Vihille häämarssin tahdissa

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Vihille häämarssin tahdissa

Vihille häämarssin tahdissa

Häämusiikki on tärkeä osa vihkitilaisuuden tunnelmaa ja yksi keino tehdä häistä oman näköiset. Siksi musiikin valitsemiseen kannattaa paneutua.

Vihkimusiikki valitaan tilan ja tilanteen mukaan, ja tarvittaessa apua kannattaa pyytää ammattilaiselta, kuten kanttorilta tai hääjuhlissa ammatikseen esiintyviltä muusikoilta. Vinkkejä saa myös kirjastosta, internetistä ja musiikkiäänitteitä myyvistä liikkeistä.

Kaikista tärkeintä on muistaa, että kirkossa vihkiminen on aina jumalanpalvelus, mikä asettaa musiikki-valinnoille tietyt raamit. Siviilivihkimisessä sävelet soivat vapaammin morsiusparin mielen mukaan.

Talon tavalla

Turun Mikaelinseurakunnan kanttori Marko Hakanpään ensimmäinen ohje hääparille on avoimen mielen säilyttäminen.

– Kannattaa miettiä useita vaihtoehtoja ja muistaa, että kun vihkiminen tapahtuu kirkossa, tila on seurakunnan, eikä tilaisuuskaan ole täysin oma. Kaikki, mitä YouTubesta löytyy, ei välttämättä onnistu, vaikka seurakunta yrittääkin palvella mahdollisimman hyvin.

Vihille häämarssin tahdissa

Kanttorin nimi selviää yleensä noin kuukautta ennen vihkimistä. Silloin voi sopia tapaamisesta, jonka aikana käydään läpi toivomuksia ja vaihtoehtoja.

Lähes 700 vihkimisen kokemuksella Hakanpää kertoo voineensa toteuttaa valtaosan hääparien toiveista, vaikka elokuva- ja viihdemusiikki ovatkin poissuljettuja. Periaate pätee monessa muussakin seurakunnassa, muttei ole ehdoton.

Hakanpää suosittelee kevyemmän musiikin säästämistä hääjuhlaan. Mikään ei estä päivän tähtiä saapumasta sinne vaikkapa Tähtien sodan tunnusmusiikin saattelemana. Siviilivihkimisessä musiikin voi valita rennommin. Toisaalta silloin myös toteutus on hääparin vastuulla – esittäjät tai musiikkisoittimet on hankittava paikalle itse.

Ajatus akustiikalle

Vihkitilaisuuden musiikkia valitessa kysytään muutakin kuin tyylitajua. Myös tila ja soittimet on otettava huomioon.

– Kivikirkossa kaikuu enemmän kuin puukirkossa. Myös urut ovat eri kirkoissa erikokoisia ja rakennettu eri aikakausien musiikkia silmällä pitäen. Kuvainnollisesti voisi verrata, että kirkon ja soittimien luonne on otettava huomioon samoin kuin autojenkin: eihän kuplavolkkarillakaan voi kuljettaa bussilastillista ihmisiä.

Mitä musiikkiosioita voi sitten valita vihkitilaisuuteen? Siviilivihkimisessä kokonaisuus riippuu lähinnä omista toiveista ja budjetista sekä henkikirjoittajan kanssa sovitusta tilaisuuden kestosta. Kirkolliseen vihkimiseen kuuluvat alku- ja loppusoitto, joita kutsutaan häämarsseiksi, virsi sekä mahdollinen laulu- tai soittoesitys, joihin Hakanpää antaa ideoita kotisivuillaan. Moni valitsee iki-ihanan Ave Marian.

– Virsistä Suvivirsi on ehdoton ykkönen, koska suurin osa tuntee sen ja häät ovat yleensä kesällä, kanttori Marko Hakanpää kertoo.

 

Teksti Terhi Kivikoski-Hannula / Mediafocus
Kuvat SXC, istockphoto


Haastattelun lisäksi lähteenä on käytetty sivustoa www.kirkkoon.fi.

Artikkeli on julkaistu alun perin Häät-lehdessä 2/2011.

Muokattu: 28.6.2023