Hyvällä häiden vieraslistalla on tuttuja kaikille

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Hyvällä häiden vieraslistalla on tuttuja kaikille

Kuva Sxc

Miten häiden vieraslistan voisi laatia hääparille mieluisaksi, ketään kuitenkaan loukkaamatta? Ketkä kaikki täytyy kutsua? Kun hääpaikan koko on selvillä, ja olette laskeneet, moneenko ruokavieraaseen hääbudjetti riittää, on aika lähteä hahmottelemaan vieraslistaa.

Vieraslistaa laatiessa on hyvä muistaa, että hääjuhlan onnistuminen on paljolti kiinni siitä, miten hyvin vieraslistan laatimisessa on onnistuttu. Jos jokaiselle on sopivaa seuraa, kaikki viihtyvät mainiosti. Jos esimerkiksi lasten toivotaan osallistuvan hääjuhlaan, kannattaa kutsua muutama sellainen perhe, joilla on suunnilleen samanikäisiä lapsia, niin aika ei tule heilläkään pitkäksi.

Sama pätee ikäihmisiin, yhden mummon tai papan juttuseuraksi kannattaa kutsua pari tätiä lisää.  Kannattaa huomioida myös, että vierasta kieltä puhuvien vieressä on vieraita, jotka uskaltavat puhua heidän kanssaan, jottei kenenkään tarvitse viettää päivää tuppisuuna.

Tarkka paikka ovat myös esimerkiksi uusavioliitot ja -suhteet. Jos jo ennalta tiedetään, että ex ja nykyinen eivät halua olla samassa tilassa, kannattaa miettiä ketä kutsuu. Mitään yleispätevää etikettiä ei näihin asioihin ole, mutta avoimuudella ja keskustelulla pääsee pitkälle.

Kuva Sxc

Hyvin laadittu vieraslista takaa onnistuneet häät

Useimmiten vieraiden lukumäärä on eniten hääbudjettiin vaikuttava asia. Näin ollen monesti häihin ei voi kutsua ihan kaikkia, keitä haluaisi. Häävierasjoukkoa pitää rajata hääbudjettiin ja hääpaikkaan sopivaksi. Huomatkaa myös, että vieraslistaan voi yllättävän monellakin olla ”sanansa sanottavana”.

Aloittakaa niistä ihmisistä, joiden aivan ehdottomasti toivotte olevan häissänne. Tehkää kumpikin omat listanne. Kirjatkaa yhteiseen listaan ensin ne, jotka löytyivät molempien papereista. Sopikaa sitten, montako ylijääneistä henkilöistä mahtuu mukaan, esimerkiksi viisi tai kymmenen kummaltakin listalta.

Seuraavaksi kirjatkaa ne sukulaiset, jotka haluatte kutsua, jos eivät löytyneet edelliseltä listalta. Karsikaa sitten tarpeen mukaan. Joku käyttää karsintakriteerinä sitä, että jättää kutsumatta ne, joiden ei usko suuttuvan siitä kovin verisesti.

Toinen valitsee kutsun saajat sen perusteella, keiden kanssa todella haluaa jakaa tärkeän hetkensä. Joskus on sanottu niinkin, että omiin häihin on velvollisuus kutsua kaikki, joiden häissä on itse ollut vieraana. Tätä voi kuitenkin hyvin rajata vähintäänkin niihin, joiden häissä on hiljattain ollut.

Muistakaa myös, että häiden vieraslistan pitäisi olla valmis viimeistään kaksi kuukautta ennen häitä, jolloin on sopiva aika lähettää hääkutsut.

 

Ota Häät.fin käyttöösi Hääpolun vieraslista-työkalu >>

Muokattu: 28.2.2023