Pareja valmistellaan avioliittoon itkulla ja särkemällä lautasia

Maailmalla pareja valmistellaan avioliittoon itkulla ja särkemällä lautasia

Suomessa ja monissa muissa maissa on tapana järjestää morsiamille ja sulhasille polttarit ennen avioitumista. Tapa on rantautunut Suomeen jo 1800-luvulla ja nimi polttarit tulee saksan kielen sanasta polterabend.

Suomalaiset polttarit ovat muovautuneet ajan saatossa omista ja muualta lainatuista perinteistä. Maailmalla on kuitenkin paljon häitä edeltäviä perinteitä, jotka ovat jääneet vain paikallisen kulttuurin piiriin. Tämä artikkeli esittelee viisi tapaa, joilla pareja valmistellaan avioliittoon muissa maissa.

Maailmalla pareja valmistellaan avioliittoon itkulla ja särkemällä lautasia

1. Skotlanti: Blackening

Blackening on sotkuinen skotlantilaisperinne, joka on kasvattanut suosiotaan jälleen viime vuosina. Erityisesti Skotlannin pohjoisosissa perinteinen tapa on, että ystävät sieppaavat ennen häitä morsiamen, sulhasen tai molemmat ja heidän päälleen heitetään ruokaa ja muita sotkevia aineita. Mitä sotkevampia aineita hääpari saa niskaansa, sitä parempi, joten käytössä on tavallisesti esimerkiksi siirappia, nokea, sinappia, jauhoja ja höyheniä.

Perinteisesti blackeningin kohteita on kuljetettu ympäri kaupunkia lava-autojen lavalla samalla, kun sieppaajina toimivat ystävät pitävät ääntä kolistelemalla pannuja ja kelloja.

Maailmalla pareja valmistellaan avioliittoon itkulla ja särkemällä lautasia

2. Kiina: Itkua eteisessä

Vanha kiinalainen itkemisperinne on edelleen voimissaan erityisesti Sichuanin maakunnassa. Paikalliset pitävät morsiamen itkua häitä ennen välttämättömänä tapana ja merkkinä siitä, että tytär on kasvatettu hyvin.

Noin kuukautta ennen häitä morsian aloittaa itkemisen iltaisin kotitalon eteisessä. Kun tytär on itkenyt yksin muutamana iltana, mukaan itkemään liittyy hänen äitinsä. Myöhemmin myös isoäiti tulee mukaan itkemään yhdessä, ja jos morsiamella on siskoja tai tätejä, heidänkin on suotavaa osallistua. Itkemisen ennen häitä on uskottu puhdistavan kaikista vanhoista suruista, mikä takaa onnellisen avioliiton.

3. Kanada: Stag and doe -juhlat

Kanadassa, erityisesti Ontarion ja Manitoban provinsseissa, kihlapari saa apua häiden kustannuksiin järjestämällä tuttavilleen bileet. Stag and doe -juhlalla on monia eri nimiä alueesta riippuen.

Kaikkien niiden tarkoituksena on tukea häiden järjestelyn kustannuksia ja varmistaa, ettei parin tarvitse aloittaa avioelämäänsä maksamalla häiden vuoksi otettua velkaa. Naimisiin menossa oleva pari kutsuu tuttavansa stag and doe -juhliin, josta pyydetään pääsymaksua.

Vieraat juhlivat illan yhdessä nauttien ruokaa ja juomaa sekä osallistuen erilaisiin peleihin ja arvontoihin, jotka myös kerryttävät häävaroja. Pienemmillä kaupungeissa kihlaparien järjestämät varankeräysjuhlat ovat usein myös paikallisten tapa tavata toisiaan ja juhliin saatetaan mennä, vaikkei paria tuntisikaan.

Maailmalla pareja valmistellaan avioliittoon itkulla ja särkemällä lautasia

4. Intia: Mehndi

Intialaiset häät ovat täynnä rituaaleja ja suuressa maassa on paljon erilaisia tapoja. Yksi näkyvimmistä on arviolta yli 5000 vuotta vanha Mehndi, joka koristaa morsimen henna-tatuoinneilla.

Häitä edeltävänä iltana tai muutama päivä ennen häitä morsiamen perhe järjestää mehndin, johon kutsutaan yleensä vähintään naispuoliset ystävät ja perheenjäsenet. Tapahtuman aikana joku suvusta tai ammattimainen henna-taiteilija maalaa morsiamen käsiin ja jalkoihin koristeelliset tatuoinnit. Vanhan uskomuksen mukaan henna-tatuoinnin vahva väri lupaa avioparille hyvää suhdetta ja takaa, että morsian tulee hyvin toimeen anopinsa kanssa.

Maailmalla pareja valmistellaan avioliittoon itkulla ja särkemällä lautasia

5. Saksa: Polterabend

Saksassa tuleva hääpari juhlii polterabendia yleensä noin viikkoa ennen häitä. Perinteisesti paikalle on saapunut koko kylä, mutta nykyisin iltaa vietetään lähinnä perheen ja ystävien kanssa.

Erikoisen illasta tekee, että vieraat toivat mukanaan erilaisia helposti särkyviä esineitä, kuten lautasia, laseja, maljakoita, tiiliä tai jopa vanhoja WC-pyttyjä. Sirpaleiden uskotaan tuovan onnea, joten illan aikana esineet rikotaan maahan morsiamen kodin edessä hääparin onnellisen tulevaisuuden takaamiseksi. Lopuksi hääpari lakaisee sirpaleet yhdessä osoittaakseen, että he tekevät hyvin yhteistyötä ja pärjäävät avioparina.

 

Teksti Johanna Malinen
Kuvat Pixabay, Jeremy Bishop/Unsplash.com, Shubham Sharma/ Unsplash.com ja Saad/Unsplash.com

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Kaaso ja bestmanPolttarit