Mitä haluamme päällemme heitettävän, kun astumme ulos kirkosta tai vihkipaikalta?

riisin heitto hääparin päälle vai sädetikut

Kuva Freepik

Riisin tai ruusunterälehtien heitto, jyvien heitto, saippuakuplat, huiskutuskepit – vai kuitenkin se hääriisin heitto? Kyseessä siis on perinteinen ns. ”hedelmällisyysriitti”, jossa hääparin päälle heitetään kirkosta ulos astuessa riisiä tai jotain muuta heitettävää ja toivotaan onnea jälkeläisten hankintaan.

Nykypäivänä häiden riisinheitolle on monia eri vaihtoehtoja netti pullollaan. Yhtenä syynä voi olla se, ettei riisin tai muidenkaan yllämainittujen vaihtoehtojen heittäminen ole nykyään kaikissa kirkoissa tai muissa vihkitiloissa sallittua. Jos kieltoja on, syy niihin on lintujen ja jyrsijöiden välttäminen. Lisäksi on myös sula mahdottomuus siivota pihaa, kun vihkimisiä on parhaimmillaan jopa 45 minuutin välein. Esimerkiksi kotipihalla suoritetun vihkimisen jälkeen parilla on tietysti vapaammat kädet. 

– Meidän onneksemme vihkikirkossamme riisin heitto, ja nimenomaan tavallisen riisin heitto, on sallittua. Toki mietin miltä nutturakampaukseni ja mekkoni eri kerrokset näyttävät tuon riisisateen jälkeen. Siksi on joka tapauksessa, olen kerinnyt miettiä eri vaihtoehtoja tuon perinteisen kilpakumppaniksi, kertoo lahtelainen Tiia mietteistään hääriisin heitosta kirkkovihkimisen jälkeen.

Kuva Calligraphen

Tässä Tiian pohdintoja erilaisista vaihtoehdoista:

SAIPPUAKUPLAT

– Nämä ovat nousseet hurjaan suosioon, ja välillä tuntuu, että se on yleistynyt jo riisin heiton edelle. Ovathan saippuakuplat kivoja, mutta miltä näyttää pukuni saippuaveden tahrimana. Ja mitä jos hääpäivänämme sataa vettä? Kuplien idea tuskin on poksahtaa vesipisaran seurauksena.

HUISKUTUSKEPIT  

– Huiskutuskepit on isosta maailmasta, Yhdysvalloista, Suomeen saapunut trendi. Näitäkin on jos monenmoista, mutta pelkistettynä ideana on keppi, jonka päähän on laitettu useimmiten satiininauhaa ja tiuku/kulkunen. Näitä juhlavieraat heiluttavat kunniakujan muodostaessaan hääparin saapuessa kirkosta ulos. Mikäli en olisi riisin heittoon ihastunut tai se olisi kirkossamme kielletty, tämä olisi todennäköisesti meidän vaihtoehtomme.

ILMAPALLOT

– Ilmapallojen antaminen jokaiselle häävieraalle ja näiden päästäminen ilmaan hääparin astellessa kirkon ovista vastavihittynä. Selvitin valmiiksi, että myös luontoystävällisiä ilmapalloja olisi tarjolla.

Kuva Ilmapallokeskus

SÄDETIKUT

– Sädetikut olisivat ehdottomasti meidän valinta numero 1, mikäli kyseessä olisi talvihäät. Kyllä, kerkesin jo miettiä mielessäni käytännön toteutuksen tällekin vaihtoehdolle. Kaaso jakaisi vieraille ovella pitkät sädetikut, ne sytytettäisiin (todennäköisesti ulkoroihusta tms.) ja he muodostaisivat kunniakujan palavien tikkujen kanssa. Realistisena ihmisenä tästä luovuttiin, sillä kesäpäivänä tuo kaikki kuvitelma olisi kirjaimellisesti kuvitelmaa.

RUUSUN TERÄLEHDET

– Kukkien terälehdet on myös yksi heitettävistä vaihtoehdoista. Ei ehkä halvin vaihtoehto, jos kyseessä on aidon ruusun terälehdet, mutta ehkä romanttisin. Tosin haluanko valkoiseen hääpukuuni teemavärin mukaisesti vaaleanpunaisia tahroja, en. Kuka terälehdet korjaa seuraavien vihittävien alta pois? Ei ainakaan kukaan meidän häidemme vieraista. = UNOHDETTU VAIHTOEHTO.

Kuva Calligraphen

KONFETTI

– Ei. En näe mitään romanttista tai hienoa pienten paperisuikaleiden heittämisessä päällemme. Olkoon tämä joidenkin mielestä näyttävää ja hienoa, niin meistä ei. Mutta vaihtoehto se on tämäkin!

Valkoiset KIRJEKYYHKYT ilmaan?

– Uskokaa tai älkää, kerkesin jo hääsuunnittelujen alkumetreillä googlettamaan kyyhkyjen kasvattajia ja näpyttelemään sähköpostiin luonnoksen tarjouspyynnöstä, kunnes yksi iltapäivän kahvihetki päättyi sulhon sanoihin ”nyt jotain rajaa tähän touhuun”, ja kyyhkyt sain unohtaa...


Kuvat Now&Forever ja Ilmapallokeskus

Katso Häät.fistä myös kuinka helposti häähuiskun teko onnistuu. Videolla Hanna ja Jenna askartelevat jo klassikkomaineen saaneet häähuiskut Hannan häihin. Katso Häät.fistä >>

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häiden suunnittelu