Miksi kihla- ja vihkisormusostoksilla kannattaa suosia suomalaista?

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Miksi vihkisormusostoksilla kannattaa suosia suomalaista?

Olisi mukava sanoa, että saat maailman laadukkaimman tuotteen, kun ostat suomalaisen timanttisormuksen. Ehkä näin onkin, mutta totuuden nimissä muualtakin löytyy taitavia kultaseppiä. Entä kauneimman? Kauneuskin on katsojan silmissä. Osa meistä löytää rakkaimmat korunsa suomalaisten muotoilijoiden luomuksista, jotkut etsivät jotain eksoottisempaa. Mitkä muut asiat vaakakupissa painavat, kun verrataan kotimaista sormusta ulkomaiseen?

Kun valitset hääkoruiksesi Suomessa valmistettuja jalometallikoruja, teet vastuullisen valinnan.

Suomalainen vihki- ja kihlasormus morsiamelle

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Jalometallikorun arvosta suuri osa muodostuu kultasepäntyöstä, joten vastuullisuutta punnittaessa suomalainen koru on aina hyvä valinta. Oletko tullut ajatelleeksi, että meillä Pohjoismaissa korkeatasoinen koulutus, lainsäädäntö ja viranomaisvalvonta pitävät huolen siitä, että eettisiä arvoja toteutetaan ehkä paremmin kuin missään muualla maailmassa. Korun suunnittelija ja tekijä saavat työstään työehtosopimusten mukaisen palkan, ja työolosuhteet ja -turvallisuus ovat asianmukaisessa kunnossa.

Kotimainen jalometallikoru on myös ekologinen, sillä kulta ja muut jalometallit kierrätetään niin tarkasti, että tänä päivänä kaikki Suomessa valmistettavat jalometallikorut on tehty vähintään 95 ja usein 100 prosenttisesti kierrätetystä materiaalista.

Suomalainen vihki- ja kihlasormus sulhaselle

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Avainlippu kertoo korkeasta kotimaisuusasteesta

Monille jalometallikorumerkeille on myönnetty Avainlippu. Suomalaisen työn liiton myöntämä tuttu avaintunnus onkin helppo tapa varmistaa vihkisormuksen alkuperä, sillä Avainlippu-merkki kertoo nimenomaan tuotteen korkeasta kotimaisuusasteesta. Ostamalla Suomessa valmistetun kultasormuksen ostat työtä Suomeen. Kotimaassa valmistetusta kihla- tai vihkisormuksesta arvonlisävero, työverot ja yritystoiminnan voitosta perittävät verot jäävät kaikki meidän kotiyhteiskuntamme hyväksi. 

Mitä merkitsee Design from Finland

Usein brändeihin liitetään myös Design from Finland -merkki, jonka käytöstä Suomalaisen työn liitto myös päättää. Tällöin tuote on suunniteltu Suomessa ja sitä markkinoiva yritys toimii Suomessa, mutta valmistus saattaa olla teetetty ulkomailla. Tässäkin tapauksessa vähintään suunnittelijan palkat ja yrityksen maksamat verot jäävät Suomeen.

Taitavat kultasepät loihtivat uniikkeja sormuksia

Meillä Suomessa on siinäkin mielessä ihanteellinen tilanne, että kultasepänalalla työskentelee runsaasti taitavia ja intohimoisia käsityöammattilaisia. Kun etsit arvokorua, tarjolla on laaja valikoima Suomessa valmistettuja mallistoja. Valitettavasti monista muista Länsi-Euroopan maista kultasepäntyön taitajat ovat nopeasti vähentyneet muualla valmistettujen tuontikorujen työnnyttyä markkinoille.

Jos asioit suoraan korusi valmistavan kultasepän kanssa, voit suunnitella koruusi yksilöllisiä muutoksia tai tilata jopa aivan uniikin tuotteen. Samalla saat ensi käden tietoa materiaaleista ja koko prosessista ja voit päästä jopa katsomaan korun valmistumisen vaiheita omin silmin. Voisiko sormuksen matka kultasepän penkistä omaan sormeesi enää mitenkään olla suorempi ja läpinäkyvämpi?

Tee sinivalkoinen valinta

Avainlippua tai Design from Finland -merkkiä kantavan tuotteen tai palvelun valinta työllistää Suomessa. Sinivalkoinen valinta -sivuston avulla löydät näiden merkkien käyttöoikeuden saaneet tuotteet ja palvelut.

SINIVALKOINEN VALINTA >

Sinivalkoinen valinta Avainlippu Design from Finland

Muokattu: 16.9.2020