Kuinka saadaan häävieraat viihtymään?

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Kuinka saadaan häävieraat viihtymään?

Kuva Pixabay

Häitä suunnitellaan usein lähinnä hääparin, ja kaikista useimmiten morsiamen näkökulmasta. Morsiamena suunnittelu keskittyy helposti hääpukuun, meikkiin, kampaukseen ja sormukseen.

Kuitenkin jos hääparilta kysytään, mikä heidän häissään on tärkeintä, moni vastaa, että ”hyvä tunnelma, vieraat viihtyvät ja kaikilla on kivaa”. Ne asiat, joihin häiden suunnittelussa on luontevaa keskittyä, ovat tunnelman kannalta melko epäolennaisia asioita. Hääjärjestelyihin käytetään aikaa satoja tunteja, mutta aina se ei näy häiden tunnelmassa mitenkään.

Elävästä elämästäkin tuttu tilanne, jossa vieraat odottavat hääparia saapuvaksi juhlapaikalle hääkuvauksesta yli tunnin, ilman että heidän viihtyvyyttään on mietitty mitenkään. Se saattaa pilata häävieraan juhlatunnelman heti alkuunsa. Vaikka ruoka olisi kuinka hyvää ja koristelut ja morsian superkauniita, ne eivät pahimmassa tapauksessa pelasta helteessä turhautuneen vieraan häätunnelmaa.

Mitkä konkreettiset asiat vaikuttavat häätunnelmaan eniten?

Häätunnelmaan voi vaikuttaa hyvinkin konkreettisin keinoin. Yksi keskeisin on yleiset järjestelyt.

Onko jonotusta, odottamista tai ohjelmaa liikaa? Kulkeeko tieto, mitä tapahtuu? Hääparin tulisikin muistaa asettua häiden järjestästäjästä myös häävieraan asemaan, ja miettiä omia suunnitelmiaan häävieraan näkökulmasta.

Yksi esimerkki tästä voi olla juomapolitiikka. Mikäli olisit raskaana, antibioottikuurilla tai kuskina, hääparin päätös tarjoilla vain hanavettä ja alkoholipitoisia juomia, ei varmaan tuntuisi mukavalta. Tai jos ihan kaikkea joutuu jonottamaan ja odottamaan kaiken aikaa, ja lisäksi on ahdasta ja kuumaa.

Mieti siis tarkkaan, millä ehkä pieniltä vaikuttavilla asioilla teet häävieraan tyytyväiseksi. Kesäfestaritkaan eivät ole onnistuneet, jos vessajonot ovat loputtomat ja ruokaa ei saa, vaikka pääesiintyjä olisi oma suurin sankari. Järjestelyiden sujuvuus on tunnelman kannalta tärkeämpää, kuin täydellisen väriset lautasliinat ja kauniit pöytäkukat.

Vieraslistalla on myös valtava vaikutus häätunnelmaan. On kliseisitä sanoa, mutta vieraat tekevät tunnelman. Jos vieraslistalla on paljon puolituntemattomia velvollisuuden vuoksi kutsuttuja tai toisilleen täysin tuntemattomia, tunnelma ei kovin helposti vapaudu ja rentoudu. Tässä kohtaa vieraiden istumapaikkojen tarkka ja huolelinen suunnittelu auttaa kaikkia viihtymään. Ja kaikki alkaa tietysti jo siitä, että jokaisella vieraalla on sopivaa seuraa.

Lue vinkit häävieraslistan laatimisesta Häät.fistä >>

Hääohjelma viihdyttää ja rentouttaa tunnelmaa

Ohjelma on myös yksi tärkeimpiä häätunnelman luojia. Sen ei tarvitse olla erikoista tai kallista. Tärkeintä. että se on hääparin näköistä ja ei täysin ennalta-arvattavaa.

Ohjelmaa täytyy siis olla sopivasti: liika odottelu on pahasta, yhtä lailla myös se, että vieraiden vapaalle seurustelulle ei jää yhtään tilaa. Tärkeää on se, että morsiusparillakin on aikaa kiertää vieraiden joukossa seurustelemassa, jotta jokainen häävieras tulisi jossain kohtaa juhlaa huomioiduksi henkilökohtaisesti.

Hääohjelmassa myös perinteisillä hääleikeillä on joskus paikkansa. Varsinkin jos vieraiden joukossa on vanhempaa väkeä, muutama perinneohjelma vaikkapa häätanssin muodossa tuottaa näille vieraille hyvää mieltä. Joissain tapauksissa perinteisten leikkien modernisoidut versiot saattavat olla paras vaihtoehto.

Tästä esimerkkinä hääkimpun heitto, joissa ei erotella sinkkuja ja naimisissa olevia vaan kaikki osallistuvat ohjelmaan.

Lue Häät.fistä lisää Fortune-kimpusta.

Osallista häävierasta

Yksi hyvä neuvo on osallistaa häävieraat juhlatunnelman luomiseen! Juhlatunnelmaa pystyy luomaan esimerkiksi tutustuttamalla juhlavieraita toisiinsa tai järjestämällä yhteistä ohjelmaa, jossa vieraatkin saavat olla mukana.

Vieraankin on helpompi olla rento ja hyväntuulinen, kun ympärillä olevat ihmiset saavat nimen. Hääbingo, jota pelataan yhdessä pöytäkunnan kesken, on tällaisesta tutustuttavasta ohjelmanumerosta oiva esimerkki.

Lisää hääleikki-ideoita löydät Häät.fistä

Printtaa hääbingo omiin häihisi Häät.fistä >>

Katso vinkkejä hääleikeistä juhlatunnelman rentouttamiseen >>

Salatehtävät-leikissä hääpari osallistaa häävieraita suorittamaan tehtäviä, joista muut vieraat eivät tiedä mitään. Lue lisää >>

Lisää neuvoja hääpäivän ohjelmaan ja aikataulun suunnittelusta Häät.fissä

Muokattu: 27.11.2023