Hääleikkejä seremoniamestarin takataskusta

Kuva Johanna Uusitalo

Sujuvan hääohjelman takana on taitava ja rooliinsa antaumuksella heittäytyvä seremoniamestari. Hänen takataskussaan pitää olla hääleikkejä ja varaohjelmaa aikataulun pettäessä tai hiljaisten hetkien koittaessa. Hänen pitää uskaltaa jättää suunniteltu leikki poiskin aikataulun muuttuessa.

Hääleikkien ei tule olla häiden pääasia, vaikka ne tärkeitä ovatkin juhlan onnistumisen kannalta. Tavoitteena on luoda vieraille ja hääparille yhteisiä hauskoja kokemuksia. Hääleikkien valinnassa tulisi huomioida häiden teema sekä hääparin luonne ja toiveet.

 – On tärkeää, että morsiusparia ei höykytetä tai nöyryytetä. Perheenlisäykseen liittyvät leikit ovat arkaluontoisia, sillä kaikki parit eivät saa tai halua lapsia, virikeohjaaja Kirsi Koivula sanoo.

Hääleikkien ja ohjelman muodostama juonellinen kokonaisuus voi kestää puolisen tuntia, sillä yleisöä ei saa uuvuttaa. Ehkä pitkästäkin aikaa toisensa tapaavat sukulaiset ja ystävät haluavat myös seurustella. On myös huomioitava, millaisia leikkejä vieraat ”kestävät”. Ketään ei saisi ottaa kylmiltään leikkiin mukaan, sillä ujoimpien juhlatunnelman saa helposti pilattua.

Vieraiden esittelyä juhlan alussa ei saa myöskään unohtaa. Vieraat voidaan esitellä suurina ryhminä, esimerkiksi ystävät ja työtoverit nousevat vuorollaan ylös tai nostavat kättään.

 – On tärkeää, että kaikki tuntevat kuuluvansa johonkin ryhmään myös hääjuhlassa, virikeohjaaja Kirsti Koivula sanoo. 
Lähiomaiset Koivula kehottaa aina esittelemään yksitellen.

Kuva Janne Miettinen

Täytettä hiljaisiin hetkiin ja korviketta tanssille

Koivula mainitsee yhdeksi leikkibravuurikseen hääveikkauksen. Häämaljojen jälkeen ja ruokailua odotellessa samassa pöydässä istuvat ja monesti toisilleen vieraat henkilöt tarvitsevat yhteistä tekemistä. Hääveikkauskuponki sisältää kysymyksiä hääparin taipaleelta. Kysyä voidaan vaikkapa kihlamatkan tapahtumia tai yhteisiä harrastuksia. Kolmesta vastausvaihtoehdosta vieraat valitsevat oikealta tuntuvat.

Koivulan kokemuksen mukaan hääveikkauksen äärellä pöytäkunta vapautuu, tutustuu toisiinsa ja kokee yhteenkuuluvuutta. Juhlan loppupuolella morsiuspari kertoo oikeat vastaukset ja parhaat pisteet saanut pöytä palkitaan.

Toisen pöydissä istuvia viihdyttävän ohjelman Koivula testasi oman poikansa viimekesäisissä häissä. Pöytiin jaettiin kartonkilehtiä, tarroja, tusseja ja mietelauseita.

– Pyysin jokaista pöytäkunnan jäsentä kirjoittamaan nimensä sekä morsiusparille kommentteja, tunnelmia ja mietelauseita, Koivula kertoo.

Sivuille tallentui myös taitavien piirtäjien teoksia, lasten piirroksia ja isovanhempien viisaita neuvoja. Syntyi mukava vieraskirja, joka on paljon enemmän kuin pelkkä lista nimikirjoituksia. Vieraskirjaan lisättiin kansien lisäksi hääkutsu ja kirkko-ohjelma.

Kolmanteen Koivulan hyväksi havaitsemaan leikkiin tarvitaan ilmapalloja. Häissä on paljon vieraita, jotka eivät tanssi. Isommat lapsivieraat eivät aina piittaa leikkinurkkauksista.
Seremoniamestari heittää ilmapallon pöydässä istuville ja kehottaa pitämään sen ilmassa mahdollisimman pitkään. Koivula tietää, että leikki tuo mukanaan iloa, keveyttä ja hauskoja hetkiä – kohti lentävää ilmapalloa kun on pakko pukata!

Teksti Terhi Kuusisto
Kuvat Vuoden Hääkuva 2013 -kilpailukuvia: (ylempi) Johanna Uusitalo, Kaksi onnellista ja (alempi) Janne Miettinen, Kimpun metsästys

Lisää hääleikki-ideoita löydät Häät.fistä

Lue Hääleikit esittelevät morsiusparin häävieraille >>
Lue myös Hääleikkejä juhlatunnelman rentouttamiseen >>


Kirjallisuutta
Koivula Kirsti 2002: Hääleikkien helmiä. Programmes Kirsti Koivula & co.
Koivula Kirsti 2004: Järjestä juhla. Ohjelmavastaavan kirja. Programmes Kirsti Koivula & co.
 

Jaa juttu