Häiden rahoitus: mistä ja miten?

Suomalaisten hääbudjetit vaihtelevat muutamasta satasesta useisiin kymppitonneihin. Mitä hienommat häät haluatte pitää, sitä suuremman hääbudjetin yleensä tarvitsette.

Tässä artikkelissa käydään läpi erilaisia tapoja järjestää häiden rahoitus.

Kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa, mikä on juuri teidän tapauksessanne paras tapa turvata hääbudjetti ja saada rahaa häihin. Oheisesta artikkelista saatte kuitenkin runsaasti tietoa, minkä perusteella osaatte valita teille sopivimman rahoitusratkaisun.

Säästöpossu ja kolikkopinoja

Häiden maksaminen lainalla

Edullinen häälaina mahdollistaa unelmien häiden järjestämisen ilman, että jälkikäteen joutuu maksamaan kohtuuttomasti lainan koroista ja kuluista.

Kannattaa pyytää lainatarjous mahdollisimman monesta paikasta, sillä pankkien ja rahoituslaitosten välillä on suuria hintaeroja. Erot lainatarjousten koroissa selittyvät myös sillä, että luotonantajat voivat arvioida eri tavoin lainanhakijoiden taloustilanteen ja takaisinmaksukyvyn.

Lainan kilpailutus mahdollisimman monen eri pankin kesken varmistaa, että löydätte mahdollisimman edullista lainaa tarjoavan luotonantajan hääjuhlianne varten.

Hääjuhlan voi rahoittaa erityyppisillä luotoilla, kuten:

  • Vakuudeton kulutusluotto (korko alimmillaan 4 %)
  • Vakuudellinen kulutusluotto (korot alkaen noin 2 %: vakuudeksi tarvitaan esimerkiksi asunto)
  • Luottokortti (ei välttämättä paras vaihtoehto, sillä luottoraja on tyypillisesti matala, mutta korko voi olla jopa 20 %)

Häiden maksaminen omilla säästöillä

Talouselämä -lehden mukaan suurin osa suomalaisista rahoittaa häät omilla palkkatuloilla ja säästöillä. Jos pystyy säästämään koko tarvittavan summan, välttyy koroilta ja kuukausilta laskutuspalkkioilta. Esimerkiksi 10 000 euron hääbudjetin kokoaminen säästämällä voi kuitenkin viedä useita vuosia.

Säästöaika riippuu tietenkin parin tuloista ja menoista. Jos taloustilanne on hyvä, voi summan saada kokoon jo vuodessa, mikä tarkoittaisi noin 833 euron säästämistä joka kuukausi. Jos pystyy säästämään kuussa 200 euroa, hääbudjetin keräämiseen tavalliselle pankkitilille menee yli neljä vuotta.

Joissain tapauksissa voi olla kannattavampaa sijoittaa nuo rahat ja maksaa häät matalakorkoisella lainalla. Tuon 200 euroa voi siirtää myös ASP-tilille, sillä oman asunnon ostaminen on tärkeä lähitulevaisuuden tavoite monelle kihlaparille.

Muut tavat saada rahaa häiden järjestämiseen

Useat hääparit saavat vanhemmiltaan rahaa häitä varten. Muutaman vuoden takaisessa Helsingin Sanomien artikkelissa haastateltu tapakouluttaja kertoi, että itse asiassa morsiamen vanhempien kuuluu (perinteisesti) maksaa häiden järjestäminen.

Nykypäivänä ei kuitenkaan ole kovin tavallista odottaa, että rahoitus tulisi morsiamen vanhemmilta, eikä kaikilla vanhemmilla olisi tähän mahdollisuuksiakaan.

Myös sulhasen vanhemmat ja muut sukulaiset saattavat osallistua häiden kustannuksiin. Rahalahjoituksia voi tulla sekä ennen häitä että niiden yhteydessä, sillä osa hääpareista ilmoittaa jo hääkutsussa, että toivoo häälahjaksi nimenomaan rahaa.

Silloin tällöin kuulee hääpareista, jotka perivät pääsymaksun häävierailta, tai jotka keräävät häävierailta rahaa hääleikkien varjolla. Jotkut hääparit järjestävät juhlan nyyttäriperiaatteella, jolloin häävieraat tuovat tarjottavat tullessaan.

Jos morsian tai sulhanen on julkisuuden henkilö tai somevaikuttaja, voi rahaa häiden järjestämiseen tulla myös median ja mainostajien kautta. Esimerkiksi somevaikuttaja voi saada ilmaisen juhlatilan ja vähintäänkin alennusta juhlapuvuista sekä tarjoiluista, jos hän tarjoaa vastineeksi näkyvyyttä.

Hybridirahoitus toisi haasteita taloudenhallintaan

Häiden maksaminen voi tapahtua “hybridirahoituksella”, eli useiden eri rahoitusvaihtoehtojen yhdistelmällä.

On mahdollista, että hääpuku on ostettu osamaksulla ja häätilan vuokra on hoidettu luottokortilla. Pitopalvelun lasku saatetaan kuitata kulutusluotolla, kun taas hääbändi on maksettu omilla säästöillä.

Syitä tähän voi olla monia. Yksi syy voi olla se, että hääbudjettia ja häiden rahoitusta ei ole sen kummemmin mietitty etukäteen, vaan jokainen vastaan tuleva kulu on maksettu ensimmäiseksi mieleen juolahtaneella tavalla. Toinen mahdollinen syy on se, ettei pankista ole saatu yhtä tarpeeksi suurta lainaa, joten luottoja on pitänyt ottaa vähän sieltä ja täältä.

Se, että häiden jälkeen on velkaa useille eri tahoille, hankaloittaa elämää useilla tavoilla.

Ensinnäkin, jokaisessa lainassa on oma tilinhoitopalkkionsa. Pelkkiin tilinhoitomaksuihin voi kulua kymmeniä euroja kuussa. Toisekseen, pienissä luotoissa on usein korkeammat korot kuin isommissa kulutuslainoissa. Kolmannekseen: useiden eri kuukausittaisten laskujen maksaminen vie aikaa, ja jokin eräpäivistä voi vahingossa unohtua.

Onkin suositeltavaa laskea hääbudjetti ja valita sopiva rahoitus häiden järjestämiseen jo ennen hääjärjestelyjen aloittamista käytännössä.

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä FIKSUKULUTTAJA.FI

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häiden suunnittelu