Kaksin on Vuoden Hääkuva 2015

Kaksin on Vuoden Hääkuva 2015

Kuva Kaisu Ojansivu

Kesäaamun herkkä tunnelma sekä kaunis sommittelu sulattivat tuomariston sydämen, kun raati kokoontui valitsemaan Vuoden Hääkuva 2015 -voittajaa. Voiton napanneen Kaksin-kuvan on ottanut kuvaaja Kaisu Ojansivu, Kaisu Ojansivu Photography Tampereelta.

Kaksin on Vuoden Hääkuva 2015

Kaukolaukaisija valmiiksi

Vuoden Hääkuva 2015 -kokonaiskilpailun sekä Miljööhääkuvasarjan voittanut kuvaaja Kaisu Ojansivu pitää erityisen paljon kuvista, joista välittyy tunne ja tarina.

Kilpailun voittanut Kaksin-kuva syntyi hyvin poikkeuksellisella tavalla.

– Syyskesällä olin katsellut aamun usvaisia järviä ja haaveillut pääseväni kuvaamaan hääpotretteja sellaisissa olosuhteissa. Kyselin muutamia parejakin lähtemään mukaan, mutta en oikein saanut vastakaikua innostukselleni. Ajatus unohtui joksikin aikaa, kunnes eräänä aamuna näin yksinäisen veneen rannassa usvan keskellä. Halusin kuvata maiseman hääkuvaksi! Toisten häiden kuvaamisen lisäksi juhlin viime kesänä myös omia häitäni, joten puvut olivat tallella ja tunnelmat muistissa. Eräänä syysaamuna laittauduimme mieheni kanssa uudelleen häätamineisiimme ja lähdimme ottamaan suunnittelemaani kuvaa.

Kuvauspaikalla etsin ensin sopivan kuvakulman ja määritin kamera-asetukset kohdalleen. Mieheni souti järvellä ohjeideni mukaan ja yritti pistää mieleensä, missä kohtaa toivoin veneen olevan. Sen jälkeen kamera jalustalle, kaukolaukaisija valmiiksi ja valokuvaaja veneeseen. Näin syntyi kuvani ”Kaksin”.

Merkitystä miljööstä

Parhaat kuvaushetket syntyvät silloin, kun kuvattavat löytävät kuvausmiljööksi jonkin heille erityisen rakkaan paikan. Merkityksellinen kuvauspaikka auttaa kuvattavia virittäytymään oikeanlaiseen tunnelmaan ja antaa kuville syvyyttä.

– Esimerkiksi viime talvena sain soiton hääparilta, joka hieman epäröiden kysyi olisiko mahdollista ottaa kuvat leiripaikalla, jonne pääsee vain hiihtäen. Olin innoissani! Ojansivu muistelee.

Kameran takaa katsottuna

Kuvaustilanteessa kuvaaja ohjaa hääparia ja varmistaa, että kuvattavilla on kameran edessä hyvä olla.

– Juttelen paljon ja ohjaan hääparia tarpeen mukaan. Hyvä aloitus on pyytää hääparia katsomaan toisiaan silmiin. Silloin jännitys yleensä purkautuu, ja hääparin keskinäinen kemia pääsee esiin. Ohjaamisen lisäksi yhtä tärkeää on antaa palautetta onnistumisista.

– Hääpari on hääpäivänä parhaimmillaan, ja mielestäni silloin heitä saa ihailla ääneen.

Ohjaamisen ja tarinankerronnan Ojansivu hallitseekin erityisen hyvin, sillä hän on työskennellyt muutaman vuoden videokuvan parissa ja tällä hetkellä opiskelee elokuva- ja tv-kuvaajaksi Tampereen ammattikorkeakoulussa. Valokuvaus on kulkenut mukana harrastuksena, viimeisen parin vuoden ajan ammattimaisesti.  

– Pidän häiden kuvaamisesta sen vuoksi, että ne ovat täynnä yksityiskohtia, tunteita ja kauneutta. Erityisesti minua innoittaa koko päivän dokumentaarinen kuvaus, jossa tallennetaan päivän kulku aamuvarhaisesta iltamyöhään.

– Haluaisin joskus päästä kuvaamaan hääparia ajan kanssa Norjan vuorille. Olen käynyt siellä useasti vaeltamassa ja miettinyt, kuinka kauniita hääkuvia sieltä saisi, Ojansivu haaveilee.

 

Muut sarjavoittajat

Kaksin on Vuoden Hääkuva 2015

Kuva Jere Satamo

Studiohääkuva 2015 -sarjan voittaja
Never Let Go
Kuvaaja Jere Satamo
JS Disain, Turku

Kaksin on Vuoden Hääkuva 2015

Kuva Tiina Salminen

Dokumentaarinen hääkuva 2015 -sarjan voittaja
Lennä lennä leppäkerttu
Kuvaaja Tiina Salminen
Tiitu Design, Vaajakoski

Kaksin on Vuoden Hääkuva 2015

Kuva Sami Kallioniemi

Vuoden Morsian 2015 -sarjan voittaja
Kesän morsian
Kuvaaja Sami Kallioniemi
Kallioniemi Photography, Helsinki

Vuoden Hääkuva 2015 -kilpailuun osallistui ennätykselliset 521 hääkuvaa, jossa kasvua edellisvuoteen yli 15 prosenttia.

 

Vuoden Hääkuva -kilpailu on jaettu neljään sarjaan, jotka ovat miljööhääkuva, studiohääkuva, dokumentaarinen hääkuva ja vuoden morsian -kuva. Kustakin sarjasta valittiin sarjavoittaja ja lisäksi kaksi kunniamaininnan saanutta kuvaa. Sarjavoittajien joukosta valittaan vielä kokonaiskilpailun voittaja ja lisäksi yleisö äänestää oman suosikkinsa.

Vuoden Hääkuva -kilpailun järjestävät yhteistyössä Häät-lehti & Häät.fi, Suomen Ammattikuvaajat ry ja Fotonetti. Kilpailun tarkoituksena on edistää suomalaisen hääkuvauksen kehitystä ja tehdä alan taitavimpien ammattilaisten työtä tunnetuksi suomalaiselle yleisölle.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Hääkuvaus