Hääpuvun ei tarvitse olla kertakäyttökamaa

Miksi häämekko jäisi yhden päivän käytön jälkeen vaatekaappiin pölyttymään? Käytettynä ostettu hääpuku mielletään edelleen helposti morsianten jutuksi, jotka taistelevat tiukan hääbudjetin kanssa, mutta käytettynä ostettu morsiuspuku on myös ekologinen valinta.

Vaatteiden valmistukseen käytetään valtavat määrät vettä, energiaa sekä maapinta-alaa, joten olisi pelkästään positiivista jos jokaista valmistettua vaatetta käytettäisi mahdollisimman monta kertaa. Laitathan siis hääpukusi myyntiin mieluusti 4 kuukauden sisään omasta hääpäivästäsi!

Wedding Garage hääpukuliike Maija Putkonen.

– Kiinnostus käytettyjä hääpukuja kohtaan on mielestäni muuttunut "normiksi". Sellaiseksi asiaksi josta ei enää tehdä isoa numeroa. Ekologisuudesta, eli kierrätyksestä, on tullut osa arkea, ja se on täysin hyväksyttävää, jos se ei sitä 10 vuotta sitten ollut. Tietenkin osa morsiamista on ehdottomia sen suhteen, että tahtoo uuden puvun, ja osa haluaa ehdottomasti käytetyn puvun. Tosin mielipide saattaa muuttua molempiin suuntiin kun itselle mieleinen puku löytyykin toisesta kategoriasta, kertoo käytettyjen hääpukujen liikettä Wedding Garagea Jyväskylässä pitävä Maija Putkonen.


Hääpukuakin kannattaisi käyttää mahdollisimman montakertaa

Jokainen vaate jota käytetään vain kerran, kasvattaa valmistuksellaan maapallon ympäristökuormaan paljon. Vuoden 2019 Vaatevallankumous-kamppanja muistuttaa, että vaatteen käyttöiän pidentäminen 9 kuukaudella vähentäisi hiili- ja vesijalanjälkeä sekä jätteen määrää jopa 20-30 prosentilla. Lue lisää wrap.org.uk.

Hääpuvun kohdalla käyttökertoja saa helposti lisää viemällä oman uuden pukunsa myyntiin tai ostamalla käytetty. Laadukas juhlapuku kestää helposti useamman käytön.

– Wedding Garagessa on muutama hääpuku jopa neljännellä kierroksella! Toisen kierroksen pukuja on paljon, kolmannen kohdallakin vielä lukuisia. Neljännen kierroksen kohdalla puvun hinta tulee sen verran alas, että sitä on meidän kauttamme harvemmin järkevää myydä. Jos pukua on pidetty hellästi, säilytetty hyvin ja se on tuotu heti häiden jälkeen myyntiin, niin kyllä se on silti edelleen ajankohtainen. Otamme myös tiettyjä edullisempia pukuja myyntiin siksi, että haluamme säilyttää ihanien unelmahäiden mahdollisuuden niille, joiden budjetti on todella tiukka, Maija selventää.

Jotta hääpuku saa mahdollisimman monta käyttökertaa, nopeus on valttia. Puvun arvokin on säilyy paremmin, jos se ei unohdu kaappiin.

– Moneen uudelleenkäyttöön vaikuttaa erityisesti se, että puku on tullut kiertoon nopeasti edellisestä ostosta, noin 4 kk päästä, niin se on pysynyt hyvin muodissa, tarkentaa Erna Karimo helsinkiläisestä käytettyjen hääpukujen Lovebirds-liikkeestä syitä.

– Pahin moka puvun jälleenmyynnin kannalta on se, että se jätetään vuodeksi-pariksi kaappiin joko unohduksiin, tai sitä ei heti raaski myydä. Jotkut hääpukutrendit voivat olla yllättävänkin vähän aikaa kysyttyjä ja puvun hinta laskee parissa vuodessa jo todella paljon, Erna jatkaa.

Vinkit käyttökertojen lisäämiseen

Hääpuku kestää helposti monta käyttökertaa, jos pesetyksestä sekä säilytyksestä on huolehdittu oikein.

– Suosittelen ettei ehdoin tahdoin sotke kaunista hääpukua, on varovainen
meikin, punaviinin kanssa ja vanhojen autojen lukkorasvan kanssa. Häiden jälkeen taas ensimmäisenä arkipäivänä puku pitää viedä pesulaan – mitä nopeammin hien ja tahrat poistaa, sitä todennäköisemmin kaikki siitä irti lähtee, Maija muistuttaa.

– Puhdasta pukua kannattaa säilyttää hengittävässä pukupussissa, jollaisen saakin yleensä hääpuvun mukaan, tai ainakin ostettua erikseen liikkeestä. Mekko kannattaa säilyttää myös valolta suojattuna ja mahdollisimman normaalissa huoneilmassa, ei esimerkiksi kosteissa ullakkotiloissa, lisää Erna.

Myös hääpuvun korjausompelussa voi pystyä vaikuttamaan morsiuspuvun uudelleen käytön mahdollisuuksiin.

– Kun ompelijalla tehdään muutoksia, pitäisi pyrkiä säilyttämään muokatut
osat eli lyhennetyt olkaimet, irroitetut pitsit, ja jos pukua lyhennetään, olisi hienoa voida säästää puvun pituus jollain tavalla. Aina se ei onnistu, mutta leikatut materiaalitkin kannattaa pakata siististi vaikka minigrip-pusseihin ja laittaa pukupussin sisään. Mikäli pukukangasta on mukana, uuden morsiamen voi olla helppoa tehdä sillä tarvittavia fiksauksia. Pienet reiät ja tahrat ovat pelastettavissa, eivätkä vie kokonaan puvun arvoa. Vaikka pienet epätäydellisyydet toki siihen vaikuttavat, Maija lisää.

Yksi hieman yllättävä hääpuvun kunnon säilyvyyttä lisäävä tekijä on henkerilenksut.

– Älä leikkaa henkerilenksuja irti! Meillä Lovebirdsissä on huomattu, että henkarilenksujen leikkaaminen irti hääpäivänä, ja taas häiden jälkeen uudelleen hakaneulalla kiinnittäminen, saa tukiluut vääntymään painavan puvun roikkuessa, kertoo Erna. 

– Henkarilenksut kannattaisikin mieluummin teipata vaikka maalarinteipillä puvun sisään hääpäivän ajaksi! Henkarilenksuista tärkeimmät ovat sivusaumassa kainalon alla, muut voi kyllä napsia pois, Erna neuvoo.

Käytetyn hääpuvun löytämiseen on monia vaihtoehtoja

Käytettyjen hääpukujen liikkeitä on jo useampi Suomessa. Helsingistä löytyy alan pioneeri Suomessa Lovebirds, Jyväskylästä Wedding Garage ja Kaarinasta uusin tulokas Hääpukuliike Unelma.

Perinteisten kivijalkaliikkeiden lisäksi suosiossa ovat Facebook-ryhmät, joissa voi myydä ja ostaa niin käytettyjä häämekkoja kuin muita häätavaroita ryhmän muille jäsenille. Facebookista kannattaa etsiä hääkirpputoreja läheltä omaa asuinaluettaan. Myös Häätori.fi palvelee käytetyn hääpuvun ostajaa ja myyjää.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

HääpuvutHäiden suunnittelu