Miten suunnitella hyvä hääpäivän ohjelmarunko?

Hääohjelmaa Essin ja Juhan häissä

Kuva Veera Korhonen

Hääpäivän kulku aikataulutetaan sujuvuuden varmistamiseksi. Ruokailuihin ja tansseihin kuluu iso osa päivästä, mutta mihin muuhun jää aikaa? Mihin kannattaa panostaa ja miten ohjelmamäärä pysyy sopivana? Tarvitaanko vielä vähän konfettisadetta ja ilotulituksia?

Vaikka kyseessä olisi kuinka rennot häät tahansa, on aikatauluttaminen kaikkien kannalta olennaista ja tärkeää. Jotta juhlapäivään ei muodostuisi turhauttavia odotteluhetkiä, hääohjelmat ja häiden pienemmätkin liikehdinnät on syytä kirjata ylös ja suunnitella hyvin.

Toisaalta taas päivää ei kannata ahtaa liian täyteen tekemistä ja näkemistä, sillä vieraille on hyvä jättää vapaata seurusteluaikaa ja mahdollisuus nauttimiseen.

– Välttämättä hääjuhlaan ei mahdu kuin yksi ulkopuolinen hääohjelma, sillä ilta kuluu hyvin nopeasti perusohjelman merkeissä. Tähän kuuluvat ruokailu, onnittelut, kahvitukset, seurustelu ja tanssit, kokenut hääsuunnittelija Sonja Wikström Hää- ja juhlasuunnittelu Orchideasta tietää.

Ohjelmanumeroiden määrällä ei muutenkaan kannata lähteä kilpailemaan. On järkevämpää panostaa laatuun ja miettiä, mikä olisi kaikille sopivaa. Pienillä vivahteilla saa jo paljon aikaan. Vaikka häätanssin lopuksi ilmaan voi ampua kimaltavan konfettisateen vuokratusta konfettitykistä.

Hääkakun leikkuusta voi tehdä oman pidennetyn ohjelmanumeron niin, että kakun tekijä on mukana leikkaamassa vieraille palaset kakusta.

hääohjelma aikataulu Essin ja Juhan häissä

Kuva Veera Korhonen

Ikimuistoiset perinteet

Perinteet elävät, onneksi, yhä vahvoina. Näistä kauneimpia ovat ystävien ja perheenjäsenten puheet. Nämä ohjelmanumerot muistetaan onnistuessaan elävinä vielä vuosien päästä. Siksi niille kannattaa antaa tilaa.

– Niin tylsältä kuin nuo puheet kuulostavatkin, niin monesti ne luovat todella hauskan, persoonallisen ja intiimin tun-nelman häissä, Sonja Wikström toteaa.

Puheiden pitämisestä kannattaa keskustella läheisten kanssa etukäteen, mikäli niitä toivoo. Ketään ei puhumiseen voi pakottaa, eikä se kaikilta luonnikkaasti onnistu. Siksi sovittujen puheiden lisäksi juhlassa kannattaa heittää ilmoille mahdollisuus kenelle tahansa puheen pitämiseen.

Jo itse juhlan tuomaa ohjelmaa voivat olla karkkibuffet ja photo booth, jotka on itse järjestetty. Niiden parissa kuluu tovi jos toinenkin. Mahdolliset pienet ohjelmat, kuten kimpun- ja sukkanauhan heitot saa ujutettua bändin tauoille.

hääohjelma lauluesitys Essin ja Juhan häissä

Kuva Veera Korhonen

Mahdolliset pienet ohjelmat, kuten kimpun- ja sukkanauhan heitot saa ujutettua bändin tauoille

Toiveet hääseurueelle

Vieraita ajatellen yllättävä ohjelma on ikimuistoinen elämys. Kaikkea ei siis kannata paljastaa etukäteen. Juhlaan voi tilata kuokkavieraita ohjelmapalvelusta tai yllättää kaikki omalla laulu- tai tanssiesityksellään. Aikataulullisesti ulkopuolinen ohjelma kannattaa sijoittaa alkudrinkkien jälkeen ennen ruokailua tai illallisen ja kahvituksen jälkeen.

– Myös häätanssin tai ensimmäisen tanssisetin jälkeen on oivallinen aika ohjelmalle. Kaikki toki riippuu siitä, mihin aikaan häät ylipäätään alkavat, Wikström lisää.

Bestmanien ja kaasojen kannattaa myös antaa yllättää. Heillä saattaa olla mielessään jokin juuri teitä varten järjestetty tai harjoiteltu ohjelma. On siis hyvä antaa lopullinen aikataulut näiden avustajien käsiin. He kyllä pitävät langat käsissään, jolloin hääpari voi keskittyä kaikesta nauttimiseen.

Avustajille kannattaa kertoa toiveet esimerkiksi leikkien suhteen, sillä mikään ei ole ikävämpää kuin vääränlaisen ohjelman järjestäminen vieraiden edessä.

Mahdollisia luppohetkiä varten voi varata ohjelmanumeroita ja tekemistä, jotka toteutetaan tilanteen mukaan. Täyteen ahdettu päivä ei ole kuitenkaan kenellekään mieluisa, joten kiireen tuntua kannattaa välttää.

Usein hääpari ei ehdi edes jutella kaikkien vieraiden kanssa, joten entäpä jos yhtenä ”ohjelmanumerona” olisikin parin vierailu kaikissa pöytäseurueissa ja tilannekuvien
ottaminen samalla?

hääohjelma lapsille Essin ja Juhan häissä

Kuva Veera Korhonen

Vieraiden huomiointi

Ulkopuolista ohjelmaa on saatavilla laidasta laitaan. Sonja Wikström Orchideasta tietää, että juhlissa suositaan lyhyitä, viihdyttäviä esityksiä.

– Tanssiesitykset, soololaulut sekä ilotulitukset ovat pinnalla. Olen päässyt hääsuunnittelijana olemaan mukaan juhlissa, joissa esiintyi Bollywood-tanssiryhmä. Tuohon tanssiin otettiin koko hääseurue mukaan, ja sitä oli todella upea seurata. Esitys henki vauhtia ja toi yhteishenkeä koskettavasti esille.

Hääbudjetissa kannattaa huomioida myös ohjelmien kustannukset. Koomikot, taikurit ja ilotulitukset maksavat paristasadasta eurosta aina tuhanteen euroon tai enemmänkin. Mikäli tilaisuuteensa mielii julkisuuden henkilöitä, taksat nousevat eri tasolle.

Ohjelmaa suunniteltaessa kannattaa huomioida omat toiveet ohjelmasta, mutta toki ottaa myös vieraat huomioon. Mikäli tiedossa on ronskista huumorista tuttu koomikko, se kannattaa mainita jo kutsussa kellonaikaa myöten. Tällöin vanhemmat voivat varautua jälkikasvunsa varalta.

Lapsille epäsopivan ohjelman ajaksi pikkuväelle voisi myös olla omaa ohjelmaa palka
tun hoitajan johdolla.

– Vieraat tulee muutoinkin ottaa huomioon ohjelmaa suunnitellessa. Hyviin tapoihin kuuluu varmistaa, että ohjelma on viihdyttävää eikä missään nimessä ketään vahingossakaan loukkaavaa, Wikström muistuttaa.

hääpari Essi ja Juha

Kuva Veera Korhonen

Vain omaa ohjelmaa

Kullaalaisten Essin ja Juhan häissä kaikki ohjelmanumerot olivat itse tuotettuja. Juhlan aikana oli muun muassa photo booth, Essin tyttären ja tämän kavereiden tanssiesitys, hääbingo sekä tyttären esittämä laulu.

– Kaikkein hauskin oli Kahoot-nettisovelluksella tehty visailu meistä. Valkokankaalla näkyivät kysymykset ja vieraat vastasivat niihin pienissä ryhmissä kännyköillään.

Lapset otettiin näissä juhlissa hienosti huomioon. Heitä varten oli oma ohjelmanumeronsa, nimittäin vettä toistensa ämpäreihin kaataneet pellet. Pellet toistivat veden kaatamisen muutamaan otteeseen. Seuraavaksi lapsia pyydettiin juhlavieraiden eteen pelle-jen saapuessa ämpäreiden kanssa.

– Kaikki tietysti luulivat, että nyt lapset saavat vettä päälleen! Niissä oli kuitenkin karkkia, Essi naurahtaa.

Aikataulutus oli melko helppoa, sillä opettajana Essi oli miettinyt itse ajat moneen kertaan. Aikataulutus tehtiin yhdessä dj:n ja pitopalvelun kanssa. Päivä täyttyi suunnitteluvaiheessa jo niin nopeasti, ettei ulkopuolista oh-jelmaa tarvinnut miettiä.

– Jossain vaiheessa kävi mielessä, että mitä jos ottaisimme jonkun ulkopuolisen ohjelman. Mutta emme olisi saaneet sitä mahtumaan mihinkään väliin! Oli kiva, että tapahtumien välissä oli vapaata aikaa, Essi myöntää.

Hääohjelmien aikataulutuksen nyrkkisääntö


Sonja Wikström Orchideasta vinkkaa aikatauluttamaan ensin perusohjelman onnitteluista kahvitteluun. Tämän jälkeen katsotaan sopivat raot muulle ohjelmalle.

– Liian tiukka ohjelma ei välttämättä toimi, eikä se luo rennon, onnistuneen juhlan tuntua.

Hääohjelmaideoita häihin

 • Tulishow
 • Showbaarimestarit
 • Ilotulitus
 • Koomikko
 • Mentalisti
 • Tanssiesitys
 • Kuokkavieraat
 • Hääparin lempiartistin vierailu
 • Perinteiset hääleikit
 • Karkkibuffet / herkkubuffet
 • Photo booth

 
Teksti Tanja Hakala
Kuvat Veera Korhonen

 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehdessä 1/2017.

Vinkkejä hääpäivän aikatauluun ja ohjelmaan löydät lisää Häät.fistä

Lue Hääohjelman runko onnistuneeseen hääpäivään Häät.fistä >>

Lue myös Hyvän hääpäivän resepti, eli kuinka rakentaa hyvä aikataulu hääpäivään Häät.fistä >>

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Kaaso ja bestmanHäiden ohjelma