Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Vihkiminen

Persoonallisimmat vihkiseremoniat ottavat myös häävieraat mukaan

Teidän häihin jotain ihan muuta? Halutessanne voitte ideoida hääjuhlasta aivan erilaisen, esimerkiksi yhteisöllisen seremonian, jossa vieraat osallistetaan mukaan vihkiparin siunaamiseen tai avioliitto-onnen toivottamiseen!

Kirjailijana ja puhujana tunnettu Mike Pohjola on toiminut useamman kerran seremoniallisena vihkijänä ja rituaalisuunnittelijana häissä, joissa kaivataan perinteisen seremonian tilalle jotain omannäköistä.

– On tärkeää, että seremonia kytkeytyy hääjuhlan teemoihin. Silloin se toimii osana isompaa tarinaa eikä jää irralliseksi. Vanhoista rituaaleista ja uskonnoista voi ottaa inspiraatiota oman seremonian suunnitteluun. 

kalevalainen hääseremonia Mike ja Elina Pohjolan häät

Kuva Kuvakorpela

Pohjoisen mystiikkaa

Mike ja Elina Pohjolan omissa häissä näkyivät Kalevala sekä vanhat suomalaiset tavat ja uskomukset. Juhlat alkoivat alkumaljoilla, alkupaloilla, leikeillä ja puheilla. Nämä johtivat vihkimiseen, jonka jälkeen päivä jatkui kakun, runonlaulun ja tanssien muodossa.

Vihkiseremonian alussa vieraat jaettiin kahteen osaan, joista osa nousi sulhasen mukana linnavuoren huipulle, ja osa jäi morsiamen kanssa kukkulan juurelle.

– Elinan kanssa olivat itkijänaiset. Tämä pohjautui uskomukseen, jossa morsiamen liikuttaminen ja itkettäminen ennen vihkimistä takasi onnellisen avioelämän.

Samaan aikaan Mikeä valmisteltiin tulevaan liittoon neuvoilla ja ohjeilla. Kun itketetty morsian seurueineen nousi kukkulaa pitkin ylös, sulhasen seurue muodosti heille kunniakujan. Pari saatettiin yhteen, ja vieraat kerääntyivät heidän ympärille kuuntelemaan vihkijän puhetta. Pahat henget ajettiin pois kilkuttelemalla lusikoita.

Massi ja David erilainen vihkiseremonia Tanskassa

Kuva Kamilla Regel Poulsen

Kahden maan kansalaiset

Massin ja Davidin seremonia korosti kahden kansalaisuuden, suomalaisuuden ja tanskalaisuuden yhdistymistä.

– Seremonia pidettiin ulkona. Ennen tilaisuutta ystävämme, joka toimi vihkijänä, antoi jokaiselle vieraalle pyykkipojan, johon vieraat kirjoittivat toiveita meidän tulevaisuudellemme. Ympärillemme luotiin narurinki, josta jokainen vieras piti kiinni. Vihkijä loitsi englanniksi, suomeksi ja tanskaksi toivottaen meille tulevaisuutta ja hyvää onnea.

Pari syötti toisilleen suomalaista leipää ja tanskalaista suolaa. Vihkijä oli salaa pyytänyt vieraita tuomaan multaa sekä morsiamen että sulhasen lapsuudenkotien pihoista. Seremoniassa mullat sekoitettiin keskenään, ja paria kehotettiin istuttamaan multa tulevan kotitalon pihaan.

– Lopuksi vieraat kiinnittivät pyykkipojat toivotuksineen naruun ja kietoivat narun meidän ympärillemme runsaiden onnentoivotusten ja kippisten saattelemana!  
 

Hääjuhlaseremoniaan ideoita maailmalta

“El lazo” eli lassoseremonia on perinteinen rituaali Meksikossa, Filippiineillä ja Espanjassa. Vihkivalojen jälkeen parin ympärille kiedotaan kukkaköynnös kahdeksikon muotoon. Kahdeksikko kuvaa parin ääretöntä rakkautta toisiaan kohtaan. Seremonian lopussa köynnös irrotetaan, ja pari saa sen itselleen muistoksi.

Käsien yhteen liittäminen on kelttiläinen vihkiperinne, joka kertoo kahden ihmisen sitoutumisesta toisiinsa. Pari liittää oikeat kätensä yhteen, ja vihkivalojen aikana vihkijä kirjaimellisesti solmii avioliiton käsien ympärille koristeellisella köydellä.

Hiekan kaataminen symboloi kahden elämän sulautumista yhdeksi. Parilla on omat, pienet lasivaasit, joissa on hiekkaa. Molemmat kaatavat hiekkaa omasta vaasista yhteiseen, suurempaan lasivaasiin. Hiekat voivat olla erisävyisiä, jolloin pari luo samalla kauniin taideteoksen muistoksi kotiin. Seremoniaan voivat osallistua myös perheen lapset, jolloin hiekka kuvastaa uuden perheen syntymistä.

Puun istuttaminen merkitsee uuden, yhteisen elämän vaalimista. Mullan voi kerätä etukäteen molempien kotikaupungeista tai lapsuudenkodeista. Seremonian aikana pari kaataa omista lasimaljakoista multaa ruukkuun ja kastelee puun lopuksi yhdessä. Puun voi istuttaa omaan kotipihaan muistoksi juhlapäivästä ja yhteisestä elämästä.

“Wine Box Ceremony” on viinin ystäville. Pari valitsee seremoniaan viinin, jonka maku paranee vuosien myötä. Pari asettaa viinin laatikkoon ja sujauttaa mukaan kirjeet tai yhteisiä muistoja vuosien varrelta. Myös vieraita voi etukäteen pyytää kirjoittamaan tervehdyksiä mukaan laitettavaksi. Viinilaatikon kansi suljetaan seremonian lopuksi nauloilla ja vasaralla tai narulla ja vahasinetillä. Sinetöity laatikko avataan parin valitsemana päivänä, esimerkiksi kymmenvuotishääpäivänä.

Lue lisää tarinoita kaksiosaisita häistä ja erilaisista vihkiseremonioista Häät.fistä

Kaksiosaisissa häissä juhlitaan kaksin verroin. Lue Häät.fistä >>

Krista ja Mikko päätyivät yllätysvihkimiseen kesken hääsuunnittelun. Lue Häät.fistä >>

Anna ja Jyri järjestivät kaksiosaiset häät – "Emme halunneet luopua hääpäivästä". Lue Häät.fistä >>

 

Teksti Mia Makkonen
Kuva Kuvakorpela, Kamilla Regel Poulsen
 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2021.

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 9.4.2024

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Vuonna 2023 solmittiin yli 20.000 avioliittoa

Avioliittoja solmittiin 20 693 vuonna 2023. Naiset avioituivat ensimmäisen kerran keskimäärin 32,5-v...

Häämarssin ei tarvitse olla marssi

Usein vihkitilaisuuden alku- ja päätösmusiikin kohdalla puhutaan häämarsseista, mutta musiikin ei vä...

Kaksiosaisissa häissä juhlitaan kaksin verroin

Yhä useampi hääpari on jakanut hääjuhlansa kahteen osaan: erilliseen vihkimiseen sekä myöhemmin jär...

Entten tentten, mikä sukunimi meille tulee avioliitossa?

Hääparin kannattaa käydä sukunimikeskustelu heti hääsuunnittelun alkumetreillä, varsinkin jos haavei...

Maistraatissa vihitään vilkkaasti kesäisin etelässä – pohjoisessa talvi on selvästi suosituin

Jos tahtoo maistraatissa naimisiin suosittuina kesäkuukausina, on hyvä olla liikkeellä hyvissä ajoin...

Mitä haluamme päällemme heitettävän, kun astumme ulos kirkosta tai vihkipaikalta?

Nykypäivänä riisin heitolle on monia eri vaihtoehtoja netti pullollaan. Osasyy voi olla se, ettei ri...

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024