1990-luvulla vietettiin tee-se-itse-häitä – lamahäissä ei pröystäilty

Häät-lehden 90-luvun artikkeli

Kuva artikkelista Häät-lehdessä 1990-luvulla

Suomessa järjestettiin isoja prinsessahäitä läpi koko 1990-luvun. Taloudellisesti haastavana aikana perhekeskeisyys korostui, joten avioliiton solmiminen sekä suvun ja ystävien kokoaminen yhteen sitä juhlistamaan tuntui tärkeältä ja turvalliselta päätökseltä.

Lama-Suomessa vältettiin pröystäilyä, joten niksejä kustannusten vähentämiseen etsittiin aktiivisesti ja uusia hääideoita janottiin. Tähän tarpeeseen syntyi ensimmäinen suomalainen hääaiheinen erikoislehti Häät-lehti, joka perustettiin vuonna 1993.

Vaikka häät olivat 1990-luvulla suuria, budjetin hallinnassa auttoivat itse tehdyt ja luonnosta kerätyt koristeet ja edulliset tarjoilut. Sormus ei myöskään ollut se valikoiman kallein, hääpuku vuokrattiin ja häämatkalle lähdettiin sitten, kun siihen oli varaa.

Ehdottomana värinä ysärihäissä oli vaaleanpunainen, kukkina ruusut ja harsokukka. Hääkakkuna oli kermaunelma, jonka päällä komeili koristeena muovinen hääpari.

90-luvun hääpöytä

Kuva Stelios Kirtselis

Sopivasti päivitettynä ysäriteema inspiroi myös 2020-luvun hääpareja

Häät-lehden 30-vuotisjuhlissa keväällä 2023 ysäritunnelmat nähtiin 2020-luvulle päivitettynä.

– Vaaleanpunainen tylli vaihtui nyt organzaan, kukka-asetelman ruusut ja harsokukka muotoutuivat tähän päivään boho-tyyppiseksi rönsyileväksi asetelmaksi. Kakku on muodoltaan varsin 90-lukulainen, mutta täyte maistuu 2020-luvulta, kertoo Hää- ja juhlasuunnittelija Eija Holmberg-Lehto.

– Lisäksi mukana täytyy ehdottomasti olla 90-luvulla tulleet jokaisen juhlapöydän herkut eli Carneval-keksit ja haaveissa oli 90-luvun juhlajuoma Elysée-kuohuviini, Eija lisää.

Elyséetä valmistettiin Turussa vuodesta 1953 asti, ja valkoherukkajuoma oli ensimmäinen Alkoon tullut suomalainen kuohuviini.

– Elyséetä ei harmikseni ollut enää saatavilla, mutta korvaamaan tuli Ballet-kuohuviini, 90-luvun suosikkeja sekin.

– Vanhaa perinnettä versioiden mennään: Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua ja jotain vaaleanpunaista, Eija hymyillen kertoo 1990-luvusta inspiroituneesta somistuksesta.

1990-luvusta inspiroituneen hääsomistuksen tekijät

Suunnittelu ja somistus Hää- ja juhlasuunnittelija Eija Holmberg-Lehto

Kukat Henrietta Nyman-Lind, Henriettas Blommor
Kakku Mirta Halinen, Bon Bon -leipomo

90-luvun hääpoydän tekijät Mirta Halinen ja Eija Holmberg-Lehto

Kuva Stelios Kirtselis

Häät-lehden 30-vuotisjuhliin 90-luvun häistä inspiroituneen pöydän äärellä hymyilevät sen toteuttajat Mirta Halinen, Bon Bon Porvoo (vas.) ja Hää- ja juhlasuunnittelija Eija Holmberg-Lehto.

Häämuoti 1990-luvulla

Hääpuvuissa suosittiin ysärillä naisellista eleganssia. Kiiltävä satiini ja himmeämmin hohteleva dubion-silkki olivat vuosikymmenen ehdottomia trendimateriaaleja. Erilaiset kirjailut ja runsaat pitsi- ja helmikoristelut olivat uusinta muotia. Diana-tyyppiset pussihihat tai off-shoulder-olkaimet ja pitkät käsineet olivat myös erittäin suosittuja.

Häämuotia 1990-luvulla ilmestyneissä Häät-lehdissä

Häät-lehti täyttää 30 vuotta!

Suomalainen Häät-lehti juhlii 30-vuotista taivaltaan vuonna 2023. Juhlinnan lomassa katsotaan myös taaksepäin ja muistellaan, miten häät ovat vuosien saatossa muuttuneet. Häät-lehden 30-vuotisjuhlissa huhtikuussa 2023 nähtiin erilaisia tulkintoja hääkattauksista menneiltä vuosikymmeniltä ja päästiin maistamaan vuosikymmenille tyypillisiä hääkakkuja.

Seuraa Häät-lehden 30-vuotisjuhlaa lukemalla ensimmäistä juhlanumeroa 1/2023 näköislehtenä

Uusimman Häät-lehden ja aikaisemmin ilmestyneitä numeroita voi lukea edullisesti ja paikasta riippumatta näköislehtenä Issuu.comissa.

ISSUU.COM

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häät-lehti