Häämuoti 2026 paljastaa olkapäät
Mikä trendaa häissä 2025? Vielä ehdit mukaan.
Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.
Kuva Petteri Löppönen / Lumo Image
Useimmissa tapauksissa häitä suunnitellaan pitkään ja hartaasti, ja sitten koko hääjuhla tiivistyy vain yhteen päivään, joka kiitää hääparin ohi kuin luotijuna. Muista siis varmistaa, että häistä jää tuleville vuosille ja sukupolville muistoja ihasteltavaksi. Dokumentaarinen hääkuvaus on yksi parhaista tavoista säilöä hääpäivän muistot. Silloin sopivan häävalokuvaajan valinta onkin yksi hääsuunnittelun tärkeimmistä valinnoista!Oululainen valokuvaaja Petteri Löppönen on innostunut erityisesti dokumentaarisesta häävalokuvauksesta. Hänellä on kokemusta häistä ja niiden kuvaamisesta yli kymmenen vuoden ajalta, joten Petteri, jos kuka osaa kertoa mitä kaikkea hääparin olisi hyvä miettiä dokumentaarista hääkuvausta pohtiessan.
Kuva Maarit Räsänen
Dokumentaarisella hääkuvauksella tarkoitetaan sitä, että valokuvaaja tallentaa hääpäivän tapahtumat, niin kuin ne tapahtuvat. Hänen ei ole tarkoitus pyrkiä aktiivisesti vaikuttamaan juhlan tapahtumiin. Tämän päivän häissä suositussa kuvaustavassa hääkuvaaja kuvaa osan juhlapäivää, tai sovittaessa jopa koko päivän tapahtumat aamusta iltaan saakka.– Kun teen dokumentaarista hääkuvausta olen hääpäivänä paikalla aina aamun jännitystä täynnä olevista valmisteluista illan iloisiin hetkiin saakka, Petteri kertoo työstään. – Pyrin taltioimaan aidot ilmeet, ohikiitävät hetket, tunteet ja tapahtumat, joihin hääpari voi palata kuvien parissa häiden jälkeen. En pyydä häävieraita poseeraamaan kameralle erikseen, ellei sitä haluta. Hääpotretteja sekä ryhmäkuvia otettaessa kuitenkin ohjaan kuvattavia. Hääpotretit kuvaan pääosin halutussa miljöössä, Petteri lisää.Petteri Löppösen mielestä dokumentaarisessa hääkuvauksessa on parasta se, että siinä pääsee taltioimaan hääpäivän tapahtumia niin kuin ne tapahtuvat.– Ihmisten onnea, iloa, tunteita ja hääpäivän tapahtumia on mahtavaa taltioida. Monet ihmiset sanovat, että heistä parhaat kuvat on otettu silloin, kun he eivät ole tienneet olevansa kuvauksen kohteena.
– Dokumentaarinen kuvaus on juuri tätä eli tapahtumia kuvataan ilman, että siitä tehdään itsessään numeroa. Ihmisten aidot eleet, ilo ja tunteet kuvissa ja niiden kuvaaminen saavat minut tarttumaan kameraan vuosi vuoden jälkeen uudestaan, Petteri kuvailee innostustaan.Joku on varmasti joskus myös miettinyt, että häiritseekö valokuvaaja häissä? Häviääkö juhlasta intiimiys kun paikalla on joku ulkopuolinen. Petteri Löppönen vakuuttaa, ettei näin ole.
– Kuvaajan pitää toimia häissä niin, ettei hän häiritse hääpäivän tapahtumia. Hänen kuuluu toimia ja liikkua mahdollisimman huomaamattomasti, olla paikalla kuin yksi tuttu häävieras. Häävalokuvaaja ei ole häiden huomion kohde, vaan hääpari on, Petteri vakuuttaa.
Paras tapa lähteä liikkeelle hääkuvaajan valinnassa on perehtyä eri valokuvaajien hääkuvien tyyliin, esimerkiksi portfolion perusteella. Lähde selailemaan kuvaajien nettisivuja ja vaikkapa Instagramia.– Hääkuvaaja kannatta myös yrittää tavata henkilökohtaisesti ennen kuin valitsee oman kuvaajan. On hyvä varmistua, että hääparin ja hääkuvaajan kemiat varmasti kohtaavat. Hyvä on muistaa myös, että oma hääkuvausbudjetti voi määritellä kuvaajavalintaa, Petteri muistuttaa.
Häiden suunnittelussa on paljon asioita, joissa on hyvä olla ajoissa liikkeellä. Hääkuvaaja on yksi ensimmäisistä asioista hääpaikan, hääkakun ja uniikin sormuksen ohella. Varsinkin jos valinta on ehdoton. – Jos häät järjestetään hääsesonkina, eli kesä-syyskuun lauantaina, kannattaa olla kuvaajaan yhteyksissä jo 1–1,5 vuotta ennen häitä. Toki kannattaa kysellä myös lähempänä hääpäivää, löytyisikö hääkuvaajan kalenterista tilaa kuvaukselle. Mutta jos on tietty kuvaaja mielessä, kannattaa olla hyvissä ajoissa liikkeellä, Petteri tietää.
Hääkuvauspalaveri on yksi monista hääparin aikaa vievistä yksityiskohdista. Hääkuvauspalaverissa hääpari ja valokuvaaja tutustuvat toisiinsa ja se on myös hyvä paikka hääparin esittää toiveita hääkuviin liittyen.– Hääkuvauspalaveri pidetään yleensä noin 1–2 kuukautta ennen häitä, ellei sitten olla nähty kasvotusten jo hääkuvaajan etsintä tilanteessa, Petteri neuvoo.
Hääpotretit eli häämuotokuvat voidaan ottaa ennen tai jälkeen vihkimisen riippuen hääpäivän aikatauluista. Osa hääpareista haluaa nähdä toisensa vasta alttarilla, koska se on perinne. Ennen vihkimistä näkemisen uskotaan jopa tuottavan huonoa onnea.
Ei ole kuitenkaan yhtä ja oikeaa tapaa toimia häämuotokuvien kanssa, vaan asiasta kannattaa jutella hääkuvaajan kanssa ja löytää yhdessä parhaalla tavalla sopiva vaihtoehto.
– Jos hääpari haluaa nähdä toisensa hääpäivänä ensimmäisen kerran vasta kirkossa, silloin tietysti hääpotretit kuvataan vasta vihkimisen jälkeen. Hääpari voi halutessaan nähdä toisensa hääpäivänä ensimmäistä kertaa myös ennen vihkimistä, jolloin saamme otettua upeat First look -kuvat.
– First look -kuvauksessa tilanne on aina lämmin ja koskettava sekä siitä saa mukavat muistot kuvien muodossa. Kun hääpotretit kuvataan ennen vihkimistä, häävieraiden ei tarvitse odotella hääparin saapumista hääjuhlapaikalle, Petteri kertoo.
First look -kuvauksessa tilanne on useimmisten se, että sulhanen seisoo selkä morsiameen päin ja morsian tulee koskettamaan häntä olkapäähän. Hetki koetaan usein hyvin intiimiksi, se järjestetäänkin vieraiden silmiltä piilossa.
– Jos taas aika ennen vihkimistä on kiireinen, voi olla parempi ottaa hääpotretit vasta vihkimisen jälkeen. Täksi ajaksi häävieraille on suositeltavaa järjestää jotain ohjelmaa, ettei hääkuvien ottoa tarvitse turhaan kiirehtiä, Petteri tietää kokemuksesta.
Parhaan lopputuloksen hääkuvaaja pystyy takaamaan kun ei ole kiire.
– Hääpotrettikuvauksiin on hyvä varata 1–1,5 h aikaa. Aika riippuu paljolti siitä, kuvataanko vain yhdessä paikassa vai useammassa lokaatiossa, jolloin aikaa kuluu myös siirtymisiin, Petteri muistuttaa.
Katso Lumo Imagen Petteri Löppösen dokumentaarisia hääkuvia suurempi kokoisina klikkaamalla kuvaa
Kuva Petteri Löppönen
ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä LUMO IMAGE
Muokattu: 12.4.2024
Porilainen valokuvaaja Emmi Laaksonen voitti Vuoden Hääkuva 2025 -kilpailun ja keräsi 17,6 prosentti...
Palkittu italialainen hääkuvaaja Emanuele Carpenzano painottaa, että hääkuvan ja hääkuvaajan tärkein...
Haluaisitko potrettikuviin jotain täysin erilaista?
Valokuvaaja kohtaa työkseen hääpareja ja käy läpi useita hääpäiviä vuodessa, vaikka itse hääparille ...
Rovaniemeläisen valokuvaaja Miika Hämäläisen kuva voitti kilpailun ja keräsi 37 prosenttia annetuist...
Häävideo on elokuvamainen tarina hääparin tärkeästä päivästä, mutta aito. Hääelokuvaksi kuvattu hääp...
Timanttien vastuullisuus nostetaan kasvavassa määrin puheeksi kihla- tai vihkisormuksia hankittaeassa. Timanttia ostaessa kuluttaja on harmillisen usein vajavaisen tiedon varassa, jolloin synteettisten laboratoriotimanttien sekä luonnontimanttien tarina voi poiketa todellisuudesta. Kertakäyttökulttuuria vältetäänkin parhaiten hankkimalla laadukas ja kestävä sormus, jonka tarinalla ja taustalla on merkitystä.
Tänä päivänä on täysin mahdollista hankkia konfliktivapaa ja eettinen luonnontimantti, kun timantin hankkii luotettavalta ja vastuulliselta korualan ammattilaiselta.
Suomessa aloitettiin vastuullisten luonnontimanttien ohjelma, kun ryhmä kotimaisia jalokivikorujen valmistajia kokoontui keskustelemaan timanttien eettisyydestä, alan kehittämisestä ja luottamuksesta. Timanttikorun hankinnan tulee aina perustua luottamukseen ja myyjän asiantuntemukseen.
Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset tarjoavat luotettavaa tietoa timanttien alkuperästä ja lupaavat omalla toiminnallaan kehittää alan vastuullisuutta. Korujen vastuullisuus tarkoittaa myös laatua, muokattavuutta ja kierrätettävyyttä.
Ohjelmaan sitoutuneet suomalaiset koruvalmistajat – Kultaseppä Kulmala, Atelier Torbjörn Tillander, Kultaseppämestari Tarkkanen ja Olli Johan Lindroos – lupaavat omalta osaltaan kehittää alaa vastuullisempaan ja läpinäkyvämpään suuntaan.
Kultaseppä Kulmala
Helsinki ja Uusimaa
Kultaseppä Kulmala on erikoistunut vaativaan kultasepäntyöhön. Kulmalalta voit kysyä mitä vaan korujen suunnitteluun, valmistukseen ja vastuullisiin materiaalivalintoihin liittyen.
Kultaseppämestari Tarkkanen
Kultaseppä Tarkkasella luomme yhdessä juuri sinulle suunnitellun ja Helsingin Arabianrannan ateljeessa valmistetun unelmien korun. Upeaa kotimaista käsityötä uniikissa ympäristössä vuodesta 1955.
Olli Johan Lindroos
OJL Originals koru on valinta Sinulle, poikkeuksellisuuden ihailijalle joka arvostat kauneutta puhtaimmillaan.
Timantit ovat merkittävä elinkeino monelle Afrikan maalle, työllistäen ja vahvistaen maan ekonomista asemaa. Botswana, joka on tällä hetkellä yksi suurimmista luonnontimanttien tuottajamaista, on luonnonvarojensa ansiosta onnistunut kasvattamaan bruttokansantuotettaan ja siten kehittämään maansa hyvinvointia.
Luonnontimanttien markkinoita hallitsevat yritykset kehittävät jatkuvasti toimintatapojaan vastuullisemmaksi – niin ekologisesti kuin eettisesti. Toimijat, joilta vastuulliseen luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset hankkivat luonnontimanttinsa, tekevät jatkuvasti töitä hiilijalanjäljen minimoimiseksi, raakakivien tuottajavaltioiden infrastuktuurin kehittämiseksi ja työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.
“Our diamonds are not just gems; they are the foundation upon which the hope and promise of our economies have been built. They are the engine through which our aspirations for greater wealth, more diversified economies, the development of people and a more fair and equitable future can be realised.”
Hon Lefoko Maxwell Moagi | Minister of Minerals and Energy for the Government of the Republic of Botswana.
Kuva Mikael Petterson
Yleisesti puhutaan laboratoriotimanteista, mutta täsmällisempi nimitys on laboratoriokasvatettu synteettinen timantti. Timanttitehtaita rakentuu suuren kysynnän ohjaamana ympäri maailmaa, eniten Kiinaan ja Intiaan, missä synteettisten timanttien valmistamiseen käytettävä energia tuotetaan pääasiassa kivihiilellä.
Toistaiseksi vain pieni määrä tehtaita toimii uusiutuvan energian voimin. Lisäksi synteettisten timanttien tuotantolaitteiden valmistuksessa käytetään kaivosteollisuuden tuottamia metalleja. Tämän hetken tietoon nojaten, ei voida yleisesti sanoa synteettisen timantin olevan luonnontimanttia ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
Eroja on niin tehtaissa kuin kaivoksissakin, joten mitä paremmin raakakiven alkuperä tai tuotantotapa on tiedossa, sitä paremmin voi seurata timantin ympäristökuormitusta ja hiilijalanjälkeä.
Synteettisten timanttien suuri tuotantomäärä on johtanut niiden rajuun arvonlaskuun. Esimerkkinä 1,5 karaatin synteettisen timanttin arvo on laskenut alle kymmenessä vuodessa 83 %. Arvo tulee jatkaamaan laskuaan tuotannon yhä lisääntyessä.
Timanttien lumous on kautta historian perustunut kauneuteen, aitouteen ja harvinaisuuteen. Timanttien arvo, kauneus sekä miljardien vuosien aikana luonnossa kehittynyt ainutlaatuinen kovuus on yhdistetty ikuisuuteen ja täydellisyyteen.
Arvokoruissa käytettävien materiaalien arvo perustuu harvinaisuuteen. Korujen arvo perustuu myös tarkkaan, perinteitä kunnioittavaa käsityöhön ja ajattomaan muotoiluun. Arvokorusta voi puhua sijoituksena, joka samalla tukee käsityöperinteen jatkumista ja kotimaista työtä.
Kultasepänala perustuu luottamukseen. Synteettiset jalokivet täytyy erottaa luonnonkivistä, minkä vuoksi termit eivät saa olla kaupallisia, vaan gemmologisia.
Timanttien markkinoinnin tulisi pohjata oikeellisuuteen, mikä harmillisen usein unohtuu synteettisten jalokivien markkinoinnissa, kun puhutaan ekologisesta laboratoriotimantista.
Täysin ekologisia timantteja ei ole olemassa, mutta koska ekologiset ja eettiset asiat koetaan tärkeiksi, kehittyy ala suurin harppauksin. Alalla tarvitaan keskustelua ja lupauksia, joiden avulla voi vaikuttaa niin korun valmistajana kuin kuluttajana.
Kultaseppä Kulmala Oy
Atelier Torbjörn Tillander Oy
Tarkkanen Oy
Olli Johan Lindroos Jewellery
Timanttiala Oy
ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ.
Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi sivustollamme
Häät-verkkopalvelut (Editus Oy) tarjoavat sinulle laadukasta kotimaista hääsisältöä ja keräävät evästeitä. Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, jotka tallentuvat laitteesi selaimeen. Ne kertovat meille esimerkiksi, millaisella laitteella käytät verkkopalvelua ja oletko vieraillut sivustoillamme aikaisemmin. Tilastollisten evästeiden avulla kehitämme sinulle parempia palveluja ja markkinointievästeiden avulla voimme tarjota kohdennettua mainontaa ja markkinointia. Osa tunnisteista on välttämättömiä palvelujen ja kotimaisen hääsisällön tarjoamiseksi.
Lue lisää tietosuojaselosteesta.
Nämä ovat välttämättömiä sivuston toiminnan kannalta. Näitä tietoja käytetään helpottamaan verkkosivuston käyttöä ja näitä ei voi poistaa.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivuston kävijöiden seuraamiseen, jotta julkaisijat voivat kohdentaa markkinointiaan asiaankuuluvilla ja kävijää kiinnostavilla mainoksilla. Käyttämiämme työkaluja on muun muassa Facebook Pixel.
Keräävät tietoja verkkosivustomme käytöstä, esimerkiksi käynneistä sivuilla tai virheilmoituksista. Nämä tiedot yhdistetään ja anonymisoidaan, ja niitä käytetään verkkosivustomme kehittämiseen.