Voiko kaunis hääpuku olla mahdoton unelma?

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Voiko kaunis hääpuku olla mahdoton unelma?

Unelmien hääpuvun reseptejä on yhtä monta kuin on morsiamiakin. Kaikille unelmien häämekon löytäminen ei ole yhtä helppoa kuin toisillle. Joskun tarvitaan paljon sinnikkyyttä, jotta löytää itselleen persoonaansa sopivan morsiuspuvun.

Annamaria Rossi ja sulhanen

Päärynävartaloiselle Annamarialle A-linjaisia pukuja olisi kyllä ollut tarjolla, mutta tyköistuvat olivat harvassa.

Annamaria Rossi oli valmistautunut henkisesti siihen, että häämekon etsinnästä tulisi aikamoinen haaste. Hän käyttää yleensä 36–38-koon yläosia ja 42-koon alaosia. Koko 42 miellettäneen usein kuitenkin vielä melko normaaliksi – tai mikä nyt sitten onkaan normaalia. Vartalon ns. eriparisuus on kuitenkin joskus haasteelista kun kyse on valmismallistoista.
 
– Halusin merenneitomallisen puvun, mutta päärynävartaloni kanssa osasin varautua korjauksiin jo budjettia suunnitellessa.

Päämäärätietoinen morsian kiersi liikkeitä sinnikkäästi, mutta sovitukseen pääsi vain muutamia pukuja. Ja niidenkin kanssa oli ongelmia.

– Useammankin puvun kohdalla sanoin myyjälle, etten ikinä tulisi mahtumaan tuohon, mutta he vaan myhäilivät, että kyllä tämä päälle saadaan. Ensin koetettiin alakautta ja puku jäi puoleen reiteen. Sitten sama yläkautta ja kas! Koko mekko oli rullalla vyötäisillä. En aina ihan tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa, Annamaria muistelee kokemuksiaan hääpukusovitusksista.

hääpari Veera Soldatkin-Luostari ja sulhanen

Kuva Hanna Kankaanpää

Veera Soldatkin-Luostari solmi avioliiton maistraatissa raskaana ollessaan. Varsinainen hääjuhla oli muutamia kuukausia synnytyksen jälkeen ja muuttuvan vartalon kanssa puvun etsintä oli vähintäänkin haastavaa. Lopulta Veeran puku löytyi käytettynä, joskin muokkauksia jouduttiin tekemään merkittävästi.

– Kehoni muuttui joka päivä ja niin muuttui myös käsitykseni itsestäni. Olin kuvitellut viettäväni hääjuhlaa kauneimmillani, mutta se unelma tuntui murenevan käsiini. Löysin kuitenkin huipputaitavan ompelijan, joka kekseliäisyydellään pelasti pukuni ja päiväni. Laahuksesta luovuttiin ja takakappaletta muokattiin sopivammaksi. Ja koska olen aina inhonnut käsivarsiani, halusin ne piiloon. Laahukselle löydettiinkin uutta käyttöä hartiahuivina ja siitä saatiin vielä huntukin. Hääpäivänä katsoin peilikuvaani onnenkyynelten lomasta ja kaiken kruunasivat läheisteni ihailevat kommentit, Veera kertoo.

Morsian, joka ei mahdu muotiteollisuuden perusmuottin joutuu usein olemaan erityisen siinnikäs ja joskus jopa paksunahkainen toteuttaessaan hääpuku-unelmaansa. Lue Häät.fistä lisää >>

Isompi koko, isompi hinta?

Plussakokoiset hääpuvut. Isojen naisten hääpuvut. Plussainen häämekko. Muhkeat morsiamet.

– Aiemmin meillä oli verkkosivuillamme tieto, että myymme myös pluskoon pukuja, mutta luovuimme siitä ja nykyään kerromme yksiselitteisesti sovituspukujemme koot. Normaali kokoisten ja plussa kokoisten eriyttäminen tuntui hassulta, pohtii turkulaisen Sydänkävyn omistaja Pirjo Koskinen.
 
Kokenut pukukauppias on urallaan nähnyt monenmoista erikoisuutta isompiin kokoihin liittyen. Useassa mallistossa jo koko 42 on ’plussakokoa’. Pahimmillaan isokokoisemmasta puvusta pitää maksaa merkittävästi isompi hinta.

– Osalla valmistajista isommissa puvuissa on lisämaksu. Tällaisia mallistoja en edes ota myyntiin, onhan se nyt täysin absurdia, että erikokoiset asiakkaat maksaisivat eri hinnan. Ja miksei pienempiä pukuja kuitenkaan saa yhtään halvemmalla kuin niitä keskikokoisia, Pirjo tuhahtaa.

Puku on väärää kokoa, ei morsian.

Älä anna hääpuvun kokolapun huijata

Hää- ja juhlapukuliike Niinattaren omistaja Niina Kuhta on samoilla linjoilla Koskisen kanssa.

– Morsiamet itse eivät leimaa itseään plus-kokoisiksi, mutta useassa mallistossa jo 40–42-koon puvut ovat  ’plussakokoa’, Niina kertoo.

Hänen mukaansa plussakoosta puhumisessa ei kuitenkaan ole kielteisesti värittynyttä, päinvastoin.

– Se on semmoinen hyvän tahdon ja kauneuden ja hyvän mielen termi, keväällä 2018 Miss Plus Sizeksi kruunattu Niina pohtii.

Hyvän mielen termi tai ei, Niina on yhtä mieltä Pirjon kanssa siitä, että morsiuspukuja soviteltaessa mekkojen kokonumeroista puhuminen ei ole tarpeen.

Molemmat pukeutumisen ammattilaiset tunnistavat naistyypin, jolle ’liian iso’ kokonumero on melkoinen punainen vaate. Hoikka morsian voi hyvinkin kieltäytyä vetämästä päälleen koon 40 pukua, vaikka 38 ei menisikään päälle millään. Sillä jo 40 on monen mielestä ´iso´.

Kurvit ja kaaret rohkeasti esiin häämekossa

Wedding Garagen Maija Putkosellekin kokomerkintä on toissijainen.

– Ihmisiä on erikokoisia, niin on morsiamiakin. Jos puku ei istu, puku on väärää kokoa, ei morsian.

Putkonen ei pidä luokittelusta, ja Wedding Garagessa pukujen kokonumerot voidaan sovituksessa unohtaa.

– Alkuun kysymme mitat ja niistä lähdetään liikkeelle. Ammattilainen osaa silmämääräisesti arvioida, minkäkokoisia pukuja asiakkaalle kannattaa tuoda sovitettavaksi.

Pirjo Koskinen Sydänkävystä tunnistaa tilanteen. Suomalaiset ovat usein arkoja kehostaan. Moni puku olisi kantajalleen aivan täydellinen, mutta pelätään näyttää kaarta ja kurvia.

Muotiteollisuus on perinteisesti pakottanut isokokoisemmat kaapuihin ja telttoihin, ja useimmiten väriskaala koostuu mustan eri sävyistä. Ei liene siis ihme, että usein pukuostoksille tulee arka ja pelokas morsian varovaisen anteeksipyytelevästi kyselemään, olisikohan teillä mitään minun kokoiselleni.

Ja tietysti isoissakin ihmisissä on eroja. Joillakin isokokoisuus painottuu rintaan, joillakin se on lantiossa. On leveäharteista ja kapealanteista, omenaa ja päärynää. Koon 52-morsian 150-senttisellä varrella on aivan erimallinen kuin 180-senttinen kanssasisarensa. Isoissakin puvuissa on ja pitääkin olla erilaisia malleja.  

Niina Kuhta rohkaisee morsiamia hakeutumaan asiaan paneutuneiden ammattilaisten pakeille.

– Tähän alaan ei kuulu kilojen kommentointi, ja ammattilaiset osaavat kyllä keskittyä olennaiseen. Me olemme tehneet paljon töitä saadaksemme myyntiin hyvän ja kattavan valikoiman pukuja kaikenkokoisille morsiamille. Ja nimenomaan juhlapukuja, ei mitään kaapuja! 

Hiljaisuus satuttaa

Toisinaan pahimmat kommentit tulevat sydäntä särkevän läheltä. Niin Niina, Maija kuin Pirjokin ovat todistaneet tilanteita, joissa äidit, anopit tai kaasot tyrmäävät täydellisiä pukuja inhottavin kommentein.

’Et sinä tuollaista voi laittaa päällesi!’, ’Eikös tuo nyt ole aivan liian paljastava’, ’Sinun kokoisesi ei pidä pukeutua tyköistuvaan pukuun!’

– Pahinta on kuitenkin passiivinen aggressiivisuus; kun ollaan ihan hiljaa eikä sanota mitään. Sydämeni särkyy, kun näen upean morsiamen kutistuvan silmissä surun murtamana. Toisinaan tekisi mieli mennä väliin ja joskus menenkin, mutta huumorilla, Pirjo Koskinen kertaa.  

Uskalla olla oma upea itsesi!

Herättele luottamus omaan itseesi

Hääpukeutumisen asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että jokaiselle morsiamelle löytyy kyllä se oikea puku, kokoon ja vartalon malliin katsomatta. He peräänkuuluttavat myös rohkeutta morsiamilta – uskallusta olla oma upea itsensä.

– Ei ole mitään yksiselitteistä kaavaa sille, että mikä sopii minkäkin kokoiselle, vaan puvun pitää olla kantajansa näköinen, Pirjo Koskinen summaa.

Päälle mahtuvan hääpuvun sijaan, erityisesti isomman morsiamen, tulee osata vaatia sopivaa pukua, on se sitten a-linjaa tai tyköistuvaa. Kurveja saa ehdottomasti korostaa, naisellisuus on aina kaunista. Seksikkyys ei ole vain hoikkien yksinoikeus.

– Ei kukaan katso toisia ihmisiä etsien suurennuslasilla jotain kielteistä ja kritisoitavaa, päinvastoin, ihailemme muiden kaartuvia lantioita, korostettuja vyötäröitä, kuulaita ihoja ja kauniita hymyjä. Miksi sitten suhtaudumme itseemme täysin päinvastaisesti, Pirjo ihmettelee.

Kriittisen yksityiskohtien tuijottamisen sijaan kannattaisi keskittyä tarkastelemaan kokonaisuutta. Miten tasapainottaa helman leveyttä, tuoda esille vartalon kontrasteja tai luoda kaunis siluetti. Jokaisella morsiamella on oikeus olla onnellinen morsian. Jokainen onnellinen morsian on kaunis morsian!

Teksti Sonja Chauhan

Lue lisää XL-morsiamen pukeutumisestä Häät.fistä >>

Lue kuinka korostat kurvikasta vartalotyyppiä oikeista paikoista Häät.fistä >>

 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2019.

Muokattu: 2.6.2022