Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Parisuhde

Miksi mennä naimisiin?

hääpari ja kleimbussi

Kuva Eliza Szablinska / Unsplash.com

Miksi suomalaiset menevät naimisiin? Mikä pitää parit yhdessä ja mitä he ajattelevat nyt niistä syistä, jotka aikoinaan saivat astelemaan vihille?

Kun Häät.fi-sivuston kävijöiltä kysyttiin heidän perusteitaan mennä naimisiin, toistui vastauksissa kaksi syytä ylitse muiden: rakkaus omaa kumppania kohtaan ja tunne siitä, että aika on oikea. Samanlaisen vaikutelman naimisiinmenon perusteista on saanut parisuhdekouluttaja Sari Liljeström Kataja-parisuhdekeskus ry:stä.

– Naimisiin menevä haluaa voida hyvin, olla tyytyväinen ja elää onnellisen elämän yhdessä toisen kanssa. Parisuhteen virallistamiseen liittyy usein myös ajatus sitoutumisesta. Sen myötä voin luottaa siihen, että tuo toinen on mun ihminen ja se tahtoo rakastaa mua.

Liljeströmiä kiehtovat tutkimukset siitä, millä perusteella valitsemme puolison.

– Siinä on joku salattu viisaus. Itse olen taipuvainen uskomaan, että puolison valintaan vaikuttaa omaan elämään liittyvä kehitystehtävä, jota sitten työstetään sen toisen kanssa. Minulta kysytään ajoittain, miksi pysyä naimisissa, kun se on toisinaan niin vaikeaa. Tutkimukset tukevat ajatustani siitä, että pitkä parisuhde on ihmiselle hyväksi. Elämä on ajoittain vaikeaa, on parisuhteessa tai ei.

Sitoutumista ei tule pelätä

Parisuhdekouluttaja Sari Liljeström on pannut merkille, että nykyään naimattomissa kolmikymppisissä on yhä enemmän niitä, joita elinikäisen sitoutumisen pelko estää sitoutumasta.

– On tavallaan aivan turhaa pohtia etukäteen, onko tämä varmasti sellainen ihminen, jonka kanssa olen valmis elämään loppuelämäni vai voisinko rakastaa jotain toista vielä enemmän. Ei sellaisia takeita voi saada mistään!

Avioliitossa on toki Liljeströmin mukaan kyse rakkaudesta, mutta ei rakkauden tunteesta.

– Tunteet tulevat ja menevät. Se rakkaus, mistä puhun, on tunnetta, tahtoa, taitoa ja tekoja. Ei voi liikaa korostaa sitä, että se lisääntyy, mihin keskityn.

Mistä sitten tietää, voiko juuri tämän henkilön kanssa astella vihille? Miltä kannalta asiaa pitäisi pohtia?

– Ehkä parempi olisi miettiä, mitä minun on mahdollista saada tässä suhteessa ja onko se minulle tarpeeksi.

Petra ja Ari perhekuvia

Petra ja Ari

Naimisissa vuodesta 2000

Petra ja Ari ovat tunteneet toisensa aina ja kokeneet lemmen liekkien lämmön ensi kerran jo teini-iässä. Yhteisiä hetkiä sisältyy lapsuus­muistoihinkin melko lailla, sillä Ari oli ja on edelleen Petran veljen paras ystävä.

– Muistan teininä ajatelleeni, että haluan elää elämäni Arin kanssa eikä muuta vaihtoehtoa tuohon aikaan tullut mieleenikään. Teini-ikä on kuitenkin aaltoilevaa, ja noiden nuoruuden lemmenhetkien jälkeen tiemme erosivat, Petra kertoo.

Molemmat ehtivät tahoillaan kokea uusia suhteita ja avoliittojakin, ennen kuin tiet kohtasivat uudelleen kymmenen vuoden jälkeen.

– Yhdessäolo oli taas mukavaa ja luontevaa. Melko pian huomasimme järjestävämme asioita siihen suuntaan, että saisimme olla mahdollisimman paljon yhdessä. Pari vuotta uudelleentapaamisemme jälkeen kihlauduimme Pietarin matkalla ja menimme lähes saman tien naimisiin.

Vihillemenon syy oli selvä: Petra ja Ari halusivat perheen.

– Olimme remontoineet itsellemme pienen omakotitalon ja halusimme rakentaa myös vankan, yhteisen tulevaisuuden. Kun avioiduimme maistraatissa elokuussa 2000, kohdussani sykki jo pienen pieni sydän eli esikoisemme oli saanut alkunsa.

Tieto uuden elämän alusta lisäsi parin yhteenkuuluvuutta entisestään.

– Emme olleet koskaan tehneet päätöstä alkaa seurustella, mutta avioliitto oli päätös sitoutua toisiimme. Ensimmäistä kertaa itsestäni ainakin tuntui, että olen tekemässä jotain todellista ja merkittävää, suorastaan järkevää, rempseästä elämäntyylistään jo nuorena tunnettu Petra muistelee.

Edelleenkin Petra ajattelee, että avioliitto on päätös sitoutua toiseen ja elää yhdessä ilot ja surut.

– Sinänsä se on jännää, kun muuten elämme hyvinkin päivä kerrallaan. Ehkä päätimme ryhtyä seikkailemaan yhdessä!

Ja seikkailla Petra ja Ari ovat osanneet!

Yhteisissä illanistujaisissa he kysyvät usein ystäviltään, mitä arvostavat omassa kumppanissaan eniten. Arin vastaus on vuosien varrella säilynyt samana.

– Parasta Petran kanssa elämisessä on se, että ikinä ei ole tylsää. Petra saa muutkin heräämään eloon, Ari kehuu.

– Ari taas on ollut minun turvasatamani – älyttömän hyvä ja vankka satama purjehtia väärätkin uomat, kertoo Petra puolestaan.

Perheen perustaminen avioliiton tausta-ajatuksena oli Petralle ja Arille osa laajempaa kokonaisuutta.

– Halusimme vahvistaa avioliitolla yhteisen tahtomme toteuttaa erilaisia asioita kaikella sillä vapaudella ja voimalla, joka meissä on. Eikä tämä ajatus oikeastaan ole vuosien varrella paljon muuttunut. Joka kerta, kun olemme selvinneet kriiseistä tai nauttineet onnen hetkistä parisuhteen tai perheen sisällä, ylpeys sitoutumisesta ja meistä on kasvanut.

Tärkein syy pysyä naimisissa ovat heidän kolme lastaan.

– Vanhemmiten ehkä tietynlainen pysyvyyden arvostaminen on kasvanut. Aikuisethan kyllä pärjäävät, vaikka eroaisivatkin, mutta lasten vuoksi aikuiset ovat vastuussa parisuhteestaan. Meillä ei ole mitään syytä elää erillämme, etenkin kun olemme käyneet ikäviäkin asioita yhdessä läpi.

Hääpäivä kestää yhden päivän, mutta Petran ja Arin mielestä avioliitto sen jälkeen on jokapäiväinen mahdollisuus tehdä elämästä täyteläisempi.

– Onnettominakin hetkinä olemme uskoneet meihin ja kykyymme selviytyä. Se kantaa ja vahvistaa. Huumori ja lyhytvihaisuus ovat myös olleet tärkeitä eväitä. Kaikkia ajatuksiaan ei tarvitse toiselle sanoa, paitsi kaikki ihastelevat sanat.

Heini ja Petteri perheineen

Heini ja Petteri

Menossa naimisiin

Heini ja Petteri ovat olleet yhdessä reilut neljä vuotta ja ehtineet siinä ajassa mennä kihloihin, saada kaksi ihanaa lasta ja hankkia talon. Seuraavaksi vuorossa ovat häät, joita osa sukulaisista on jo odottanut malttamattomina.

– Isänikin – sellainen hiljainen ja juro suomalainen, joka ei osaa innostumistaan juuri tuoda ilmi – kysyi taannoin puhelimessa, että milloin niiden juhlien ajankohta on. Meidän esikoisella oli juuri synttärit tulossa, joten aloin niistä höpöttää, mihin isä sitten tokaisi tarkoittavansa häitämme, Petteri naureskelee.

Heini ja Petteri myöntävät molemmat harkinneensa ikuisten kihlojen vaihtoehtoa häiden sijaan.

– Tietysti olen miettinyt, että onko naimisiinmenossa enää mitään ideaa ja hohtoa, kun perhe on jo hommattu ja kaikille taitaa olla päivänselvää, että tiukasti tässä yhdessä eteenpäin taaplataan. Toisaalta en ymmärrä sitäkään, että heti kun on pullat uunissa, pitää äkkiä juosta vihille. Itse ajattelen, että lapsi on lahja joka tapauksessa, Heini miettii.

– Olisimme kai aiemminkin voineet mennä naimisiin, mutta arjen pyörittäminen on vienyt voimia molemmilta ja kyllä rahakin on ollut syy lykätä häitä. Laitoin nimittäin asunnon hankinnan tärkeysjärjestyksessä paremmalle sijalle, Petteri tunnustaa.

– Minä taas en halunnut viettää häitäni joko raskaana tai vauva rinnassa kiinni, Heini jatkaa.
Molempien mielestä rakkaus on kuitenkin juhlan arvoinen, ja kumpikin löytää naimisiinmenolle paljon muitakin hyviä syitä.

– Haluan antaa valani siitä, että teen kaikkeni, ettei meidän perhe koskaan hajoaisi. Lisäksi perheessämme on sitten vain yksi, kaikkien yhteinen sukunimi, Heini luettelee.

– Itse odotan kaikkein eniten sitä, että saan kutsua Heiniä vaimoksi, enkä tyttöystäväksi tai muijaksi tai eukoksi, Petteri sanoo.

Heini ja Petteri odottavat häistään ikimuistoista tapahtumaa, joka muuttaa suhteen viralliseksi ja entistäkin vahvemmaksi. Vaikka suhde on jo vankalla pohjalla, sulhanen tunnustaa jännittävänsä häitä.

– Kun tässä on noita lapsia tullut puuhattua niin kiireellä, niin sitä on päässyt erakoitumaan parhaista kavereistaan. Jännittämisen aiheita on aika paljon, mutta niin on ollut varmasti aika monella muullakin miehellä ja aika moni on silti naimisiin päässyt. Ja onneksi ”bestmanini” Mia puskee hääjärjestelyitä eteenpäin vaikka minua jännittäisikin.


Teksti Miia Kärnä

Muokattu: 25.6.2019

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Hyvän avioliiton resepti

Onnellisissa liitoissa puolisot ajattelevat toisistaan positiivisesti ja ihailevat toisiaan. Nämä tu...

Onnellinen parisuhde vaatii rakkauden lisäksi tahtoa

Rakkaussuhde ei aina takaa onnellisuutta. Ota nämä vinkit käyttöösi!

Kolumni: Tahdon vieläkin

Lue miten toimituspäällikkö Tanja liikuttui syvästi haastatellessaan Jenniä ja Riku-Villeä lokakuuss...

Rakentavan riitelyn taito on tärkeä avioliittotaito

Menikö kaikki nyt pilalle? Parisuhdeterapeutit rohkaisevat pariskuntia opettelemaan rakentavan riite...

Miten löytää parisuhdeaikaa arjessa?

Häiden suunnittelu, työ, harrastukset, mahdollinen opiskelu, ehkäpä lapsi tai lapset, oma aika ja ys...

Kolme tärkeää tärppiä sulhaselle onnistuneeseen hääjuhlaan

Sulhasen ja bestmanin kohdalle osuvat yleensä hääjuomien hankkiminen, mahdollisten teknisen vempaint...

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024