Mistä kurvikkaalle morsiamelle hääpuku?

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Mistä kurvikkaalle morsiamelle hääpuku?

Kurvikas morsian Nina

Kuva Nina Kellokoski

Morsian joka etsii hääpukua xl-kokoiselle jännittää usein, onko hänelle yhtään pukua saatavissa. Häät-tiimi selvitti suomalaisten hääpukuliikkeiden tarjontaa plus kokoisissa häämekoissa.

Suurin osa suomalaisista hääpukuliikkeistä tarjoaa sovitusvalikoimaa hääpuvuista vähintään kokoon 50 asti. Häät-tiimin tutkiessa tarjontaa, ja ilmeni että sovituskokoja kurvikkaalle morsiamelle löytyy eniten kokoluokissa 44-46. Mekkokokoja yli 50 on tarjolla harvemmissa liikkeissä.

Kaikista Suomessa myynnissä olevista hääpukumerkeistä ja -mallistoista löytyy kokohaitaria lähes poikkeuksetta kokoon 54 asti.

Monet tunnetut hääpukumerkit palvelevat morsiamia myös omilla plussamallistoillaan. Näihin kuuluvat esimerkiksi Morilee by Madeline Gardnerin Julietta-mallisto (kokovaihtoehdot 46-62), White Rose Graceful (44-60), White One Plus (44-60), Pronovias Plus (44-60), Allure Woman (44-54) ja Bella by Amelie (EU44-56).


Kurvikas morsian Nina

Kuva Nina Kellokoski

Extrahintaa isommasta koosta?

Häät-tiimin tutkimuksen mukaan kurvikkaalle vartalolle suunnitellut puvut näyttävät olevan hieman perusmitoitettuja kalliimpia.

– Plussamallistoissa on aina parempi tuenta, joten hintaeroa on jonkin verran siihen normaalin malliston isompaan kokoon verrattuna, kertoo Johanna Pohjanmies Valkoisesta Kreivittärestä.

– Mitä halvemmaksi hääpuku menee, sitä enemmän tehtaat joutuvat säästämään, ja ensimmäisiä kohteita ovat tukiluut ja kupit sekä leikkausten yksinkertaistaminen. Nämä ovat asioita, jotka huonontavat istuvuutta. Istuvuuden ongelmat korostuvat nimenomaan suuremmissa kokovaihtoehdoissa, Kristian Vaalamäki suomalaisbrändi Victoria & Vincentiltä muistuttaa.

Erityisesti kurvikkaan morsiamen kannattaa etsiä asiantunteva hääpukuliike.

– Hääpuvun sovittaminen on aina tärkeää ja merkitys vain korostuu isojen kokojen kohdalla. Ilman sovitusta hääpukuliikkeessä ei voi tietää ja tuntea, miten hyvin suunniteltu ja valmistettu hääpuku itselle istuu ja tuo esille oman vartalon parhaat puolet, päätoimittaja Sari Yli-Salomäki neuvoo.

– Jokaisen keho on erilainen ja vaatii erilaista muotoa ja tukea ollakseen edukseen, tietää Pirjo Koskinen Sydänkävystä. 

– Ja ihan vinkiksi sovittamista arastelevalle morsiamelle! Kun on tehnyt tätä työtä vuosia, on nähnyt kaikki mahdolliset makkarat, eivätkä ne kiinnosta enää hiukkaakaan. Vain se kiinnostaa, millä puvulla taiotaan upea hymy morsiamen huulille, kaikenkokoisille morsiamille, Pirjo hymyilee.

Kurvikas morsian Nina

Kuva Nina Kellokoski

Sopivankokoisen sovituspuvun löytyminen ei ole itsestäänselvyys

Hääpuvut ovat pääsääntöisesti tilaustuotteita, joten hääpukuliikkeet optimoivat valikoimiaan niin, että samasta puvusta löytyy ehkä vain yksi tai kaksi sovituspukua. Näin kaikenkokoiset sovittavat usein vääränkokoisia pukuja.

Yksi ehkä kaikein tärkeimmistä asioista, joka ennen hääpukusovitukseen lähtöä on hyvä ymmärtää on, että numero kokolapussa on vain luku, joka ei kerro mitään sinusta tai puvusta!


– Hääpukujen koot vaihtelevat, sillä jokaisella suunnittelijalla on oma kokotaulukkonsa, joka saattaa vaihdella vielä pukumallista toiseen. Lisäksi sopiva koko riippuu morsiamen vartalon muodosta. Loppujen lopuksi oikean koon näkee vasta silloin, kun puku on päällä; miten vartalon kurvit istuvat paikalleen ja mitä kohtaa puvusta ehkä täytyy muokata täydellisemmäksi ompelijalla, kertoo Niina Kuhta Niinattaresta.


Malli Nina Björkman
Kuvat Nina Kellokoski

 
Jutun kuvat on julkaistu aiemmin Häät-lehdessä 2/2011

Muokattu: 9.4.2024