Iiro Rautiaisen otos Säteet vei voiton tiukassa kisassa – Vuoden Hääkuva 2019

Valokuvaaja Iiro Rautiaisen auringonlaskun aikaan ottama tunnelmallinen potrettikuva Säteet voitti perinteisen Vuoden Hääkuva 2019 -kilpailun.

Kilpailu suosituimpien kuvien välillä oli äärimmäisen jännittävä aina viimeisiin äänestyshetkiin asti. Voittajakuva keräsi lopulta noin 16 prosenttia annetuista äänistä. Parasta kuvaa kävi Häät.fi-palvelussa valitsemassa yhteensä 4756 lukijaa.

Kuva Iiro Rautiainen

Vuoden Hääkuva 2019

Voittoisaan kuvaan johtivat kuvaajan valppaus ja otolliset olosuhteet.

– Tykkään aina ottaa mahdollisuuksien mukaan ottaa iltasella lisäpotrettikuvia päivällä kuvattujen lisäksi. Näissä tunnelma on jo rentoutuneempi ja valokin aina upea. Olen yrittänyt ottaa tämän tyyppistä kuvaa useaan kertaan, mutta koska muuttuvia tekijöitä on valon, ajoituksen, tuulen ja sopivan taustan löytämisen vuoksi niin paljon, on tämän onnistuminen hyvin harvinaista, Iiro Rautiainen taustoittaa.

– Kuuman heinäkuisena alkuiltana kuitenkin kaikki loksahti kohdilleen. Hääpari Karoliina ja Markus oli juuri vapautunut ohjelmanumeroiden pyörityksestä ja he olivat haukkaamassa happea Hirvihaaran Kartanon pihalla. Huomasin, että tuuli ja valo olivat läheisessä pienessä metsäspotissa juuri oikeat, ja pyysin paria poikkeamaan hetkeksi metsään muutamaa kuvaa varten. Nappasin repustani muutamat pienet savupommit, joita aina pidän mukanani ja lähdimme kuvaamaan. Savu kestää vain minuutin, joten hetki oli nopeasti ohi, mutta saimme kuvat otettua mukavan tehokkaasti. Yksi näistä otoksista oli juuri tämä kuva Säteet, Iiro iloitsee.

Iiro Rautiainen

– Voittouutinen oli mahtava ylläri ja piristi huimasti työviikon alkua! Vuoden Hääkuva 2019 -kilpailun voitto merkitsee minulle hyvin paljon. Olen aina halunnut säilyttää kuvatessa uteliaisuuden sekä kokeilunhalun, ja tämä voitto palkitsikin nyt tämän kuvaamisen piirteen erityisellä tavalla! On hienoa saada tunnustusta juuri häitä suunnittelevilta eli niiltä ihmisiltä, jotka tarkastelevat kuvia kohdeyleisön silmin, sillä heillehän minä hääkuvausta juurikin teen.

– Kamera on keikkunut olalla n. 12 vuotta ja päätoimisena valokuvausyrittäjänä matkaa on taittunut kohta neljä vuotta. Upeita hääpäiviä on tuolle reissulle mahtunut yli 100. Monen monituista naurunpitoista hetkeä olen siis kunnian saanut ikuistaa, love my job! Iiro Rautiainen kuvailee.

Lotta Polvianderin taianomainen kuva jäi täpärästi toiseksi

Jännittävässä kilpailussa toiseksi sijoittunut Lotta Polvianderin ottama hääkuva Sinä ja minä ikuisesti keräsi myös noin 16 prosenttia äänistä jääden vain 23 äänen päähän voittajasta.

Kuva Lotta Polviander

– Lähetin tämän hääkuvan ehdolle kilpailuun, sillä se oli kuvana mielestäni ainutlaatuinen. Kuva otettiin Tampereella elokuisena, kiireisenä kesälauantaina, ja ympärillä vilisti hirmuisesti ihmisiä aivan vieressä, mutta silti kuvaa katsoessa tulee tosi taianomainen ja rauhallinen fiilis; aivan kuin pari olisi ihan kaksin tässä maailmassa, kuvaaja Lotta Polviander kertoo.

Kansallisromanttinen tunnelma Kolilta ylsi kolmannelle sijalle

Valokuvaaja Joel Järvisen kuvaama Rakastavaiset Kolin kansallismaisemassa -kuvan taustalla oli jännitystä, mykistymistä ja rakkautta.

Kuva Joel Järvinen Photography

– Hääpäivälle oli luvattu pelkkää sadetta, joka turhautti niin minua kuin hääpariakin. Kuvaushetkellä sadepilvet kiersivät kuitenkin mykistävästi Kolin huipun oikealta ja vasemmalta ja loivat upeita tummia kontrasteja taivaalle. Jopa aurinko paistoi hennosti pilvien läpi. Pieni tuulenvire, joka tarttui äärettömän kauniin morsiamen mekkoon ja upean komean sulhasen takin liepeeseen, kruunasi olosuhteet. Tämä on Suomea parhaimmillaan! Joel Järvinen hehkuttaa.

Iiro Rautiainen ja Sari Yli-Salomäki

Diplomi luovutettiin Rakkaudella Sinun Gaalassa

Kilpailun voittaja Iiro Rautiainen palkittiin lauantaina 16.3.2018 pidetyssä Rakkaudella Sinun Gaalassa Restaurant Pörssissä Helsingissä diplomilla ja 1390 euron arvoisella mediapalkinnolla.

Valokuvaajat ilmoittivat kilpailuun 163 toinen toistaan upeampaa vuonna 2018 kuvattua hääkuvaa, joista Häät-tiimin ja Häät-blogiyhteisön jäsenistä koostunut raati valitsi jatkoon 10 parasta kuvaa. Finaaliäänestys tapahtui Häät.fi-palvelussa 15.2.–10.3.2019. Äänestäjien kesken arvottiin tyylikäs Paul Hewitt -rannekello.

Katso kaikki Vuoden Hääkuva 2019 -finalistikuvat

Klikkaamalla näet kuvat suurempina!

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Hääkuvaus