Iskikö häästressi? Ei hätää!

stressi

Kuva Photo by Ronny Sison on Unsplash

Häästressi iski Bridelisa-hääblogia pitävälle Elisalle silloin, kun oli paljon epäselviä asioita tai kun hän alkoi pyöritellä mielessään tekemättömien töiden listaa.

Suuren elämänmuutoksen edellä stressi on luonnollinen reaktio. Sopiva annos häästressiä saa suoriutumaan moninaisista juhlajärjestelyistä määräajassa ja suhteellisuudentajun säilyttäminen pitää paineet kurissa. Silti päässä pyörii mietteitä. Kuten viihtyvätkö vieraat? Mahdunko pukuuni?

stressi

Kuva Camilla Bloom

Metallipäät menee naimisiin -hääblogia pitävälle Sannalle häiden teema on aiheuttanut ylimääräisiä sydämentykytyksiä.

– Heavy metal -teemaa ei ole hirvittävän helppo yhdistää klassiseen juhlaan. Onko ok käyttää mustia pöytäliinoja tai pääkalloja hääkoristeina? Millaista musiikkia voimme soittaa? Kuuntelemme itse todella raskasta musiikkia, mikä olisi monille vieraistamme liikaa. Rokkaavan ja samalla riittävän kevyen soittolistan kasaaminen on aiheuttanut harmaita hiuksia, Sanna myöntää.

Mieti mikä on stressin aihe

Myös positiiviset elämänmuutokset koetaan usein stressaavina ja silloin pienet asiat saavat suuret mittasuhteet.

– Osa on haaveillut omista häistään lapsesta saakka ja odotukset päivän osalta ovat voineet kasvaa epärealistisen suuriksi. Häästressin iskiessä on hyvä pysähtyä ja kysyä itseltään, mikä stressiä aiheuttaa. Onko kyse juhlan järjestämiseen liittyvästä kuormituksesta vai jännittääkö avioliiton solmiminen ylipäätään, psykologi Reetta Puuronen neuvoo.

stressi

Kuva Camilla Bloom

Listaa, tee, avaudu

– Kun häästressi iskee, laitan välittömästi viestin minun ja kaasojen keskusteluryhmään. Sieltä se apu ja tuki löytyy vaikka keskellä yötä, Elisa kertoo.

Sanna ottaa stressin vastaan positiivisin mielin.

– Ajattelen, että stressi kertoo minun työskentelevän itselleni tärkeiden asioiden parissa. Jos en stressaa, en myöskään välitä.

Hääpäivän lähestyessä tehtävälistat ovat yleensä lyhyempiä.

– Konkreettinen tekeminen helpottaa. Teen seuraavalle päivälle listan asioista, jotka tulee hoitaa. Kun asioita saa alkaa merkata tehdyiksi, stressikin lieventyy, Elisa sanoo.

Hellitä edes vähän

Reetta Puuronen tähdentää, että häästressiin pätevät samat säännöt kuin muuhunkin stressinsäätelyyn.

– Ennakoinnilla ja suunnittelulla pääsee pitkälle, mutta yhtä tärkeää on hyväksyä, ettei kaikkeen voi vaikuttaa. Siksi on hyvä miettiä, mitä kaikkea häiden onnistuminen itselle merkitsee ja mikä on onnistuneen juhlan kannalta oikeasti tärkeintä? Entä onko jotain mistä voisi hellittää?

stressi

Kuva Camilla Bloom

Kuunteleva puoliso

Molemmat hääbloggaajat kertovat saavansa tukea puolisoiltaan.

– Kun alan stressata häistä, mieheni tulee halaamaan ja sanoo kaiken sujuvan varmasti hyvin, Elisa kertoo.

– Minulle on näin hääjärjestelyjen aikaan entistäkin tärkeämpää viettää aikaa yhdessä puolisoni kanssa. Kaipaan parisuhteen laatuaikaa, vaikka ihan pieninä hetkinä, Sanna sanoo.

 

Teksti Miia Kärnä
Kuvat Camilla Bloom Photography
Kukat MEvent

Juttu on julkaistu aeimmin Häät-lehden numerossa 2/2019. Hanki digitaalinen lehti itsellesi täältä!

Lue lisää häästressistä

Mitä tehdä jos hääsuunnittelu ahdistaa? Lue Häät.fistä

Häiden järjestely tuottaa melkein kaikille pelkoja ja stressiä. Lue ammattilaisten vinkkejä Häät.fistä

Ota kiitollisuusharjoitus käyttöön hääahdistukseen. Lue Häät.fistä

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Morsiamen kauneusHäästressi