Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Vinkkejä morsiussaunaa suunnitteleville

Suomessa morsiamia ja sulhasia on jo vuosisatoja ollut tapana kylvettää ennen vihkipäivää. Loitsuin, taioin ja runoin menneisyys on vihdottu unholaan, kateellisten kaunat karistettu pois ja tulevan liiton onnellisuus taattu.

Perinteitä modernisoimalla ystävät voivat järjestää avioon aikovalle ikimuistoisen elämyksen polttarisaunassa. Mukavan ja persoonallisen sauna- ja hemmottelutuokion loihtii yhdistelemällä ajattomia perinteitä ja poimimalla morsiussaunatraditiosta tapoja, joista ystävän arvelee erityisesti ilahtuvan.

Taikauskoa ja onnen takeita

Jotta vanha suola ei janottaisi, ja pian avioituva olisi valmis uuteen elämänvaiheeseen, pestään hänet saunassa perinteen mukaisesti suolalla ja jauhoilla. Lisäksi menneiden unohtamista ja kohti uutta suuntaamista edesautetaan vastomalla morsian. Vanhat synnit tarttuvat vihtaan ja avioliitto voi alkaa puhtaalta pöydältä. Myös kylpemisen jälkeen poisheitetyt pesuvedet kuvastavat painolastien taakse jättämistä.

Vinkkejä morsiussaunaa suunnitteleville

Vanha saunariitti on pian hääjuhlia viettävän selän hierominen hunajalla sekä pään, kasvojen ja kaulan siveleminen kananmunalla. Näin varmistettiin ennen muinoin avioon aikovan hedelmällisyys. Moderni morsiussauna voi mukailla tätä tapaa tarjoamalla illan kuningattarelle rentouttavan hunajahieronnan. Merkityksen voi jokainen juhlaseurue määritellä itse: onnea rakkaudessa, onnea raha-asioissa…

Suomalaiseen morsiussaunatraditioon on kuulunut kiinteästi metelöinti. Vanhan uskomuksen mukaan kovaääninen ilakointi pitää pahat henget loitolla. Tästä syystä morsiussaunassa kolisuteltiin metalliastioita ja kulkusia, heiteltiinpä jopa kiviä seinään, ja huudettiin kovaan ääneen.

Nykypolttarisaunassa voidaan traditiota toteuttaa hillitymminkin – laulaa vaikkapa naimisiin aikovasta kertova humoristinen yhteislaulu, jonka tarttuva kertosäe viimeistään nostaa desibelejä hieman korkeammalle.

Vinkkejä morsiussaunaa suunnitteleville

Tuoksuja ja tunnelmaa

Morsiussauna on naiselle taianomainen elämys, joten saunan koristeluun ja tunnelman luomiseen kannattaa panostaa. Perinteisesti juhlavuutta saunaan loihditaan kesäaikaan luonnonkukin ja koivunoksin, talvella esimerkiksi havunoksin. Lauteille levitetään kaunis pellavainen liina tai puhdas valkoinen lakana.

Sytyttämällä kynttilät ja lisäämällä saunaveteen muutama tippa savusaunan tuoksua, modernissakin morsiussaunassa koetaan häivähdys tuhat vuotisesta savusaunaperinteestä, päästään lähelle menneen ajan neitsytkylyn tunnelmaa. Neitsytkylystä puhuttiin Pohjois- ja Itä-Karjalan ortodoksiseudulla, kun viitattiin morsiussaunaan.

Tulevalle morsiamelle tehdään kukista ja oksista oma valtaistuin lauteille. Muutama joukkoon piilotettu piikikäs katajanoksa muistuttaa naimisiin aikovaa avioliiton varjopuolista. Kun polttarisankari siirtyy valtaistuimeltaan, muut saunojat kilpailevat paikasta; vanhan uskomuksen mukaan paikalle ensimmäiseksi ennättänyt juhlii seuraavaksi häitään.

Vinkkejä morsiussaunaa suunnitteleville

Kuva Pixabay.com

Ihastuttava idea on sitoa illan sankarittarelle kukista seppele. Erityisen hyvin tähän tarkoitukseen sopii rakkauden ja onnen kukka, valko- tai punakukkainen myrtti. Myrttiin liittyvät vahvasti rakkaus, kumppanuus ja uskollisuus, joten se on oiva seppelekukka morsiussaunaankin, vaikka perinteisemmin sitä on käytetty morsiusseppeleissä.

Kun päivänsankari on kylvetetty perusteellisesti ja ennen kuin valmistautuminen illan muihin koitoksiin alkaa, on morsiamelle vielä luvassa morsiussaunaperinteen mukainen hiusten palmikointi. Pitkähiuksisen polttarisankarin hiukset sidotaan kauniisti letille ja letti solmitaan somasti kiinni silkkinauhalla. Lyhythiuksiselle sankarittarelle puolestaan loihditaan juhlava kampaus, joka viimeistellään suloisin ja herkin luonnonkukin.

Pieniä kepposia, suuria elämänohjeita

Ystävät voivat lausua tulevalle nuorikolle runoja ja loitsuja, joiden tarkoitus on toivottaa onnea aviotaipaleelle ja antaa neuvoja tulevaan liittoon. Kylvetysrunoiksi sopivat mainiosti muun muassa monet kalevalaiset säkeet.

Runojen lausumisen ja loitsuttelun ohessa heitetään nimikkolöylyjä. Kyseessä on vanha tapa, joka sopii oivasti nykyaikaiseen polttarisaunaan. Kun ennen vanhaan saunan rakennusvaiheessa kiukaan kivet nimettiin sukulaisten mukaan ja jokaiselle sukulaiselle heitettiin omat nimikkolöylyt, tänään voidaan lyödä löylyä polttarisankarin kunniaksi. Ehkäpä heitetään löylyt myös tulevalle puolisolle, kaasolle, puhemiehelle, vanhemmille ja sisaruksille.

Kujeilu kuuluu olennaisena osana morsiussaunan luonteeseen. Perinteinen kepponen on kääntää juhlakalun vaatteet nurin päin hänen saunoessaan. Pilailun kohteen reaktio paljastaa, tuleeko hänestä äkäinen vai hyväntahtoinen puoliso.

 

Teksti Essi Kurkinen
Kuvat FreeImages / Joanna Nurmis ja Marta Rostek
Asiantuntija Laura Nevala


Artikkeli on julkaistu alunperin Häät-lehdessä 2/2007

Lue myös nämä artikkelit Häät.fistä!

Parhaat vinkit polttarijarjestajille: huomioikaa ainakin nämä asiat >>

Morsiussaunaperinteitä polttareihin >>

Maailmalla pareja valmistellaan avioliittoon itkulla ja särkemällä lautasia >>

Kuinka järjestetään oikeasti hauskat polttarit >>

Ruusuja ja mansikoita polttaripäivään >>

Muokattu: 28.3.2023