Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häiden ohjelma

Hääleikkejä seremoniamestarin takataskusta

Kuva Johanna Uusitalo

Sujuvan hääohjelman takana on taitava ja rooliinsa antaumuksella heittäytyvä seremoniamestari. Hänen takataskussaan pitää olla hääleikkejä ja varaohjelmaa aikataulun pettäessä tai hiljaisten hetkien koittaessa. Hänen pitää uskaltaa jättää suunniteltu leikki poiskin aikataulun muuttuessa.

Hääleikkien ei tule olla häiden pääasia, vaikka ne tärkeitä ovatkin juhlan onnistumisen kannalta. Tavoitteena on luoda vieraille ja hääparille yhteisiä hauskoja kokemuksia. Hääleikkien valinnassa tulisi huomioida häiden teema sekä hääparin luonne ja toiveet.

 – On tärkeää, että morsiusparia ei höykytetä tai nöyryytetä. Perheenlisäykseen liittyvät leikit ovat arkaluontoisia, sillä kaikki parit eivät saa tai halua lapsia, virikeohjaaja Kirsi Koivula sanoo.

Hääleikkien ja ohjelman muodostama juonellinen kokonaisuus voi kestää puolisen tuntia, sillä yleisöä ei saa uuvuttaa. Ehkä pitkästäkin aikaa toisensa tapaavat sukulaiset ja ystävät haluavat myös seurustella. On myös huomioitava, millaisia leikkejä vieraat ”kestävät”. Ketään ei saisi ottaa kylmiltään leikkiin mukaan, sillä ujoimpien juhlatunnelman saa helposti pilattua.

Vieraiden esittelyä juhlan alussa ei saa myöskään unohtaa. Vieraat voidaan esitellä suurina ryhminä, esimerkiksi ystävät ja työtoverit nousevat vuorollaan ylös tai nostavat kättään.

 – On tärkeää, että kaikki tuntevat kuuluvansa johonkin ryhmään myös hääjuhlassa, virikeohjaaja Kirsti Koivula sanoo. 
Lähiomaiset Koivula kehottaa aina esittelemään yksitellen.

Kuva Janne Miettinen

Täytettä hiljaisiin hetkiin ja korviketta tanssille

Koivula mainitsee yhdeksi leikkibravuurikseen hääveikkauksen. Häämaljojen jälkeen ja ruokailua odotellessa samassa pöydässä istuvat ja monesti toisilleen vieraat henkilöt tarvitsevat yhteistä tekemistä. Hääveikkauskuponki sisältää kysymyksiä hääparin taipaleelta. Kysyä voidaan vaikkapa kihlamatkan tapahtumia tai yhteisiä harrastuksia. Kolmesta vastausvaihtoehdosta vieraat valitsevat oikealta tuntuvat.

Koivulan kokemuksen mukaan hääveikkauksen äärellä pöytäkunta vapautuu, tutustuu toisiinsa ja kokee yhteenkuuluvuutta. Juhlan loppupuolella morsiuspari kertoo oikeat vastaukset ja parhaat pisteet saanut pöytä palkitaan.

Toisen pöydissä istuvia viihdyttävän ohjelman Koivula testasi oman poikansa viimekesäisissä häissä. Pöytiin jaettiin kartonkilehtiä, tarroja, tusseja ja mietelauseita.

– Pyysin jokaista pöytäkunnan jäsentä kirjoittamaan nimensä sekä morsiusparille kommentteja, tunnelmia ja mietelauseita, Koivula kertoo.

Sivuille tallentui myös taitavien piirtäjien teoksia, lasten piirroksia ja isovanhempien viisaita neuvoja. Syntyi mukava vieraskirja, joka on paljon enemmän kuin pelkkä lista nimikirjoituksia. Vieraskirjaan lisättiin kansien lisäksi hääkutsu ja kirkko-ohjelma.

Kolmanteen Koivulan hyväksi havaitsemaan leikkiin tarvitaan ilmapalloja. Häissä on paljon vieraita, jotka eivät tanssi. Isommat lapsivieraat eivät aina piittaa leikkinurkkauksista.
Seremoniamestari heittää ilmapallon pöydässä istuville ja kehottaa pitämään sen ilmassa mahdollisimman pitkään. Koivula tietää, että leikki tuo mukanaan iloa, keveyttä ja hauskoja hetkiä – kohti lentävää ilmapalloa kun on pakko pukata!

Teksti Terhi Kuusisto
Kuvat Vuoden Hääkuva 2013 -kilpailukuvia: (ylempi) Johanna Uusitalo, Kaksi onnellista ja (alempi) Janne Miettinen, Kimpun metsästys

Lisää hääleikki-ideoita löydät Häät.fistä

Lue Hääleikit esittelevät morsiusparin häävieraille >>
Lue myös Hääleikkejä juhlatunnelman rentouttamiseen >>


Kirjallisuutta
Koivula Kirsti 2002: Hääleikkien helmiä. Programmes Kirsti Koivula & co.
Koivula Kirsti 2004: Järjestä juhla. Ohjelmavastaavan kirja. Programmes Kirsti Koivula & co.
 

Muokattu: 25.4.2019

Lue lisää samasta aiheesta

Häiden istumajärjestystä mietitään viime tippaan asti

Yksi häiden järjestämisen ongelmallisimpia kysymyksiä on vieraslistan ja istumajärjestyksen laatimin...

Hääleikit esittelevät morsiusparin häävieraille

Hääjuhlassa on monesti paikalla vieraita, jotka eivät tunne hääparia, morsianta tai sulhasta kovinka...

Viimeisin villitys: Kerää häävieraiden onnittelut ääniviesteinä äänivieraskirjaan

Fefefone tarjoaa jännittävän vieraskirjavaihtoehdon kaikkiin juhliin. Tyylikkäällä, lainassa olevall...

Ohjelmaa häihin – Mentalisti on yleisönsä osallistavana esiintyjänä nappivalinta häihin

Hauska ja mukaansatempaava ohjelmanumero, kuten mentalimi, nostaa hääjuhlan tasoa. Hääjuhlaan esiint...

Hääleikkivinkki: Tee oma Fortune Teller!

Linnunnokka, Kirppu, Ennustuskone – hauskalla lapsuuden leikillä on monta nimeä. Emman ja Panun häis...

Häävieraina tyytyväiset lapset

Mikäli häihin on tulossa lapsivieraita, on tärkeää pitää heidänkin viihtymisensä osana hääsuunnittel...

Mainos: Mentalisti Tommi Viikinkoski

Ohjelmaa häihin – Mentalisti on yleisönsä osallistavana esiintyjänä nappivalinta häihin

mentalisti osallistaa yleisöään esityksessään

Kuva Laura Ensiö-Tikka Photography

Siis mitä just tapahtui? Hauska ja mukaansatempaava ohjelmanumero, kuten mentalimi, nostaa hääjuhlan tasoa. Hääjuhlaan esiintymään pyydetyn mentalisti Tommi Viikinkosken tavoitteena on tarjoilla unohtumattomia hetkiä. 

Hääesiintymiset ovat monenlaisissa tilaisuuksissa vuosien varrella esiintyneelle Tommi Viikinkoskelle mieluisia.

– On kunnia päästä mukaan hääparin tärkeimmän päivän luomiseen.

Esityksen sisällöstä jutellaan hääparin kanssa etukäteen, ja hääpari voi samalla päättää, haluavatko he päästä osalliseksi temppuihin vai vain katsella ja nautiskella. Kokonaisuuteen on yhdistettävissä hääparille tärkeitä teemoja ja aiheita.

– Jos kerron esityksessä bestmanin joskus pelastaneen sulhasen avannosta, tarina sekä tutustuttaa molemmat paremmin koko porukalle mutta samalla kääntää huomion pois esiintyjästä ja sinne, missä sen oikeasti kuuluu olla: häävieraisiin ja illan päätähtiin, Tommi kiteyttää. 
 

mentalisti Tommi Vikinkoski

Kuva Laura Ensiö-Tikka Photography

Lavashow vai lähitaikuutta?

Lavalla tapahtuva viihteellinen Oudot ihmeet -lavashow on viihdyttänyt ihmisiä joka puolella Suomea, poliitikoista putkimiehiin, Porista Porvooseen. Asiakkaina ovat olleet niin kansainväliset suuryritykset kuin paikalliset toimijat. Tilaisuuksina ovat olleet niin juhlalliset gaalatilaisuudet, messut, tyky-päivät kuin viihteellisemmät pikkujoulut. 
 
Lähitaikuus sen sijaan on loistava icebreaker tilaisuuksiin, joissa mentalisti voi kierrellä pienemmissä pöytäryhmissä pidemmän aikaa. Lähitaikuus toimii kun haluat tarjota vieraillesi jotain, joka jää takuulla muistoihin. Taikuus on parasta livenä, mutta erityisesti se iskee läheltä koettuna. Silmien alla tapahtuvat ihmeet pelikorteilla tai muilla esineillä luovat hetken, jota voi hyvällä omallatunnolla kutsua taikuudeksi.

– Se on se hetki, kun se mitä näit, oli jotain niin outoa, että päässäsi olevat rattaat hyppäävät muutaman pykälän ylimääräistä ja suustasi pääsee huudahdus: Mitä tapahtui? Näiden hetkien tarjoaminen on työni suola.

 

Kuvat Laura Ensiö-Tikka Photography 

Mentalisti Tommi Viikinkoski

Instagram @tommiviikinkoski
www Viikinkoski.fi

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä MENTALISTI TOMMI VIIKINKOSKI

 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2023.

 

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Uusimman Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 7.6.2024