2010-luvun häissä joustettiin vanhoista perinteistä

Häät-lehti 30v häät 2010-luvulla

2010-luvulla suomalaisissa häissä nousi vahvasti esiin rustiikkinen maalaisromantiikka. Häät navetan ylisillä oli monien unelma, ja somistusta ryyditettiin vintagevivahteilla kaupunkihäissäkin. Luonnollisuus nousi isoksi trendiksi ihan kaikessa.

Romantiikan ja vanhan ajan ihannoinnin vastapainona 2010-luvun häissä ei tarvinnut tehdä kaikkea samoin kuin ennen oli tehty miellyttääkseen mummoa, äitiä tai kummisetää. Hääpari teki päätöksiä itsenäisesti ja otti juhlapäiväänsä mukaan vain itseään miellyttävät perinteet ja ohjelmaosat.

Häitä siirryttiin viettämään jopa teltassa tai ulkona veden äärellä. Luonnollisen tyylin vastapainona 2010-luvulla nähtiin myös todella ylellisiä ja kansainvälisiä bling bling -hääjuhlia, joissa klassista eleganssia ei säästelty.

Häät-lehden 01/2016 aukeama

2010-luvulla pienet lahjat häävieraille olivat erittäin suosittuja. Hääkakkuna nähtiin useimmiten huippusuosittu naked cake eli nakukakku. Tämän rennonhenkisen kakun valmistuksessa kuorruttamisesta ei stressata vaan epätäydellisyys on ihastuttavaa.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto tuli mahdolliseksi Suomessa maaliskuussa 2017, joten tasa-arvoiset häät olivat vahva osa 2010-luvun lopun hääsceneä.

Hääkuvaus siirtyi 2010-luvun aikana kokonaan studiolamppujan alta ulos, ja hääpotretit syntyivät osana dokumentaarista hääkuvausta. ­Hääparit halusivat omista hääkuvistaan persoonal­lisia. Potrettikuvankin piti ilmentää parin luonnetta, yhteistä historiaa, perhettä tai harrastuksia eikä rakkaita lemmikkejäkään unohdettu.

2010-luvun häät hääkoristelu

Kuva Stelios Kirtselis

Romanttinen ja maanläheinen 2010-luvun hääteema

Häät-lehden keväällä 2023 vietettyjen 30-vuotisjuhlien somistuksessa nähtiin myös ote 2010-luvun häistä tuotuna tähän päivään. 

– Tässä esillepanossa on nykyajan henkeen sopiva, astetta hienostuneempi tulkinta 2010-luvun rouhean rustiikkisesta ja maalaisromanttisesta tyylistä sekä lisämausteena viitteitä englantilaiseen puutarhaan. Pöydässä toistuivat ajalle tyypillliset pehmeät murretut sävyt: samppanja, blush ja caffé latte, kertoo hääsuunnittelija Sonja Wikström Hää- ja juhlasuunnittelu Orchideasta.

– Suosituimmat hääkukat 2010-luvulla olivat ruusu, pioni ja pienilehtinen ruskus sekä eukalyptus.

– Hääkakkuna pöydässä on 10-luvulla huippusuosittu naked cake. Se on toteutettu nyt modernimpana semi naked -versiona.

2010-luvusta inspiroituneen hääpöydän tekijät

Suunnittelu, somistus Sonja Wikström, Hää- ja juhlasuunnittelu Orchidea

Kukat Tanja Lähdeaho, Floramore
Kakku Timo Beyers, Frangipani Bakery

2010 häät Sonja Wickstrom ja Tanja-Lahdeaho

Kuva Stelios Kirtselis

Häät-lehden 30-vuotisjuhliin 2010-luvun häistä inspiroituneen pöydän toteuttajista sen äärellä poseeraavat Sonja Wikström Hää- ja juhlasuunnittelu Orchideasta, (vas.) sekä floristi Tanja Lähdeaho Floramoresta.

Hääpuku 2010-luvun häissä Suomessa

Pitsiset hääpuvut tekivät näyttävän paluun 2010-luvulla, ja erityisesti 2010-luvun loppupuolella bohoinspiroituneet hääpuvut nousivat erittäin suureen suosioon. Myös hihat palasivat häämuotiin pitkän tauon jälkeen, kun joko lyhyet tai pitkät hihat olivat taas tärkeä osa hääpukuja. Hääpukujen silueteissa kapeammat vartalonmukaiset muodot ja merenneitohelmat nousivat suosioon.

2010-luvulla vietettiin myös useita kuninkaallisia häitä, ja ne vaikuttivat osaltaan hääpukumuotiin. Kaikista eniten häämuodissa jäljiteltiin Iso-Britannian prinssi Williamin puolison Kate Middletonin hääpukua vuodelta 2011 ja prinssi Harryn kanssa avioituneen Meghan Marklen hääpukuja vuodelta 2018.

Häämuotia 2010-luvun Häät-lehdistä

Lue lisää Häät.fissä: 2000-luvulla oli lupa suunnitella häitä jopa useamman vuoden

Häät-lehti täyttää 30 vuotta!

Suomalainen Häät-lehti juhlii 30-vuotista taivaltaan vuonna 2023. Juhlinnan lomassa katsotaan myös taaksepäin ja muistellaan, miten häät ovat vuosien saatossa muuttuneet. Häät-lehden 30-vuotisjuhlissa huhtikuussa 2023 nähtiin erilaisia tulkintoja hääkattauksista menneiltä vuosikymmeniltä ja päästiin maistamaan vuosikymmenille tyypillisiä hääkakkuja.

Seuraa Häät-lehden 30-vuotisjuhlaa lukemalla ensimmäistä juhlanumeroa 1/2023 näköislehtenä

Uusimman Häät-lehden ja aikaisemmin ilmestyneitä numeroita voi lukea edullisesti ja paikasta riippumatta näköislehtenä Issuu.comissa.

ISSUU.COM

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häät-lehti