Hääpäivänä minäkin uskallan olla oma upea itseni!

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Hääpäivänä minäkin uskallan olla oma upea itseni!

morsian ja sulhanen

Muhkeat Morsiamet -Facebook-ryhmän perustanut Marianna Ahtinen käyttää yleensä vaatekokoa 52. Hän ostaa vaatteita sen perusteella, että ne mahtuvat päälle. Oma tyyli ja persoona hukkuu "mahtuvat päälle" -kriteerin alle. Hääpuvun kohdalla Marianna ei kuitenkaan halunnut tehdä kompromisseja.

– Halusin, että edes yhtenä päivänä elämässäni minusta tuntuisi siltä, että päälläni on jotain täydellistä!

Sen tarkemmin tuleva rouva ei ollut täydellisyyttä määritellyt vaan lähti hakuun avoimin mielin. Mutta melko pian totuus iski vasten kasvoja.

– Olin valmis kokeilemaan vaikka mitä, ja ihailin eri malleja. Mutta kovin usein sain kuulla, että ei tuota tehdä sinun koossasi. Useimmiten tarjolle tuotiin sen seitsemän sorttia a-linjaisia kylkimakkaranhukuttajia. Tuli vähän sellainen olo, että näinkö halutaan vaan peittää ja piilottaa, eikä mitään sovi korostaa. 

Mieluiten mustaa ja peittävää

Isokokoinen ihminen tuntuu olevan avointa riistaa kielteisille kommenteille. Pillifarkut ja avarat kaula-aukot ovat ehdottomasti kiellettyjä. Ja värikkyyttäkin tulisi välttää, musta hoikentaa. Haukkujen ja kauhistelun vastapainona on myös kiusallinen hiljaisuus.

– Tuntuu, että ihmiset välttelevät tarkoituksellisesti vaatteista puhumista. Ei minulta kukaan koskaan kysy ihastellen, että onpa kiva paita, mistä ostit sen. Ajattelevat varmaankin, että joutuisin myöntämään ääneen käyneeni Zizzissä. Ihan kuin me kaikki tässä nyt ajateltaisiin, että olen varmaankin jotain kokoa 36, mutta oh my god, jos maailma saisikin tietää, että olen todellisuudessa kokoa 52! 

morsian ja sulhanen

Unelma toteutuu

Tyköistuvasta puvusta haaveileva morsian puntaroi valintaansa pitkään. Kun on ikänsä piilotellut itseään kaiken maailman kaapuihin, miten nostaa oma vartalo esille ja julistaa tuntevansa olonsa upeaksi.

Marianna löysi kuitenkin unelmansa: käytetyn puvun, jonka kuvaan morsian ihastui nettikirppiksellä. Uuvuttava morsiuspukuliikekierros päättyi tamperelaisrouvan pikkukaksioon, johon morsian seurueineen ahtautui vähin odotuksin.

Mutta kun Marianna sai puvun päälleen, tila täyttyi onnenkyyneleistä. Puku oli kuin luotu kantajalleen. Rouva tarjoutui pesettämään puvun ennen sen siirtymistä uudelle omistajalle, mutta tämä ei tullut kuuloonkaan, Ahtinen ei suostuisi poistumaan asunnosta ilman unelmapukuaan.

– Minun kokoiseni morsian ei yleensä voi olla ilman liivejä. Mutta siinä puvussa rakenne oli niin hyvä, että lopulta en tarvinnut lainkaan lisätukea. Pukuun lisättiin kevyet olkaimet ja lisäksi minulla oli herkkä pitsibolero.  

Näyttävyyden päivä

Mariannan unelmalook otettiin vastaan ihastellen. Niin morsianta kuin pukuakin kehuttiin kilpaa ja se tuntui Mariannasta ihanalta.

– Ymmärsin, että en koskaan saa kehuja pukeutumisestani. Ihmiset, läheisetkin, ihastelevat kyllä kynsiäni tai hiusteni sävyä, mutta eivät koskaan vaatteitani. Eivätkä mitään, mikä liittyy kokooni.

– Hyvää tarkoittava hienotunteisuus kääntyy helposti itseään vastaan. Vaikka unelmahääpuku loihti morsiamen kurvit esille ja ihasteluja satoi, ei Marianna kuitenkaan uskaltaisi arjessa pukeutua yhtä näyttävästi.

– Joka tuutista toitotetaan, että olet liian sitä ja tätä ja tuota. Makkarat hävettää. 

morsian ja sulhanen

Kuva Veijo Hakkarainen

Standardimitoista poikkeavan täytyy olla sinnikäs

Tanja Auviselle hääpuvun etsimisestä tuli kurja kokemus.

– Hääpukuliikkeissä vastaanotto oli nyrpeää ja ymmärsin olevani toivoton tapaus. Vasta isojen ihmisten kirpputorilla tärppäsi ja unelmien puku löytyi, Auvinen kertaa.

Auvinen toivoisi, että pukuliikkeet ottaisivat vielä paremmin huomioon myös isommat morsiamet.

– Meitä isoja morsiamia on. Miksei siis meillekin tarjota pukuja? Kirpputoreilla niitä liikkuu, jostainhan nekin ovat tulleet.”

Myös isokokoiset morsiamet kaipaavat valinnanvaraa. Ja jokainen morsian haluaa tulla nähdyksi ja arvostetuksi myös pukuliikkeissä.  

Puvun hankinnassa myös pituus voi olla ongelma. Noora Mäkiö on 40–42-kokoinen, 185-senttinen näyttävä morsian, joka haaveilee merenneitomallisesta puvusta.

– Pituudestani suurin osa on vielä selässä, niin joutunen unohtamaan haaveeni. Jos kohdalle osuu tarpeeksi pitkä puku, väistämättä lantioleikkaus osuu väärään kohtaan tai vyötärölinja on missä sattuu. Liikkeissä tarjotaan lähinnä a-linjaisia peittäviä kaapuja.

– Vaikka olenkin keskivertoa isompi, en halua piiloutua. Onko seksikkyys luvallista korkeintaan kokoon 38 asti? Mäkiö ihmettelee.  


Hääpukeutumisen asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että jokaiselle morsiamelle löytyy kyllä se oikea puku, kokoon ja vartalon malliin katsomatta. He peräänkuuluttavat myös rohkeutta morsiamilta – uskallusta olla oma upea itsensä. – Ei ole mitään yksiselitteistä kaavaa sille, että mikä sopii minkäkin kokoiselle, vaan puvun pitää olla kantajansa näköinen, Turun Sydänkävyn Pirjo Koskinen summaa. Lue lisää Häät.fistä >>

 

Teksti Sonja Chauhan

 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2019.

Muokattu: 2.6.2022