Luo persoonallinen häätunnelma yhdistelemällä art decoa ja vintagea

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Luo persoonallinen häätunnelma yhdistelemällä art decoa ja vintagea

morsian Hirvihaaran kartano art deco häät

Kuva Eveliina Mustonen

Ilakoiva ja ylellinen häätunnelma syntyy upeisiin kartanohäihin tuomalla art deco -tyylisuunnan inspiroimia yksityiskohtia hääkoristeluun. Vintage sekä menneen ajan vivahteet tuovat lämpöä juhlaan. Tarjoamalla vielä häävieralille persoonallisen ylellisiä versiota tutuista hääohjelmista syntyy ikimuistoiset hääjuhlat.

Häät-lehteen 2/2015 kuvattiin hääinspiraatiojuttu Hirvihaaran kartanossa. Jutun hääteeman inspiraationa oli Art deco -tyylisuunta ja vintage.


art deco häiden hääkoristelu Hirvihaaran kartano

Kuva Eveliina Mustonen

Art deco -tyylisuuntaan kuuluu rohkea voimakkaiden värien yhdistely

Art decossa on tunnusomaista kukkien ja yksityiskohtien runsaus. Värisävyt ovat kuin luomiväripaletista. Ryhtiä pehmeään pastelliseen värimaailmaan tuo tehokas turkoosi, dramaattinen musta ja hohtava hopea.

Hääteemana art deco tuo helposti mieleen lämpimät loppukesän hämärtyvät illat, jolloin ilo ja hilpeys ottavat vallan. Art deco -tyylin häiden kattaukset ovat tyylikkäitä ja runsaita. Niissä hehkuu vanhan ajan taika.

Teema on suosittu ja trendikäs valinta mm. siksi, että se on erittäin näyttävä, mieleenpainuva, eikä varmasti jätä ketään kylmäksi!

Vintagehenkisten Art deco -häiden väriteema on lajitelma poikkeuksellisia pastellisävyjä

Ota värit tästä muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

art deco häiden väriteema
Art deco häät Hirvihaaran kartanossa morsiamen tyyli

Kuva Eveliina Mustonen

Hirvihaaran kartano on vintagen hehkuinen hääpaikka

Vihkipaikka rakennettiin Mäntsälässä sijaitsevan upean kartanon lasipaviljongin kuistille. Terassin ruutulaatoitus ja takaa avautuva joenranta hopeapajuineen luovat upeat puitteet, joihin lisättiin vain näyttävät kukkapylväät ja vihkimatto.

Hopeanhohtoisissa maljoissa kukkivat hortensiat. Ryhtiä ja aikakaudelle tyypillistä tummuutta asetelmiin tuovat mustat koristeoksat.

Aiheita hääkoristeluun lainattiin eksoottisista kulttuureista

Art deco -teemaisten häiden ilme syntyy hienostuneesta hopeasta, hempeistä höyhenistä, kristallinauhoista, tummista perhosista ja kukkien runsaudesta.

NÄHDÄKSESI ENEMMÄN, KLIKKAA KUVAA

Janne-Caro Pykälän sitomissa korkealle nostetuissa asetelmissa on paljon silmää hiveleviä yksityiskohtia. Lautasliinat on laskostettu viuhkoiksi ja värjätyt neilikat somistavat niin tuikkulaseja kuin kynttilänjalkojakin.

Eksotiikkaa kattaukseen tuovat mustat samettipantterit paikkakortinpidikkeinä.
 Hääpöydät nimettiin New Yorkin 30-luvun kuuluisien yökerhojen mukaan: Odeon, Edison, Terrazzo…

Vieraskirjana toimii kehystetty peili! Siihen piirrettiin maalitussilla puu, ja juhlaväki kirjoittaa omat nimensä puiden latvaan lehvästöksi.

Art decolle tyypilliset asetelmat ja sommitelmat ovat vahvoja, runsaita ja koristeellisia 
 

samppanjatorni samppanajlasi

Kuva Eveliina Mustonen

Näyttävät ohjelmanumerot kruunaavat Art deco -häät

Runsaat yksityiskohdat ja huomiota herättävät ohjelmanumerot lisäävät Art deco- ja vintagehenkisten häiden lumoavuutta.

Samppanjatorni on esimerkki 20-luvun tyylisten juhlien näyttävästä ohjelmanumerosta ja on erikoisuus, joka jää varmasti kaikkien mieleen.

Kuinka rakennat samppanjatornin omiin häihisi? Katso Häät.fistä ohjeet >>

Arc deco henkinen hääkakku

Kuva Eveliina Mustonen

Hääkakun Art deco -tyylikauden elementein toteutti nyt jo toimintansa lopettanut Kakkuhelmi.

Morsiamen häälookiin vintagea ajatuksella


art deca häät morsiamen tyyli hääauto Hirvihaaran kartano

Kuva Eveliina Mustonen

Upeassa morsiuslookissa on viitteitä jazzin ja pitkien helminauhojen ajalta. Moderneilla elementeillä tyylistä tulee klassista kunnioittava, mutta iloinen ja rento.

Kampaus on trendikkään pehmeä ja hivenen kotikutoisen oloinen. Puuterilakka ja pieni juju – haute couture -tyylinen niskaosan nosto – ovat piste i:n päälle morsiamen lookissa.


Hääkengät ovat tanssikengät vailla vertaa! Säihkyvissä Betty-korkkareissa on leikkisät remmit ja istuva lesti. Charlotte Mills suunnittelee nimeänsä kantavaa morsiuskenkämallistoa, jonka jokaisesta kenkäparista löytyy aito kuuden pennyn kolikko vanhaa englantilaisperinnettä kunnioittaen.

NÄHDÄKSESI ENEMMÄN, KLIKKAA KUVAA

art deco häät hääkimppu

Kuva Eveliina Mustonen

Morsiamen uniikin ja kimaltavan morsiuspuvun sävy on vaalea helmenharmaa. Siihen sopivaksi Janne-Caro Pykälä suunnitteli vaalean kimpun, joka raikastaa kokonaisuutta. Kermanvaaleat ruusut, liljat ja kallat yhdistyvät pyöreässä kimpussa, jonka muotoja rikkovat runsaat lasihelmiketjut. Kimpun strassikoristeet antavat myös viitteitä art decoon

Morsiamen tyylin avaimet

Helmikirjailtu morsiuspuku Justin Alexander, Morsiuspukuliike Josefiina

Emmerlingin strassipanta, Niinatar

Helmikorvakorut, klassinen Solitare-timanttisormus ja siro timanttirivisormus, Suomen Korutuote

Photo booth häissä Art deco häät

Kuva Eveliina Mustonen

Photo booth syysillan hämyisessä puutarhassa

Hirvihaaran Art deco -häiden photo booth rakennettiin joen rantaan.

Sen tyylinä oli "pölyttynyt vintage", potretteja The Addams Familyn tapaan. Vanhat matkalaukut, kynttiläkruunu, kitschit kultaravut, lakastuneet kukat, helminauhat ja turkispuuhkat sopivat kaikki vinksahtaneeseen tunnelmaan.

Ranskalaiset taidekirjat ja eksoottiset hedelmäaiheet luovat oikean tunnelman photo boothin kuviin. Varaa vieraita varten photo boothiin pitkiä helminauhoja, puuhkia, imukkeita ja huopahattuja, jotta vieraat voivat antautua tyylikaudelle.

NÄHDÄKSESI ENEMMÄN, KLIKKAA KUVAA

 

Art deco -tyylisuunta nousi suureen suosioon muun muassa television hittisarja Downton Abbeyn (2010-2015) ja The Great Gatsby -elokuvan (2013) myötä. Molemmissa nousee esiin tämä näyttävän tyylin iloitteleva loistokkuus ja menneen ajan glamour.The Great Gatsby -elokuva perustuu F. Scott Fitzgeraldin ikiklassikko Kultahattu-kirjaan (1925), ja kertoo rikkaiden vauhdikkaasta elämästä 20-luvun kieltolain ja jazz-aikakauden New Yorkissa.

Downton Abbey -sarja puolestaan sijoittuu kuvitteelliseen Downton Abbeyn kartanoon Englannissa Pohjois-Yorkshiressa. Siinä seurataan Crawleyn aatelissuvun sekä heidän palvelijoidensa elämää.

Taustatietoa: Ylellinen ja yllättävä ar deco


Art deco on tyylisuunta jugendin ja funktionalismin välissä. Ylellinen tyyli syntyi Ranskassa ja levisi Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin 1920-luvulla. Vaikutteita haettiin eksoottisista kulttuureista kuten Egyptistä, Kiinasta ja Japanista. 

Koristeaiheina olivat muun muassa säteet, siksak-kuviot ja ovaalit. Koristelu oli runsasta, värit voimakkaita ja yhdistelmät yllättäviä, esimerkiksi kylmiä ja lämpimiä sävyjä yhdisteltiin rohkeasti keskenään. Viihteessä valloittivat kabaree ja jazz.

Lähde: Mari Varonen, Taideteollisuuden historia.

TYÖRYHMÄ


Tyyli Janne-Caro Pykälä / Parone Design
Tuottaja Kaarina Korvetaka
Kuvat Eveliina Mustonen
Kuvauspaikka Hirvihaaran Kartano
Kampaus TS-Salonki Kamppi Taru Stenberg / Goldwell

 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2015.

 
Lue Häät.fistä lisää hääteemana 1920-luku ja Art deco

Valerien ja Benin häissä hääteemana oli savuista jazziä ja Kultahatun tyylikkäitä hippusia. Lue Häät.fistä >>

Lue myös Oikeat häät -artikkeli Aino-Majn ja Kimmon häistä Hääteemana vanhaa jazzia ja 20-luvun glamouria. Lue Häät.fistä >>

Lisää inspiraatiota 1920-luvun Art deco -tyylistä löydät Häät.fin artikkelista Ideavarkaissa somessa: Art deco häät. Lue Häät.fistä >>

Muokattu: 24.8.2022