Emmi ja Mikko loivat häihinsä pampaheinätaivaan – kokemus opetti hääkoristelua ei voi aloittaa liian aikaisin

hääpari Emmi ja Mikko häävieraiden ympäröimänä ja sädetikut

Kuva Jetro Stavén Photography

Lapsesta asti häistä unelmoinut Emmi halusi näyttävän hääjuhlan. Sisustusta harrastavana Emmi on taitava visualisti, joten hänen hääjuhlien somistuksestakin oli tultava jotain ihan muuta kuin tavallista.– Mulla oli jo ihan alussa idiksenä viedä koristelut häissä ihan nextille levelille. Mä tykkään luoda muille ihmisille positiivisia fiiliksiä ja tunnetiloja visuaalisuudella ja näyttävyydellä, kulttuurituottajaksi opiskeleva Emmi kertoo.


Emmi ja Mikko häät näyytävää hääkoristelua navetan ylisillä

Kuva Jetro Stavén Photography

Tavallinen ei riittänyt, halusin jotain häikäisevää!Emmin ja Mikon häitä juhlittiin Pohjaslahden kylällä Vehkaniemen vanhan navetan ylisillä. Emmin idea hääkoristeluihin syntyi lopulta pienestä tavarapaljous- ja budjettiahdistuksesta. Suuren tavaramäärän ostaminen häihin tuntui huonolta ajatukselta, varsinkin kukkien osalta.


– Tiesin haluavani oikeasti isot ja näyttävät asetelmat hääpöytiin korkeiden pilareiden päälle. Tuntui kuitenkin pahalta laittaa niin paljon rahaa kukkiin, jotka lakastuisivat muutaman päivän päästä häistä. Aloin pohtimaan, mikä voisi olla korvaava ja kestävämpi vaihtoehto, ja keksin heinät ja eritoten pampaheinät, Emmi kertoo.

Kun on valmis tekemään töitä, voi onnistua

Vaikka Emmi tiesi etukäteen, että hänen haaveilemansa pampaheinätaivas olisi iso projekti, häntä ei pelottanut.

– Mulla on ollut aina taito ja kyky nähdä suuriakin kokonaisuuksia, ennen kuin se on rakennettu konkreettisesti. Se on mun päässä sellainen tuhannen palan palapeli. Kun kerroin mun koristelusuunnitelmista muutamille, ei oikeastaan kukaan varmaan uskonut, että aion oikeasti toteuttaa sen kaiken. Se kuulosti varmasti ihan hullulta! Emmi nauraa.

– Oikeastaan kukaan muu ei varmasti uskonut, että aion, paitsi Mikko, Emmi lisää.

Emmi tunnustaa avoimesti, ettei tiennyt kukkasommitelmien tekemisestä mitään ennen häitään.

– Olen kuitenkin sitä mieltä, jos jotain oikein kovasti haluaa ja on valmis tekemään töitä sen eteen, siinä voi onnistua.

Emmi onkin kuluttanut tunteja tutkien, selvittäen ja videoita katsellen, kuinka kukkasommitelmia tehdään. Ensimmäiseksi rakennettiinkin oppiensa pohjalta puoliso Mikon kanssa kaikkiaan kolme erilaista prototyyppiä.


– Minä ja anoppi, jolla on myös visuaalista silmää, tehtiin kukka-asetelmat kokonaan kahdestaan. Mikko teki telineisiin tarvittavat muutokset asetelmia varten. Siinä vierähti viikko pari, kun aina töiden jälkeen tehtiin, Emmi muistelee.

– Voitte vaan kuvitella miltä meidän autokatos näytti, kun siellä työstettiin yli 600 pampaheinäkorresta somistuksia, Emmi nauraa.

Pöytäkoristeiden lisäksi tehtiin sommitelmat hääkaareen, tervetuloa-kylttiin sekä istumapaikkakarttaan. Lähes kaikki muut koristelut tilattiin valmiina tai hyödynnettiin hääkirppiksiä.

– Hääkirpputoreilla jengi oli kyllä tosi valppaina. Oli vaikea keretä mihinkään myytiin tuleviin tavaroihin mukaan. Tylliä tylliä tilattiin 150 m, messinkisiä ruokailuvälineitä 90 settiä ja valonauhaa monta kilometriä, Emmi ynnäilee.

Emmy ja Mikko pampaheinätaivas

Kuva Jetro Stavén Photography

Paljon talkooapua!

Emmi ja Mikko olivat suunnitelleet, että lähes kaikki tehdään niin valmiiksi kuin vain mahdollista ennen varsinaista koristelupäivää juhlapaikalla. Tarkoituksena oli helpottaa ja nopeuttaa koristelu-urakkaa.

– Pääsimme koristelemaan hääpaikkaa hääviikon maanantaina. Maanantaina startattiin meidän pihasta iso pakettiauto, kuomukärry ja muutama citymaasturi täynnä somistuksia, Emmi muistelee.

– Mikko oli rakentanut somisteiden telineet kaksiosaisiksi niin, että levyt joiden päällä sommitelmat oli, liimattiin vasta hääpaikalla kiinni telineisiin. Tämä helpotti kuljetusta ja häiden jälkeen purkamista, Emmi kertoo.

Kokonaisuutena koristeluun kului yhteensä kaksi päivää. Emmi ja Mikko olivat pyytäneet mahdollisimman paljon talkooporukkaa apuun. Apulaisia tuli ja meni omien menojen mukaan.

– Joku oli kaksi tuntia, joku kahdeksan, joku kumpanakin päivänä hetken. Me olimme Mikon kanssa kokoajan paikalla, Emmi kertaa.

Emmy ja Mikko pampaheinätaivas

Kuva Jetro Stavén Photography

Hääpaikasta tuli upea!

Hääkoristelusta jäi sekä Emmille että Mikolle hyvä mieli. Vain valoketjut aiheuttivat hieman epävarmuutta. Valoketjua oli sen verran monta kilometriä, että jouduttiin varmistamaan hääpaikan sähkökapasiteettin riittävyyttä.

– Jälkikäteen on pakko todeta, että meidän hääkoristelu oli kyllä muiden hääkiireiden keskellä todella iso puristus. Kaikesta huolimatta oltiin kummatkin tyytyväisiä, että lähdettiin urakkaan. Lopussa seisoi kiitos. Hääpaikasta tuli upea!

Hääkoristeluiden osalta ei jäänyt mitään parille hampaankoloon.

– Muita asioita sitten häihin liittyen jäi tekemättä ajanpuutteen vuoksi. Olisin esimerkiksi halunnut toteuttaa vieraiden lautasten alle paikkakortit, jossa jokaisen nimen kohdalla olisi lukenut mistä tunnetaan ja miksi kyseinen vieras on tärkeä osa meidän hääpäivää. Lopulta aika tuli vastaan tämän kanssa, se jäi vähän harmittamaan. Mutta jemmattiin lautasten alle salatehtävät kaikille!

Toinenkin asia jäi ihan vain vähän harmittamaan.

– Olisin halunnut olla itse paikalla, kun häävieraat astuivat ensimmäistä kertaa juhlatilaan. Olisin kovasti halunnut nähdä, mitä mieltä he olivat. Tottakai jälkeen päin muutamat ovat kehuneet, mutta se ensireaktio on aina se paras!

Emmi ja Mikko hääpaikka pampataivast

Kuva Jetro Stavén Photography

Vinkkejä tuleville morsiamille

Emmi on ehdottomasti sitä mieltä, että vaikka heidän häitään suunniteltiin kaksi vuotta, se ei riittänyt.


– Ensimmäisen vuoden sitä vaan haaveili ja ajatteli "sitten lähempänä häitä". Olisinpa käyttänyt sen ensimmäisen vuoden haaveilun lisäksi toteuttamiseen. Ei olisi tullut niin kiire mitä lopulta tuli, kun kaikki tehtävät ja asiat alkoi kasautua, Emmi harmittelee.

Emmillä on myös takataskussaan neuvo häiden jälkeiseen siivoamiseen seuraaville morsiamille:

– Kannattaa antaa jollekin vastuutehtäväksi häiden jälkeisenä päivänä valvoa koristeiden purkamista. Omasta kokemuksesta sanon, että varovaisuutta ja huolellisuutta ei voi korostaa häätiimille liikaa.

– Meillä muutamat kalliimmat valosarjat meni rikki ja kangasservetit oli vahingossa mennyt roskiin. Ne olivat pikku juttuja, jotka kuitenkin kolahti lompakon päälle aika pahasti. Meidän tarkoituksena oli alkaa vuokraamaan niitä seuraaville, Emmi harmittelee. 

Emmi ja Mikko perustivatkin häiden jälkeen Somistevuokraamo Unelman, jotta heidän hääkoristeet pääsisivät jatkokäyttöön.

Lue Emmin ja Mikon rakkaustarina Häät-lehden 30-vuotisjuhlanumerosta 1/2023

Lue näköislehtenä

Uusimman Häät-lehden ja aikaisemmin ilmestyneitä numeroita voi lukea edullisesti ja paikasta riippumatta näköislehtenä Issuu.comissa.

ISSUU.COM

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häiden koristeluOikeat häät