Morsiussaunaperinteitä polttareihin

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Morsiussaunaperinteitä polttareihin

Polttarisauna perinteet

Suomalaisiin polttareihin kuuluu ehdottomasti morsiussauna! Polttareita järjestettäessään kaasona toiminut Sofia kuitenkin törmäsi saunaperinteiden erilaisuuteen ja niistä yllättävän huonosti löytyneeseen faktaan. Tässäpä siis Sofian keräämä lista, mitä tapoja hän löysi.

Saunassa

Morsiamen paikalle laitetaan valkoinen lakana ja sen päälle luonnonkukkia, koivun oksia tai ruusun terälehtiä tuomaan hyvää naimaonnea ja jotain pistelevää kuten kuusenoksia tai nokkonen muistuttamaan ettei elämä ole aina helppoa.

Morsiamen kanssa menee ensin saunaan naimattomat jotka vihtovat morsiamen pois joukostaan ja morsian vaihtaa ’rouvien’ joukkoon.

Löylyjä heitetään eri ihmisille joita halutaan muistaa tai vaihtoehtoisesti jokaiselle entiselle poikaystävälle ja viimeiselle (tai tärkeimmälle) loppukiulu.

Morsiamesta pestään synnit pois ja hierotaan hyvää onnea jauhoilla (tuo taloon leipää ja hedelmällisyyttä), suolalla (jottei vanha suola janota) ja kananmunalla (lapsionnea tuomaan, hierotaan erityisesti hiuksiin, kasvoihin, kaulaan ja rintoihin, kannattaa kuitenkin varoa sotkemasta jauhoja hiuksiin jottei yhdessä tee taikinaa). Tähän voi lisätä myös hunajan tuomaan elämään makeutta (ja ihanan pehmeän ihon!).

Morsianta vihdotaan, tämä tuo naimaonnea ja karkottaa vanhat synnit morsiamesta vihtaan. Jokainen seurueesta voi vihtoa vuorollaan ja samalla antaa vaikka elämänohjeen tulevaa avioliittoa varten. Voi olla myös kaksi eri vihtaa hyvälle ja pahalle, toisessa esim. havuja mukana.

Vihtomisen aikana morsiamen selkään kaadetaan lasillinen kylmää vettä muistuttamaan, että avioliitossa yllätyksiä tulee.

Perinteisesti kiukaalle on heitetty viinaa tai olutta. Jos oluen valitsee oikein niin siitä tulee myös hyvä tuoksu saunaan.

Ensimmäinen joka morsiamen paikalle istuu tämän poistuessa, saa naimaonnen itselleen.

Myös yksi melko ihana toteutettava on morsiamen itkettäminen. Perinne on, että jos morsian ei itke morsiussaunassa, tulee hänestä pinnallinen ja tunteeton vaimo. Toteutus on vapaa, miten tirautus saadaan puristettua morsmaikusta ulos ☺

Polttarit ja morsiussauna

Saunomisen aikana

Morsiamen vaatteet käännetään nurin hänen ollessaan saunassa. Reaktiosta näkee morsiamen luonteen avioliitossa.

Morsian juoksee saunan ympäri ja yhdellä kierroksella huutaa aina yhden entisen rakkauden nimen. Tätä jatketaan kunnes kaikki on huudettu. Tästä on useita eri variaatioita, mm. entisten ’hukuttaminen’ pulahtamalla järveen jokaiselle erikseen ja huutamalla samalla nimen tai aiemmin mainittu löylyn heittäminen.

Morsiusseurue paukuttelee seiniä ja huutaa ’paha pois’ samalla kun morsian juoksee saunan ympäri, näin karkotetaan pahat henget hääpäivästä. Myös kattiloita ym voi paukutella. Tämä älämölö on perinteisesti kai tehty jo saunaan mennessä, mutta sopii molempiin hetkiin. Jos morsiamella on kovin monta entistä rakkautta ja sauna iso, saattaa yksinään juoksentelu tuntua tylsältä jollei muut osallistu huutelemalla.

Morsiamen vihta, ja synnit sen mukana, voidaan polttaa saunan päätteeksi tai perinteisemmin se on heitetty olan yli saunan katolle. Tähän liittyy myös uskomus, jos varsi osoitti ylöspäin, tiedossa on poikalapsi, jos alaspäin, tulee tyttölapsi, jos poikittain niin molemmat.

Saunan jälkeen morsiamen tukka letitetään itkuvirren saattelemana, jotta morsiamen ei tarvitse enää itkeä avioliiton aikana. Kampaus voidaan viimeistellä kukkaseppeleellä.

Sofian vinkit

Varaa erilaisia ihania saunatuotteita koko seurueelle. Mm. naamiot, jalkakylpysuolat (muista myös vadit), ihanan ylelliset suihkugeelit, erilaiset kasvo- ja vartalorasvat sekä kuorinnat ovat taatusti hitti ja moni näistä on todella helppo tehdä itse edullisesti.

Muista myös saunan muu koristelu, on ihanaa saunoa kynttilänvalossa ja kauniiden saunatekstiilien ja kukkien koristaessa sekä saunaa että pukutilaa. Muista myös paljun, laiturin ja pihan koristelu mm. kynttilöin jos saunan aikana on jo hämärää.

Varaa tarpeeksi saunajuomia, alkoholien lisäksi myös alkoholittomia! Erilaisiksi maustetut vedet ovat ihania kun ne laittaa kauniisiin lasipulloihin. Kurkku, marjat, greippi, inkivääri... mitä ikinä keksitkään! Helppo tehdä paljon erilaisia! Ihanin on tuorepuristettu mehu jossa esim. inkivääriä, limeä ja omenaa.

Keksi joku oma pieni juttu joka on vain teidän. Kaasoni sai lähettää eräällä tärkeällä nimellä varustetun kiinalaisen paperilyhdyn taivaan tuuliin.

Muokattu: 17.1.2018