaa. Monesti pari on tyytynyt siihen, että joku sukulainen ottaa kotikamerallaan pätkiä sieltä täältä ja jäljelle jää edes jokin livemuisto. 

– Nyt markkinoilla on todella luovaa ja taidokasta tarjontaa, Ömer sanoo. 
 

Häävideo droonilla valokuvaaja Marcel Hägglund Loiste Films

Kuva Loiste Films

Videon suunnittelu jatkuu hääpäivään asti. Juhlapäivänä kuvajaan tulee olla jatkuvasti tilanteen tasalla, sillä usein eteen tulee spontaaneja hetkiä. Drooni on häävideokuvaajan melkein ehdoton apuri. 

Liikkuva kuva lumoaa

Videon tuottaminen lopulliseksi elämykseksi hääparille on monen osan paketti. Kuvaaminen on monimutkaista ja haastavaa.

– Mutta myös todella palkitsevaa! On järisyttävän upeaa nähdä parin reaktio heidän saadessaan videon silmiensä eteen. Muisto on todellakin kuolematon, Ömer tiivistää.

Videokuvaamisessa tarvitaan vahvaa osaamista kaluston käsittelyyn ja monimutkaisten kuvausasetelmien hallintaan. 

Hääparin on hyvä muistaa informoida vieraita jo etukäteen juhlassa tapahtuvasta kuvauksesta. Kaikki eivät halua itse tulla nähdyksi tai eivät halua lastensa olevan videolla, varsinkin jos sitä jaetaan eri alustoilla.

– Juhlassa on myös hyvä olla joku luottotyyppi, joka infoaa kuvaajaa tulevista ohjelmanumeroista tai vinkkaa taltioimaan yllätykselliset hetket, Hadi Nikzad ohjeistaa. 
 

Kuvan ja videon lyömätön yhdistelmä

Kilpailu Suomessa tulee lisääntymään lähiaikoina. Asian on huomannut myös Loiste Wedding Filmsin Marcel.

– Videoiden laatu paranee jatkuvasti. Niin kävi myös häävalokuvauksessa 2000-luvun alussa. Ennen dokumentaarisen kuvauksen suurta suosiota markkinoilla oli kourallinen hyvää tämän genren kuvaajaa koko Suomessa. Nyt tilanne on täysin toinen.

Marcel aavistelee monen häävalokuvaajan siirtyvän videopuolelle.

– Tekijät muodostavat tiimin, jossa toinen valokuvaa ja toinen videokuvaa. Kahden tai useamman videokuvaajan tiimit lisääntyvät, sillä se on järkevin tapa häiden videoimiseen. Näin saadaan sama tilanne taltioitua useammasta näkökulmasta.  
Marcel painottaa tiimin tärkeyttä myös tilanteissa, joissa tapahtuu jotain odottamatonta.

– Tekninen ongelma tai inhimillinen virhe voi sattua kenelle tahansa. Silloin on ihan kiva, että kuvaamassa on toinenkin tyyppi. 

Häävideo valokuvaaja Marcel Hägglund Loiste Films

Kuva Loiste Films

Kuvaaja tekee hääpäivän aikana uskomattomia suorituksia täydellisen häävideon tuottamisen eteen. Välillä pariskunta on kuvausten pääroolissa, kun taas toisinaan kuvaaja keskittyy yksityiskohtiin tai vieraisiin ammattimaisen huomaamattomasti.

Muistilista häävideon tilaajalle

1. Tehkää huolellinen suunnitelma kuvaajan kanssa asioista, jotka haluatte ikuistaa. Kuunnelkaa tarkalla korvalla myös kuvaajan ideat!

2. Anna ammattilaiselle tila tehdä työtä juhlapäivänä. Keskity itse nauttimiseen ja unohda videokameran läsnäolo.

3. Tutki etukäteen yritysten videoiden laatua ja tarjontaa varmistuaksesi itsellesi sopivasta tyylistä ja ammattitaidosta.

4. Muista ilmoittaa videokuvaamisesta jo hääkutsussa!

 

Teksti Tanja Hakala

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehdessä 1/2019.

 

Lue lisää häävideoista Häät.fistä

Häävideo takaa ihanan paluun hääpäivään. Lue Häät.fistä >>

Miten häävideot oikein syntyvät? Lue Häät.fistä lisää >>

Tallennetaan hääpäivä hääelokuvaksi taianomaisesti ja tunnelmallisesti. Lue Häät.fistä lisää >>

Ammattilainen tallentaa häiden tunnelman häävideolle. Lue Häät.fistä >>

Anoppi ja appiukko satuhäissä Jakartassa – Katso koskettava video Häät.fistä >>

Häät-lehden 1/2019 digitaalinen näköislehti on luettavissa Issuussa

Muokattu: 10.3.2023