Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Mikä on vihkivala?

hääparin yhteenliitet kädet

Kuva Nathan Dumlao / Unsplash.com

Vihkivala on aviopuolisojen toisilleen antama lupaus. Kirkollisessa vihkimisessä se kuuluu osaksi vihkikaavaa, ja tunnetaan sormuslupauksen nimellä. Tämä osa kaavaa ei ole  pakollinen, vaan voidaan jättää pois, kun vihkitilaisuudesta toivotaan mahdollisimman lyhyt. Tahdotko-kysymysten jälkeen vihkikaavassa on papin lukema sormusrukous ennen kuin sormus pujotetaan sormeen liiton ja yhteyden symbolina. Tähän kohtaan voi halutessaan lisätä sormuslupauksen antamisen, ennen sormusten pujottamista. Sormuslupauksia ei tarvitse itse kirjoittaa tai opetella edes ulkoa, sillä ne toistetaan papin perässä virsikirjasta lukien. Sormuslupaus voi olla esimerkiksi: "Minä rakastan sinua, NN. Haluan jakaa ilot ja surut kanssasi ja olla sinulle uskollinen, kunnes kuolema meidät erottaa.” 
Myös omien valojen lukeminen onnistuu, mutta asia on syytä varmistaa vihkipapilta.

Siviilivihkimisessä vihkivala ei myöskään kuulu viralliseen kaavaan, mutta pyydettäessä vihkivalojen lukemisen voi siihen lisätä.


Tärpit onnistuneeseen vihkivalaan


1. Lupaa jotain

Lupauksen ei tarvitse olla kuu taivaalta, vaan jokin teidän kahdenvälinen juttu.

2. Kerro, että rakastat puolisoasi

Rakkauden tunnustus tuntuu itsestään selvältä, mutta et voi koskaa sanoa liian usein rakastan sinua.

3. Älä jätä valan kirjoittamista viime tippaan

Kirjoita ainakin muutama eri version. Näin valasta tulee se paras versio.

4. Pidä valan sisältö salassa puolisoltasi

Valojen lukemishetkestä tulee entistä ainutlaatuisempi, liikuttavampi sekä aidompi.

5. Voit antaa oman valasi myös yksityisesti

Oman vihkivalan voi antaa kirjallisena versiona vaikka huomenlahjaksi.

Vihkivalan uusinta

Vihkivalan uusinta on tapa juhlistaa yhdessä elettyä elämää. Valtameren takaa Suomeen kantautunut seremonia on Suomessa vielä vähän tunnettu, mutta mitä mainioin tapa juhlia rakkautta yksityisesti tai yhdessä.

Vihkivalojen uusimisen tarkoituksena on vahvistaa jo olemassa olevaa avioliittoa entisestään. Kirkko tuntee sen avioliiton vihkimisen muistopäivänä. Se on seremoniallinen rukoushetki, jossa kiitetään yhteisestä elämästä ja pyydetään siunausta tuleviin vuosiin.

Vihkivaloja halutaan useimmiten uusia avioliiton pyöreän vuosipäivän yhteydessä, takana voi olla myös vaikeita aikoja tai vain että aikoinaan pidettiin pienet häät.

Lue Häät.fistä lisää vihkivalojen uusinnasta

Valojen uudistaminen pelasti avioliiton

Alle 20-vuotiaina avioituneet Jenni ja Riku-Ville uusivat vihkivalansa kolmikymppisinä. Lue heidän tarinansa Häät.fistä >>

Tarkista Häät.fistä juhlittavien hääpäivien nimitykset

Lue lista avioliiton solmimisen vuosipäivien nimityksiä ja niiden tunnettuja versioita ja variaatioita Häät.fistä >>

Muokattu: 15.12.2022