Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääkuvaus

Dokumentaarisen häävalokuvaajan kuvissa tunteet ja ohikiitävät hetket ovat tärkeässä osassa

kaasot ihastelee sulhasen sormus hääkuvassa

Kuva Petteri Löppönen / Lumo Image

Useimmissa tapauksissa häitä suunnitellaan pitkään ja hartaasti, ja sitten koko hääjuhla tiivistyy vain yhteen päivään, joka kiitää hääparin ohi kuin luotijuna. Muista siis varmistaa, että häistä jää tuleville vuosille ja sukupolville muistoja ihasteltavaksi. Dokumentaarinen hääkuvaus on yksi parhaista tavoista säilöä hääpäivän muistot. Silloin sopivan häävalokuvaajan valinta onkin yksi hääsuunnittelun tärkeimmistä valinnoista!

Oululainen valokuvaaja Petteri Löppönen on innostunut erityisesti dokumentaarisesta häävalokuvauksesta. Hänellä on kokemusta häistä ja niiden kuvaamisesta yli kymmenen vuoden ajalta, joten Petteri, jos kuka osaa kertoa mitä kaikkea hääparin olisi hyvä miettiä dokumentaarista hääkuvausta pohtiessan.

dokumentaarinen hääkuvaaja Petteri Löppönen

Kuva Maarit Räsänen

Mitä dokumentaarinen hääkuvaus tarkoittaa?

Dokumentaarisella hääkuvauksella tarkoitetaan sitä, että valokuvaaja tallentaa hääpäivän tapahtumat, niin kuin ne tapahtuvat. Hänen ei ole tarkoitus pyrkiä aktiivisesti vaikuttamaan juhlan tapahtumiin. Tämän päivän häissä suositussa kuvaustavassa hääkuvaaja kuvaa osan juhlapäivää, tai sovittaessa jopa koko päivän tapahtumat aamusta iltaan saakka.

– Kun teen dokumentaarista hääkuvausta olen hääpäivänä paikalla aina aamun jännitystä täynnä olevista valmisteluista illan iloisiin hetkiin saakka, Petteri kertoo työstään.

– Pyrin taltioimaan aidot ilmeet, ohikiitävät hetket, tunteet ja tapahtumat, joihin hääpari voi palata kuvien parissa häiden jälkeen. En pyydä häävieraita poseeraamaan kameralle erikseen, ellei sitä haluta. Hääpotretteja sekä ryhmäkuvia otettaessa kuitenkin ohjaan kuvattavia. Hääpotretit kuvaan pääosin halutussa miljöössä, Petteri lisää.

Petteri Löppösen mielestä dokumentaarisessa hääkuvauksessa on parasta se, että siinä pääsee taltioimaan hääpäivän tapahtumia niin kuin ne tapahtuvat.

– Ihmisten onnea, iloa, tunteita ja hääpäivän tapahtumia on mahtavaa taltioida. Monet ihmiset sanovat, että heistä parhaat kuvat on otettu silloin, kun he eivät ole tienneet olevansa kuvauksen kohteena.

– Dokumentaarinen kuvaus on juuri tätä eli tapahtumia kuvataan ilman, että siitä tehdään itsessään numeroa. Ihmisten aidot eleet, ilo ja tunteet kuvissa ja niiden kuvaaminen saavat minut tarttumaan kameraan vuosi vuoden jälkeen uudestaan, Petteri kuvailee innostustaan.

Joku on varmasti joskus myös miettinyt, että häiritseekö valokuvaaja häissä? Häviääkö juhlasta intiimiys kun paikalla on joku ulkopuolinen. Petteri Löppönen vakuuttaa, ettei näin ole.– Kuvaajan pitää toimia häissä niin, ettei hän häiritse hääpäivän tapahtumia. Hänen kuuluu toimia ja liikkua mahdollisimman huomaamattomasti, olla paikalla kuin yksi tuttu häävieras. Häävalokuvaaja ei ole häiden huomion kohde, vaan hääpari on, Petteri vakuuttaa.

dokumentaarinen hääkuvaaja Petteri Löppönen työssään

Kuva Maarit Räsänen

Miten valita itselle sopiva hääkuvaaja?

Paras tapa lähteä liikkeelle hääkuvaajan valinnassa on perehtyä eri valokuvaajien hääkuvien tyyliin, esimerkiksi portfolion perusteella. Lähde selailemaan kuvaajien nettisivuja ja vaikkapa Instagramia.

– Hääkuvaaja kannatta myös yrittää tavata henkilökohtaisesti ennen kuin valitsee oman kuvaajan. On hyvä varmistua, että hääparin ja hääkuvaajan kemiat varmasti kohtaavat. Hyvä on muistaa myös, että oma hääkuvausbudjetti voi määritellä kuvaajavalintaa, Petteri muistuttaa.

Kuinka aikaisin hääkuvaaja kannattaa varata?

Häiden suunnittelussa on paljon asioita, joissa on hyvä olla ajoissa liikkeellä. Hääkuvaaja on yksi ensimmäisistä asioista hääpaikan, hääkakun ja uniikin sormuksen ohella. Varsinkin jos valinta on ehdoton. 

– Jos häät järjestetään hääsesonkina, eli kesä-syyskuun lauantaina, kannattaa olla kuvaajaan yhteyksissä jo 1–1,5 vuotta ennen häitä. Toki kannattaa kysellä myös lähempänä hääpäivää, löytyisikö hääkuvaajan kalenterista tilaa kuvaukselle. Mutta jos on tietty kuvaaja mielessä, kannattaa olla hyvissä ajoissa liikkeellä, Petteri tietää.

dokumentaarinen hääkuvaaja Petteri Löppönen työssään

Kuva Maarit Räsänen

Miksi hääkuvauspalaveri kannattaa pitää?

Hääkuvauspalaveri on yksi monista hääparin aikaa vievistä yksityiskohdista. Hääkuvauspalaverissa hääpari ja valokuvaaja tutustuvat toisiinsa ja se on myös hyvä paikka hääparin esittää toiveita hääkuviin liittyen.

– Hääkuvauspalaveri pidetään yleensä noin 1–2 kuukautta ennen häitä, ellei sitten olla nähty kasvotusten jo hääkuvaajan etsintä tilanteessa, Petteri neuvoo.

dokumentaarinen hääkuvaaja Petteri Löppönen ottaa hääpotrettikuvai

Kuva Maarit Räsänen

Missä vaiheessa hääpotretit olisi hyvä ottaa?

Hääpotretit eli häämuotokuvat voidaan ottaa ennen tai jälkeen vihkimisen riippuen hääpäivän aikatauluista. Osa hääpareista haluaa nähdä toisensa vasta alttarilla, koska se on perinne. Ennen vihkimistä näkemisen uskotaan jopa tuottavan huonoa onnea.

Ei ole kuitenkaan yhtä ja oikeaa tapaa toimia häämuotokuvien kanssa, vaan asiasta kannattaa jutella hääkuvaajan kanssa ja löytää yhdessä parhaalla tavalla sopiva vaihtoehto.

– Jos hääpari haluaa nähdä toisensa hääpäivänä  ensimmäisen kerran vasta kirkossa, silloin tietysti hääpotretit kuvataan vasta vihkimisen jälkeen. Hääpari voi halutessaan nähdä toisensa hääpäivänä ensimmäistä kertaa myös ennen vihkimistä, jolloin saamme otettua upeat First look -kuvat.

– First look -kuvauksessa tilanne on aina lämmin ja koskettava sekä siitä saa mukavat muistot kuvien muodossa. Kun hääpotretit kuvataan ennen vihkimistä, häävieraiden ei tarvitse odotella hääparin saapumista hääjuhlapaikalle, Petteri kertoo.

First look -kuvauksessa tilanne on useimmisten se, että sulhanen seisoo selkä morsiameen päin ja morsian tulee koskettamaan häntä olkapäähän. Hetki koetaan usein hyvin intiimiksi, se järjestetäänkin vieraiden silmiltä piilossa.

– Jos taas aika ennen vihkimistä on kiireinen, voi olla parempi ottaa hääpotretit vasta vihkimisen jälkeen. Täksi ajaksi häävieraille on suositeltavaa järjestää jotain ohjelmaa, ettei hääkuvien ottoa tarvitse turhaan kiirehtiä, Petteri tietää kokemuksesta.

dokumentaarinen hääkuvaaja Petteri Löppönen ottaa häämuotokuvia

Kuva Maarit Räsänen

Kuinka kauan aikaa tulisi varata hääpotrettien kuvaamiseen?

Parhaan lopputuloksen hääkuvaaja pystyy takaamaan kun ei ole kiire.

– Hääpotrettikuvauksiin on hyvä varata 1–1,5 h aikaa. Aika riippuu paljolti siitä, kuvataanko vain yhdessä paikassa vai useammassa lokaatiossa, jolloin aikaa kuluu myös siirtymisiin, Petteri muistuttaa.

Katso Lumo Imagen Petteri Löppösen dokumentaarisia hääkuvia suurempi kokoisina klikkaamalla kuvaa

 

hääkuvaaja Petteri Löppönen häämuotokuva metsässä

Kuva Petteri Löppönen

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä LUMO IMAGE

Muokattu: 12.4.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Miika Hämäläisen Love High on Vuoden Hääkuva 2024

Rovaniemeläisen valokuvaaja Miika Hämäläisen kuva voitti kilpailun ja keräsi 37 prosenttia annetuist...

Häävideo kertoo hääpäivästä elokuvallisesti

Häävideo on elokuvamainen tarina hääparin tärkeästä päivästä, mutta aito. Hääelokuvaksi kuvattu hääp...

Upeaan hääkuvaan tallentuu rakkauden kaunein hetki

Hääparin oma mielentila on tärkeää saada mahdollisimman rennoksi ja unohtamaan hääpäivän aikataulu k...

Mari Hakanen on Vuoden Hääkuva 2023 -kilpailun voittaja

Susan ja Nikon hääkuva Samassa veneessä on Vuoden Hääkuva 2023. Mari Hakasen usvaisessa hääkuvassa t...

Häävideo takaa ihanan paluun hääpäivään

Leffatyylinen videomuisto hääpäivästä on kultaakin kalliimpi Elisalle ja Nikolle. Valmista videota o...

Boudoir-kuvaus räjäyttää tajunnan

Boudoir-kuvaus ylistää rakkautta omaa kehoa kohtaan. Se voimaannuttaa sinut ja hemmottelee puolisoas...

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024