2000-luvulla oli lupa suunnitella häitä jopa useamman vuoden

Häät-lehti 202/2001 Suloiset päivänkakkarat aukeama

Millenium oli odotettu, ehkä pikkuisen pelättykin, mutta joka tapauksessa jo pitkään ennalta kohistu maaginen vuosiluku. Vuosituhannen vaihtumisen alla niin hääpukuliikkeet kuin kultasepätkin huomasivat, että "kaikki" halusivat mennä naimisiin vuonna 2000.

Viking Linen Cinderella-laivalla pidettiin uuden vuosituhannen ensimmäisenä päivänä todelliset Millenium-häät. Kyseiselle 20 tunnin hääristeilylle oli ilmoittautunut 60 pariskuntaa hääväkineen.

Häät-lehti 02/2002 koristelu aukeama

Uuden vuosituhannen alun millenium-henkisiä häitä rajoitti vieläkin 1990-luvun lama ja taloudelliset paineet. Enää parin vanhemmat eivät välttämättä kustantaneetkaan koko hääjuhlaa tai edes isoa osaa niistä. Tämä heijastui moniin hääsuunnitelmiin.

Häistä alkoikin hiljalleen 2000-luvulla muodostua hääparille tärkeä asia, johon oli lupa valmistautua huolella. Häitä suunniteltiin ja niihin säästettiin jopa useamman vuoden ajan, ja häälainat tulivat markkinoille.

– 2000-luvulla oli selkeästi tarve poistua perinteisestä, mutta traditiot ja historia seurasivat kuitenkin tiiviisti mukana. Suomessa käytettiin edelleen paljon luonnonmateriaaleja, joita työstettiin modernimmin, värjättiin ja glitteroitiin, kertoo hääsuunnittelija Janne-Caro Pykälä Parone Designista.

2000-luvun lopulla ilmoilla oli jo totaalista lamaväsymystä ja kerran elämässä -mentaliteettia. – Olen ajatellut panna menemään kunnolla. Kaikki vaan sileäksi, koska häitä vietetään vain kerran elämässä, kertoi morsian Saija suunnitelmistaan häämessutunnelmissa Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2009.

milleniumhäät hääpoytä

Kuva Stelios Kirtselis

Uusi vuosituhat toi mukanaan moderniuden

Häät-lehden 30-vuotisjuhlissa keväällä 2023 muisteltiin myös millenium-hääteemaa ja teemapöydän koristelussa se nähtiin päivitettynä tähän päivään. 

Hopea värinä nousi esiin voimakkaasti. Hopea mielletään ylelliksi, salaperäiseksi ja futuristiseksi väriksi, joka symboloi hyvin uuden vuosituhannen epävarmuutta ja samalla ihanaa moderniutta.

– Markkinoille tuli myös led-valoja, joita saattoi upottaa veteen. Näin syntyi valaistuun veteen tehtyjä asetelmia ja tarunhohtoisia sisältä valaistuja aitoja kukkia. Matalien kukka-asetelmien rinnalle tulivat korkeat kirkkaat lasiset maljakot, joihin rakennettiin näyttäviä kukka-asetelmia, Janne-Caro Pykälä kuvailee.

Milleniumista ja 2000-luvusta inspiroituneen hääsomistuksen tekijät

Suunnittelu, somistus ja kukat Janne-Caro Pykälä, Parone Design
Kakku Sonja Crockford, The Art of Cake

hääsuunnittelija Janne-Caro Pykälä ja-leipuri Sonja Crockford

Kuva Stelios Kirtselis

Häät-lehden 30-vuotisjuhliin 2000-luvun häistä inspiroituneen pöydän äärellä hymyilevät sen toteuttajat hääsuunnittelija Janne-Caro Pykälä, Parone Designista (vas.) ja leipuri Sonja Crockford The Art of Cakesista.

Kihla- ja vihkisormukset 2000-luvulla

2000-luvulla hääparit alkavat panostaa vihkisormuksiin rahallisesti enemmän kuin aiemmin. Kihlasormuksiksi aletaan ostaa timanttisormusmalleja, ja timanttien koko sormuksissa kasvoi. 1990-luvun lopulta nousi millenium-buumi, joka toi valkokullan ja hopean erityisen suosituiksi. Kaikista suosituimmat kihla- ja vihkisormukset olivat valkokulta-timantti–yhdistelmiä. Yksilöllisyyttä ja kotimaisuutta sormuksissa arvostettiin.

KLIKKAA KUVAA

Kihla- ja vihkisormuksia 2000-luvulla ilmestyneissä Häät-lehdissä

Lue lisää Häät.fissä: 1990-luvulla vietettiin tee-se-itse-häitä – lamahäissä ei pröystäilty

Häät-lehti täyttää 30 vuotta!

Suomalainen Häät-lehti juhlii 30-vuotista taivaltaan vuonna 2023. Juhlinnan lomassa katsotaan myös taaksepäin ja muistellaan, miten häät ovat vuosien saatossa muuttuneet. Häät-lehden 30-vuotisjuhlissa huhtikuussa 2023 nähtiin erilaisia tulkintoja hääkattauksista menneiltä vuosikymmeniltä ja päästiin maistamaan vuosikymmenille tyypillisiä hääkakkuja.

Seuraa Häät-lehden 30-vuotisjuhlaa lukemalla ensimmäistä juhlanumeroa 1/2023 näköislehtenä

Uusimman Häät-lehden ja aikaisemmin ilmestyneitä numeroita voi lukea edullisesti ja paikasta riippumatta näköislehtenä Issuu.comissa.

ISSUU.COM

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häät-lehti