Hääkuvauksen hinta ja muita usein kysyttyjä kysymyksiä

Hääkuvauksen hinta ja muita usein kysyttyjä kysymyksiä

Hääkuvauksen hintaa manaillaan usein Facebook-ryhmissä, ja varsin usein hyvin tuohtuneeseen sävyyn. Helsinkiläinen hääkuvaaja Ömer Acar kertoo, miksi ammattikuvaajan lasku koko päivän dokumentaarisesta hääkuvauksesta on se mikä se on, vaikka valokuvausta harrastava serkkupoika kuvaisi häät muutamalla satasella.

– Ammattilaisen tekemä hääkuvaus koostuu asiakkaalle näkyvästä osasta, mm. itse kuvaamisesta häissä ja suunnittelupalaverista, sekä ns. näkymättömästä osasta. Tähän näkymättömään työhön kuuluu esimerkiksi kuvauspaikkojen suunnittelua, kaluston huoltoa sekä ennakkoon kuvauspaikalla käymistä. Myös sähköposteihin vastaaminen ja vastaava työ ovat asiakkaille yleensä näkymätöntä ajankäyttöä, luonnehtii Ömer Acar.

Hääkuvauksen hinta ja muita usein kysyttyjä kysymyksiä

Suuri osa hääkuvauksen hintaan vaikuttavasta näkymättömästä työstä tehdään kuitenkin hääpäivän jälkeen.

Hääkuvien käsittelytyöhön kuluu helposti saman verran aikaa, mitä on käytetty itse kuvaamiseen.

Kuvaajan muistikorteille voi kertyä hääpäivän aikana samasta tilanteesta jopa kymmeniä kuvia. Yhden hääpäivän aikana voi näinollen kertyä helposti 3000–4000 yksittäistä valokuvaa. Hääkuvauksen jälkeen ensin koko kuvasadosta karsitaan teknisesti epäonnistuneita otoksia, ja sitten vielä käsitellään parhaiden kuvien värejä, valotuksia ja rajauksia niin, että kuvat vastaavat valokuvaajan tyyliä ja näkemystä sekä edustavat hääpäivää.

– Lopullinen hääparille luovutettujen kuvien määrä vaihtelee kuvaajasta toiseen. Itse luovutan 8-10 tunnin kuvauksesta noin 300-400 jälkikäsiteltyä kuvaa, kuvailee Acar.

– Tällöin kymmenentuntinen hääkuvauskeikka onkin kokonaisuudessaan oikeasti 20 tuntia pitkä työrupeama, laskeskelee Ömer Acar.

Ömer Acar on tehnyt havainnollisen esimerkkilaskelman hääkuvauksesta, jonka hinta 1290 €, mitä kuvaajalle itselleen loppujen lopuksi jää käteen tuosta 16 tuntisesta työrupeamasta.

Hääkuvauksen hinta ja muita usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuinka aikaisin hääkuvajaa kannattaa varata?

Kesäsesonki on monilla hääkuvaajilla todella kiireinen. Kiireisin hääsesonki koostuu vuosittain noin 12 lauantaista kesä-, heinä- ja elokuussa, sillä lauantai on yleisin hääpäivä.

– Kalenterit täyttyvät aika nopeasti. Vuosi etukäteen ei ole yhtään liioiteltua ryhtyä varaamaan hääkuvaajaa itselleen, Acar neuvoo.

Hääkuvauksen hinta ja muita usein kysyttyjä kysymyksiä

Kannattaako hääpotretit ottaa ennen vai jälkeen kirkon/vihkimisen?

Molemmissa vaihtoehdoissa on omat puolensa. Jos hääpari ei halua nähdä toisiaan ennen vihkimistä, on valinta selvä. Jos sillä taas ei ole väliä, niin suosittelen kuvien ottamista ennen vihkimistä.

– Tämä jouhevoittaa hääpäivän kulkua, kun esimerkiksi vieraiden ei tarvitse odottaa juhlapaikalla hääpotrettien kuvaamisen ajan, eikä kuvaajalle tule liian kiire hääpotrettien ottamisessa. Eikä riisinheittämisen jäljiltä tarvitse nyppiä jyviä hääparin hiuksista kuvauksia varten, Acar nauraa.

Hääkuvauksen hinta ja muita usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuinka paljon aikaa kannattaa varata hääpotrettien kuvaamiseen?

Käytännössä hyväksi todettu aika on noin 1-1,5 tuntia. Valitettavan usein käy kuitenkin niin, että hääpalaverissa sovittu aika kutistuu puoleen ja lopuksi tulee kiire potrettien kanssa.

– Kaikista reiluinta on sopia realistinen aika, jotta myös kuvaaja saisi riittävästi aikaa tehdä työnsä rauhassa ja hyvin. Viralliset potretit ovat kuitenkin yksi tärkeimmistä hääkuvauksen osa-alueista hääpäivän aikana, joten on inhottavaa, jos kiire ja stressi pilaa tunnelmaa, Ömer Acar muistuttaa.

Hääkuvauksen hinta ja muita usein kysyttyjä kysymyksiä

Onko hääkuvaajan kanssa pakko pitää hääkuvauspalaveri?

Dokumentaarinen hääkuvaus on tarkkaa suunnittelua ja ennakointia vaativa prosessi kuvaajan osalta. Palaverilla onkin suuri vaikutus siihen, kuinka hyvin valokuvaajalla on mahdollisuus varautua päivän kulkuun ja saada hääkuvat onnistumaan.

– Lisäksi ainakin minulle on tärkeää tavata hääpari tai edes toinen heistä ennen kuvausta, jotta pääsen tunnustelemaan hääparin toiveita. Erittäin olennainen hyöty on myös siitä, että hääpari pääsee tutustumaan valokuvaajaan henkilönä, sillä mm. hyvien potrettikuvienkin salaisuus on rento tunnelma. On ihan eri asia ilmestyä hääpäivänä kuvaamaan muina miehinä verrattuna siihen, että hääparin olisi tavannut edes kerran, Acar kuvailee.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Hääkuvaus