Dokumentaarisen häävalokuvaajan kuvissa tunteet ja ohikiitävät hetket ovat tärkeässä osassa

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Dokumentaarisen häävalokuvaajan kuvissa tunteet ja ohikiitävät hetket ovat tärkeässä osassa

kaasot ihastelee sulhasen sormus hääkuvassa

Kuva Petteri Löppönen / Lumo Image

Useimmissa tapauksissa häitä suunnitellaan pitkään ja hartaasti, ja sitten koko hääjuhla tiivistyy vain yhteen päivään, joka kiitää hääparin ohi kuin luotijuna. Muista siis varmistaa, että häistä jää tuleville vuosille ja sukupolville muistoja ihasteltavaksi. Dokumentaarinen hääkuvaus on yksi parhaista tavoista säilöä hääpäivän muistot. Silloin sopivan häävalokuvaajan valinta onkin yksi hääsuunnittelun tärkeimmistä valinnoista!

Oululainen valokuvaaja Petteri Löppönen on innostunut erityisesti dokumentaarisesta häävalokuvauksesta. Hänellä on kokemusta häistä ja niiden kuvaamisesta yli kymmenen vuoden ajalta, joten Petteri, jos kuka osaa kertoa mitä kaikkea hääparin olisi hyvä miettiä dokumentaarista hääkuvausta pohtiessan.

dokumentaarinen hääkuvaaja Petteri Löppönen

Kuva Maarit Räsänen

Mitä dokumentaarinen hääkuvaus tarkoittaa?

Dokumentaarisella hääkuvauksella tarkoitetaan sitä, että valokuvaaja tallentaa hääpäivän tapahtumat, niin kuin ne tapahtuvat. Hänen ei ole tarkoitus pyrkiä aktiivisesti vaikuttamaan juhlan tapahtumiin. Tämän päivän häissä suositussa kuvaustavassa hääkuvaaja kuvaa osan juhlapäivää, tai sovittaessa jopa koko päivän tapahtumat aamusta iltaan saakka.

– Kun teen dokumentaarista hääkuvausta olen hääpäivänä paikalla aina aamun jännitystä täynnä olevista valmisteluista illan iloisiin hetkiin saakka, Petteri kertoo työstään.

– Pyrin taltioimaan aidot ilmeet, ohikiitävät hetket, tunteet ja tapahtumat, joihin hääpari voi palata kuvien parissa häiden jälkeen. En pyydä häävieraita poseeraamaan kameralle erikseen, ellei sitä haluta. Hääpotretteja sekä ryhmäkuvia otettaessa kuitenkin ohjaan kuvattavia. Hääpotretit kuvaan pääosin halutussa miljöössä, Petteri lisää.

Petteri Löppösen mielestä dokumentaarisessa hääkuvauksessa on parasta se, että siinä pääsee taltioimaan hääpäivän tapahtumia niin kuin ne tapahtuvat.

– Ihmisten onnea, iloa, tunteita ja hääpäivän tapahtumia on mahtavaa taltioida. Monet ihmiset sanovat, että heistä parhaat kuvat on otettu silloin, kun he eivät ole tienneet olevansa kuvauksen kohteena.

– Dokumentaarinen kuvaus on juuri tätä eli tapahtumia kuvataan ilman, että siitä tehdään itsessään numeroa. Ihmisten aidot eleet, ilo ja tunteet kuvissa ja niiden kuvaaminen saavat minut tarttumaan kameraan vuosi vuoden jälkeen uudestaan, Petteri kuvailee innostustaan.

Joku on varmasti joskus myös miettinyt, että häiritseekö valokuvaaja häissä? Häviääkö juhlasta intiimiys kun paikalla on joku ulkopuolinen. Petteri Löppönen vakuuttaa, ettei näin ole.



– Kuvaajan pitää toimia häissä niin, ettei hän häiritse hääpäivän tapahtumia. Hänen kuuluu toimia ja liikkua mahdollisimman huomaamattomasti, olla paikalla kuin yksi tuttu häävieras. Häävalokuvaaja ei ole häiden huomion kohde, vaan hääpari on, Petteri vakuuttaa.

dokumentaarinen hääkuvaaja Petteri Löppönen työssään

Kuva Maarit Räsänen

Miten valita itselle sopiva hääkuvaaja?

Paras tapa lähteä liikkeelle hääkuvaajan valinnassa on perehtyä eri valokuvaajien hääkuvien tyyliin, esimerkiksi portfolion perusteella. Lähde selailemaan kuvaajien nettisivuja ja vaikkapa Instagramia.

– Hääkuvaaja kannatta myös yrittää tavata henkilökohtaisesti ennen kuin valitsee oman kuvaajan. On hyvä varmistua, että hääparin ja hääkuvaajan kemiat varmasti kohtaavat. Hyvä on muistaa myös, että oma hääkuvausbudjetti voi määritellä kuvaajavalintaa, Petteri muistuttaa.

Kuinka aikaisin hääkuvaaja kannattaa varata?

Häiden suunnittelussa on paljon asioita, joissa on hyvä olla ajoissa liikkeellä. Hääkuvaaja on yksi ensimmäisistä asioista hääpaikan, hääkakun ja uniikin sormuksen ohella. Varsinkin jos valinta on ehdoton. 

– Jos häät järjestetään hääsesonkina, eli kesä-syyskuun lauantaina, kannattaa olla kuvaajaan yhteyksissä jo 1–1,5 vuotta ennen häitä. Toki kannattaa kysellä myös lähempänä hääpäivää, löytyisikö hääkuvaajan kalenterista tilaa kuvaukselle. Mutta jos on tietty kuvaaja mielessä, kannattaa olla hyvissä ajoissa liikkeellä, Petteri tietää.

dokumentaarinen hääkuvaaja Petteri Löppönen työssään

Kuva Maarit Räsänen

Miksi hääkuvauspalaveri kannattaa pitää?

Hääkuvauspalaveri on yksi monista hääparin aikaa vievistä yksityiskohdista. Hääkuvauspalaverissa hääpari ja valokuvaaja tutustuvat toisiinsa ja se on myös hyvä paikka hääparin esittää toiveita hääkuviin liittyen.

– Hääkuvauspalaveri pidetään yleensä noin 1–2 kuukautta ennen häitä, ellei sitten olla nähty kasvotusten jo hääkuvaajan etsintä tilanteessa, Petteri neuvoo.

dokumentaarinen hääkuvaaja Petteri Löppönen ottaa hääpotrettikuvai

Kuva Maarit Räsänen

Missä vaiheessa hääpotretit olisi hyvä ottaa?

Hääpotretit eli häämuotokuvat voidaan ottaa ennen tai jälkeen vihkimisen riippuen hääpäivän aikatauluista. Osa hääpareista haluaa nähdä toisensa vasta alttarilla, koska se on perinne. Ennen vihkimistä näkemisen uskotaan jopa tuottavan huonoa onnea.

Ei ole kuitenkaan yhtä ja oikeaa tapaa toimia häämuotokuvien kanssa, vaan asiasta kannattaa jutella hääkuvaajan kanssa ja löytää yhdessä parhaalla tavalla sopiva vaihtoehto.

– Jos hääpari haluaa nähdä toisensa hääpäivänä  ensimmäisen kerran vasta kirkossa, silloin tietysti hääpotretit kuvataan vasta vihkimisen jälkeen. Hääpari voi halutessaan nähdä toisensa hääpäivänä ensimmäistä kertaa myös ennen vihkimistä, jolloin saamme otettua upeat First look -kuvat.

– First look -kuvauksessa tilanne on aina lämmin ja koskettava sekä siitä saa mukavat muistot kuvien muodossa. Kun hääpotretit kuvataan ennen vihkimistä, häävieraiden ei tarvitse odotella hääparin saapumista hääjuhlapaikalle, Petteri kertoo.

First look -kuvauksessa tilanne on useimmisten se, että sulhanen seisoo selkä morsiameen päin ja morsian tulee koskettamaan häntä olkapäähän. Hetki koetaan usein hyvin intiimiksi, se järjestetäänkin vieraiden silmiltä piilossa.

– Jos taas aika ennen vihkimistä on kiireinen, voi olla parempi ottaa hääpotretit vasta vihkimisen jälkeen. Täksi ajaksi häävieraille on suositeltavaa järjestää jotain ohjelmaa, ettei hääkuvien ottoa tarvitse turhaan kiirehtiä, Petteri tietää kokemuksesta.

dokumentaarinen hääkuvaaja Petteri Löppönen ottaa häämuotokuvia

Kuva Maarit Räsänen

Kuinka kauan aikaa tulisi varata hääpotrettien kuvaamiseen?

Parhaan lopputuloksen hääkuvaaja pystyy takaamaan kun ei ole kiire.

– Hääpotrettikuvauksiin on hyvä varata 1–1,5 h aikaa. Aika riippuu paljolti siitä, kuvataanko vain yhdessä paikassa vai useammassa lokaatiossa, jolloin aikaa kuluu myös siirtymisiin, Petteri muistuttaa.

Katso Lumo Imagen Petteri Löppösen dokumentaarisia hääkuvia suurempi kokoisina klikkaamalla kuvaa

 

hääkuvaaja Petteri Löppönen häämuotokuva metsässä

Kuva Petteri Löppönen

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä LUMO IMAGE

Muokattu: 12.4.2024