Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääpuku

Voiko kaunis hääpuku olla mahdoton unelma?

Unelmien hääpuvun reseptejä on yhtä monta kuin on morsiamiakin. Kaikille unelmien häämekon löytäminen ei ole yhtä helppoa kuin toisillle. Joskun tarvitaan paljon sinnikkyyttä, jotta löytää itselleen persoonaansa sopivan morsiuspuvun.

Annamaria Rossi ja sulhanen

Päärynävartaloiselle Annamarialle A-linjaisia pukuja olisi kyllä ollut tarjolla, mutta tyköistuvat olivat harvassa.

Annamaria Rossi oli valmistautunut henkisesti siihen, että häämekon etsinnästä tulisi aikamoinen haaste. Hän käyttää yleensä 36–38-koon yläosia ja 42-koon alaosia. Koko 42 miellettäneen usein kuitenkin vielä melko normaaliksi – tai mikä nyt sitten onkaan normaalia. Vartalon ns. eriparisuus on kuitenkin joskus haasteelista kun kyse on valmismallistoista.
 
– Halusin merenneitomallisen puvun, mutta päärynävartaloni kanssa osasin varautua korjauksiin jo budjettia suunnitellessa.

Päämäärätietoinen morsian kiersi liikkeitä sinnikkäästi, mutta sovitukseen pääsi vain muutamia pukuja. Ja niidenkin kanssa oli ongelmia.

– Useammankin puvun kohdalla sanoin myyjälle, etten ikinä tulisi mahtumaan tuohon, mutta he vaan myhäilivät, että kyllä tämä päälle saadaan. Ensin koetettiin alakautta ja puku jäi puoleen reiteen. Sitten sama yläkautta ja kas! Koko mekko oli rullalla vyötäisillä. En aina ihan tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa, Annamaria muistelee kokemuksiaan hääpukusovitusksista.

hääpari Veera Soldatkin-Luostari ja sulhanen

Kuva Hanna Kankaanpää

Veera Soldatkin-Luostari solmi avioliiton maistraatissa raskaana ollessaan. Varsinainen hääjuhla oli muutamia kuukausia synnytyksen jälkeen ja muuttuvan vartalon kanssa puvun etsintä oli vähintäänkin haastavaa. Lopulta Veeran puku löytyi käytettynä, joskin muokkauksia jouduttiin tekemään merkittävästi.

– Kehoni muuttui joka päivä ja niin muuttui myös käsitykseni itsestäni. Olin kuvitellut viettäväni hääjuhlaa kauneimmillani, mutta se unelma tuntui murenevan käsiini. Löysin kuitenkin huipputaitavan ompelijan, joka kekseliäisyydellään pelasti pukuni ja päiväni. Laahuksesta luovuttiin ja takakappaletta muokattiin sopivammaksi. Ja koska olen aina inhonnut käsivarsiani, halusin ne piiloon. Laahukselle löydettiinkin uutta käyttöä hartiahuivina ja siitä saatiin vielä huntukin. Hääpäivänä katsoin peilikuvaani onnenkyynelten lomasta ja kaiken kruunasivat läheisteni ihailevat kommentit, Veera kertoo.

Morsian, joka ei mahdu muotiteollisuuden perusmuottin joutuu usein olemaan erityisen siinnikäs ja joskus jopa paksunahkainen toteuttaessaan hääpuku-unelmaansa. Lue Häät.fistä lisää >>

Isompi koko, isompi hinta?

Plussakokoiset hääpuvut. Isojen naisten hääpuvut. Plussainen häämekko. Muhkeat morsiamet.

– Aiemmin meillä oli verkkosivuillamme tieto, että myymme myös pluskoon pukuja, mutta luovuimme siitä ja nykyään kerromme yksiselitteisesti sovituspukujemme koot. Normaali kokoisten ja plussa kokoisten eriyttäminen tuntui hassulta, pohtii turkulaisen Sydänkävyn omistaja Pirjo Koskinen.
 
Kokenut pukukauppias on urallaan nähnyt monenmoista erikoisuutta isompiin kokoihin liittyen. Useassa mallistossa jo koko 42 on ’plussakokoa’. Pahimmillaan isokokoisemmasta puvusta pitää maksaa merkittävästi isompi hinta.

– Osalla valmistajista isommissa puvuissa on lisämaksu. Tällaisia mallistoja en edes ota myyntiin, onhan se nyt täysin absurdia, että erikokoiset asiakkaat maksaisivat eri hinnan. Ja miksei pienempiä pukuja kuitenkaan saa yhtään halvemmalla kuin niitä keskikokoisia, Pirjo tuhahtaa.

Puku on väärää kokoa, ei morsian.

Älä anna hääpuvun kokolapun huijata

Hää- ja juhlapukuliike Niinattaren omistaja Niina Kuhta on samoilla linjoilla Koskisen kanssa.

– Morsiamet itse eivät leimaa itseään plus-kokoisiksi, mutta useassa mallistossa jo 40–42-koon puvut ovat  ’plussakokoa’, Niina kertoo.

Hänen mukaansa plussakoosta puhumisessa ei kuitenkaan ole kielteisesti värittynyttä, päinvastoin.

– Se on semmoinen hyvän tahdon ja kauneuden ja hyvän mielen termi, keväällä 2018 Miss Plus Sizeksi kruunattu Niina pohtii.

Hyvän mielen termi tai ei, Niina on yhtä mieltä Pirjon kanssa siitä, että morsiuspukuja soviteltaessa mekkojen kokonumeroista puhuminen ei ole tarpeen.

Molemmat pukeutumisen ammattilaiset tunnistavat naistyypin, jolle ’liian iso’ kokonumero on melkoinen punainen vaate. Hoikka morsian voi hyvinkin kieltäytyä vetämästä päälleen koon 40 pukua, vaikka 38 ei menisikään päälle millään. Sillä jo 40 on monen mielestä ´iso´.

Kurvit ja kaaret rohkeasti esiin häämekossa

Wedding Garagen Maija Putkosellekin kokomerkintä on toissijainen.

– Ihmisiä on erikokoisia, niin on morsiamiakin. Jos puku ei istu, puku on väärää kokoa, ei morsian.

Putkonen ei pidä luokittelusta, ja Wedding Garagessa pukujen kokonumerot voidaan sovituksessa unohtaa.

– Alkuun kysymme mitat ja niistä lähdetään liikkeelle. Ammattilainen osaa silmämääräisesti arvioida, minkäkokoisia pukuja asiakkaalle kannattaa tuoda sovitettavaksi.

Pirjo Koskinen Sydänkävystä tunnistaa tilanteen. Suomalaiset ovat usein arkoja kehostaan. Moni puku olisi kantajalleen aivan täydellinen, mutta pelätään näyttää kaarta ja kurvia.

Muotiteollisuus on perinteisesti pakottanut isokokoisemmat kaapuihin ja telttoihin, ja useimmiten väriskaala koostuu mustan eri sävyistä. Ei liene siis ihme, että usein pukuostoksille tulee arka ja pelokas morsian varovaisen anteeksipyytelevästi kyselemään, olisikohan teillä mitään minun kokoiselleni.

Ja tietysti isoissakin ihmisissä on eroja. Joillakin isokokoisuus painottuu rintaan, joillakin se on lantiossa. On leveäharteista ja kapealanteista, omenaa ja päärynää. Koon 52-morsian 150-senttisellä varrella on aivan erimallinen kuin 180-senttinen kanssasisarensa. Isoissakin puvuissa on ja pitääkin olla erilaisia malleja.  

Niina Kuhta rohkaisee morsiamia hakeutumaan asiaan paneutuneiden ammattilaisten pakeille.

– Tähän alaan ei kuulu kilojen kommentointi, ja ammattilaiset osaavat kyllä keskittyä olennaiseen. Me olemme tehneet paljon töitä saadaksemme myyntiin hyvän ja kattavan valikoiman pukuja kaikenkokoisille morsiamille. Ja nimenomaan juhlapukuja, ei mitään kaapuja! 

Hiljaisuus satuttaa

Toisinaan pahimmat kommentit tulevat sydäntä särkevän läheltä. Niin Niina, Maija kuin Pirjokin ovat todistaneet tilanteita, joissa äidit, anopit tai kaasot tyrmäävät täydellisiä pukuja inhottavin kommentein.

’Et sinä tuollaista voi laittaa päällesi!’, ’Eikös tuo nyt ole aivan liian paljastava’, ’Sinun kokoisesi ei pidä pukeutua tyköistuvaan pukuun!’

– Pahinta on kuitenkin passiivinen aggressiivisuus; kun ollaan ihan hiljaa eikä sanota mitään. Sydämeni särkyy, kun näen upean morsiamen kutistuvan silmissä surun murtamana. Toisinaan tekisi mieli mennä väliin ja joskus menenkin, mutta huumorilla, Pirjo Koskinen kertaa.  

Uskalla olla oma upea itsesi!

Herättele luottamus omaan itseesi

Hääpukeutumisen asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että jokaiselle morsiamelle löytyy kyllä se oikea puku, kokoon ja vartalon malliin katsomatta. He peräänkuuluttavat myös rohkeutta morsiamilta – uskallusta olla oma upea itsensä.

– Ei ole mitään yksiselitteistä kaavaa sille, että mikä sopii minkäkin kokoiselle, vaan puvun pitää olla kantajansa näköinen, Pirjo Koskinen summaa.

Päälle mahtuvan hääpuvun sijaan, erityisesti isomman morsiamen, tulee osata vaatia sopivaa pukua, on se sitten a-linjaa tai tyköistuvaa. Kurveja saa ehdottomasti korostaa, naisellisuus on aina kaunista. Seksikkyys ei ole vain hoikkien yksinoikeus.

– Ei kukaan katso toisia ihmisiä etsien suurennuslasilla jotain kielteistä ja kritisoitavaa, päinvastoin, ihailemme muiden kaartuvia lantioita, korostettuja vyötäröitä, kuulaita ihoja ja kauniita hymyjä. Miksi sitten suhtaudumme itseemme täysin päinvastaisesti, Pirjo ihmettelee.

Kriittisen yksityiskohtien tuijottamisen sijaan kannattaisi keskittyä tarkastelemaan kokonaisuutta. Miten tasapainottaa helman leveyttä, tuoda esille vartalon kontrasteja tai luoda kaunis siluetti. Jokaisella morsiamella on oikeus olla onnellinen morsian. Jokainen onnellinen morsian on kaunis morsian!

Teksti Sonja Chauhan

Lue lisää XL-morsiamen pukeutumisestä Häät.fistä >>

Lue kuinka korostat kurvikasta vartalotyyppiä oikeista paikoista Häät.fistä >>

 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2019.

Muokattu: 2.6.2022

Lue lisää samasta aiheesta

Häämuodissa 2025 hehkuu rakkaus kukkiin

Intohimo romanttisista kukista hääpuvuissa ei ota laantuakseen häämuodissa! Eturivin hääpukusuunnitt...

Wow mitä glitteriä ja säihkettä on tulossa häämekkoihin 2025

Barcelonan Bridal Fashion Weekillä nähtiin, että kevään ja kesän 2025 häämekkoihin on luvassa kimall...

Once in a lifetime -häämekot trendaavat häämuodissa 2025

Hapsut ja höyhenet, glitterhansikkaat, glitternauhat hiuksissa ja discopallo. Morsian saa pukeutua e...

Miten hääpuku napitetaan? Katso videolta pukeutumisohjeet

Hääpuvun pukeminen ja napittaminen ei ole kaasolle helppoa, jos aiempaa kokemusta ei ole. Häät.fin o...

Upeat alusvaatteet ovat itsevarman ja sädehtivän morsiamen valttikortti, Ida alusasuliike Deva Lingeriestä tietää

Unelmien hääpuku huutaa tuekseen upeita, oikeanlaisia ja oikeankokoisia alusvaatteita. Kun panostaa ...

Häämuoti­suunnittelijat paljastivat uudet kokoelmansa New Yorkissa: kesän 2025 häämekkoihin on luvassa kukkivaa eleganssia

Keveys ja kukkiva romantiikka teki näyttävän paluun häämuotiin, kun maailman johtavat häämuotisuunni...

| Mainos: Deva Lingerie

Upeat alusvaatteet ovat itsevarman ja sädehtivän morsiamen valttikortti, Ida alusasuliike Deva Lingeriestä tietää

Unelmien hääpuku huutaa tuekseen upeita, oikeanlaisia ja oikeankokoisia alusvaatteita. Kun panostaa jopa tuhansia euroja mekkoon tai pukuun, kannattaa budjettiin lohkaista jo heti alussa siivu alusvaatteille. Ja olla niiden kanssa ajoissa.

Deva Lingerie alusasut morsiamelle

Alusvaatteet hääpuvun alle

– Alusvaatehankintaa ei saisi jättää viimeisille viikoille ennen häitä. Silloin voi käydä niin, että sitä täydellistä vaihtoehtoa ei vain enää löydy, tietää Alusasuliike Deva Lingerien omistaja Ida Aaltonen.

Ida on auttanut morsiamia vuosikaudet löytämään omalle vartalolle ja valitulle puvulle oikeat, asua tukevat alusvaatteet. Ei ole nimittäin ihan sama mitä ihoa vasten pukee, sillä juuri tuo ensimmäinen vaatekerros antaa pohjan ensinnäkin kaikelle muulle vaatetukselle, mutta ehdottomasti myös sille, että tuntee olonsa upeaksi, itsevarmaksi ja hillittömän sädehtiväksi!

Deva Lingerie alusasut morsiamelle

Uniikkia palvelua alusasuliikkeessä

Täydellisin ajoitus suunnata alusvaateostoksille on silloin, kun hääpäivän asu on juuri valittu. Sovitustilanteessa kannattaa ottaa mekosta kuvia itsensä päällä ja erityisesti vielä yksityiskohtakuvia niistä paikoista, joissa on vaikka syvään uurrettu linja tai jotain muuta erityistä.

– Kuvien avulla ja morsianta jututtamalla pystyn ajoissa valitsemaan juuri hänelle sopivat alusvaatteet, Ida vinkkaa.

Ida rakastaa palvella morsianasiakkaita, sillä moni on elämänsä ensimmäistä kertaa alan erikoisliikkeessä. Moni hämmästyy positiivisesti valikoimasta ja sen määrästä. Idalla on myös mieletön, vuosien tuoman kokemuksen myötä, taito lukea asiakasta kuin asiakasta heti ensihetkestä lähtien.

– Juttelemme sovituksen aikana niin häistä kuin morsiamen omasta tyylistäkin. Saan näistä paljon tärkeää tietoa siitä, mikä sopii ja toimii juuri hänelle.

Deva Lingerie alusasut morsiamelle

Alusvaatteiden valintaan vaikuttavat muun muassa hääpuvun materiaali ja leikkaukset. Mitä tukevampi ja muotoilevampi itse puku on, sitä vähemmän tarvitaan alusvaatteilta näitä ominaisuuksia.

– Liian muotoilevat alusvaatteet saavat olon tukalaksi ja esimerkiksi perusjutut kuten vessassa käyminen ja syöminen osoittautuvat hankaliksi, Ida muistuttaa.

Ammattilainen osaa ottaa kaikki sellaiset yksityiskohdat huomioon, joita itse ei tulisi välttämättä edes ajatelleeksi.

– Kun alusvaatteet on valittu ajoissa, saa morsian ne mukaansa seuraaviin sovituksiin. Näin mahdolliset muokkaukset on helppo tehdä, kun kokonaisuus on jo valmiina, Ida tietää.

Hääpäivän alusvaatteet ovat sekä kauniita että huolettomia. Samalla sovituksella voi valita hääyötä varten oman erityisen setin ja mätsätä sen esimerkiksi jatkomekon kanssa sopivaksi. Deva Lingerien kivijalkaliike sijaitsee Porissa ja puodilla on myös kattava verkkokauppa. Herkulliseen valikoimaan kuuluvat myös uima-asut, joista löytyy häämatkalle takuuvarmasti täydellinen setti, honeymoonin alusvaatteista puhumattakaan.

Deva Lingerie alusasut morsiamelle

Deva Lingerieen ovat tervetulleita ehdottomasti myös hääseurueet. Kaasojen kanssa yhdessä pidetty yksityinen ja henkilökohtainen sovitusilta mielettömän ihanien alusvaatteiden parissa on mahtava kokemus. Devaan voi saapua pienen seurueen kanssa ilman ajanvarausta, mutta liikkeestä voi myös varata henkilökohtaisen sovituksen sekä isolle että pienelle seurueelle.

– Suosittua on ollut myös polttariporukoiden vierailu meillä. Morsian on saanut polttareissaan valita pitsiunelmat esimerkiksi hääyötä tai häämatkaa varten, Ida kertoo.

Deva Lingerie putiikki

devalingerie.fi

Yrjönkatu 22 /BEPOP
28100 Pori
ARK 10-17 LA 10-14

Teksti: Tanja Hakala
Kuvat: Deva Lingerie ja Jasmin Jenkins Sminmedia

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 7.6.2024

Etsi häämekkoa

Amelie Bridal

40024 – SaYes-mallisto

Amèlie Bridalin SaYes-malliston 400124 on klassinen kapea A-linjainen hääpuku.

Heidi Tuisku

Nora

Heidi Tuiskun moderni prinsessahääpuku, jossa muhkeat off-shoulder-olkaimet. Saatavilla viidestä eri kankaasta, osasta saatavilla myös muita värejä.