Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Huntu – asuste, joka kruunaa morsiamen

kauniisti takaraivolle kiinnitetty pelkistetty huntu

Kuva Bianco Evento

Huntu jakaa yleensä melko voimakkaasti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Monelle morsiamelle se on ehdoton, mutta monen mielestä se on myös aikansa elänyt ja häämuodista poistunut, jopa vanhoillinen, hääperinne. 

Hunnuissa ja hiuskoristeissa on kuitenkin onneksi paljon valinnan varaa, jolloin jokainen morsian voi valita omaan tyyliinsä sopivan vaihtoehdon. 

– Tiesin heti, että huntu on minua varten! Yksi ainut päivä elämässä, jolloin saisin hunnun somistamaan kasvojani, luomaan oloni täydelliseksi, oikeaksi morsiameksi. Pukujen sovittelussa hunnun laitto päähän oli kuin pisteen i:n päälle, kertoo lahtelainen Tiia häähaaveistaan.

– Alussa minulla oli ajatuksena, että tahdon mennä oikein imelän romanttiseksi ja ottaa kaksikerroksisen hunnun. Toinen osa hunnusta tulisi kasvojeni eteen (peittämään kyynelmerta) kävellessäni alttarille. Suomessa tämä ei ole kovin yleistä, ja hunnun kasvoilta pois ottaminen tulisi tapahtua "virallisesti" vasta vihkimisen jälkeen juuri ennen suudelmaa. Mutta enhän minä halua olla harson alla kuulemassa elämäni tärkeimpiä sanoja, joten ajatus muuttui.

Perinteisille häissä käytettäville pitkille hunnuille on tullut useita eri vaihtoehtoja, joista birdcage-huntu nähdään usein häämuodin catwalkeilla.

Birdcage-huntu on pieni hatukemainen huntu, joka peittää pienen osan morsiamen kasvoista. Huntu on kiinnitetty usein kevyeen metallikampaan, jonka avulla se saadaan hiuksiin kiinni. Birdcage-huntuja on monenlaisia, ja niihin saa koristeita, jotka ovat morsiamen makuun; sulkia, timantteja ja koristekiviä.

Myös erilaiset tiarat tai hiuskorut koristavat varsin usein morsiamen hiuksia.

– Tämä voisi itselläni toimia iltajuhlan hiuskoristeena, mutta muuten olen vannoutunut pitkän hunnun morsian, Tiia kertoo.

Kurkkaa kuvagalleriasta erilaisia huntuvaihtoehtoja


KLIKKAA KUVIA NÄHDÄKSESI NE ISOMPINA

Millaiseen huntuun päädyit?

– Olen valinnut itselleni hunnuksi kokopitkän pelkistetyn hunnun, ja se on täydellinen. Yksinkertainen, kaunis, pukuuni sopiva huntu. Olen miettinyt hunnun käytännöllisyyttä, ja sitä, että tulenko käyttämään huntua koko juhlan ajan. Kuulin, että periaatteena on, ettei huntua riisuttaisi ennen pukua. Voin kuitenkin kertoa, että tulen rikkomaan tämän etiketin. Uskon, että vihkimisen, potrettien ja kakunleikkauksen jälkeen huntu siirtyy omaan laatikkoonsa, ja morsian jatkaa juhlintaa yhtä asustetta köyhempänä.

Hunnun on ennen vanhaa katsottu merkitsevän neitsyyttä sekä puhtautta.

– Myönnän, että henkilökohtaisesti valitsin hunnun toisista syistä ja koenkin, että jokaisen nykyajan morsiamen tulisi unohtaa vanhat tavat ja keskittyä hunnun romanttiseen merkitykseen. Mielestäni huntu tekee morsiamen! Tiia tähdentää.

Muokattu: 27.6.2023