Usein kysyttyä hääpuvun korjausompelusta

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Usein kysyttyä hääpuvun korjausompelusta

Usein kysyttyä hääpuvun korjausompelusta

Moni ei ole välttämättä koskaan käyttänyt ompelijan palveluita ennen juhlapuvun hankintaa, ja sen vuoksi hääpuvun muutostyöt voivat tuntua epäselviltä ja kysymysmerkkejä saattaa nousta ilmaan.

– Kaikkia hääpukuja yhdistää yhteinen piirre: ne kaipaavat ompelijan huomiota istuakseen täydellisesti. On harvinaista löytää kertaheitolla täysin sopiva hääpuku!, Fitting Roomin Aurora Raiskinen kertoo.

Usein kysyttyä hääpuvun korjausompelusta

Pois saa helposti, lisää on vaikeampi tehdä

Morsiuspukua hankkiessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota rintakupin istuvuuteen. Sitä voi ompelijalla aina pienentää, mutta suurentaminen on hankalampaa.

– Suomalainen vartalotyyppi on usein hieman eriparinen; yläosa voi olla pieni, mutta lantio leveämpi tai toisinpäin. Tarvitset sitten enemmän tilaa takapuolelle tai rinnalle, jotta hääpuku on kokoa, johon mahtuu mukavasti. Ompelija saa muun väljyyden kavennettua, tarkentaa Aurora.

Pääsääntöisesti kaikkia pukumalleja voi ottaa sisään, napakoittaa, mutta toisinpäin vastassa on haasteita. Yleensä hääpuvuissa on muutaman sentin saumavarat, joista saa noin koon verran tilaa ulospäin. Valitse siksi aina tarpeeksi reilu koko.

Olkaimettomissa puvuissa moni pelkää vaatteen valumista ja yläreunan nykimistä. Puvun pitäisi olla napakka pallean ja ylälantion kohdalta, jotta se pysyy kohdallaan.

Sopivan kireyden lisäksi tähän on helppo lisävarmistus. Puvun sisään ommeltu korsettimainen, tiukasti istuva turvavyö ankkuroi vaatteen vyötärölle, eikä päästä sitä sen jälkeen valumaan.

Usein kysyttyä hääpuvun korjausompelusta

Lisää erilaisia olkaimia, hihoja ja koristeita oman mieltymyksen mukaan

Mikäli hääpuku tuntuu liian avaralta tai paljaalta, ompelija voi valmistaa kokonaan uusia yläosia, erilaisia olkaimia ja hihoja, jotta olo puvussa olisi mahdollisimman mukava ja oman persoonan mukainen.

Helma on kirjaimellisesti kompastuskivi, jos se ei ole sopivan mittainen. Se ei saisi edessä ottaa mistään kohtaa maahan, saati laahata. Oikean mittainen helma tulisi olla maasta irti noin 1-2 cm, jotta sen kanssa voi liikkua ja tanssia mukavasti.

– Kaikentyyppisiä helmoja pystyy lyhentämään, ja niihin voi laittaa nostot laahukselle, jotta juhliminen sujuisi hyvin. Toisinaan saatetaan poistaa koko laahus, Aurora selventää.

Usein kysyttyä hääpuvun korjausompelusta

Aurora Raiskinen.

Varaa aika ajoissa

Vaikka juhlapäivä olisi vasta kuukausien kuluttua, on viisasta varata ompelijalle aika jo edeltäkäsin, vaikka olisi tulossa sovitukseen vasta lähempänä häitä. Varauskirjat suosituimmissa ompelimoissa täyttyvät nopeasti, erityisesti kesäkuukausille. Ajan sopiminen säästää morsiamen myöhemmältä aikataulustressiltä!

Ota mukaan!

– Sovitukseen on tärkeää ottaa mukaan ne kengät ja rintaliivit, joita on tarkoitus pitää juhlapäivänäkin, Aurtora muistuttaa.

Eri liivit ja koronkorkeudet vaikuttavat pukusi istuvuuteen, joten niitä ei kannata vaihtaa viime metreillä.

Mikäli olet suunnitellut tiettyä kaulakorua, joka vaikuttaa puvun pääntien linjaan, ota se myös mukaan. On mukavampi katsoa aina kokonaisuutta, ja sitten yhdessä päättää, mitä muutoksia puvulle tehdään.

Muokattu: 13.3.2023