Ihan jokaisesta saa hyviä valokuvia – oma asennoituminen auttaa onnistumaan

Hääpotretti kuvaus

Kuva Hisu Lee / Unsplash.com

Hääpäivänä ulkoinen olemus on parhaimmillaan ja sen tallentaminen upeiksi hääkuviksi onnistuu paremmin, jos kuvaukseen on osattu valmistautua hyvin ammattivalokuvaajan neuvojen avulla.

Valokuvaaja kohtaa työkseen hääpareja ja käy läpi useita hääpäiviä vuodessa. Itse hääparille päivä on ainutkertainen kokemus. Hääkuvaaja osaakin antaa hyvät ohjeet, joiden avulla hääparilla on yksi murhe vähemmän.

Joillakin valokuvaajille on jopa tarjota ohjeita kirjallisessa muodossa, toiset taas käyvät mahdolliset solmukohdat läpi ennakkotapaamisessa hääparin kanssa.

Yhteinen sävel

Ensin hääparin pitäisi löytää valokuvaaja, jonka tyyli miellyttää heitä. Maantieteellistä etäisyyttä ei kannata heti hätkähtää, sillä useat ammattikuvaajat toimivat myös kotikaupunkinsa ulkopuolella.

Hääkuvausta edeltää yleensä suunnittelupalaveri, jossa tutustutaan puolin ja toisin, haetaan yhteistä säveltä ja käydään läpi kuvaustilanteen kulku. Hyvän hääkuvan – ja oikeastaan minkä tahansa hyvän ihmiskuvan – edellytyksenä on luottamuksellinen suhde kuvaajan ja kuvattavien välillä.

Ihan jokaisesta saa hyviä kuvia

Valokuvaaja Mikaela Holmberg Hämeenlinnasta neuvoo hääpareja luottamaan ammattilaisen osaamiseen.

– Kuvassa oleminen saattaa jännittää, sillä harvat meistä ovat tottuneita kuvattavana olemiseen. Siksi oma asenne vaikuttaa jännitykseen. Ei kannata lähteä kuvaukseen sillä fiiliksellä, että minusta ei koskaan tule hyviä kuvia.

– Suosittelen yrittämään toisenlaista lähestymistapaa ja luottamaan siihen, että ammattilainen osaa ottaa sinusta sen hyvän kuvan. Ihan jokaisesta saa hyviä kuvia!, Mikaela muistuttaa.

Kun hääpäivänä on ulkonäköön panostettu meikillä, kampauksella ja vaatetuksella, tuntuu ihan erilaiselta olla kuvattavana, ja lopputulos on taatusti hyvä. Rohkealla asenteella saa hyvän lopputuloksen.

– Valokuvaus on teidän tähtihetkenne, ja siitä saa nauttia, kehottaa Mikaela.

hääparin halaus hääkuva

Kuva Madi Robson / UnSplash.com

Hääkuvaajan kanssa voi ennakkoon käydä läpi isompia tai pienempiä huomioitavia seikkoja, esimerkiksi kuvausmeikkiä, kuvattavien pituuseroa, juhlapukujen asettamat rajoitukset, silmälasit ja kampauksen parempi puoli.

Kaiken kaikkiaan kannattaa muistaa, että omaa tyyliä ei ole ehkä hyvä kovin radikaalisti muuttaa juuri hääpäiväksi, koska tällöin hääkuviin voi jäädä pitkäaikainen muisto jostain vähemmän onnistuneesta tyylikokeilusta.

Aikatauluun väljyyttä

Tärkeä osa hääkuvauksen suunnittelua on myös sen sovittaminen hääpäivän ehkä hektiseen aikatauluun. Vaikka ammattikuvaaja on tottunut toimimaan paineen alla, tiukka ohjelma stressaa ainakin hääparia. Heistä ei ole silloin helppo saada parhaita puolia esiin. Aikatauluun kannattaakin luoda siirtymämarginaaleja, jolloin yllättäville tilanteille on sitä kuuluisaa tuskanvaraa.

Jos hääpari haluaa miljöökuvia nimenomaan ulkomiljöössä, oman jännitysmomenttinsa hääkuvaukseen tuo myös suomalainen sää; taivaalta voi pudota lähes mitä tahansa pienellä varoitusajalla. Hääkuvaajalla tulee olla valmiina suunnitelmat B ja C, joihin turvaudutaan nopeasti, jos olosuhteet sitä edellyttävät.

Miljööolosuhteissa myös asiansa osaavalle assistentille on usein käyttöä valaisimien ja heijastimien parissa. Teknisen laitteiston lisäksi miljöökuvaukseen kannattaa varautua meikin- ja kampauksen korjausvälineillä, lämpimillä vaatteilla sekä jopa kumisaappailla ja hyttyssuojalla!
 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehdessä.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Hääkuvaus